He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hulladékügy: Megérkezett a Mol, az ország nagy részén lefagyott a rendszer

2023.07.06. 04:15 guma

A lakossági szelektív hulladékot gyűjtő cég közleménye a vállalat weboldalán

Július 1. óta nem lehet leadni a papírhulladékot Szombathelyen sem. Az átvételi helyet működtető cég weboldalán azt írják, egészen addig szünetel a hulladék átvétele, amíg nem kapnak központi átvételi árakat a MOHU Zrt.-től.

„Rendszeresen viszek újságpapír-hulladékot a Söptei útra, ahol ugyan nem sokat, de kilónként húsz forintot fizettek érte. Nos, ma van az első (munka)nap, hogy az állam üzemelteti az ágazatot, és bár több hónapjuk volt felkészülni rá, láthatóan mégsem sikerült” – írta egy olvasó a Nyugat.hu szerkesztőségének.

Fotót is készített a telephely bejáratáról:

Tájékoztatás a szombathelyi lakossági szelektívhulladék-lerakónál
Tájékoztatás a szombathelyi lakossági szelektívhulladék-lerakónál

Az átvételi helyet a Hozd Ide Papír Hulladék Kft. működteti. A cég weboldalán azt írják: a hulladék átvétele egészen addig szünetel, amíg nem kapnak központi átvételi árakat a MOHU Zrt.-től.

Július 1-jétől a Mol, pontosabban a Mol erre a célra alakított leányvállalata, a MOHU Zrt. látja el koncesszióban a hulladékgazdálkodás feladatait az országban.

Ehhez kapcsolódóan: A Mol-koncesszió ára: egy monitor hulladékdíja közel ötször drágább lett, mint Ausztriában

Bár a lakossági szolgáltatás nem működik megfelelően, a nagyobb kockázatot nem ez, hanem a vállalati hulladékkezelés jelenti, aminek ellátására többek szerint nem készült fel a koncesszor. Azt még nem tudni, hogy a hulladékszállítás hogyan vizsgázik a rendszerben, de ebben nem számítanak komoly fennakadásra. A hulladékot gyakorlatilag ugyanazok a cégek szállítják el a háztartásokból, mint korábban. A MOHU sem tehetett mást, mint hogy tovább foglalkoztatja a korábbi alvállalkozókat (ez Szombathelyen a SZOVA Zrt.).

Székesfehérvártól nyugatra nincs partnercég

Nagyon sok vállalkozás alakult az elmúlt időszakban a nagyobb mennyiségű újrahasznosítható hulladék, mint például a papír vagy a fém átvételére, kezelésére, és a rendszer jól működött. Most viszont fennakadások vannak, mint a fent említett papírhulladék-átvételi helyen.

Ehhez kapcsolódóan: Így einstandolhatja a Mol a hulladékos cégek vagyonát

A MOHU ugyanis – mint írtuk – még nem kötött szerződést az érintett vállalkozásokkal. A G7 gazdasági lap szerint a fémhulladék-átvételi helyek csak kis százaléka működik, mert az érintett vállalkozások csak kis részével kötött szerződést a MOHU. (A G7 cikke óta több átvételi helyet is felvitt a cég a térképre.)

A MOHU térképre rakta a jelenleg is működő fémhulladék-átvételi helyeket:

 

Jóval kevesebbet fizet a hulladékot leadóknak a MOHU

A térképen jól látszik, hogy Székesfehérvártól nyugatra nincs egyetlen szerződéses partnere sem a MOHU-nak. A G7 cikke kitér arra is, hogy nemcsak az átvételi hely lett kevesebb, de a MOHU kevesebbet fizet az átvett fémhulladékért is. Mint írják, az eddigi lakossági átvételi ár az alumínium esetében öt-hatszáz forint volt minőségtől függően, a MOHU-nál ez 368–370 forint kilónként (az italosdoboz 144 forint).

A vörösréz 2000–2200 forintos kilónkénti ára helyett a MOHU csak 1844-et ad. A legalább 35 százalékos vörösréz kábelért piaci alapon adtak kilónként hétszáz forintot, a MOHU a legalább harmincszázalékosért 237 forintot ad.

Az új rendszer szombat óta működik, a szakma egyelőre kivár, de sokak szerint jelzésértékű, hogy közel egy év alatt sem sikerült felkészülni az új struktúra működtetésére.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

    https://www.szabadeuropa.hu/a/hulladekugy-megerkezett-a-mol-az-orszag-nagy-reszen-lefagyott-a-rendszer/32488570.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2218159920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása