He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Videoton-vezér: Olyan gyárakat kell idehívni, amiből a magyar cégek profitálhatnak. Az akkumulátorgyár nem ilyen

2023.02.12. 05:36 guma

Fotó: Fotó: Sebestyén László

Lakatos Péter, a Videoton Holding társvezérigazgatója az energiaválságról, Magyarország uniós tagságáról és a debreceni akkumulátorgyárról is beszélt.

A 24.hu Della című műsorának vendége Lakatos Péter, a 15. leggazdagabb magyar milliárdos, a Videoton Holding társvezérigazgatója volt. Lakatos a Forbes becslése szerint 2022-ben először lépett be a százmilliárdosok klubjába, vagyonának legnagyobb részét a Videoton Holding adja. Emellett ingatlantulajdonosként érdekelt a fővárosi Átriumban, egyben a Masterplast kisebbségi tulajdonosa.

Arra a kérdésre, miszerint jobb évet zártak-e 2022-ben, mint 2021-ben azt mondta, meglepődne, ha nem így lenne, de nincsenek még pontos számai. A koronavírus-járványból sikeresen jöttek ki, a járvány alatti otthoni barkácsolók miatt megnövekedett kereslet a szerszámok iránt. Így 2019-es évhez képest tízmillió euróval több kéziszerszámokba való akkumulátort adtak el, mint előtte.

„De arra se gondolt senki, hogyha most már el lehet menni nyaralni, akkor az emberek nem fognak kézi szerszámot venni. Van is most akkumulátorcellából hárommilliárdnyi készletünk. Ezek nagyon gyorsan változó dolgok.”

Akinek nem tetszik a havi elszámolás, azzal nem dolgoznak együtt

Van a Videotonnak olyan cége, ahol a korábbi 10 százalékról 50 százalékra emelkedett az energiaköltség tavaly. „Az energia a mi szakmánkban iszonyatosan nagy tétel tud lenni, ezért szeptemberben megmondtuk a vevőinknek, hogy havonta fogunk elszámolni velük az energiaár miatt. Akinek nem tetszik, azzal nem kívánunk dolgozni.” Lakatos azt mondja, kockázatos volt az állítás, de transzparensek akartak lenni, azóta is mozgó árakkal dolgoznak. Napi szerződést alkalmaznak a gáz esetében október óta. „A francia forradalom végső mérlegét talán még korai megvonni” – utalt arra, hogy nem tudja, mit hoz a jövő, meddig maradnak ilyen elszámolásban.

Lakatos szerint általában igaz az állítás, hogy a mostanihoz hasonló inflációs környezetben először a nagyvállalatok járnak jól, mert ők rövid távon áthárítják a költségeiket a fogyasztókra.

„Aztán ennek megvan a böjtje, a vásárlók kevesebbet fognak venni. Kevesebb árura lesz igény a piacról és eljön az igazság pillanata.

Kiderül, hogy ki volt, aki a jó nyereségből extra nyereséget csinál.”

„A klasszikus vicc értelmében már örökre ilyen belga maradok. Soha nem szidom eléggé és soha nem támogatom eléggé az éppen uralmon lévő kormányt, ezért senki nem kedveli, amit mondok.”

Azt gondolja, hogy a szabadpiacot, ahol a Videoton dolgozik, nem érinti különösebben a kormányzati politika. Szerinte az emberek alábecsülik, miszerint annak, hogy itthon „bulizós kommunizmus volt”, mekkora ráhatása van a társadalom rendszerváltás utáni szemléletmódra. „Nem volt Magyarországon akkorra reveláció a kapitalizmus, mint amekkora Bulgáriában, Romániában vagy akár Csehországban volt, ahol a virágzó kapitalizmus egy keményebb kommunizmussal volt egyensúlyozva és a rugó nagyobbat lökött felfelé.”

„A BMW beszállítóinak beszállítói magyar cégek is lehetnének”

Lakatos a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban is megszólalt. A BMW gyár érkezése szerinte hatalmas lehetőség. Szakmai okokból közvetlen magyar beszállítói nem lennének az autógyárnak, de úgy fogalmaz: „Az elmúlt 30 évben senkinek nem fordult meg komolyan a fejében, hogy a BMW beszállítóinak beszállítói magyar cégek is lehetnének.” Lakatos szerint azon iparágak szemében kellene Magyarországot vonzóvá tenni, akiknek az érkezéséből a magyar vállalkozásokat is profitálnak.

„Az akkumulátor nem ilyen.”

Arra a kérdésre, hogy ha debreceni lenne, támogatná-e az akkumulátorgyár megépülését, azt válaszolta, nem szereti a leegyszerűsített kérdéseket, inkább ebben az esetben szeretné megérteni a helyzetet.

Ne legyenek kétségeink, a tervezett akkumulátorgyárak meg fognak épülni, illetve ki fognak bővülni, írja vendégszerzőnk a CATL debreceni beruházás kapcsán. A nyomásgyakorlás azonban mégiscsak működhet, ha rátalálunk a gigacégek érzékeny pontjára.

„Viszont ha az lenne a kérdés, hogy BMW-gyár vagy akkumulátorgyár menjen Debrecenbe, könnyű a válasz, a BMW.”

„Ha komolyan gondolja, azt is mondhatnám: ajjaj!”

Az interjú végén azt a kérdést is érintették, miszerint reálisnak látja-e Lakatos azt, hogy a magyar miniszterelnök kivezetné az országot az Európai Unióból. „Ha komolyan gondoljuk azt, hogy mi tudjuk a tutit, és csak az azeri meg a török elnöktől tudunk tanulni, a huszonhét másik ország és Amerika együtt hülye és rossz irányba megy, az megijeszti az embert. De tudomásul veszem, hogy a politika egy szabadfogású szakma. (…) Számomra annyira abszurd, hogy ne oda tartozzunk, ahova tartozunk, hogy nem akarom komolyan gondolni.

A kisagyam legvégén végiggondolom, de egyelőre abban a fázisban vagyok, hogy csak nem ilyen abszurd az, ami valakinek az agyában van!

Ha komolyan gondolja, azt is mondhatnám: ajjaj!”

A teljes adást itt lehet meghallgatni – érdemes.

https://forbes.hu/uzlet/lakatos-peter-milliardos-leggazdagabb-magyar-videoton/?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7318046546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása