He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A HVG bírósági perének közepén írta át a kormány a szabályokat, hogy eltitkolhassa, miről szóltak az operatív törzs ülései

2022.09.21. 11:35 guma70

Az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzetre hivatkozva titkosította, ráadásul visszamenőleges hatályú rendeletében a kormány a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit – éppen akkor, amikor ez ügyben bírósági eljárás zajlik, amit a HVG indított az adatok nyilvánosságáért.

Október 18-án lesz a következő tárgyalás abban a perben, amit a HVG indított még a nyár elején, kérve a bíróságot, hogy kötelezze az operatív törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására, miután a szervezet előzőleg közérdekű adatigénylésünkre ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy a dokumentumok szerinte még mindig döntés-előkészítő iratok.

Ezt a folyamatban lévő bírósági eljárást akadályozza a kormány egy friss rendeletével, amit nevezhetnénk akár Lex HVG-nek is, hiszen egyértelműen erre a konkrét esetre szabták azt, ráadásul visszamenőleges hatályú szabályt, amely hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben, majd még aznap 23 órakor hatályba is lépett.

Lapunk azért fordult bírósághoz, hogy a közvélemény megismerhesse, milyen adatok, elemzések alapján, milyen szempontokat mérlegelve hozott magyarok millióit, vállalkozások százezreit, továbbá az államigazgatás és a gazdaság szereplőit érintő döntéseket, korlátozásokat a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs a testület működésének csaknem 2 éve alatt.

Furcsa módon az ukrajnai háború miatt május végén kihirdetett háborús veszélyhelyzet adta felhatalmazásra hivatkozva változtatott a szabályokon a kormány, holott a háborúnak és az emiatti veszélyhelyzetnek nyilvánvalóan semmi köze a perben érintett, 2020. január 31-e, és 2021. november 25-e közötti 159 ülés jegyzőkönyveihez.

A kormányrendelet szerint úgy változtatták meg az eddigi szabályozást, hogy “a háborús veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott Operatív Törzs feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat – így különösen az Operatív Törzs döntését előkészítő jegyzetben, feljegyzésben, beszámolóban, jelentésben, jegyzőkönyvben rögzített ilyen adat – nem nyilvános”.

Vagyis a változtatás révén már arra sem kell hivatkoznia az operatív törzsnek, hogy a HVG által kikért adatokat azért nem adja ki, mert döntés-előkészítő adatnak számítanak – éppen ezt vitatjuk egyébként a bírósági eljárásban –, hanem elég a friss kormányhatározatra mutatni, hogy az alapján bármilyen operatív törzses adat alapból nem nyilvános. Ráadásul, hogy még egyértelműbb legyen, mi ellen irányult a változtatás, a kormányrendelet rögzíti:

az ilyen iratokat közigazgatási hatósági vagy bírósági eljárásban az ügy irataihoz nem szabad csatolni, másolat sem készülhet, továbbá az új szabály „rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell”.

A HVG minden további törvényes lehetőséget ki kíván meríteni annak érdekében, hogy a láthatóan konkrét ügyre szabott, egy folyamatban lévő bírósági eljárást blokkoló kormánydöntés ellenére a nyilvánosság megtudhassa: egy világjárvány közepén mi alapján és miként döntöttek az illetékes szervek az emberek millióinak életét befolyásoló kérdésekről.

A kormányrendelet abból a szempontból is érdekes, hogy nemcsak a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs döntéseire, hanem bármilyen veszélyhelyzet idején működő akármelyik operatív törzs minden döntésére alkalmazni kell, tehát a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva létrehozott operatív törzsére is, sőt az energia-veszélyhelyzeti operatív törzsére is.

Arról, hogy hányféle operatív törzset és milyen céllal hoztak létre az elmúlt években, itt írtunk bővebben:

Így lett Magyarország államformája operatív törzsközösség

Augusztus 20-tól és az energia-veszélyhelyzettől a pápalátogatáson és a koronavíruson át az aszályig és vadászati kiállításig az Orbán-kormány válasza egy és ugyanaz: kell egy operatív törzs, de legalábbis egy akciócsoport. Igaz, hogy egy részük teljesen haszontalan, de legalább a cselekvő kormányzat látszatát keltik, még ha tevékenységük a legritkábban transzparens.

Elolvasom a cikket itt: hvg.hu >

https://hvg.hu/itthon/20220920_Operativ_torzs_birosagi_per_kormany_szabalyvaltoztatas_titkolozas

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr817936642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2022.09.22. 20:05:25

.
előre megyünk, nem hátra?

s 2022.09.23. 00:15:54

@guma70: Vajon miért készül jegyzőkönyv? Ha a magyar lakosság - akit leginkább érint - amúgy sem ismerheti meg a tartalmát, akkor kinek írják? Maguknak? Szerintem az üdvös az volna, ha ebben az országban csak olyanok élnének, akik ismerik a vészhelyzet idején meghozott döntésekről szóló jegyzőkönyveket. Tehát a kívánatos az lenne, ha Magyarországon csak az operatív törzs élne. Én például a magam részéről nem akarok ebben az országban élni. Nem tudom, ki hogy van vele, de nem szeretnék egy adóbefizető gép lenni, akinek a saját sorsához sincsen már semmi köze. Elmúlt a feudalizmus, mondanám viktorbánnak, de hát mondom is. Menjen el szépen a kurva rohadt anyja retkes picsájába, és vigye magával a bandáját is. Mert arról sem lesz jegyzőkönyv, vagy ha lesz is, nem biztos, hogy végig tudják olvasni, hogy a holló milyen sorrendben ette ki melyikük szemét a körúton felaggatva lógó tetmeikből. Ennyire senki nem lesz precíz. Akkor már.

guma70 2022.09.23. 07:06:55

@s:

emlékeim szerint (már 98-tól), sosem irtak jegyzőkönyvet vagy hangfelvétel sem készűlhetet az üléseikről - csak emlékeztetők készültek az ülésekről.

tehát nem mindenben ragaszkodnak a több 100 éves hagyományokhoz.

jaegtoer 2022.09.26. 04:28:44

Még az hiányozna, hogy az operatív idióták ténykedésének joghatással biró, illetőleg azt keletkeztető nyoma maradjon. Elég csak a vagyon, a pénznek nincs szaga, az anyag nem vész el, csak átalakul, és jobb ma egy túzok, mint holnap egy veréb. Legyen elég ennyi. 'Nem kell mindent tudnotok.' - mondta volt egy klasszikus. Akkor most miért kellene?-kérdem én. Secko jedno, vagy valami ilyesmi. Navigare necesse est- mondták a régiek. Ma: Lopni kell- vallják védelmezőink.
Mi kell még? Új korszak, új szlogen. Minden a mienk. Ja, hogy a mi nem jelent mindenkit? Ezt hívják politikának.
süti beállítások módosítása