He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Magyar forrásból kaptak Szerbiában 152-en – többségében – 6 milliós támogatást házvásárlására + Felvásárolják Zalát és Somogyot a külföldiek

2024.05.20. 07:04 guma70

PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY

A napokban hirdetett eredményt a Szerbiában működő Prosperitati Alapítvány a januárban meghirdetett házvásárlási pályázatában.

A szervezet az Orbán-kormánytól kapott pénzügyi támogatásból félmilliárd forintos keretet osztott szét azoknak a szerbiai magyaroknak, akik a Vajdaságban, Újvidék, Szabadka, Nagybecskerek, Nagykikinda vagy Pancsova környékén vennének maguknak saját falusi házat.

A nyertes pályázók névsorát az alapítvány oldalán tették közzé. Házvásárlásra 152 pályázó kapott támogatást, többségüknek a maximálisan megítélhető 6 millió 12 ezer forintos összeget juttatták, 79 pályázónak azonban nem jutott a keretből. Ők abban reménykedhetnek, hogy az alapítvány további utalásokat kap majd Magyarországról, és akkor újabb pályázatot írnak ki a hasonló céllal.

Az alapítvány korábban azt írta, hogy a pályázat célja, támogatni a szülőföldön maradást és boldogulást, hozzájárulni a vajdasági falvak demográfiai mutatóinak és a falvakban jegyzett átlagéletkor csökkenéséhez, továbbá elősegíteni a vajdasági falvak fejlődését.

A Szabad Európa tavaly azt írta, hogy magyar állami támogatással több mint 180 milliárd forint érkezhetett a Vajdaságba csak a Prosperitati Alapítvány révén. A pénzből 700 új cég nyílt, 1500 munkahelyet teremtettek, a gazdák pedig 5400 hektárral gyarapították birtokukat. Több mint 5000 traktorra és mezőgazdasági gépre ragasztották a Prosperitati matricáját annak igazolására, hogy a magyar kormány adományából származnak.

A lap ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben az Orbán-kormány szinte számolatlanul utalja a pénzt Szerbiába, 38 százalékkal csökkent az ott élő, magukat magyarnak vallók száma.

https://24.hu/kulfold/2024/05/19/szerbia-vajdasag-magyar-forrasbol-tamogatas-hazvasarlas/

Felvásárolják Zalát és Somogyot a külföldiek

Újabb csúcsra ért a külföldi lakásvásárlók aránya Zala vármegyében 2023 negyedik negyedévében – derül ki a NAV adataiból, amelyeket az MNB lakáspiaci jelentése ismertetett. Ez alapján Zalában több mint minden ötödik lakásvásárló, egészen pontosan a vevők 21,1 százaléka volt külföldi állampolgár.

A külföldiek körében népszerű Somogyban és a pesti belső kerületekben a tavalyi negyedik negyedévben éppen csökkent a külföldi vásárlók aránya. Zalában, Somogyban és Pest belső részén ez 2022 nyara óta 20 százalék körül alakul.

Országos szinten évek óta 5-6 százalék között van a külföldi lakásvásárlók aránya. Az MNB elemzése kitér arra, hogy a külföldi vásárlók is hozzátesznek valamennyit a magyarországi lakásdráguláshoz, de nem annyit, mint a spekulatív célú lakásvásárlások.

https://telex.hu/gazdasag/2024/05/18/ingatlan-zala-somogy-pest-kulfoldiek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1818408489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása