He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Náray Tamás a Libri-ügyről: Olyan bálban vagyok megtáncoltatva, ahová el sem mentem

2023.07.02. 07:15 guma

Náray Tamás (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)

– Ez egy üzleti tranzakció volt, mely tőlem, mint a kiadó egyik szerzőjétől, teljesen függetlenül, a megkérdezésem és a tudtom nélkül jött létre, ami így helyes, hiszen nem vagyok tulajdonos, s az pedig, hogy ki a tulajdonos, ki kell mondanom, nem tartozik rám – mondta Náray Tamás a Magyar Hangnak a Libri-ügy kapcsán.

A Spanyolországban élő divattervező, festőművész, író a Zarah-trilógia, Az utolsó reggel Párizsban és az Anyám szerint című kötetek alkotója a kiadói csoport egyik legsikeresebb szerzője. – Sajnálatos módon emiatt viszont engem a közvélemény folyamatos nyomás alá helyez. Nem kívánom megkerülni a kérdést, de szeretném világossá tenni, hogy véleményem szerint az én dolgom nem az, hogy állást foglaljak egy üzleti tranzakcióról – méghozzá aktuálpolitikai optikán keresztül –, hanem az, hogy megfelelő könyveket írjak, mely feladatom ellátásához eddig is minden támogatást megkaptam a kiadómtól, s tekintettel arra, hogy ezek a kiváló szakemberek továbbra is a kiadó hírnevét öregbítik, bízom abban, hogy ez a jövőben is így lesz – fogalmazott Náray Tamás.

Mint ismert a százmilliárdokkal hatalmasra hizlalt kormányközeli tehetséggondozó Mathias Corvinus Collegium (MCC) lett a piacvezető magyar könyvkereskedelmi és -kiadói vállalkozás, a Libri Csoport többségi tulajdonosa. Az MCC 2021-ben vásárolta be magát a Libribe, akkor még kisebbségi részvényesként, tulajdonosi részesedése idén nőtt 98,7 százalékra. A G7 gazdasági portál cikkéből kiderült, az MCC feltehetően nyomásgyakorlással vette rá az addigi többségi tulajdonos Balogh Ákost, hogy megváljon részesedésétől. A hírek szerint az üzlet már korábban megköttetett, ám a bejelentéssel megvárták az Ünnepi Könyvhét végét, nehogy az esemény alatt látványos botrány kerekedjen a felvásárlásból. Heves reakciókból így sem volt hiány, több szerző azonnal jelezte, hogy nem kívánja folytatni a munkát a Librivel, van, aki kivár, Bödőcs Tibor pedig szatírába fojtotta bánatát.

A kormányközeli szervezet térfoglalása kapcsán kerestük meg Náray Tamást is, aki a Magyar Hangnak nyilatkozott először az ügyben. – Jóslatokba és fejtegetésekbe bocsátkozni komolytalan, ahogy komolytalan volna az azonnali, indulatoktól túlfűtött reagálásom is, de természetesen belátom, hogy egyrészt én valóban higgadtabb vagyok sok tekintetben az átlagosnál, különösen üzleti kérdésekben, másrészt valóban bármire lehet opció – írta válaszában.

– Ahogy többször is elmondtam már, a könyvkiadás – különösen ennél a kiadónál –, nem szimpátián, barátságon, vagy éppen politikai-ideológia hovatartozáson alapul, hanem szakmai munkán, ráadásul: üzlet. Kiadónak és szerzőnek egyformán. Tehát nem egy „szólótáncos” műfaj, hanem közös munka, hiszen ahhoz, hogy Náray Tamás könyve bestseller legyen, amihez természetesen kell a megfelelő tartalom, ezt kár is lenne vitatni, de kell még legalább tizenöt, húsz szakembernek az igazgató által összehangolt munkája, szerkesztőktől, marketingeseken át a bolti eladókig, amelyről nem szabad semmilyen kényszerítő körülmény hatása, vagy külső nyomás gyakorlása alatt megfeledkezni.

