He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Szemtanú, aki szinte bele sétált a robbanásba + pár vélemény a Konteó blog hsz-i közül is

2016.09.26. 06:36 guma

A Teréz körút után először azt kérdezték, hallottuk-e, hogy „Allah akbar!”

Koncertre indult szombat este Kleb Attila fotós a kedvesével. A Teréz körúton, a két járőr mögött sétáltak pár másodperccel a robbanás előtt. A rendőrség tanúként kihallgatta őket, de nem csak a kérdések voltak különösek a számukra.

Krétával rajzolt fehér körök az aszfalton, mellettük egy-egy papírdarab, a bűnjel számával – így nézett ki vasárnap délután a Teréz körút azon szakasza, ahol a robbanás történt. A rendőrök szakaszosan zárták le az utat, oda csak az ott lakók mehettek be. Mindenkit kaputól kordonig kísértek, nézelődni, a járdán beszélgetni nem volt idő.

A detonáció utáni pillanat
A detonáció utáni pillanat
Fotó: Kleb Attila

A detonáció melletti házban lakik Kleb Attila fotós és kedvese, akiket tanúként hallgatott ki a rendőrség. A pár egy ismerősük koncertjére indult fél 11 körül. A fotós így utólag visszagondolva még mindig beleborzong, hogy mi lett volna, ha néhány másodperccel hamarabb indulnak útnak. A Teréz körúton vezetett az útjuk.

„Két láthatósági mellényes alak haladt a járda közepén a Király utca felé. Azon a szakaszon a fák kitakarják a lámpák fényét, így nem tudtam, hogy közterület-felügyelők vagy rendőrök, csak a láthatósági mellény volt egyértelmű."

Kleb elmondása szerint több különös dolog is volt aznap éjszaka azon a környéken. A robbanás helyszínén, az egyik ív alatt él már évek óta egy idős hajléktalan. „A hajléktalan mozgássérült, éjjel-nappal itt van, csak a leghidegebb téli napokon megy be a szállóra. De érdekes módon szombat este nem volt a helyén."

A párnak ez már az előtt feltűnt, hogy detonáció rázta meg a környéket. Ők néhány méterrel lemaradva sétáltak a rendőrök mögött. Éppen a 2-4. és a 6-os számú házat elválasztó utcánál, a Dohnányi Ernőnél kanyarodtak be és csak két lépésnyire jutottak a saroktól, amikor a robbanás történt. 

„A Dohnányi Ernő utca sarkán voltunk. Takart minket az épület, amikor elképesztő robaj rázta meg a környéket. Először még vártunk egy kicsit, hátha lesz még egy robbanás, de nem volt. Aztán hívtam a 112-t."

A férfi a füsttől és a törmelék porától azt hitte, hogy csak egy sérült fekszik a földön. Közelebb lépve vette észre a másik rendőrt, akinek a nyaki vénáját akkor már szorította egy civil ruhás férfi.

„A robbanás és a telefonhívás között legfeljebb két perc telt el, de amikor tárcsáztam, ketten már ott voltak segíteni és a sérült rendőrök fölé hajoltak. Akkor még nem tudhattam, hogy ők civil ruhás nyomozók, csak amikor bevittek a rendőrségre kihallgatni minket, akkor vált ez egyértelművé. Magam sem értem, hogy kerültek oda ilyen gyorsan."

Kleb Attila szerint több külünös mozzanata is volt a robbanás utáni eseményeknek
Kleb Attila szerint több különös mozzanata is volt a robbanás utáni eseményeknek
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A rendőrségen kérdések sora következett. Részletesen el kellett mondaniuk, mit láttak, de a kérdések sorában az elsők között szerepelt, hogy hallottak-e a robbanás előtt „Allah Akbar!” kiáltást. A fényképész elmosolyodott – „ilyesmiről szó sincs, csendes volt a környék, senki nem kiabált semmit egészen a robbanásig."

Kleb állítása szerint őt gyilkosság kísérlete gyanúja, a barátnőjét pedig mindössze néhány perccel később már gyilkosság gyanúja miatt hallgatták meg tanúként. És hiába kértek, a tanúvallomási jegyzőkönyvből nem kaptak példányt.

A fotós még a mentők kiérkezése előtt készített néhány fényképet a helyszínről, amelyeken a két rendőr a kapualjtól néhány méterre fekszik és föléjük hajolnak a civil ruhás rendőrök. A felvételek alapján Kleb Attila azt mondja, hogy a robbanószerkezetet a kapualj jobb alsó sarkában helyezhették el. Erre utal szerinte, hogy a szétszóródott szögek és csavarok 180 fok helyett körülbelül csak 100 fokban repültek szerteszét a járdán és az úttesten. „Hihetetlen, a Király utcáig, sőt, még azon túl is tele lett minden szögekkel" – emlékeztet.

A szanaszét szóródó szögek még másnap is ott hevertek a körúton
A szanaszét szóródó szögek még másnap is ott hevertek a körúton
Fotó: Kleb Attila

Szerinte abban, hogy nincs több sérült, nagy szerepe van annak is, hogy a kapualj előtt van egy köztéri illemhely, amelynek vasrácsa és az amögött lévő borítás sok szöget és törmeléket felfogott.

http://nol.hu/belfold/terez-korut-robbantas-merenylet-budapest-1633409

Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!

 45. Nyomkereső — 2016-09-25 20:45 

Dicső és bölcs vezérünk teszteli a közvéleményt, hogy hogyan reagál egy ilyen esetre. Mennyire tör ki a pánik, miről beszélnek az emberek, könyörögnek-e a kormánynak (fidesznek, személyesen neki), hogy védjék meg őket a terrormigránsoktól, egyszóval, hogy elég magas-e a rettegés foka.
Nekem is elsőnek DC jutott eszembe még ’98-ból, mert micsoda véletlenek vannak: egy hét múlva szavazás. Több közéleti fórumon téma egy ideje, hogy a szavazás előtt egy héttel tuti robbantani fognak Pesten. És minő meglepetés! (Nem, nem az.)
Az eredmény is a közvélemény várakozását fogja tükrözni, soha nem fogjuk megtudni az igazságot ezzel kapcsolatban (sem).

 42. déjvid — 2016-09-25 20:27 

Hihetetlenek a reakciók �

1. Senki sem beszélt terrorról, csak az olvasók/kommentelők.
2. Valódi terrorakciónak (értsd: tömeggyilkosságnak) ez harmatgyenge, ezt mindenki tudja és látja.
3. “Kamu” terrorakció sokkal egyszerűbben kivitelezhető, pl. összefirkálnak arab feliratokkal egy templomot majd felgyújtják/felrobbantják…
4. Nyilván a kormány érdeke, persze… Épp azért kampányolnak, hogy a sikertelen népszavazás egyenlő kényszerbetelepítés, kényszerbetelepítés egyenlő terror. Plusz az EU-val ellentétben kontroll alatt tartják azt a kevés migránst, akit a kerítés nem tart kívül. Ebben a képletben kényszerbetelepítés nélkül egy terrorakció eléggé hülyén veszi ki magát…
5. Nyilván a baloldal érdeke, mert jövő vasárnap 63% részvétel mellett 92:8-ra győz a Nem!, és mi mással lehet ezt megmagyarázni, mint egy (kamu?) terrorcselekmény miatti néphülyítéssel…
6. Nyilván a Jobbik érdeke, mert amíg a kormány és a “demokratikus ellenzék” egymásra mutogat, ők csak jól jöhetnek ki józan, kormányzóképes erő látszatát keltve…
7. Említettem az alsóörsi 2012-es esetet, amikor a külföldi barom meg akart ölni “egy rendőrt” (mindegy kit) majd öngyilkos lett.

Egyelőre a DK szépen belefutott, gratula nekik. Ó és tényleg, Putyin casus belli-je a csecsenek ellenmennyire ide illik, eleve Putyin jó anyag, Paks II, morogva teljesített embargók, nemkellő gyorsaságú elítélése a dolgainak stb., nem is kell semmit mondani, csak célozgatni, a többit hozzátesszük úgyis.

37. Salamancai űrhajós — 2016-09-25 19:28 

A blogomon írtam még hó elején: “sem az Áder Jánost ellepő keresztekről (Gotta Catch ‘Em All, Jani!), sem pedig az álkormányunk ál-népszavazásáról nem kívánok írni. Ja, spoilerezném az utóbbit: 32%-os részvétel mellett 95%-kal nyerni fog a kormánypropaganda. Bocs, ha valaki szerette volna végigizgulni ezt a kutyakomédiát!”

Nos, könnyen lehet, hogy ezt a számot kevesellték a fiúk. Ahogy másoknak, nekem is 1998 jutott rögtön eszembe. És egy P.S. monogramú személy.

Aki valaha volt a Király utca környékén szombat este, az tudja, hogy pár méterre a robbantás helyszínétől (szinte bármilyen irányba!) egy tucatnyi halálos áldozatot eredményező merényletet lehetett volna véghezvinni, még egy picike bombával is.

És az egy négyzetméterre jutó részeg britek és legénybúcsús németek száma alapján kapásból a nemzetközi sajtóvisszhang is garantált.

Profi tenorista nem vét ilyen hibát, mármint ha valóban a terror a cél.

 36. tiboru — 2016-09-25 19:26 

A főkapitány szerint “hét verziót vizsgálnak”, de szerinte a “rendőrök voltak a célpont, meg akarták gyilkolni a rendőröket”.

Több újságíróval is beszéltem, szerintük informálisan azt sugallják nekik, hogy valaki reménytelenül szerelmes volt a rendőrlányba és bosszút akart állni a visszautasításért. De ez persze nem hivatalos, majd minden annak megfelelően alakul, hogy a közvélemény hogy reagál az egészre.

Az egyik ismerősöm szerint máris gyors telefonos közvéleménykutatásokra adtak megbízást azt letesztelendő, hogy az emberek hogyan fogadnák a különböző “megoldásokat”. Az eredményeknek megfelelően fogják adagolni az ügyészségi nyomozás fejleményeit és részleteit.

Egy másik ismerősöm szerint azért kellett ez a “rendőröket akarták megölni!” típusú dolog, hogy az ügyészség probléma és gynakvás nélkül átvehesse a nyomozást a rendőrségtől, ilyen esetekben ugyanis (ha rendőr az áldozat) az ügyészség nyomoz.

Ezek a híreim, röviden.

http://konteo.blogrepublik.eu/2016/09/25/villamkonteo-robbantas-a-nagykoruton/

Robbantás történt a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak

A rendőreimet ki akarták végezni – mondta Papp Károly altábornagy vasárnap este budapesti sajtótájékoztatóján. Az országos rendőrfőkapitány kijelentette: szombat éjjel robbantás történt a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak.

Robbantás történt szombat éjjel a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak - jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón. 

„A rendőreimet ki akarták végezni”

A rendőreimet ki akarták végezni – fogalmazott Papp Károly, majd hozzátette: az egész magyar rendőrséget érte támadás, az elkövetőket meg fogják találni. Az országos rendőrfőkapitány elmondta: házi készítésű repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezettel robbantottak. 

A rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a szombat éjszakai robbantás gyanúsítottjának felkutatására. Az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi.

A két rendőr állapota stabil

Elszenvedett sérüléseikhez képest kielégítő, stabil a szombat éjjeli robbanásban megsérült két budapesti rendőr tiszthelyettes állapota – közölte a rendőrség vasárnap este a honlapján. A közlemény szerint a 23 éves nő életveszélyes, a 26 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Mindkettőjüket megműtötték és jelenleg az intenzív osztályon ápolják őket a Honvéd kórházban – tették hozzá.

(MTI)

http://mandiner.hu/cikk/20160925_robbantas_tortent_a_terez_koruton_a_tamadas_celpontjai_a_rendorok_voltak

Sőt! Legyen itt egy blog + fácsé vélemény is:

Tóta W. Árpád

TUDTA?
1999-ben négy lakóházat ért bombamerénylet Moszkvában és más orosz városokban. Putyin miniszterelnök egyértelműen csecsen terroristáknak tulajdonította a támadást, és elrendelte Groznij bombázását, újrakezdve a csecsen háborút és az egekig növelve népszerűségét. Pár nappal később a rendőrség tetten ért három orosz titkosügynököt, akik Rjazanyban telepítettek éppen bombát. Ezt később gyakorlatozásnak nevezték, a dumában leállították a vizsgálatot, az egész ügy minden dokumentumát 75 évre titkosították.

A tovább kutató civil bizottság tagjait meggyilkolták, illetve letartóztatták. Néhány hónappal később Putyin Oroszország elnöke lett. Most már tudja.

https://www.facebook.com/Wblog/photos/a.207894002573792.57490.187200154643177/1331540850209096/?type=3&theater

STO GYELATY II.

részlet: "kell néhány szót szólni a tegnap éjjel történt robbantásról, melynek két sebesült áldozata van - két rendőr, egy férfi és egy nő.
Hogy itt lesz valamiféle terrorcselekmény, az könnyen kikövetkeztethető volt, végülis ez a hatalom egyszerű, mint a százas szög, mely a bomba alkatrésze volt.
Hogy rendőrök sérültek meg, az is beleillik a képbe, hiszen a gyűlölet fokozása mellett fontos a hatalom melletti rokonszenv növelése is, és itt a két rendőr jelkép volt: a Vezér jelképe, aki bátran teszi a dolgát Magyarország védelmében.
Nagyon sajnálom őket, hiszen valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy ki volt a robbantás elrendelője, mint ahogy nem derült ki az sem, ki rendelte el a Parlament kapujának berobbantását, Szájer lakásajtajának és Torgyán kukájának felrobbantását, de azt tudjuk, hogy a robbantás akkor is, most is kinek a politikai érdekét szolgálta, szolgálja.
Hogy alvilági figurák voltak a tettesek?

Lehet, de ez még mindig nem válasz arra, hogy ki volt az aki a parancsot kiadta annak, aki a robbantásra a parancsot kiadta...
A lényeg, hogy a terrorcselekmény lehetőségét a népszavazásig lebegtetni kell, hadd érezze Julcsa, hogy vészhelyzet van és csak az erőskezű Vezér képes hatékonyan fellépni védelmében.
Senki nem fogja az elkövetkező napokban azt állítani, hogy migráns volt az elkövető, ez túl átlátszó lenne, ezen még Julcsa is röhögne, bőven elég a veszélyeztetettség légkörének megteremtése is.
Matuska Szilveszter és Marinus van der Lubbe elégedett lehet, a műfaj, melynek megteremtői voltak, nem halt ki..."

http://www.pupublogja.hu/2016/09/sto-gyelaty-ii.html

Összefoglaló:

