He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Kifizették a dolgozókat, elbocsátották a kétes hátterű vezetőket, és januárig részlegesen folytatódik a gyártás a Dunaferrnél

2022.12.31. 10:00 guma70

Leváltotta a Dunaferr vezetését is kifizette a dolgozókat a munkáltatói jogokat is gyakorló ideiglenes vagyonfelügyelő. A kormányközeli Mediaworks által kiadott Dunaújvárosi Hírlap számolt be róla először (akkor még meg nem erősített forrásokra hivatkozva), hogy Jevgenyij Tankiljevics legfőbb általános vezérigazgató-helyettest, valamint dr. Sevcsik Mónika RMS és HR igazgatót eltávolította a pozíciójukból és egyúttal Cseh Ferencet, a nagyolvasztó gyárvezetőjét bízta meg ideiglenesen a cég vezetésével, egyúttal a Dunaferr Kokszoló Kft. ügyvezetői feladatainak ellátásával is dr. Fazekas Attila felszámoló.

A lap arról is értesült, hogy januárban megteremtődnek a termelési folyamat újra indításának feltételei is.

Ezzel kapcsolatban megkerestük Molnár Lászlót, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki elmondta, hogy a december 10-én esedékes novemberi bérből a munkavállalók első körben december 9-én 200 ezer forintot kaptak kézhez. A tegnapi napon azonban, vagyonfelügyelő intézkedése nyomán a dolgozók megkapták az e felett járó összegeket is.

Az újraindulással kapcsolatban Molnár szerint egyelőre az látszik, hogy az eddig neuralgikus pontnak látszó kokszolóban január első hetéig biztosított a szénellátás, ott a termelés addig biztosan folytatódik. Ezzel szemben a nyersvas gyártáshoz egyelőre nincs alapanyag utánpótlás, nem érkezett még vasérc a kohók újraindításához. Bár úgy látja, hogy vagyonfelügyelő és a munkáját segítő stáb is azon dolgozik, hogy ezek is minél előbb újrainduljanak, de „karácsony környékén nem könnyű olyan partnert találni, aki a szükséges alapanyag utánpótlást biztosítani tudná”.

Kiemelte, hogy a kormány Dunaferr felszámolásáról szóló (a cég megnevezése nélkül) történt döntése egyfajta mentőövet jelentett a vállalat számára.

„Ha nem jött volna közbe ez az eljárás, akkor a Dunaferrnek ma minden egyes területe állna és csend lenne mint a temetőben”

-jegyezte meg lapunknak Molnár, aki az esetleges befektetőkről felröppenő hírekkel kapcsolatban elmondta, a vagyonkezelővel történő megbeszéléseken elhangzott, hogy több érdeklődő is van a gyár iránt. Azt ugyan nem tudták meg, hogy milyen konstrukcióban vennék át a működtetést, de a felszámolási eljárás során várhatóan kiderül, hogy ki lesz az a szakmai befektető, aki tulajdonképpen majd tovább üzemeltetheti a Dunaferrt.

Amint arról többször is beszámoltunk a Mércén, ezidáig a Dunaferr tulajdonosi háttere tisztázatlan, bizonytalan volt, de lapunknak Molnár elmondta, a törvény értelmében az eddigi tulajdonosok szerepe megszűnt attól a pillanattól kezdve, hogy vagyonfelügyelőt vagy felszámolóbiztost neveztek ki a vállalat élére.

„Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen majd az eljárás után, vagy akár közben is egy szakmai befektető itt megjelenhet aki biztosítja az alapanyagokat, a munkabéreket stb.”

– mondta el Molnár, hozzátéve a vagyonfelügyelő volt, aki menesztette az előző cégvezetőt és annak segítőjét és ő volt az, aki a szakmailag „odavaló” munkavállalót kinevezte a cég élére. A korábbi vezetők munkáját értékelve elmondta,

„azt lehet tudni, hogy az elmúlt egy-két év az acél piacon egy akkora boom volt, hogy ilyet még nem láttunk. Az árakat tekintve, a keresletet tekintve, mindenféleképpen jó két év volt. Ez alatt a Dunaferr tulajdonképpen az összeomlás szélére került. Azt kell mondjam, hogy ez nem a munkavállalókon múlt.”

A gyárban jelenleg uralkodó munkavállalói hangulatról úgy nyilatkozott, hogy a korábbi vezetés által is már többször ígért szakmai befektetők érkezésének elmaradása miatt bizalmatlanság alakult ki:

„Addig amíg nem kezd el pöfögni a gyár, amíg kézzelfoghatóvá nem válik az, hogy itt tényleg megindul termelés, addig az ígérgetésekkel teli van a padlás.”

De ezzel együtt valamelyest nagyobb a bizalom a mostani vezetés irányába, mint a korábbi irányítókkal szemben – jegyezte meg. Komoly problémának látja azonban azt, hogy az elmúlt időszakban sokan hagyták ott a gyárat és velük együtt „ment el a szakma is”.

„Ami nagy probléma, hogy jöhetnek szakmai befektetők, hozhatnak pénzt, lehet itt érc, koksz, alapanyag, ha nem lesz itt a szakma. Ha nem lesz kivel feldolgozni az alapanyagokat, akkor nagy baj lesz.”

A Molnár által elmondottokkal egybecseng a Dr. Fazekas Attila, ideiglenes vagyonfelügyelő által a dolgozóknak küldött levél is, amiben a fenti változtatások mellett kitér arra is, hogy

a Vasas Szakszervezetre vonatkozó minden korábbi tiltást törölt, és a Vasas szakszervezet működéséhez szükséges tárgyi feltételeket, elhelyezésüket biztosítja.

Amint arról beszámoltunk, a gyárban már tavaly év végén is kényszerleállásra kényszerültek, az akkor még éppen csak kezdődő energiaválság miatt. A Dunaferr az elmúlt években elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy bizonytalan volt, melyik – ukrán, avagy orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában, illetve a vezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, de még a béreket is csúsztatva fizette ki. A helyzet rendezése érdekében végül az államnak is be kellett avatkoznia.

A kormány a következőképpen módosította a felszámolásról és csődeljárásról szóló törvényt – a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen a felszámolási eljárás megindítását, ha:

  • több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és
  • az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot.

Mind a két feltétel illik a Dunaferre, mert a cég több mint 400 napja (egészen pontosan 524 napja) nem tett közzé ilyen beszámolót és az árbevétele is jócskán a 10 milliárd forintos határ fölött van (2019-ben 288 milliárd volt).

A rendelet értelmében vagyonfelügyelő is érkezett a dunai vasműhöz.

https://merce.hu/2022/12/23/kifizettek-a-dolgozokat-elbocsatottak-a-ketes-hatteru-vezetoket-es-januarig-reszlegesen-folytatodik-a-gyartas-a-dunafernel/


Egyedi nézőpontunk van a világról: alulról szerveződő közösségekért állunk ki, az embereket egymás ellen fordító és megnyomorító rendszerek ellen. Azért működünk, mert létezik egy rendszerkritikus közösség, melynek tagjai, Hozzád hasonlóan, aktivizmussal, cselekvéssel, írással, olvasással, terjesztéssel, munkával és pénzzel lehetővé teszik ezt. Tudjuk, ez az újság addig működhet, amíg létezik a közösség, amely hisz benne.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3118010268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása