He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Tálib titkosszolgálatot, ismert terrorszervezeteket is emleget a déli határ helyzetéről szóló titkosszolgálati jelentés

2023.11.11. 07:12 guma70

A tálib kormány titkosszolgálata közvetlenül irányítja a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempész csoportokat – állítja a most nyilvánosságra hozott októberi titkosszolgálati jelentés, amely azt is elismeri, hogy a déli határzár „rendszere támadhatóvá vált”. Az illegális migráció és a terrorizmus összefüggését taglaló dokumentum egyes részei továbbra is titkosak, ezeket kitakarták.

Fokozódó migrációs nyomásról számol be, sőt terrorszervezetek – mint az ISIS, az al-Kaida és akár a Hamász – lehetséges, az illegális migrációhoz, a szervezett embercsempészethez kapcsolódó esetleges jelenlétére is figyelmeztet az az október 25-i titkosszolgálati jelentés, amelyet eddig csak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tárgyalt zárt ülésen, most viszont feloldották a 2029-ig tartó titkosítását és nyilvánosságra hozták.

A minősítés feloldását követően a Rogán Antal miniszter alá rendelt szuper-titkosszolgálat által készített tájékoztató anyag csütörtökön vált elérhetővé a Parlament honlapján. A hírről a nyilvánossá tételt sürgető Fidesz-frakcióvezető, Kocsis Máté számolt be a Facebookon, ahol azt írta: a déli határnál megjelentek a terrorszervezetek és a tálib titkosszolgálat.

„Rendszeressé váltak az erőszakos cselekmények és a fegyverhasználat a határon” – írta még a fideszes politikus a jelentésben valóban szereplő megállapítások alapján. Posztjában Kocsis, a jelentésben olvashatókat némiképp tovább gondolva, már a jövő évi EP-választásra hangoló kormánypártok fő politikai üzenetét is sulykolva saját megállapítását is hozzátette:

Világosan látszik, micsoda kockázatot jelent Európa biztonságára a felelőtlen brüsszeli migrációs politika.”

 

Kocsis Máté politikai körítésétől függetlenül a Nemzeti Információs Központ jelentése súlyos helyzetről ad számot a déli határvidéken az illegális migrációt illetően és aggodalomra okot adó megállapításokat tesz az ezzel kapcsolatba hozható terrorfenyegetettséggel összefüggésben is.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése például már az első oldalon arról ír, hogy a déli határ védelmének elemei – a jogszabályok, a határt védő állomány és a 2015 óta létező, Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) –, vagyis „a védvonal mindhárom eleme növekvő nyomásnak van kitéve”. Ez persze nem újdonság, ahogy az sem, hogy a határzáron sokan átjutnak, bár gyakran le is buknak:

Mi történt, hogy százával fogják el Budapesten a magukat töröknek valló migránsokat?

Három olyan esetre is fény derült az elmúlt hetekben Budapesten, amikor egyszerre több tucat illegális bevándorlót tartóztatott fel a rendőrség. Ezek közül kettő a legbelsőbb kerületekben, egy pedig a miniszterelnök házától nem messze volt. A statisztikák is megugró számokat mutatnak, a három nyári hónap alatt összesen 81 embert kaptak el a fővárosban, szeptemberben ez a szám már 360 volt.

Erre a jelenségre utal a jelentés azon megfogalmazása is, hogy „a migrációs nyomás erősödését tükrözi a mélységében visszafordítottak számának emelkedése” – igaz, a mondat második felét már feketével kitakarták. Ez még sok helyen előfordul a nyilvánosságra hozott, érdemben 10 oldalas anyagban, vagyis jól látható, hogy a minősítés alóli feloldás nem minden részletet érintett.

Ami a fokozódó nyomást illeti, a jelentés ezt azzal az adattal érzékelteti, hogy „a szerb-magyar határszakaszon keresztül éjszakánként megközelítőleg 1000-1200 illegális határsértést detektálnak az Ideiglenes Biztonsági Határzáron”. Sőt, előfordult, hoz újabb példát a dokumentum, hogy a határzár “egy pontján, egy órán belül 293 illegális átjutót észleltek.”

Nem véletlen, hogy a jelentés maga is elismeri: a 175 km hosszú szerb-magyar határszakasz fizikai védelmét biztosító határzár, „az IBH rendszere (…) támadhatóvá (…) vált.” A kipontozott részek szintén feketével kitakart szavak vagy számok, nem láthatóak a jelentéseben, amely amúgy megállapítja, hogy “folyamatosan rongálják a kerítést”. Ennél a fejezetnél különösen sok a kitakarás:

 

©

Az ország belsejében egyre nagyobb számban lebukó és elfogott, magukat törököknek valló illegális migránsokra máshol is találunk utalást a jelentésben, amely egy ponton arról ír: „kockázati tényező, hogy az egyre növekvő számú törökországi menekültek közé különböző török ajkú szélsőségesek vegyülhetnek”.

Az is kiderül az anyagból, hogy „a migrációs nyomással arányosan megnőtt a terrorkockázat” (…) „az illegális migráció útvonalait terrorista hálózatok használhatják fel”, ezt fokozza a jelentés szerint a Hamász és Izrael háborúja. A szöveg bár homályosan, „stílusjegyek alapján” és feltételes módban, de szóba hozza az ISIS-t, az al-Kaidát és említ egy „közel-keleti terrorszervezet”.

A jelentés Szerbiában feltorlódott, és meg nem erősített információk szerint több ezer fős illegális migránsközösségekről ír. Emellett titkosszolgálati szálakat is említ a dokumentum, mondván: „a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni származású embercsempész csoportok tevékenységének irányítását”.

 

A jelentés statisztikai adatokat is hoz a fokozódó migrációs nyomást érzékeltetve
©

Ami a Fidesz-frakcióvezető Facebook-posztjában az EU-ra és a migrációs politikára tett utalást illeti, arról a titkosszolgálati jelentés is csak zárójelben tesz említést, mondván: a magyar védelem „jogi pillérjét tekintve az EU migrációs paktuma jelent kockázatot”. Látható, hogy a kormány, a Fidesz-KDNP által régóta használt „migrációs paktum” kifejezést egy az egyben átvette a jelentés szövege.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a Fidesz egy olyan titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát sürgeti, majd éri el, amely jól passzol a kommunikációjához. Így tett korábban az ellenzék külföldi támogatásait vizsgáló anyagokkal is, melyeket nyilvánosságuknak köszönhetően a mai napig fel tudnak használni az ellenzék támadására.

Itt olvasható a Nemzeti Információs Központ teljes, most nyilvánosságra hozott jelentése:

 

 https://hvg.hu/itthon/20231102_Tamadhatova_valt_a_deli_hatarzar__ismeri_a_titkosszolgalati_jelentes_am_a_lenyeget_kitakartak_belole

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8618250647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.11. 14:43:38

Szép, szép, de?

Szerintem nagyon zavaró ezerben az adatokban, információkban az, hogy Orbán miniszterelnök nagy barátja a szerb vezetés, és még sem tud rájuk hatni, csináljanak már ők is valamit. Mindössze azt sulykolja a sötét fejekbe, hogy a Szerbiát minél előbb be kell venni az EU-ba. Úgy, hogy semmit nem tesz a migránsok és a felsorolt szervezetek, személyek ellen?
Ha akkora nagy barátok a szerbek, akkor talán felderíthetnék, megfoghatnák és arra lefelé kitoloncolhatnák ők is azokat, akik Orbánéknak nem tetszenek, mondjuk a kémeket, terroristákat, embercsempészeket. Vagy ez nem járható út? A barát ebben a kérdésben süket, talán szóba sem jön a barátok közti partin ez a téma?????

BiG74 Bodri 2023.11.11. 15:46:37

Közben pedig az ellenzék béna kacsaként hápog, és gyilkolja egymást!

kenu ibrahim 2023.11.12. 11:13:39

@BiG74 Bodri: és ebbe a gyilkolásban te is kiveszed a részed!

döbbenet, hogy ellenzékinek való arcok is a gecinek dolgoznak;)

BiG74 Bodri 2023.11.13. 15:29:01

@kenu ibrahim:
Bocs, de hülye vagy!
Igen éppen most öltem két tucat ellenzéki politikust!
Másrészről ha ilyen lenne az alternatíva, mint te ( az odadobott kijelentésed alapján, miközben azt sem tudod ki vagyok) akkor lehet jobb a gecinek dolgozni!
Ellenzéki vagyok, ami nem azt jelenti, hogy valamelyik hatalomból kiszorult párt csicskája! Úgyhogy csiba te, ha értelmesen nem tudsz megszólalni!

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.13. 17:53:14

Nem azért a marék szarért, de én nem sokat látok az ellenzékből az országgyűlési képviselőkön túl , csak azt a libát, aki mindig a Gyurcsányon lovagol. Egyáltalán mit csinálnak? Vajon tudják, hogy a vidék nem tudja kik ők, és mit ellenzékelnek?

BiG74 Bodri 2023.11.14. 10:26:43

@látjátok feleim szümtükkel:
Ezek basszus pont ugyanolyan pondrók, mint a kurmányoldaliak!
Az az ellenzék, amelyik 13 év alatt nem jön rá, mit kell csinálnia, hogyan kell csinálnia, vagy ha rájött akkor még szarabb a helyzet, mert nem csinálja, az kevesebb, mint a nagy semmi! Mert pontosan definiálják magukat, kis ezredrangú, megélhetésért, szórakozásért politizáló nyavajásoknak. Ezek nem megszerezni akarják a hatalmat, hanem dögevőként várják a másik szarháziak meggyengülését, hogy majd akkor megkaparintsák. Az ellenzéki térfél egy karantén nekik, amiben tök jól megélnek, elmarakodnak, gyilkolásznak, fontosak, maguknal!

s 2023.11.14. 23:07:27

@BiG74 Bodri: Az fontos lenne szerintem, hogy a szavazók faszságaiért ne az ellenzéket okoljuk. Végül is nem szavazhatnak saját magukra. A választóknak kellene rájuk szavazni, de valamiért nem teszik. Úgy tűnik, elég jól megvan mindenki az orbán kormánnyal. Nyilvánvalóan lári-klári és lári-feri nem gyakorol elegendő vonzerőt, de akkor marad orbán. Ezt kellene felfogni. Marad a szétbaszott oktatás, egészségügy, közélet, az államformává vált korrupció, a versenyképtelenség, és ebből adódó pénztelenség. Tehát röviden: marad a szétbaszott minden.

BiG74 Bodri 2023.11.16. 17:23:54

@s: Nem olvasztok acélt agyagedényben, nem vezetékelek elektromos konyhai berendezéseket egy fázissal, 1,5 -es vezetékkel 10 A -es megszakítóval, és nem ültetek áfonya bokrot átlagos magyar talajba. Nem azért mert hülye az acél, az áram, meg az áfonya, hanem azért mert én nem vagyok hülye!
És ki a rossz nyavaját okoljak ha nem az ellenzéki politikusokat?
Ezért nem kell ellenzéki politikusnak lenni, amit jelenleg letesznek az asztalra! Nem gyakorol elég vonzerőt? Hát ez a legrosszabb, legnaívabb megközelítése a dolognak!A változáshoz orbán és a fidesz leváltásán keresztül vezet az út! Nem pártprogramokon, izmusokon, eukonformizmuson, hanem egy egyértelmű és osztatlan ellenzéken. De az ellenzék tele van primadonnákkal akik kurva jól elvannak a jelen helyzetben is. És a szavazó a fasz? Lehet, csak a faszt is rá lehet bírni, hogy a te oldaladon faszoskodjon!

s 2023.11.16. 20:11:46

@BiG74 Bodri: Szerintem az a különbség kettőnk álláspontja között, hogy te inkább a politikust véled nagyobb jelentőségűnek a kialakult helyzetben, én viszont a választóra teszek több felelősséget. A recept egyszerű: ha orbán nem jó, akkor másra kell szavazni. Ha később az sem lesz jó, akkor megint másra kell adni a voksokat. Ennyire egyszerű. Nem kell hatalomban tartani, aki nem oda való. A döntés kizárólag a választóké, de ők inkább kibújnak a kötelezettségük alól. Ez nem helyes. A diktatúrát nem a diktátor csinálja, hanem a közöny. Az egész történelem erre példa.

