He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Gyanús ügyletbe keveredtek Orbánék: "a magyar kommunista párt támogatta Moszkvát úgy, mint most ők Le Pen-t"

2022.03.13. 04:23 guma

Bod Péter Ákos szerint több mint különös, hogy a kormány legfelsőbb köréhez kapcsolható bank úgy ad kölcsönt a francia szélsőjobb vezetőjének, hogy a fedezet nem ismert, a politikai „lefizetés” viszont feltételezhető.

Vannak még kultúrországok, ahol a politikusok vagyonbevallását komolyan is veszik. Marine le Pen tavaly ősszel meleg, elvtársi látogatást tett a magyar miniszterelnöknél, aki többek között a most megválasztott köztársasági elnök – akkor még a Fidesz alelnöke – társaságában fogadta a francia szélsőjobb vezérét. Most kiderült az ok is, amit a bőkezű hitelező eddig szemérmesen tagadott: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Külkereskedelmi Bankon keresztül Orbán megtámogatta le Pen kampányát bő 4 000 000 000 forinttal.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnökétől többek között arról érdeklődtünk, hogy vajon mit is keres a francia szélsőjobb a magyar bankvilágban?

„Az egész ügylet nagyon különös”

– válaszolta a gazdasági szakember –

„mert ez az egész egy politikailag erősen exponált helyzetnek tűnik. Eddig az orosz bankrendszer finanszírozta, de gondolom a botrány elkerülése végett nem akarta megismételni a tranzakciót Le Pen asszony és keresett egy kevésbé botrányosnak ígérkező megoldást.”

Az MKB-t eredetileg kormányközelinek elkönyvelt, kvázi közpénzjellegét vesztett intézetként tartják számon.

„Ebből a szempontból még speciálisabb a helyzete, mintha egy teljesen profitorientált pénzintézet lenne. Amennyiben egy profitmaximalizáló bankhoz fordult volna a hölgy, akkor felvetődtek volna olyan kérdések is, hogy mi a kölcsön fedezete. Egy egyszerű tranzakció esetén elég különös lenne, hogy egy nem nagy vagyonnal rendelkező magánszemély ekkora hitelhez jut és automatikusan felmerül a kérdés, hogy mi a garancia.”

Bod Péter Ákos figyelmeztetett arra is, hogy egy kormány-, illetve állam-közeli helyzetben egy újabb vetület is felmerül, ugyanis nagyon nehéz elképzelni, hogy egy ilyen tranzakció jóváhagyása nem vezet fel a legmagasabb politikai szintig.

„Mindezzel kapcsolatban egy eddig nem említett kérdés is adódik, hogy mit szól mindehhez a bankfelügyelet...? Miután ez pénzügyileg egy igen kritikus és kockázatos dolog, kérdés, hogy az MNB által jóváhagyott pénzügyi standardoknak megfelel-e egy ilyen művelet? Őszinte kíváncsisággal várom, hogy a következő napokban mit fog kideríteni a Nemzeti Bank pártatlan és alapos vizsgálata ebben az ügyben.”

Arra a kérdésére, hogy mennyiben általános gyakorlat a „keresztfinanszírozás” különböző országok politikusai, sőt, akár kormányai kampányaiban, az egyesült ellenzék gazdasági kabinetvezetője egy példát tudott erre felhozni. Azt is a távoli múltból.

„A magyar kommunista párt például Moszkván keresztül finanszírozott olyan alapokat, amelyek felhasználásába csak a legfelsőbb politikai vezetés látott bele. Ráadásul ezeket az ügyleteket a Magyar Nemzeti Bank egy erre létrehozott bécsi székhelyű intézményén keresztül bonyolították, hatalmas fejfását okozva. Az ilyen pénzmosás jellegű ügyleteknél ugyanis bőröndben viszik a készpénzt, aranyat, ami további jogsértéseket feltételezett. Ez természetesen a jelen esetben nem merül fel. Az említett példa persze már régen történt és feltételezte az ember, hogy többször már nem finanszíroz egy hazai párt egy külföldi politikát. Ezzel ugyanis egyből bele is avatkozik egy másik országban zajló választási küzdelembe.”

Bod Péter Ákos szerint amennyiben a tárgyalt eset minden szempontból problémamentes lenne, akkor a francia elnök asszonynak elég sok francia bank állt volna a rendelkezésére, „ha tényleg van kellő fedezete. Ez az összeg csepp a tengerben, nem is a számszerűség a lényeg ebben az esetben, hanem a finanszírozott és a finanszírozó.”

Érdekességként hozzátette, hogy mivel Franciaország jogállam, ott be kell jelenteni az ilyen pénzvagyont,

„amit saját szememmel is láttam, miután ott komolyan veszik a vagyonbevallást. Fent van a neten, bárki elérheti. Ebből pattant ki a botrány, ami így előre borítékolható volt. Azt persze nem tudni, hogy a magyar bankfelügyeletnél, a pénzintézetnél vagy a pénzintézetre informális hatást kifejtő körökben ezzel számoltak-e.”

Mindez feltételezi a korrupció gyanúját, elvégre szimpla politikai haszonlesésből „lefizetik” egy elvtársi párt vezetőjét – gondolja a kívülálló.

„Mindennek a jogi megítélésén eddig nem gondolkodtam, elég fejtörést okozott nekem az ügy pénzügyi vonatkozása, ami két-három elvet is sért. Hogy felvetődnek- e más szempontok, azt nem tudom. Az biztos, hogy a történetről értesülve, a francia és a nemzetközi sajtó első reflexe nem volt hízelgő – sem a hölgyre, sem Magyarországra nézve.”

Arról sincsenek pontos információk, hogy egy négymilliárdos összegre milyen kamatot számít, ha számít a hitelező bank Marine le Pennek, mivel ebben az esetben egyedi megállapodásról van szó.

„Nem az a helyzet, mint mindannyiunknál, hogy bemegyünk a pénzintézetbe, bemutatjuk a kereseti papírjainkat és annak negyven százalékára felvesszük a hitelt, amihez az összegarányos kamatot számolják. Az viszont előre látható tény, hogy amennyiben az elnök asszony a hitelt nem tudja visszafizetni, akkor veszteséggel indul jövőre a három bankból összeálló új magyar pénzintézet”

– nyilatkozta a Hírklikknek Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az egyesült ellenzék gazdasági kabinetvezetője.

Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

https://hirklikk.hu/kozelet/hajdan-a-magyar-kommunista-part-tamogatta-moszkvat-ugy-mint-most-orban-le-pen-t/395048

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6517779048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása