He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Azért ítélem el Orbánt, mert teljesen hiányzik belőle az emberség – mondja az ország legidősebb, százévesen is praktizáló háziorvosa

2023.03.30. 07:33 guma70

Körmendi István szerint a háziorvosok a páciens gondját tetőtől talpig a hátukon, a lelkükön viselik.

„A háziorvosnak ugyanaz a feladata ma, mint száz évvel ezelőtt, édesapám idejében” – vallja Körmendi István, aki a HVG-nek adott interjúban „mániákus prevenció szemléletű” orvosként jellemezte magát, aki nem csak a testet vizsgálja, hanem igyekszik törődni a betegei jövőjével is. „A páciens gondját tetőtől talpig a hátunkon, a lelkünkön viseljük” – fogalmazott.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy a pácienseitől elég sok adalékot gyűjtött arról, hogyan tesz tönkre ez a rendszer embereket lelkileg, egzisztenciálisan is, kés, fegyver nélkül is. „Ha másért nem, azért ítélem el a miniszterelnököt személy szerint, mert teljesen hiányzik belőle a mások iránti együttérzés, emberség” – mondta arra a kérdésre, hogy miért utasította el kétszer is az az Orbán-kormány tiszti keresztjét.

Élete legnagyobb élményének nevezi, hogy végigkísérhette az orvostudomány fejlődését. „Amikor én végeztem, 1950-ben, már létezett röntgen és EKG, de hol volt még az ultrahang, a CT, az MRI?” – repít vissza az időben, de állítja, hogy sok esetben gondos kikérdezéssel és alapos fizikális vizsgálattal is lehet megállapítani iránydiagnózist.

A beszélgetésből kiderül még, hogy hogyan élte meg a második világháborút, a csillagos házba költözést, a gettósítást és a munkaszolgálatot, és az is, hogy az 1989-es nyugdíjazása után két évvel miért állt ismét munkába. A teljes interjú az e heti HVG-ben, illetve a hvg360-on olvasható.

©

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6218078106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.30. 13:42:58

" „Ha másért nem, azért ítélem el a miniszterelnököt személy szerint, mert teljesen hiányzik belőle a mások iránti együttérzés, emberség” – mondta arra a kérdésre, hogy miért utasította el kétszer is az az Orbán-kormány tiszti keresztjét."

Az igazi hazafi mindig megtalálja a módját a rendszer kritizálásának, és honfitársai segítésének. Ez az orvos minden tiszteletet megérdemel.

guma70 2023.03.31. 20:36:01

@látjátok feleim szümtükkel:

"Ez az orvos minden tiszteletet megérdemel. "

ez EMBER - minden sejtjével.
süti beállítások módosítása