– Vagyis én most egy olyan bálban vagyok megtáncoltatva, ahová el sem mentem, és soha nem is akartam volna elmenni. Az, hogy emberi jogi kérdésekben, jelesül az állampolgárok bármilyen szempontok szerinti rangsorolása ellen szót emelek magánemberként, vagy négyévente hova teszem az ikszet, nem teremthet kötelező összefüggést azzal, bármilyen elvek mentén, hogy a kiadóm megbecsült írójaként leromboljam a több mint tízéves erőfeszítéseink eredményét. Hangsúlyozom, hogy én évente egy, vagy két könyvet írok meg, melyek két-három éves átfutási idővel kerülnek az olvasók kezébe, az első jegyzetektől, a nyomdakész munkáig. És van ami, pontosabban akik még mindennél is fontosabbak: az olvasóim. Azok az emberek, több tízezren, százezer fölött is talán, akik a könyveimet vásárolják, és évről évre várják. Hűségesen sorban állnak a dedikálásokon, órákon át, és elhalmoznak a szeretetükkel. Nekem, a döntéseim meghozatalánál rájuk is tekintettel kell lennem. Ugyanakkor azt is elfogadom, hogy nem mindenki ilyen termelékeny.

– Az üzleti tranzakció magyar kulturális életre gyakorolt hatását, a könyvkiadás hosszú átfutási ideje miatt, ha lesznek, csak évek múlva lehet látni, ezért akkor kell majd kötelezően visszatérni a témára. A feltételezés nem tény, a jövendölgetés pedig azt a muníciót veszi el, ami elengedhetetlen az alkotói munkához, melyre legyen így, vagy úgy, de a magam részéről továbbra is koncentrálni szeretnék – zárta levelét.

https://hang.hu/kultura/naray-tamas-olyan-balban-vagyok-megtancoltatva-ahova-el-sem-mentem-155319

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4718149414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.02. 08:16:11

Kicsit nagyképű ez a hozzáállás. Majd akkor akar sírni, amikor késő lesz? Mert sajnos volt már rá példa.
Egyébként az ember szeme egy mondatra kerekedett ki igazání.

"A G7 gazdasági portál cikkéből kiderült, az MCC feltehetően nyomásgyakorlással vette rá az addigi többségi tulajdonos Balogh Ákost, hogy megváljon részesedésétől. "

Az az MCC, amely közpénzből lett stafírozva. Ha ez az író szemét nem sérti, akkor majd ne lepődjön meg amikor helyette mást fognak kiadni. Mert ez üzlet, ahogy helyesen mondja, de nem csak az ő zsebére, hanem a köz zsebére is.
Mert a független egyetemek, és az őket fenntartó alapítványok továbbra is a kétharmad jóindulatától függnek. Oszt jónapot.

guma 2023.07.02. 19:15:12

@látjátok feleim szümtükkel:

őt már elűzték és boldogul külföldön is - tehát nem igazán nagyképű...

talán ismeri az üzleti vonalakat - megvették a népszabit és bezárták, stb....

vagy az újságok kézbesitése és terjesztésének postai leállitása -de nem sorolom mert most ott tartunk, hogy a sportújságok áfája 0% lett...

nem is tudom mit gondoljak erről a nép hülyitésről....

s 2023.07.03. 02:02:48

"Az, hogy emberi jogi kérdésekben, jelesül az állampolgárok bármilyen szempontok szerinti rangsorolása ellen szót emelek magánemberként, vagy négyévente hova teszem az ikszet, nem teremthet kötelező összefüggést azzal, bármilyen elvek mentén, hogy a kiadóm megbecsült írójaként leromboljam a több mint tízéves erőfeszítéseink eredményét."

Majd rádöbben, hogy ez a kiadó már nem az a kiadó, amit korábban megismert. Üzleti szempont? Badarság! A nert nem érdekli az üzlet. Van elég pénze a befolyó adókból. Őt kizárólag a korlátlan befolyás érdekli, abba is bele akar szólni, hogy mit olvasson az ember. Elfelejti közben, hogy az ő szavazói nem olvasnak (képes magazinokat, könnyű szarokat legfeljebb), akik pedig nem az ő szavazóik, azok nem olvassák a propagandát. A komoly szerzők elvándorolnak, ha elegen lesznek, akkor független kiadó alakul, sikeres lesz, azt újból meg kell vennie a mcc-nek (ha még lesz akkor egyáltalán), és így tovább. Szép próbálkozás volt pedig a részükről, de teljesen felesleges. Ott vannak az egyéb források is, totális ellenőrzést szerezni a gondolatok felett képtelenség, ha orbánéknak lenne esze, akkor tudnák ezt. Még kim dzsongunnak, putyinnak, hitlernek és a többi faszkalapnak sem sikerült, pedig ha valakik, hát akkor ők nagyon akarták. Egy kiadóval kevesebb a kiadók végeláthatatlan sorában. Ugyan kit érdekel? Vihar egy pohár vízben.

s 2023.07.03. 22:09:17

@látjátok feleim szümtükkel: "Ha nem az íróknak, akkor kinek kéne a sor elején tiltakozni?"

Az olvasóknak. Belőlük több van. Bár mostanság egyre kevesebb. Vigasztalásként jegyezzük meg, hogy nem a mennyiség számít, hanem a minőség.

BiG74 Bodri 2023.07.04. 11:45:15

@s:
Ebben a korban a tiltakozás semmit sem számít, csak az erő.
És nem, láthatóan a mennyiség számít, nem a minőség. Itt gratulálnék a minőségnek, akiknek agya annyira minőségi, hogy még mindig pártpreferenciákban, ideológiákban gondolkodik, és lesz boldog mártír, száműzött!

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.04. 14:36:32

@s:

Fúdd meg a rezet, én örülök, ha látok, majd pont én fogok azért olvasni, hogy a sor elejére álljak? Álljanak már mások.
Tudod csak az újszülöttnek új minden vicc.
Egyebekben én már annyit olvastam életemben, hogy nekem a mai írók annyira sok újat nem tudnak mondani, a színvonalukról esetenként pedig inkább ne is beszéljünk. Egyet tudok érteni
BiG74 Bodrival.

s 2023.07.04. 15:43:37

@BiG74 Bodri: "Ebben a korban a tiltakozás semmit sem számít, csak az erő."
Nem akarom. Gyűlölöm a mostani kormányt, és ennek ellenére sem. Máshogy jön el a vég. Tönkremegy az ország, talán erőszak is lesz, és más vezetés alakul. Az ideológia káros, mert minden dogma az. Ettől függetlenül elvek és értékek léteznek.
Kár kiadni olyan könyvet, amit senki nem olvas. Csak a megírásáról, kinyomtatásáról és terjesztéséről lehet erőszakkal dönteni. Az elolvasásáról remélhetőleg nem, bár ki tudja.

s 2023.07.04. 15:45:51

@látjátok feleim szümtükkel: "Álljanak már mások."
Így történt végül, hogy senki nem került oda.

s 2023.07.04. 17:11:12

index.hu/gazdasag/2023/07/04/monetaris-politika-inflacio-inflacios-cel-matolcsy-gyorgy-gazdasagpolitika-nagy-marton-varga-mihaly/

Magasugrók aranyszabálya: Ha nem tudod átugrani, tedd lejjeb.

Eszembe jut matolcsy ömlengése, amikor az elkúrt EUR/HUF árfolyamról érdeklődtek nála. Az mnb szarik az árfolyamra, neki inflációs célja van. Akkor azt most odébb teszik, mert gecire nem érik el, úgy tűnik.

Lövészek aranyszabálya: Ha nem találod el a céltáblát, tedd oda, ahova lőttél.

s 2023.07.04. 17:14:14

@s: Lejjebb két b, csak elbasztam.
süti beállítások módosítása