BiG74 Bodri 2023.11.17. 14:37:12

@s:
Ezzel csak az a baj, hogy a választási törvény alapján a jelenlegi helyzetben orbán leváltása két lépcsős.
Az első, hogy az ellenzéki oldal fragmentációját az ellenzéki politikusoknak le kell csökkenteni egy vállalható, erős koalícióval. Ezen lépés nélkül, hiába megy el mindenki szavazni, a matek működni fog.
Ha ez megvan, és a koalíció, nem az egymással való marakodást, dominancia harcot, koalíción belüli egyedi szövetségeket jelenti. Na akkor jön a szavazó! Akkor, mert olyat tettek az orra alá ami vállalható, ehető, tétje, értelme van!

guma70 2023.11.17. 16:18:36

@s:

@BiG74 Bodri:

ez azért is nehéz kérdés mert a kiszolgáltatottság pókhálóját már egyre nehezebb megsemmisiteni - nincs sem erő, sem anyagi kapaszkodó a háttérben ami segithetne...

kenu ibrahim 2023.11.17. 20:10:24

@BiG74 Bodri:

"Na akkor jön a szavazó! Akkor, mert olyat tettek az orra alá ami vállalható, ehető, tétje, értelme van!"

Bocs, de hülye vagy!

te egyébként, ebben az elbaszott országunkban élsz?

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.17. 20:41:59

@kenu ibrahim:

Mivan? A csomag krumpli, meg a kiló liszt és liter étolaj nem ehető?

s 2023.11.17. 21:36:29

@BiG74 Bodri: Van ebben annyi igazság, hogy Donáth Anna feleslegesen ment neki a gyurcsótánynak. Anna - akit egyébként nagyra becsülök - szembe ment az alapvető bölcsességgel, ami így szól: Ne rombold le azt, amit felépíteni nem bírsz. Ez hiba volt. Az ellenzék valódi nagy baja az, hogy bár egyenként talán jót akarnak, egymással megegyezni nem tudnak. Ez pedig a politika beugró leckéje. Aki ennyit sem teljesít, a nehezebbre már biztosan alkalmatlan lesz.

kenu ibrahim 2023.11.17. 21:48:05

@s: és mi a megoldás, doktorűr?

s 2023.11.17. 22:10:37

@kenu ibrahim: A gyógyszer többnyire keserű, de azért hatékony. Ki kell választani a legerősebbet, és arra szavazni. Tudom, sokaknak a bele kifordul, ha gyurcsányfegyenc nevével találkoznak, de nem véletlenül az ő pártja a legerősebb. A srác tudja, mit baszott el annak idején, és volt éppen elég ideje kigondolni, hogy mit lehetne tenni. Amikor még tejfeles szájú kis tacskó volt, az mszp úgy rángatta, ahogy akarta (szarul). Meg kell nézni, hol áll az mszp, és hol áll a dk. Az igazság nagyjából ott lehet.

kenu ibrahim 2023.11.17. 22:29:40

@s: te is legalább akkora kretén vagy, mint én.

ezé igazad van;)

elmúlt 13 év!
egyazegyben kell felállni, nincs mese!

s 2023.11.17. 22:43:06

@kenu ibrahim: "te is legalább akkora kretén vagy, mint én."
Megtisztelsz.

"egyazegyben kell felállni, nincs mese!"
Nem vagyok teljes mértékben meggyőződve arról, hogy lesz erre lehetőség, tekintetbe véve orbán mérhetelen hatalomvágyát. (Ez egyébként egy súlyosan elhanyagolt, kezeletlen mentális betegség.) Tartok tőle, hogy a befejezés az előre elképzeltnél is hamarabb jön el.

Ahogy Attila írta:
'Intelme gyorsan, nyersen ért'

Vagy Villon mester:
'Hiszek a véletlennek, hirtelennek,
S gyanúm az igaz körül sompolyog;'

Meglátjuk.

kenu ibrahim 2023.11.17. 23:04:21

@s: "Meglátjuk."

én is ettől félek;)

zene, mehet?:)))

nesze!:

www.youtube.com/watch?v=oxXWLo7mhmA

s 2023.11.17. 23:35:02

@kenu ibrahim: "zene, mehet?:)))"
Már mondtam, hogy nem. Azt is, hogy miért nem.

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.18. 09:39:25

@s:

Csauka és b. neje sem gondolta a románoknál, hogy előbb-utóbb minden véget ér, de előbb, és gyorsan megtörtént. Fortyog már a fidesz felső tízezre is, mert sok az eszkimó, de kevés a fóka.

BiG74 Bodri 2023.11.18. 12:47:15

@kenu ibrahim:
Ebben az országban, de ha azt hiszed ezzel, egy komplex ténytárt, vagy véleményt fogalmaztál meg hát tényleg kretén vagy! Pont ott kezdődik a dolog, hogy valamilyen vágyálmokon ringatózva, abban a hihetetlen baromságban hisztek, hogy az egy az egyben felállás jelenleg lehetséges.
Kiket akartok megszólítani? Az inaktív választókat? Az tudjátok, hogy megy? Kell egy gyűjtő tömeg, vagy legalább a látszata és akkor egy részük lépni fog. Mert így működnek, csak úgy nem mozdulnak meg. Ehhez meg kellene az a csoport aminek a támogatottságán látszik, hogy van értelme hozzájuk csatlakozni, mert könnyen győzelem lehet belőle. Nem tuti csalódás, keserűség. Na ez a csoport most nem létezik, nem azért mert gyurcsány, hanem azért mert gyurcsány sem tud 15-20 % -nál többet összekaparni! Nagyon sokan leszarnák, hogy a DK-ra, meg a gyurcsányra kell szavazni, ha látnák, hogy együtt meglesznek a viktorka leváltására.
De jelenleg az ellenzéki oldal bekövesedett 1-2 % -on marakodó pártjai orbán viktor előretolt hadosztályai. Létük az alapja a hatalmának, pontosabban jelenlegi létformájuk.
Ráadásul orbán már elkezdte az ellenzéki oldal további faragását a mihazánk teátrális gyalázásával, igy a mindenféle tehetetlen ellenzéki pártból kiábrándult szavazót áttolja hozzájuk, akik semmi veszélyt nem jelentenek rá.
"S" egyáltalán nem kretén csak árnyaltabb a gondolatmenete. Az enyémből a sallangok le lettek vágva. Leszarom hogyan, de az ellenzéki politikusok is elkezdhetnének politizálni!
Az tényleg kretén aki azt hiszi, hogy egy titkos jelre minden ellenzéki egyetlen pártra fog majd szavazni!

gazoló 2023.11.18. 13:49:05

@kenu ibrahim:

nincs vmi normális zenéd te érdigetzi? :-)

kenu ibrahim 2023.11.18. 15:08:36

@gazoló: ibrahim tezsvérem, hogyne lenne!

-egyébként, olyan régen olvastalak, hogy kénytelen vagyok új öribarit keresnem:)

bodrival próbálkozom, de nem egy orica a srák, ezért nem látja bennem az értéket:))))-

egy szakajtóval van;):

www.youtube.com/watch?v=rSSD_fle840

vagyez:

www.youtube.com/watch?v=y4YF46B9e6c&pp=ygUScGV0eSBzbWl0aCBuaXJ2YW5h

habakuk000 2023.11.19. 09:59:23

@BiG74 Bodri: Valóban nem a szavazók a felelősek alapvetően az ellenzék gyengeségéért szerintem sem, elég sovánka próbálkozás rájuk kenni a tehetetlenséget.

Nincs értelmezhető világképe egyetlen ellenzéki pártnak sem. Az, hogy orbán rossz nem jelent választható alternatívát. Mindenki tudja, hogy rossz - a fideszes szavazók egy része is, de nincs helyette más, aki meg tudná, akarná jelenleg mondani, mitől is lesz jobb orbán helyett.
Amíg nincs valaki, aki értelmes stratégiát lenne képes felvázolni, olyat, amire az átlagválasztó azt hümmögi, érdemes elmenni a szavazókörbe, nem lesz változás.

Nem túl okos az ellenzék, és nagyon hiányoznak a mögöttük lévő értelmes agytrösztök, műhelyek.

kenu ibrahim 2023.11.19. 11:40:53

@habakuk000: a szavazók, ott sem voltak!
haver, te kábé aszt tolod, mint bodri, hogy mindenki hibás, csak az ellenzéki szavazó nem, aki el sem ment szavazni;)

www.youtube.com/watch?v=2FAqzXaYTuI&pp=ygUOaG9neWFuIHRvdsOhYmI%3D

kenu ibrahim 2023.11.19. 12:54:10

@BiG74 Bodri: bodri, megtennéd nekem azt a szívességet, hogy nem személyeskedéssel kezded a hozzászólásodat, amit nekem írsz?

előre is köszönöm;) (u.i.: én is szoktam, de nem rendszeres)

egyébként, nagyjából egyet is értenék veled, ha közben nem faszságokat tolnál zsinórban.

habakuk000 2023.11.19. 13:53:40

@kenu ibrahim: Nem érdemes több szót vesztegetni erre az egészre. Amíg az ellenzéki szimpatizánsok ugyanolyan kritika nélküliek a sajátjaikkal szemben mint a fideszesek, addig nincs értelme.
Amíg bárki nekiesik Donáthnak amiért bántani merészelte azt a drága jó embert, miről beszéljünk? Nincs miről, kb mint ha fideszes hívővel próbálna beszélni értelmesen az emberfia. Nincs értelme.
Donáthnak nem volt választása, kénytelen volt nekimenni a dk-nak, mert szétmorzsolja őket. Az mondjuk kár, hogy program helyett hülye lózungokkal operál, de nincs meg a kellő intelligencia a mome mögött sem.

kenu ibrahim 2023.11.19. 14:45:08

@habakuk000: haba, egy nagy katyvasz, amit írsz.

még csak értelme sincs, hogy mondatonként szedjem szét!

u.i.: na jó egy próbát megér!

azt mondod, a hívők nekiestek donátnak, mert szívózik a ferivel.

aztán azt írod, hogy hülyeséget beszél anna.

ez hogy vagy haba, ha megkérdezhetem?!

üdvözlet, egy dékás szavazótól:)))

habakuk000 2023.11.19. 15:48:13

@kenu ibrahim: Elolvastam a mome emberalapú fityfirittyét, ez van tele hülye lózungokkal, nem normális program.

A dk-s azavazó nem túl nagy büszkeség a szememben, kb olyan mint egy fideszes. :(

kenu ibrahim 2023.11.19. 15:55:13

@habakuk000: "A dk-s azavazó nem túl nagy büszkeség a szememben, kb olyan mint egy fideszes. :( "

te milyen szavazó vagy?
ha szerinted én olyan vagyok, mint egy agyhalott fityeszdroid, ako...!
inkább nem folytatom;)

u.i.: haver, én is sértegethetnélek, de nem teszem.

kenu ibrahim 2023.11.19. 16:23:56

@habakuk000: ezért, nem volt értelme visszajönnöd!

régen bírtalak, de ahogy öregszel, egyre hülyébb lettél.

kenu ibrahim 2023.11.19. 18:03:02

@habakuk000: mi van haver, megkukultált?

habakuk000 2023.11.19. 18:44:57

@kenu ibrahim: Látod, ebben teljesen egyetértünk, tényleg fölösleges volt.

BiG74 Bodri 2023.11.19. 23:02:30

@kenu ibrahim:
Nem személyeskedtem, ha a kreténre gondolsz, csak feltételesen egyetértettem önbevallásoddal! Ez is baj?
Ha faszságokat írogatok akkor ne tessék olvasni! Nem olyan nagy dolog, viszont szubjektív, mint a kreténséggel egyetérteni. Azaz ha ezt teszem, hát ezt teszem. ha valakit lehülyézek, hát tudom az okát, lehet faszságot beszélt épp. Egy biztos, ahogy behergelem magam, annak az lesz a vége, hogy szegény Guma kivág innen, és ebből a legjobban őt fogom sajnálni!
Az meg egyenesen vicces, hogy habakukOOO DK-s megjegyzését is nagyon értem, csak nem olyan pejoratívra vettem a figurát, mint te az agyhalott fityeszdroiddal. Mondom ezt úgy DK-ás mester, hogy névvel és arccal is vállaltam vitát több fórumon is a dk, meg a gyurcsány mellett! Persze kell hozzá némi átgondoltság, nem egyfajta dk, bocs fityeszdroidság, és akkor zsinórban jön a faszság, bocs, az érvek sora!
Most nézem ez is tetszik Habakuk-tól:
" Amíg az ellenzéki szimpatizánsok ugyanolyan kritika nélküliek a sajátjaikkal szemben mint a fideszesek,"
Egen, megjegyzem, a kritika mindenkit megillet, engem is, téged is, meg az emlőpártot is!

s 2023.11.19. 23:29:28

@kenu ibrahim: "a szavazók, ott sem voltak!" :-D

"nem közgyűlés volt . . ." Teccikértenni?

s 2023.11.19. 23:33:16

@habakuk000: "nincs meg a kellő intelligencia a mome mögött sem"

Pedig anélkül nem megy - úgy mondják. Aztán meg igazuk is van.

s 2023.11.19. 23:36:13

@kenu ibrahim: "Az ellentmondás elviselésének képessége magas fokú kutúra jele."
(Friedrich Nietzsche)

s 2023.11.19. 23:39:12

@habakuk000: Nem egyetérteni jöttünk össze, hanem vitatkozni. Az nem a veszekedés szinonimája.

s 2023.11.19. 23:52:27

@BiG74 Bodri: "szegény Guma kivág innen"
Egészen nagy összeget merek kockáztatni egy fogadáson, hogy nem. A pár világos háttér előtti kontrasztos karakter rajzolatból, ami nekünk egymásból jut, ezt következtetem.

Volna még valami. Pártok nevei repkednek itt, mint régebbi korokban a messiások nevei. Szerintem ennyire nem bonyolult. Amit minden szavazónak fel kellene ismerni, az csak ennyi:

AZ ELLENZÉK TE VAGY

s 2023.11.20. 00:33:43

@habakuk000: "Amíg bárki nekiesik Donáthnak"
Ez én volnék, gondolom. Azonban az okok tekintetében nagyot tévedsz. A gyurcsótány nem drága jó ember - legalábbis nekem nem az. Egy sacc/köbgyök 12% -os párt tagja, ha jól tudom, még csak nem is vezetője. Az más kérdés, hogy családon belül mit intéznek, mit nem. (Remélem nem csak ezzel foglalkozik két egészséges, ám idősebb pár, ha érted, hogyan gondolom.)
Itt a lényeg a 12%.

"Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk - Nem nyitok vitát, Pelikán. Szereti a mi nagy bölcs vezérünket?" orbán mestert? (Mintha el sem telt volna közel fél évszázad, dobozzal együtt, természetesen.)

No, de nem lehet esetleg, hogy nem én vagyok fanatikus, hanem csak annak lettem besorolva más fanatikusok által? Itt könnyen megtéved az ítélkezés, mert nem azt hiszi, amit lát, hanem éppen fordítva, azt lát, amit hisz. Ez alól énnekem sincs felmentésem, tehát könnyen lehet, hogy a saját hibámmal vádolok meg másokat. Remélem nem ez a helyzet.

habakuk000 2023.11.20. 09:50:35

@s: Nem neked címeztem konkrétan.
Általánosságban azt gondolom, hogy a maradvány aktív ellenzékiek szekértáborokba tömörülnek és simán háttérbe szorítják saját érdekeiket az adott támogatott párt vezetői érdekeinek javára.
Erre gondolhatott Bodri kolléga is amikor nem vette sértegetésnek a fideszes hívekkel kapcsolatos szösszenetemet - nem is annak szántam, pusztán sima hasonlat-.
A vitatkozás azt jelenti szerintem, hogy nem ismételgetjük fülünket befogva a másik félnek az érveinket, hanem próbáljuk értelmezni a más véleményeket is, próbálunk látni is, nem csak nézni, ez hiányzott tegnap, így aztán továbbra is úgy gondolom, hogy nincs értelme az ilyen beszélgetéseknek.

Az igazi nagy baj az, hogy a szocik és a dk mellett a momentumnál is felfedezhető ez a mentalitás. A szocik és a dk-sok történelmileg elhivatottak, náluk inkább érzelmi mint racionális politikai szimpatizációról beszélhetünk, azt hihetné az emberfia, hogy a fiatalok fiatalosabbak és nem annyira röghöz kötöttek, de nem igazán ezt tapasztaltam. ( Kaptam egy fölkérést az emberarcú programjuk kritikájára, emiatt az elmúlt hónapokban viszonylag sokat foglalkoztam velük, nem lettem boldogabb, érzem a lelkesedést és a jó szándékokat, nem érzem a tudást sajnos, anélkül pedig nem fog menni. )

A társadalomban pedig érzem azt az erjedést, amit a rendszerváltás környékén letompítottan lehetett érezni a nyolcvanas évek legvégén, nem látok, ismerek viszont olyan műhelyeket, akik ezt az erjedést irányított forrásba tudnák fordítani. Ebben viszont óriási felelősségük van azoknak a hagyományos ellenzéki pártoknak, akik pár ember egyéni karrierje érdekében kifogják a szelet ebből a forrási lehetőségből a ner érdekeit maximálisan kiszolgálva.
És akkor vissza is értünk a nem szavazó választók felelősségére: ha nincs alternatívája a nernek, nincs kiből választani. Lásd tegnapi argentín választást, ott kötelező, és milliós nagyságrendben érkeztek az érvénytelen, " egyiket sem" szavazatok.

BiG74 Bodri 2023.11.20. 11:35:10

@habakuk000: @s:
Ó, drága anyám!
Hogy is hívják azt az állapotot amikor látom, hogy nagyon sokakban egyformán, egymást gyönyörűen kiegészítve összeáll a helyzet értékelése, de nem történik meg a tényleges reakció?

Igen én ellenzék vagyok, ezerszer elmondtam. De világos érthető céllal. Aki a cél megvalósításában nem támogat érdektelen, aki ennek megvalósítását bármilyen módon akadályozza jelenleg: ellenség. Ha tetszik, ha nem.
Aki nem fogja fel, hogy permanens háborúba kényszerítették az vagy behódoltatott alattvaló, vagy halott lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.20. 13:10:58

@BiG74 Bodri:

Vagy csak unja ezt a sok értelmetlen semmit tevést, és bevonul a maga elefántcsonttornyába. Tudod én már régen leszoktam arról, hogy mások véleménye érdekeljen, és abból próbáljak okosodni. Nincsenek vélemények, kinyilatkozások vannak, és mind a két végét fogja egy egy kutya, amelyik nem akar engedni a fogásból. Ez nem érdekes hosszú távon, mert nincs haszna sem a köznek, sem az egyénnyek, csak a fidesznek a kötélhúzásból. Érdekesebb a kaki fám, és annak szép termése, mert az én hasznom.

s 2023.11.20. 19:50:30

@habakuk000: @BiG74 Bodri: Van még egy szempont, ami talán kimaradt, és ezáltal nem tűnik ismételgetésnek. Sokak véleménye, hogy a fideszt csak egy egységes fellépés válthatja le. Ebben viszont benne van egy másik, nem fideszes, ám mégis monolit hatalom kockázata. Kell ez nekünk? Az igazi, tőrőlmetszett liberális idegenkedik az efféle megoldástól. Inkább akarna egy több szereplős parlamentet, akár koalíciós kormányzást is, a neki megfelelő sokszínű ellenzékkel, akik alkalmi kérdésekkel kapcsolatban szövetkeznek egymással. Ám egy ilyen alakulat sosem győzi le orbán rendszerét. Marad a kérdés: ugyan ki fogja így leváltani a jelenlegi rezsimet? A válasz pedig: maga orbán. Olyan hibába sétál bele egyszer, ami kiolvasztja a biztosítékot még a legelszántabb híveiből is. Akkor pedig fusson, ki merre lát! Ez az ország szempontjából egy rendkívül költséges megoldás lesz, de így jár a nép, aki olyan vezetőt tart hatalomban, akinek fontosabb a saját érdeke, mint az ország sorsa.

BiG74 Bodri 2023.11.21. 07:17:26

@látjátok feleim szümtükkel:
Azért nem mindegy, hogy valaki a választási rendszerünk meghekkelése előtt, a plurális ( ehhez képest mindenképp) demokráciában is orrfintorgatva elvonult, vagy most, amikor sokunkban megvan az akarat a változtatásra, csak lehetőséget nem adnak rá. Érdekel mások véleménye, de én is elvonulok a magam elefántcsonttornyába, mindaddig amíg meg nem valósul az a környezet amit elvárok. Én a választó! Ha kell a szavazatom ez az ára!
@s:
A gondolatom az, hogy az ellenzék soha nem fog monolittá válni. Lehetetlen. Az ellenzéki szövetség két sarkalatos ponton nyugszik. Azon, hogy meg kell szereznie a kétharmados többséget, és ezen hatalom birtokában végrehajtani a szövetségi célokat. A szövetségi célok pedig jelenleg ha nem vette volna valaki észre, közösek és ellentétesek a fidesszével. Azaz visszaállítani a választási rendszert abba az állapotába, mely figyelembe veszi a magyar politikai palettát. Visszaállítani a demokratikus intézményrendszert, és fixálni ezt az állapotot, leépíteni a ner propaganda részlegét. Erre mindössze négy éve lenne, és utána nyugodtan széteshet a szövetség, mert szét is kell esnie.
Nem lehet monolit, hatalommal visszaélő a rendszer, mert a szövetség csak közösen elfogadott szerződés alapján működhet.

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.21. 08:28:30

@BiG74 Bodri:

Ahhoz, hogy az ellenzék választási monolittá váljon, agy is kéne. De ami van az ellenzék vezetőinek, azt arra használják, hogy a saját hokedlijukat két kézzel fogják, nehogy Orbánék kirúgják alóluk. Mert ugyé a saját lábon állás nem megy mindenkinek. Pedig csak az lesz hiteles párvezető, aki saját lábon áll. Ebben az országban pedig bárki alól, bármikor kirúgják az emelvényt, kivéve a család. Vagy aki zsarolni tud, nem csak fenyegetni, mint a néhai Lajos.

BiG74 Bodri 2023.11.21. 12:07:06

@látjátok feleim szümtükkel:
Aki ellenzéki politikusként az egzisztenciáját oly módon félti orbántól, hogy inkább nem kockáztat, az hülye. Ha ez mellé még a választókat is okolja, aljas is.

s 2023.11.21. 15:01:35

@BiG74 Bodri: "utána nyugodtan széteshet a szövetség"
"Nem lehet monolit, hatalommal visszaélő a rendszer, mert a szövetség csak közösen elfogadott szerződés alapján működhet."

Bodri, ez fantáziálás. Abból is a legrosszabb fajta, ami szinte sosem működik. Az hogy a szövetségesek később egymás ellen fordulnak, nálunk már az elején megtörténik. Azon felül pedig a választóknak (nem nekünk, de a többségnek) erős vezető kell, aki nem mellesleg szembe tud pisálni orbánnal. Ez a kettő együtt gyilkos elegy, orbánék hatalmát konzerválja. A liberalizmusnak nem azért nincs minálunk divatja, mert orbánék lejáratták. Azért nincs, mert a magyar mindig is vezetett nép volt. Elég a tükörbe nézni. Adjon a politikus egy választható lehetőséget! Ugyan miért tenné? Mert a választót vezetni kell. Nem vagyunk politikusok, de csak addig nem, ameddig a rendszer nagyjából működik. Egy ponton túl többen azzá válnak, mint az optimális lenne, és akkor nincs kegyelem.
"Tetszettek volna forradalmat csinálni."
Józsikám, azzal még nem vagyunk elkésve. Vártunk kb. 30 évet a rosseb sem tudja mire, de ha ez kell, hát legyen.

guma70 2023.11.21. 15:30:41

@s:

"A liberalizmusnak nem azért nincs minálunk divatja, mert orbánék lejáratták."

a kapitalizmusnak sincs terepe nálunk - mert ahoz nem csak rabolni kell, hanem gondolkodni és a működtetés különböző formáit megtanulni, megismerni...

(szeretem a normális hangú véleményeket, vitákat)

taga20 2023.11.21. 18:19:47

@guma70: "(szeretem a normális hangú véleményeket, vitákat) "

én mostanában őket nézem:

www.youtube.com/watch?v=2FAqzXaYTuI&pp=ygUVa8O2esO2cyB0w7ZiYnN6w7Zyw7Zz

s 2023.11.21. 18:56:33

@guma70: A kapitalizmus önmagában nem csodaszer - mondjon ezzel kapcsolatban bárki bármit. Felzabálja a bolygó összes energia- és anyagkészletét, mert a cégek mohó és szűklátókörű tulajdonosok kezén vannak. Mindez csak erős társadalmi kontrollal ér valamit, hiszen az az előnye kétségkívül megvan a kapitalizmusnak, hogy elképesztően hatékony. Élhető világ kell, és az nem tisztán kapitalizmus, és nem is tisztán állami direktívákkal szabályozott termelési rendszer. Hogy miből mennyi kell éppen, az intelligencia kérdése volna, abból viszont 100% kellene. Ha akadna a karmelitában ilyesmi . . . nekik. Ez az igazi probléma. Ma egy átlagos, jogot hallgatott öreg egyetemista vezeti az országot, a maga 0.0 év munkaviszonyával, és azt hiszi, hogy mindenhez ért. Pedig kurvára nem. Már a matolcsy is inkább lenne egy csavargyár pénzügyese, mint mnb elnök. A vargamisi meg éppen beszorult a szopógép satujába, aztán pislog hülyén. Ebből nem néz ki semmi jó, de hajrá magyarok.

BiG74 Bodri 2023.11.21. 23:15:32

@s:
A nézőpontod van rossz helyen. Amit mondtam nem fantáziálás, hanem az egyetlen demokratikus lehetőség, vér nélkül. Hol írtam olyat, hogy ez bizony pikk-pakk megvalósítható? Hol írtam olyat, hogy nincs gátja. Pontosan azt írtam, hogy ezt az egyetlen lehetőséget az ellenzék képtelen leszervezni, mert a jelenlegi eredményeit nem kockáztatja, és mert egymást is megölnék egy kanál vízben! Én mondtam egy verziót, amelynek a rám eső részét tartom, és mely verzió a pártok lehetőségeit is kimaxolná. Most mondj te egy másikat, mert eddig minden szavad a fidesz létjogosultságát igazolja. A forradalomra meg csak egy dolog igaz, hogy véres, de egyáltalán nem biztos, hogy a helyzetet megoldja, ha csak nem a felkészült fidesz és ner szempontjából. De tudod mit, fantáziálok. Rengeteg hihetetlen, csodás dolog született "fantáziálásból".
A kapitalizmus nem csodaszer, de azért odateszed, önmagában! Azaz nem tudsz jobbat. Talán azért nem, mert a kapitalizmus működőképes, és mint ilyen változik, alkalmazkodik, alakul.

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.22. 07:24:29

@BiG74 Bodri:

Ez nem igaz, mert nem csak a kapitalizmus működőképes. Valamikor a korai társadalmak ( Egyiotim, Asszirok, stb. ) úgy működtek, hogy az uralkodó feladata volt a társadalom ellátása javakkal, azok munkája ellenében. Az első sztrájk is amiatt tört ki, hogy a munkások nem kapták meg a napi sör és kenyér adagjukat. A kapitalizmus csak annyival lett különb ezektől a "kommunális" társadalmaktól, hogy erővel megszerezték a hatalmat, és az erőforrásokat, meg azok eredményét megtartva nem gondoskodtak azokról, akiknek erre nem volt lehetőségük. Az emberből előjött a kapzsiság, és ma is sok közülük úgy gondola, hogy arany wc-be jobb szarni, mint a szabadban a bokor tövébe. Kétségtelen az arany wc csészéhez nem fér hozzá az oroszlán, csak a cseléd, aki kitakarítja a szart. A sok iskolázatlan csóró, meg örül a két kiló krumplinak, amit választás előtt odalöknek neki. Vajon miért is épül le a magyar oktatás, és lesz egyre elérhetetlenebb a tudás a kisember részére???

Azért vigaszt nyújthat, hogy a történelem során egyszer minden arany wc-t kihúztak a rajta trólnoló alól.

s 2023.11.22. 10:02:46

@BiG74 Bodri: "Hol írtam olyat, hogy ez bizony pikk-pakk megvalósítható?"
Nem írtad. Azt írtad, hogy ezt kellene tenni. Én pedig azt írtam, hogy ezt nem lehetséges megtenni (a mai magyar viszonyok között). Nem az ellenzéki pártok miatt, hanem a szavazók miatt. Te azt mondod, hogy az ellenzéki pártok inaktivitása miatt olyanok a szavazók, amilyenek. Én pedig azt, hogy a szavazók passzivitása miatt képtelenek az ellenzéki pártok bármit csinálni. Ha meg már így alakult, akkor elvannak a fidesz farvizén. Mégis mit tehetnének? Van éppen elég ellenzéki párt, hogy a finnyás szavazó válasszon magának egyet, és a mennybe repítse. Ha nekik egyik sem jó, akkor marad a fidesz. Ezt kellene felfogni.

"Most mondj te egy másikat, mert eddig minden szavad a fidesz létjogosultságát igazolja."
Ezt a hátborzongató vádat képtelenség elviselni! Méghogy az én szavaim igazolnák a fidesz létjogosultságát. Dehogy! Az én verzióm - ha az eddigiekből nem derült volna ki - a következő: Választó! Válassz egy pártot kurva gyorsan, de a lehető legjobbat, és menj el szavazni rá, mert különben itt döglünk meg mindahányan! (Ez nem azoknak szól, akik már eddig is megtették, amit megkövetelt a haza, hanem a kb. 40% nem szavazónak.) A mutatvány ugyanis miattuk bukik meg folyamatosan. Nekem senki ne pofázzon, hogy szar az oktatás, szar az egészségügy, meg úgy általában véve minden szar, ha ott rothad a tv előtt, de szavazni meg lusta elmenni.

"Azaz nem tudsz jobbat. Talán azért nem, mert a kapitalizmus működőképes, és mint ilyen változik, alkalmazkodik, alakul."
Vannak fájdalomcsillapítók, amiknél szintén nem tudok jobbat, de a gyomorvédőt, amit adnak hozzá, azért beveszem.
A kapitalizmus egy újkori képződmény. Nagyon hatékony, viszont csak abban, hogy rekord idő alatt állít elő fogyasztási cikkeket, és ezek elég gyorsan eljutnak a rendeltetési helyükre. Az alkotmányos monarchiák hosszú múltra tekinthetnek vissza a történelemben, és amennyiben ezek a felvilágosult abszoltizmus jegyeit is magukon viselték, nem volt velük különösebb gond. Mindenesetre nem kellett attól tartani, hogy rövidesen tönkreteszik vele a Földet, a mai napig ismert egyetlen helyet, ahol ember egyátalán élhet. Az viszont kétségtelenül igaz, hogy az ilyen típusú rendszer rendkívül érékeny a vezető személyére. Ha az egy félkegyelmű, dübbencs, nyáladzó hülyegyerek, akkor nincsen sok remény. Ám ha sikerül véletlenül kifogni egy normális, tiszta elméjű, tájékozott embert, akkor az képes az országát is megfelelően kormányozni.

s 2023.11.22. 10:23:10

@BiG74 Bodri: Ha esetleg zavaró az, hogy termelési rendszert hasonlítottam államformához, az talán amiatt van, mert a kapitalizmus kedvelt államformája a demokratikus berendezkedés. Ez nem mindenhol sikerül megfelelően, elég az USA demokrácia exportjára gondolni. Nehéz ilyenkor nem arra gondolni, hogy ez valójában a nagy cégek számára nyújtott segítség az olcsó munkaerő és a nagyobb piacok által. Az igazi demokrácihoz elengedhetetlen az értelmes szavazó, egyébként az könnyen alakul át a csőcselék uralmává. Valójában a demokrácia a gazdag népek luxusa. Az itt leírtakat vesd össze orbán oktatáspolitikájával, és hamar látni fogod, merrefelé megyünk. Hogy rövid legyek, orbán a saját sírját ássa éppen gőzerővel. Ahelyett, hogy simán megbukna egy választáson, rá a kibelezés vár, ha így folytatja. Mert a sok bugrisnak, aki addig rá szavazott, egyszerre lesz a fasza tele vele. Jártak így már mások is, kár, hogy vezérünk memóriája annyira lyukas, hogy nem emlékszik azokra a szép könyvekre, amikből a felvételijére készült. Pedig ez mind benne volt.

BiG74 Bodri 2023.11.23. 08:20:54

@látjátok feleim szümtükkel:
" A kapitalizmus csak annyival lett különb ezektől a "kommunális" társadalmaktól, hogy erővel megszerezték a hatalmat, és az erőforrásokat, meg azok eredményét megtartva nem gondoskodtak azokról, akiknek erre nem volt lehetőségük."
Szerintem ez nagyon nem igaz! A kapitalizmus nem oldalhajtás, mely megölt más lehetőségeket, hanem az emberi fejlődés szükségszerű velejárója! Tetszik, nem tetszik, így van. Amiket az emberi elme megszült, de valahogy nem jött össze, vagy meg se próbálták, vagy csak erővel tartható fent, az jelenleg utópisztikus!

BiG74 Bodri 2023.11.23. 08:46:02

@s:
Te azt mondod nem lehetséges. Teljesen joggal, mert az általam is súlyosnak minősített gátló tényezők, úgy ahogy említetted megvannak. Én ugyanezen alapon azt mondom, hogy lehetséges, iszonyatos nagy önuralommal, együttműködéssel! Igen én is látom az ellenzék politikusainak emberanyagát, így valójában ez miatt van alacsony valószínűsége az összefogásnak. Nem a körülmények, a fidesz, vagy a választói passzivítás miatt. És itt jön az, hogy az ellenzéki pártok a választók passzivítása miatt képtelenek bármit is csinálni. Ha itt most csak a választójog érvényesítéséről beszélünk, akkor ezt már cáfoltam. Tudjuk, hogy ha mindenki akinek tele van a hócipője a fidesszel, elmegy voksolni, és jelenlegi ellenzéki palettán szétszavaznak, a fidesz nyer. Annak lehetősége, hogy a jelenlegi ellenzéki palettán mindenki egy pártra voksoljon: nulla. Tehát a passzivítás jelenleg nem ok, hanem következmény!
Elnézésedet kérem a provokatív kijelentésért! De mint feljebb írtam, jelenleg a teljes inaktív választói rész ellenzéki oldalra való behúzásával ( ami amúgy valójában nem is lehet igaz)jelen rendszerben még matemetikailag sem látom az ellenzéki győzelem lehetőségét, csak ha egy domináns pártot támogat meg a többség, amire semmi esély.
Az alkotmányos monarchia és a kapitalizmus egy kicsit se keresztezik egymás útját. Az alkotmányos monarchia szép példája a feudális rendszerből való jogfolytonos továbblépésre, fejlődésre, demokratizálódásra.
Sokféle demokrácia létezik, a népek kultúrája, életvitele alapján. Jelen magyar állapotok mellett, nekünk nem fog jutni a klasszikus formájából. Ez van, a demokrácia nem hozza létre magát, és nem védi meg magát. Az a megfelelően iskolázott, képzett állampolgár jól felfogott érdeke lenne.

s 2023.11.23. 18:23:14

@BiG74 Bodri: "jelenleg a teljes inaktív választói rész ellenzéki oldalra való behúzásával ( ami amúgy valójában nem is lehet igaz)jelen rendszerben még matemetikailag sem látom az ellenzéki győzelem lehetőségét, csak ha egy domináns pártot támogat meg a többség, amire semmi esély"
A magasabb részvételi arány megfingatná a fideszt. Senki nem vélelmez 100% -ot, de a 70% kicsit karcsú. Lehet az 80% is, ha valakinek igazán elege van abból, ami itt folyik. Ha meg jó így, ahogy most van, akkor el kell fogadni az eredményt.

"a demokrácia nem hozza létre magát, és nem védi meg magát"
Milyen igaz! Churchill mondja: 'A demokráciában az a jó, hogy legalább megássa a saját sírját.' Képzett történész, mindezen felül élőben kísérte figyelemmel az ezt bemutató előadást.

"Az a megfelelően iskolázott, képzett állampolgár jól felfogott érdeke lenne."
Mi, magyarok nem jártuk végig azt az utat, ami elvezetne egy valódi demokráciához. Csodálkozni épp ezért semmi okunk. Valószínűleg orbán be fog kerülni a történelem könyvekbe. Már csak az a kérdés, hogy olyan módon -e, ahogyan ő gondolja, vagy teljesen másként.
süti beállítások módosítása