He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Orbán szerint királyok vagyunk, s már annyi a pénzünk, hogy külföldre is jut

2024.04.07. 05:18 guma70

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnöke kitünteti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Boszniai Szerb Köztársaság létrehozásában nyújtott kivételes hozzájárulásáért 2024. április 5-én Banja Lukában.

Ezúttal Banja Lukában mutatott irányt kormányfőnk.  

A boszniai Szerb Köztársaságban, Banja Lukában járt üzleti fórumon miniszterelnökünk, mégpedig azért, hogy befektetési lehetőséget keressen a magyarországi tőkének.

Orbán Viktor dicsért, az „iparkodó” horvátokat illette: azt mondta, korábban két határ választotta el Magyarországot és Bosznia-Hercegovinát, ebből „egyet már eltöröltünk, nincs horvát-magyar határ, Schengen van”, a magyar sztráda hamarosan eléri a horvát határt, és „a horvátok is iparkodnak”, így hamarosan autópályával is össze lesz kötve a két ország.

Orbán Viktor a helyszínt is elismerte: megjegyezte, „Banja Luka és környéke rendezett, nagy porták vannak, ez olyan ország, ahol van jövő”, és „a gazdaság jövője mindig az emberi minőségen múlik, azt pedig a környezet fejezi ki”, s „ha a politika képes lesz arra, hogy stabilizálja ezt a térséget, akkor itt kiszámítható gazdasági környezet lesz”.

Orbán Viktor korholt is, szövetségeseinket célozta: szerinte Nyugat-Európa a növekedés potenciálja nagyon alacsony szinten van, Németország recesszióval küzd, és ebben a környezetben „Magyarország az idei két és fél százalékos növekedéssel királynak számít”.

Orbán Viktor elemezte vendéglátóit:

  • megállapította, hogy az európai gazdaság dinamikája jelenleg a Balkánon van, mert „itt az emberek akarnak dolgozni és tudnak is dolgozni”, magas az ipari és a mezőgazdasági kultúra, pont mint Magyarországon, és együttműködésre törekednek
  • kijelentette, hogy létezik egy „ellenérv az üzleti világban, hogy ez a világ legbonyolultabb állama”, ami ugyan igaz Szarajevóra, de nem igaz Banja Lukara, „itt az ügyeket el lehet intézni, ezért a bürokráciára vonatkozó félelmeket félre lehet tenni”
  • bevallotta, hogy hisz ebben a térségben, amit arra a felismerésére alapoz, hogy 14 évvel ezelőtt a magyar gazdaság is cudarul állt, „mérete hetven százalékkal kisebb volt, mint ma”, ám azóta Magyarország megtett egy olyan utat, amit mások is meg tudnak tenni, hiszen „ezt a dinamikát, ezt a fejlődést itt is el lehet érni”
  • megjegyezte, hogy 14 évvel ezelőtt a magyar cégek még nem lettek volna itt, „mert Magyarország rendkívül tőkeszegény ország volt, de ma már vannak regionális bajnokaink”, köztük másfélezer külföldön befektetni képes vállalat
  • miheztarás végett leszögezte: a magyar a saját történelmére, kultúrájára, nemzetére büszke ország, és „Magyarország a magyaroké, ezért elvárjuk a külföldiektől, hogy úgy viselkedjenek, ahogy viselkedniük kell”; amit Banja Lukában úgy kell érteni, hogy a szerb kormány világosan megmondja, milyen szektorokban fogadják a magyarokat szívesen, „ahol pedig nem fogadnak szívesen, mert nem akarnak versenytársat, oda nem jövünk”, mert „ez az ország a szerbeké… fontos, hogy a helyiek elfogadjanak bennünket, azt érezzék, hogy lehetőségeket hozunk azokra a területekre, ahol szükség van beruházásra, fejlesztésre”.

Orbán Viktor horizontot vázolt: hallgatóival megosztotta, hogy „ez kétirányú utca, Magyarország várja a szerbeket munkavállalóként és vállalkozóként is, mivel az együttműködés nem lehetőséget vesz el, hanem lehetőséget teremt”.

https://24.hu/belfold/2024/04/06/orban-viktor-kiralyok-vagyunk-bosznia-hercegovina-befektetes/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8818373601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása