He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Elkerülhetetlen a felszámolás: Brüsszel verte be az utolsó szöget a Dunaferr koporsójába

2022.10.15. 11:29 guma70

Bár alapítványi finanszírozásból a régóta nagy bajban lévő Dunaferr egy darabig még működhet, orosz tulajdonosi háttere miatt az Európai Unió nyolcadik szankciós csomagja kilátástalanná tette a vasmű helyzetét, így az Index információi szerint felszámolás várhat a nagy múltú iparvállalatra.

Már régen több, mint helyi ügy az ISD Dunaferr Zrt. megmentése, a dunaújvárosi önkormányzat mellett azonban hiába akart segítő jobbot nyújtani a magyar kormány is a régió vezető acélgyárának, az Oroszország ellen megszavazott nyolcadik szankciós csomag végképp ellehetetlenítette a vállalatot, annak orosz tulajdonosi köre miatt – értesült az Index.

Az alapítvány lélegeztetheti a céget

A vasmű mindennapjaira rálátó forrásaink szerint arról azonban nincs szó, hogy azonnal szélnek kellene ereszteni a munkavállalókat, a Dunaferr ugyanis támaszkodhat egy alapítvány erőforrásaira, amelyen keresztül egy darabig még finanszírozható lenne a működés.

Mindez azonban csak átmeneti megoldás lehet, a dunaújvárosi céghez közeli informátoraink szerint a brüsszeli döntés után a társaság felszámolása elkerülhetetlenné vált, annak most már csak az időpontja kérdéses.

Már egy héttel a nyolcadik szankciós csomag elfogadása előtt – szeptember 29-én – arról beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, hogy a 450 milliárd forintos adósságot maga előtt görgető vasmű ügye visszatérő téma a kormányüléseken is, ugyanakkor nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető, az orosz tulajdonos és a szankciók miatt ugyanis nem látszik a helyzet megoldása.

A vállalat a mintegy 44 ezer lakosú Dunaújváros legnagyobb foglalkoztatója, a legutóbbi (2021-ben leadott), 2019-es évre vonatkozó beszámolójához tartozó kiegészítő melléklet szerint 3356 főnek adott munkát, ebből 2342 fő volt a fizikai, 1014 pedig a szellemi alkalmazottak állománya.

Abban az évben egyébként az ISD Dunaferr Zrt. 289 milliárd forint nettó árbevétel mellett 54 milliárd forintos veszteséget realizált.

Állami beavatkozás?

A nehéz helyzet ellenére Palkovics László technológiai és iparminiszter már az idézett Kormányinfó másnapján, szeptember 30-án Dunaújvárosba látogatott, és közölte: a kormány megvizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehetne megmenteni a nemzetstratégiai szempontból fontos acélművet. A tárcavezető azonban ismertette, hogy a kabinet mozgástere igencsak szűkös, mivel magánvállalatról van szó. Az állami beavatkozás lehetőségei erősen korlátozottak, ráadásul az elrontott privatizációt követően azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos, ebből fakadóan jelenleg nincs legitim vezetése sem a Dunaferrnek.

Kapcsolódó
A kormány vizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a Dunaferrt

A kormány vizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a Dunaferrt

Számos felszámolási eljárás és egyéb követelés van a Dunaferrel szemben.

Két hónapra 5-10 milliárd forint biztosíthatta volna az acélgyár működését Palkovics László szerint, ugyanakkor további akadály, hogy számos követelés van folyamatban az újvárosi céggel szemben.

Október első napjaiban a helyi önkormányzat is lépett: Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere bejelentette, hogy 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének átütemezéséről döntöttek. Azt, hogy ez mekkora vállalás a város részéről, hűen tükrözi: a mindösszesen 10 milliárd forintnyi saját bevétel ötödéről van szó – a háború negatív gazdasági hatásai, így az energiaválság közepette. Mindez még a nyolcadik szankciós csomag megszavazása előtt történt, amelynek következtében a Dunaferr az időközben bejelentett gyármentő programra sem számíthat. A további fejleményekről érdeklődve kerestük az önkormányzatot és a vasműt is, ám egyelőre egyik fél sem kommentálta a fejleményeket.

A bank is nemet mond

Az ügy cseppet sem elhanyagolható mellékszála, hogy az Index értesülései szerint a Dunaferr pénzforrásai elakadtak, mivel a cég végső többségi tulajdonosa, az orosz Vnyesekonombank (VEB) a szankciós listán van, ezért az ING Bank, mint finanszírozó befagyasztotta a dunaújvárosi acélgyár számláit. A VEB-bel kapcsolatos megkeresésünkre a pénzintézet azt a tájékoztatást adta, hogy

Az ING Bank minden esetben a nemzetközi szankciókat betartva jár el, teljes hálózatunkban megfelelő folyamatokkal rendelkezünk a szankciókra való időben történő reagáláshoz. Szoros kapcsolatban vagyunk az illetékes hatóságokkal, figyelemmel kísérjük az adott helyzetet, és ennek megfelelően felülvizsgáljuk folyamatainkat és alkalmazkodunk az esetleges változásokhoz.

Leálltak a kohók

A bajokat tetézi, hogy olyan történt, ami a cég történetében még soha: a múlt hónap közepén leállították a nagyolvasztókat, aminek hátterében az áll, hogy a termeléshez szükséges koksz beszállítását évtizedek óta végző Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást. A leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a cégnél.

Kapcsolódó
Végveszélyben a Dunaferr

Végveszélyben a Dunaferr

Kérdéses, hogy megmenthető-e a vasmű.

Az energiaárak egekbe szökése és az orosz–ukrán háborút követő szankciós politika miatt is nehéz helyzetbe került a Dunaferr, és augusztus elején az első, majd szeptember közepén a második kohót is le kellett állítani. Utóbbi leállás hátterében az áll, hogy a termeléshez szükséges koksz beszállítását évtizedek óta végző Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást. Mindez egy időre a nyersvas- és acélgyártás teljes leállását eredményezte, ám a másodikként leállított kohót időközben újraindították.

Egyirányú utca

Most már csak az a kérdés, hogy az említett alapítványnak meddig és mire elég a pénze, mindenesetre a nyolcadik szankciós csomag megszavazásával eldőlni látszik az évek óta tartó, egyre reménytelenebb küzdelem. Az 1954-ben alapított kohászati-gépészeti komplexum haláltusája nemcsak a városnak, hanem a magyar iparnak, az országnak is fájó. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

https://index.hu/gazdasag/2022/10/14/elkerulhetetlen-a-felszamolas-brusszel-verte-be-az-utolso-szoget-a-dunaferr-koporsojaba/

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2617954748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2022.10.15. 15:10:54

Mennyi baromságot sikerült összehozni ebben a cikkben!

guma 2022.10.15. 15:23:54

@BiG74 Bodri:
.
furcsa volt olvasni és közben az előzményekre gondolni...

mintha a kormánynak is lett volna szerepe abban, hogy csak az "tulajdonosok" léteznek valamint közgyűlés nélkül léteznek egy ideje...

de most azért cáfolják az indexet: piacesprofit.hu/cikkek/kkv_cegblog/-a-dunaferr-az-eleteert-kuzd.html?oldal=2&utm_source=rss&utm_medium=referral

guma 2022.10.15. 17:26:47

@BiG74 Bodri:

bocs!

ha kapkodok, akkor szinte értelmetlen lesz a szöveg, mint pl az előbb.

helyesen: hogy csak az orosz "tulajdonosok" léteznek valamint közgyűlés nélkül működhettek egy ideje...

BiG74 Bodri 2022.10.15. 17:28:54

@guma:
A kormány az orosz érdekeltség miatt hagyott mindent, ami ide vezetett.
Nem véletlen, hogy 2014 utáni komikus előadások során a vezetés mindig támadó, rosszindulatú ukrán hordákról beszélt. Februártól már csak hordák.
Ugyanakkor hallottam mszp-s politikustól is eszement baromságot, mikor a fidesz bepróbálkozott a Dunaferr lenyelésével.
A cáfolat pedig már lényegtelen, mert a kormány médiába tagozódott index szerintünk felsőbb utasításra hozta le ezt a cikket, mentendő a kormány renoméját. A környékbeli fidesz trollok is aktivizálódtak, és mindenféle aljasságot kitalálnak az átlag Dunaferres dolgozókra, tehát az irány adott.
Amúgy meg már fáradtak és fásultak vagyunk idebent, így nagyon nem lepődünk meg semmin.

jaegtoer 2022.10.16. 08:37:43

@BiG74 Bodri:

ezek rosszindulatból és alanntas irigységből fakadó rágalmak. A Magyar Nemzet Kormánya mindenkit megvéd és senkit nem hagy az út szélén. Mészáros Lőrincet sem. Lőrincnek is segített, amikor az MVM-mel megvásároltatta a Mátrai Erőművet, miután a rohadt multik által feltöltött működési tartalékból (11,2 milliárd Ft-ból) 8 milliárddal segítették meg osztalék formájában az osztálytársat és futball mecénást. Még mondja valaki, hogy nem gondoskodik az állam az övéiről:

idézet:
"Az indoklásból azonban több viszonylag fontos részlet is kimaradt. Például az, hogy 2017-ben a vállalat közgyűlése még Mészárosék részvételével döntött úgy, hogy a veszteséges működés ellenére 11,2 milliárd forint osztalékot fizet a tulajdonosoknak, amiből Mészárosék üzleti köre 8 milliárd forinthoz jutott. Mindezt ráadásul annak az 57 milliárdos eredménytartaléknak a terhére fizették ki, amit a korábbi német tulajdonos, az RWE az erőmű modernizációjához szükséges beruházásokra gyűjtött össze az évek során"

g7.hu/vallalat/20210917/kozmetikazhatjak-a-tizmilliardos-veszteseget-amit-meszaros-lorinctol-vallalt-at-az-allam/

Úgyhogy hátrább az agarakkal és agyarakkal, hiszen a fentiekből jól látható, hogy milyen gondos gazda az állam és azon belül is a Kormány. Több tízteletet. (lehetőleg tíz milliárd forintokban realizálva. Andika mégsem lehet egy csóró hites, tisztes felesége. Persze Bea asszonyt is ki kellett fizetni és tessen mindenkinek tudomásul venni, hogy nem illik irigykedni!)

A Dunaferr még nincs abban a szakaszban, hogy segítő praclik közreműködhessenek megmentésében, mert a működési és az eredménytartaléka még nem jutott abba a fázisban, hogy érdemes legyen ott motoszkálni.

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.16. 12:34:39

Vajon ha az eredménytartalékot, amit fejlesztésre tettek félre az új tulaj kiosztja magának osztalékként, az nem a cég vagyonának hűtelen kezelése? Mert ugyé ezek után veszteséges is lett a cég. A feljesztés meg elment a süllyesztőbe, és most nem veszik át a feljetlen rendszerükbe a napenergia keltette áramot azemberektől.
süti beállítások módosítása