Titokzatos robbantás a Teréz körúton két sérülttel

Titokzatos robbantás történt Budapest belvárosában szombat este, két rendőr súlyosan megsérült. A járőrök voltak a robbantás célpontjai, "a rendőreimet ki akarták végezni" - mondta az országos rendőrfőkapitány. Papp Károly bejelentette, hogy 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Robbanás történt egy használaton kívüli üzlethelyiségnél Budapesten a Teréz körút és a Király utca kereszteződésében szombat este nem sokkal este 11 óra előtt. Az eddigi hírek szerint két ember megsérült, akiket a mentők kórházba szállították.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap hajnali közleménye szerint két gyalogos járőre sérült meg a szombat esti budapesti robbanásban, és további sérültek nincsenek. A Népszabadság úgy tudja, hogy az egyik rendőr a nyakán sérült meg súlyosan, az Index olvasója szerint, aki a helyszínen volt, az egyik rendőr egy nő, ő a fején sérült meg és erősen vérzett. A másik rendőr a lábán sérült meg.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A rendőrségi közlemény szerint a robbanás eredete egyelőre ismeretlen. “A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült – mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek” – áll a tájékoztatásban.

A közlemény szerint a rendőrség – szakértők bevonásával – megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van.

Fotó: az Index Justin nevű olvasója

Fotó: az Index Justin nevű olvasója

A Népszabadság azt írja, hogy egyik munkatársukhoz, aki a környéken lakik, becsöngettek a rendőrök, azt mondták, az összes lakót kikérdezik, és jelenlegi tudomásuk szerint olyan bomba robbanhatott, amelyben szögek vannak. A helyszínelők az úttesten heverő szögeket jelöltek meg, talán a detonáció dobta szét őket. A környéken betörtek az ablakok, az ott parkoló autók is megrongálódtak.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Rendőrségi források szerint bűncselekmény és nem gázrobbanás történhetett. A NOL helyszíni információi szerint szöges bomba robbanhatott, az pedig, hogy a kapuban befelé szakadt a rács, arra utal, hogy nem bent, hanem az üzlethelyiség előtt következett be a robbanás. Az Index egyik olvasója arról számolt be, hogy hallotta a rendőrök beszélgetését, amiben szó volt valami táskáról. A fiatalember látott egy testet, amely a ház oldalában feküdt, mellette pedig leomlott a házfal is. Az olvasó megjegyzi, hogy egy taxi lámpájában egy ötvenes szög volt befúródva.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A detonáció közvetlen közelében lévő házat evakuálták, a körutat az Oktogontól a Blaha Lujza térig lezárták, az ott található több tucat szórakozóhelyet kiürítették. A lakóknak azt mondták – értesült a hvg.hu –, hogy több napra elég ruhát vigyenek magukkal, mert gyorsan biztosan nem engedik őket haza. A helyszínen hatalmas erőkkel van jelen a rendőrség és a katasztrófavédelem, mentők, tűzoltóautók és több tucat rendőrautó van a helyszínen. A BRFK mellett a rendőrségi tűzszerészek és a Készenléti Rendőrség egységeit is látni a körzetben.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója éjfél után arról számolt be, hogy információik szerint a sérült rendőrök állapota súlyos.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A hvg.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy a helyszín melletti bárban ült, amikor robbanást hallottak. Pánikszerűen kezdett el mindenki rohanni, amikor kiszaladtak, mindenhol füstöt láttak, és egy földön fekvő embert, ezután a tömeggel elrohantak a helyszínről.

Egy másik olvasójuk szerint az ingatlan, ahol a robbanás történt, átalakítás alatt volt, ráadásul korábban is történt már ott gázrobbanás.

A hvg.hu munkatársa arról számolt be, hogy nemrég egy autóst beengedtek a kordonon belülre, akinek van felvétele a robbanásról.
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Egyes feltételezések szerint a BRFK két járőre akkor sérült meg, amikor találtak egy gyanús csomagot, és amint hozzányúltak, felrobbant. Ez a feltevés is azt igazolná, hogy a detonáció nem az üzlethelyiségben, hanem az épület előtt történt.

Az M1 aktuális csatorna információi szerint a lakcímkártyával rendelkező lakókat vasárnap reggeltől beengedik a robbanás miatt lezárt területen lévő otthonaikba, a többiek buszokon várnak.

A csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrök minden környéken élőt kikérdeznek, a helyszínelők folyamatosan dolgoznak. A környéket olyan szigorúan lezárták, hogy még egy szirénázó mentőautót sem engedtek át az érintett szakaszon – tette hozzá.

Fotó: az Index László nevű olvasója

Fotó: az Index László nevű olvasója

Tűzszerész szakértő: nem gázrobbanás történt

Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel – mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában.

A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal.

Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, “és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel”. Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag.

A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a budapesti Teréz körúton szombaton késő este történt robbanás ügyében, és a lakosság segítségét kérik – olvasható a rendőrségi honlapra vasárnap reggel feltett közleményben.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét – áll a rendőrségi közleményben.

bp_robbantas7A nemzetbiztonsági bizottság elnöke összehívta a testület ülését hétfőre

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke összehívta a testület ülését hétfő reggelre. Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta, az ülésen részletes beszámolót vár a hatóságoktól a szombati, Teréz körúti robbanás kivizsgálásának eredményéről, a robbanás lehetséges okairól.

Molnár Zsolt az MTI-hez vasárnap közleményt is eljuttatott, ebben azt írta, a szombat esti ismeretlen eredetű robbanás kivizsgálása a rendőrség kötelessége csakúgy, mint a tényekre szorítkozó, tárgyszerű tájékoztatás.

A civil kontroll biztosítása pedig a nemzetbiztonsági bizottság kötelessége, ezért a vizsgálat eredményéről, a robbanás lehetséges okairól részletes beszámolót vár a hatóságoktól hétfő reggeli ülésén – írta. A bizottságot hétfő reggel 8 órára hívta össze az elnök.

Molnár Zsolt hozzátette: az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, “találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek”, ez pedig – mint  írta – minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményében mielőbbi felépülést kívánt a robbanásban megsérült rendőröknek.

BKK: néhány járat útvonala módosul

Két trolibuszjárat és a 4-es, 6-os villamost pótló autóbuszok közlekedése módosul a szombat éjjel a Teréz körúton történt robbanás miatt – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapjára vasárnap hajnalban felkerült tájékoztatásból.

A 70-es és a 78-as trolibusz terelve közlekedik, nem érinti az Akácfa utca, a Király utca/Erzsébet körút, valamint az Izabella utca/Király utca megállót vasárnap hajnaltól. Szintén üzemkezdettől  a hatósági zárás következtében a villamospálya karbantartása miatt a hétvégén közlekedő pótlóbuszok nem érintik a Király utca/Erzsébet körút és a Wesselényi utca/Erzsébet körút megállókat – tudatta a BKK.

DK: a rendőrség és a kormány vasárnap délután 6 óráig mondja el, mi történt!

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli, hogy vasárnap délután 6 óráig a kormány és a rendőrség tisztázza, mi történt a Teréz körúton, és tájékoztassák a közvéleményt.

Ha ezt nem teszik meg, a DK úgy tekinti, a kormánnyal szemben gyanút megfogalmazó embereknek van igazuk, és kampánycélokat szolgálhatott az eset – mondta Kakuk György, a párt elnökségi tagja sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek. Hozzátette: a DK mihamarabbi gyógyulást kíván a megsérült két rendőrnek.

“A sok hónapja tartó kormányzati gyűlöletkampány után olyan hangulat alakult ki az országban, amelyben nagyon sokan már nem tartják lehetetlennek, sőt inkább valószínűnek tartják, hogy egy ilyen akció mögött akár Orbánék is állhatnak. Ezt mi nem állítjuk, ez az általános vélekedés a közösségi oldalakon” – mondta. A politikus szerint mindezek miatt közös érdek, hogy tisztán lássunk, “ezt azonban nem segíti az, hogy a rendőrség nem mondja meg egyértelműen, hogy mi történt”.

Véleménye szerint “minél tovább tart a ködösítés, annál jobban erősödik a kép a közvéleményben, hogy itt egy népszavazás előtti utolsó, elkeseredett kormányzati akcióról van szó”. Több mint 12 óra telt el az eset óta, a rendőrség azonban semmilyen konkrétumot nem mondott az ügyben, holott Nyugat-Európában egy-két órával egy robbanás után “már legalább nagy valószínűséggel meg tudják mondani, mi történt” – tette hozzá.

A rendőrség kéri a fővárosban térfigyelő kamerát üzemeltetőket, őrizzék meg 30 napig a rögzített felvételeket

A rendőrség azt kéri a fővárosban térfigyelő kamerát üzemeltetőktől, hogy a rögzített felvételeket október 24-éig őrizzék meg – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-vel.

Azt írták, a VI. kerületben, a Teréz körúton szombaton 22 óra 36 perckor bekövetkezett robbanással kapcsolatban azt kérik, hogy mindazok az állampolgárok, vállalkozások, akik, illetve amelyek Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek, a rögzített felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-éig őrizzék meg.

A rendőrség továbbra is kéri, hogy aki a robbanás helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a történtekkel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107 telefonszámon, illetve hívja a 107 vagy a 112 nemzeti segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

Az ismeretlen eredetű robbanás szombaton 22 óra 36 perckor történt a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba vitték.

Stabil a sérült rendőrök állapota

Elszenvedett sérüléseikhez képest kielégítő, stabil a szombat éjjeli robbanásban megsérült két budapesti rendőr tiszthelyettes állapota – közölte a rendőrség vasárnap este a honlapján.

A közlemény szerint a 23 éves nő életveszélyes, a 26 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett.

Mindkettőjüket megműtötték és jelenleg az intenzív osztályon ápolják őket a Honvéd kórházban – tették hozzá.

Rendőrség: nincs szükségük vérre a sérülteknek

A rendőrség cáfolja azt a közösségi médiában terjedő hírt, amely szerint a szombati budapesti, Teréz körúti robbantásban megsérült egyik rendőrnek vérre lenne szüksége – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata vasárnap az MTI-vel.

A közleményben azt írták, sérüléseikhez képest mindkét rendőr egészségi állapota kielégítő, stabil.

ORFK: ki akarták végezni a rendőröket

A járőrök voltak a szombati budapesti, Teréz körúti robbantás célpontjai, “a rendőreimet ki akarták végezni” – jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap, aki a robbantást az egész magyar rendőrség elleni támadásnak nevezte.

A főkapitány budapesti sajtótájékoztatóján üzent az elkövetőnek, aki ellen  szombat éjjel hajtóvadászatot indítottak, és – mint mondta – meg fogják találni és meg fogják tudni a motivációját.

Repeszképző anyagokkal kombinált, házi készítésű robbanószer robbant fel szombat éjszaka, az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 éves férfi, aki világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt – ismertette. Papp Károly bejelentette azt is, hogy 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Papp Károly ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak. A kamerafelvételek értékelését megkezdte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

A főkapitány bejelentette azt is, hogy az éjszaka folyamán a szakmai protokollnak megfelelően elrendelte a robbanóanyagra, robbanószerre vonatkozóan a szigorított ellenőrzést a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a közúti határátkelőhelyeken és elrendelte valamennyi nemzetközi személyszállító vonat rendőri ellenőrzését és kísérését.

Vasárnap reggeltől az NNI-nél zöld számot működtetnek, a rendőrségi ügyeletekre a robbantásos merénylettel összefüggésben érkező bejelentéseket egyenesen az NNI-hez kapcsolják át. Eddig 14 bejelentés érkezett – ismertette.

Beszámolt arról is, hogy a sérültek a szükséges műtéteken túl vannak, a rendőrnő életveszélyes, a rendőr súlyos sérülést szenvedett, általános állapotuk kielégítő, stabil, a rendőrnő továbbra is altatásban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője jelezte, a sérültek felépüléséhez a rendőrség minden támogatást megad, családtagjaikat az éjszaka értesítették.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője a sajtótájékoztatón közölte: éjszaka tájékoztatta arról az országos rendőrfőkapitány, hogy szolgálatukat teljesítő, hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére követtek el bűncselekményt, ami megalapozza, hogy a KNYF vegye át az ügyet.

A főügyész elmondása szerint több ügyészt is a helyszínre küldött, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal és segítsék a felderítést. Mint mondta, minden feltétel biztosított ahhoz, hogy amikor hétfőn átveszik a nyomozást, az eljárás “törés nélkül haladjon tovább”.

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre elmondta: a rendőrök járőröztek, ebben a körzetben teljesítettek szolgálatot, azaz nem hívásra mentek és nem intézkedés közben voltak.

Arra a felvetésre, utal-e bármi arra, hogy a járőrpáros egyik tagja lett volna a bűncselekmény célpontja, azt válaszolta, hogy a járőrpáros volt a célpont.

A főkapitány egy kérdésre válaszolva elmondta: a sérült rendőrnő a Budapesti Rendőr-főkapitányság toborzó tevékenységében vett részt és vesz részt a jövőben is. Arra a kérdésre, hogy terrortámadás történhetett-e, azt mondta: a rendőrség hét verziót állított fel a bűncselekmény lehetséges indítékára, ezeket most vizsgálják.

Papp Károly válasza szerint a bűncselekmény környéke addig lesz lezárva, amíg a szemlebizottság vezetője azt nem jelenti a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjének, hogy a szemlét befejezték. Ebbe – mint mondta – nem kíván országos rendőrfőkapitányként beleszólni.

Az elkövető hollétét firtató kérdésre pedig annyit mondott, a nyomozás érdekében erre nem kíván válaszolni.

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

A sajtótájékoztató elején lejátszották azt a négy hangfájlt, amelyen a járőrpáros férfi tagja segítséget kért a robbanás után. A járőr először arról beszélt, robbanás történt a Teréz körúton, majd segítséget kért, elmondta, hogy egy rendőr eszméletlen, végül mentőt kért megsérült kolléganőjének.

A hatóság szükség esetén tanúvédelmet biztosít

A szombati budapesti, Teréz körúti robbantás nyomravezetőjének személyét a rendőrség bizalmasan kezeli, az eljáró hatóság szükség esetén megvédi a tanút – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján vasárnap este.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány korábban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nettó 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

A honlapon megjelent közlemény szerint az összeg annak fizethető ki, aki egyebek mellett az elkövető személyéről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik.

Terézvárosi önkormányzat: mindenki visszatérhetett otthonába

A fővárosi Teréz körúton szombat éjjel történt robbantás után a környékről kiköltöztetett valamennyi lakó visszatérhetett otthonába – közölte a VI. kerületi önkormányzat vasárnap este az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a hatóságok tájékoztatása szerint az épület statikailag nem sérült.

Az önkormányzat arra kéri a robbantásban érintett lakókat, hogy amennyiben segítségre van szükségük, jelezzék a 342-0905-ös vonalas telefonszámon.

Az Együtt elítéli a történteket és mindenre kiterjedő vizsgálatot kér

Az Együtt elítéli a budapesti Teréz körúton szombat éjjel elkövetett robbantást, egyúttal arra kéri a Központi Nyomozó Főügyészséget, alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot folytasson le, és nyújtson tényszerű tájékoztatást.

A párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében hangsúlyozta: megítélése szerint a Központi Nyomozó Főügyészségnek folyamatos, mindenre kiterjedő vizsgálatot kell lefolytatnia a Teréz körúti robbantás elkövetőjének vagy elkövetőinek megtalálásáért.

Az Együtt mihamarabbi felépülést kíván a két megsérült rendőrnek – írták.

http://gepnarancs.hu/2016/09/titokzatos-robbanas-a-terez-koruton-ket-serulttel/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5111743561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása