He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Salzburgban nyugalmat sugárzó hegyvidék és kristálytiszta tavak várnak: 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha ide utazol

2022.07.06. 03:45 guma

Mozart szülővárosa, Salzburg nyáron is ideális úti célpont a turistáknak.

Ausztria Európa egyik legszebb vidéke, szerencsére nincs túl messze Magyarországtól, így a magyarok könnyebben eljuthatnak az ország bármely városába vonattal vagy autóval.

Mindegyik területnek megvan a sajátos bája, ezért érdemes a turistáknak nemcsak a fővárost, hanem más helyeket is felfedezniük. Az ország egyik leglenyűgözőbb vidéke egyértelműen Salzburg és környéke, a várost csodálatos hegyek ölelik körbe, az Alpok kapujának is becézik. A mesébe illő tájat én is felfedezhettem Salzburg tartomány turisztikai hivatalának, azaz a SalzburgerLand Tourismusnak jóvoltából.

Salzburg Ausztria ékszerdoboza

A Salzach-folyó partján elterülő város hosszú történelmi múltra tekinthet vissza, igazi művészeti és kulturális metropolisz, amelynek utcáit járva nosztalgikus hangulat árasztja el az ember lelkét. Több barokk épület található itt, például a salzburgi dómot Vincenzo Scamozzi és Santini Solari olasz építészek álmodták meg. Érdekesség, hogy Rómához hasonlóan egyházi államként működött, 1816 óta tartozik Ausztriához. 1997-ben óriási megtiszteltetés érte a város lakosságát, ugyanis a történelmi központja az UNESCO világörökségének része lett.

Fotó a városról, a kép jobb sarkában Hohensalzburg vára látható, amelynek építése 1077-ben vette kezdetét, majd a 17. században értek a munkálatok végéhez.
Fotó a városról, a kép jobb sarkában Hohensalzburg vára látható, amelynek építése 1077-ben vette kezdetét, majd a 17. században értek a munkálatok végéhez. Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

 

Itt található Hohensalzburg vára, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje. Az épület ma már a város jelképévé vált. Csodás a panoráma a várból, ráadásul egyszerű a feljutás.

Az ország legrégebbi siklóvasútja, a FestungsBahn mindössze 54 másodperc leforgása alatt viszi föl utasait az erődbe, amelynek van külön étterme is, így a kirándulás után a látogatók ott fogyaszthatják el az ebédjüket, vagy szimplán beülhetnek egy kávéra, esetleg egy korsó sörre. A városban már több mint hatszáz éve készítik a világ egyik legnépszerűbb alkoholos italát, az első sörfőzdék a 14. század végén nyíltak, a legrégebbi az 1492-ben alapított Stiegl-Brauerei.

Wolfgang Amadeus Mozart is itt látta meg a napvilágot 1756-ban, szülőotthona, amely a Getreidegasse utcában található, ma már múzeumként üzemel, a legendás zeneszerző lakóházát is meglátogathatják az érdeklődők, az épület a Makartplatzon áll.

A Mozartplatzon még egy szobrot is állítottak a fiatalon elhunyt virtuóz zseninek.
A Mozartplatzon még egy szobrot is állítottak a fiatalon elhunyt virtuóz zseninek. Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

Tiszteletére rendszeresen szerveznek koncertsorozatokat és fesztiválokat, sőt még Mozart-tematikájú zenés vacsorák is vannak. Az eredeti recept alapján, kézzel készült Mozart golyó kizárólag Salzburgban vásárolható meg, a csokoládé Paul Fürst cukrász nevéhez fűződik. 1890-ben készítette el az elsőt, az édességével 1905-ben a párizsi nemzetközi vásáron aranyérmet nyert. Csak Fürst cukrászdáiban lehet hozzájutni a kézzel készített finomságokhoz, bár kissé borsos az ára, egy darab közel két euró, ettől függetlenül isteni finom, így egy alkalommal kivételt tehet az ember.

A hellbrunni kastély és környéke is meseszép, Markus Sittikus hercegérsek egy szórakozó- és pihenőhelynek álmodta meg ezt a helyet, amit végül 1612 és 1615 között építettek fel Santino Solari tervei alapján. Vízi játékokat is kialakítottak, amelyek páratlan szórakozást nyújthatnak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Különösen a nyári melegben frissítő élmény, fontos tudni, hogy a vízköpőkből távozó folyadék iható minőségű.

Ez nem meglepő, ugyanis Salzburg legendásan híres kiváló vízminőségéről. Akit érdekel a vízellátás régi és modern technikája, ő felkeresheti a WasserSpiegel hidrotechnikai múzeumot, amely a Mönchsberg hegyen található. A hegyre fel lehet jutni akár gyalog, 508 méter a legmagasabb pontja. Aki esetleg nem bírná szusszal, mehet gyorslifttel is, így ő sem marad le a környék legszebb kilátójáról.

A Mirabell-kastély kertjében csodálatos rózsákat ültettek.
A Mirabell-kastély kertjében csodálatos rózsákat ültettek. Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

A Mirabell-kastély és a hozzá tartozó kert is a legfontosabb látnivalók közé sorolandó. Az épületet Wolf Dietrich érsek építtette 1606-ban szeretője, Salome Alt számára, aki 15 gyermekkel ajándékozta meg a férfit. A kertben még egy szobor is található, amelyet a nőről mintáztak. A kastély manapság a salzburgi polgármester és a városi közigazgatás székhelyéül szolgál, sokan itt tartják az esküvőjüket.

A közlekedés és az időjárás Salzburgban

Budapestről körülbelül ötórás a vonatút Salzburgba, de jó társasággal hamar el lehet ütni ezt az időt. A városban sűrűn járnak a buszok, egyszerű a tömegközlekedés, van Salzburg Card is, amellyel a múzeumok ingyenesen látogathatóak, illetve ezzel olcsóbban meg lehet venni a koncertjegyeket és más kulturális programok belépőit. A 5-Schätze-Ticket megvételével Salzburg öt kincsét fedezhetik fel a turisták. A jegy érvényes a FestungsBahn siklóra, ami a Hohensalzburg középkori erődítményhez visz fel, a Schafberg hegyre szállító fogaskerekű vasútra, a MönchsbergAufzug felvonóra, ami a csodás panorámájú Mönchsbergre juttat fel, emellett lehet vele utazni hajóval a Wolfgangsee-n, illetve a WasserSpiegel Múzeumba is belépésre jogosít fel.

Könnyen fel lehet fedezni a várost biciklivel.
Könnyen fel lehet fedezni a várost biciklivel. Fotó: Salzburg Tourismus / Bryan Reinhart

Gyalog is könnyedén bejárható a város, így aki a hosszas séták rajongója, itt biztosan nem unatkozik. 

A helybéliek közül sokan utaznak biciklivel, a turisták is bátran bérelhetnek, ráadásul a kétkerekűvel könnyebben felfedezhetik Salzburg kirándulóhelyeit, illetve a város környékén elhelyezkedő négy nagy tavat, a Wallersee-t, a Mattsee-t, a Grabensee-t és az Obertrumersee-t.

Az időjárás változékony, sűrűn esik az eső, így ha az ember elutazik ide, mindenképp legyen nála ernyő vagy esőkabát. Hőérzetre kellemes még a nyári napokon is, így aki nem rajong a trópusi meleg időkért, ez a terület szimpatikus lehet a számára.

A muzsika hangját is itt forgatták

Évente körülbelül 300 ezren teszik le a voksukat Salzburg mellett, mert itt forgatták A muzsika hangja című alkotást, amely 1966-ban összesen öt Oscar-díjat zsebelt be. Számos jelenetet a Leopoldskron-kastélynál vettek fel. Az épületet még Leopold Anton Freiherr von Firmian salzburgi hercegérsek építtette meg 1736-ban családja számára. Az érsek mindennél jobban szeretett itt lenni, így a szívét a kastély kápolnájában temettette el.

A Leopoldskron kastély rövid sétára van a salzburgi óvárostól. Az épületegyüttes A muzsika hangja forgatási helyszíneként vált világhírűvé.
A Leopoldskron kastély rövid sétára van a salzburgi óvárostól. Az épületegyüttes A muzsika hangja forgatási helyszíneként vált világhírűvé. Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

A musical rajongói számára kihagyhatatlan, hogy ne keressék fel a pavilont, amely a hellbrunni kastélytól nem messze helyezkedik el, de a Mirabell-kastély kertjében is vettek fel jeleneteket.

Salzburgtól nem messze fekvő Sankt Wolfgang városa is megér egy kirándulást

Ha már eljut az ember Salzburgba, bűn lenne kihagyni a környező helyeket. A várostól 36 kilométeres autóútra eső Wolfgangsee Salzkammergut egyik legnépszerűbb üdülőtava, a környéken lehetőség van futásra, úszásra, csónakázásra, vízisízésre. Az északi partján található Sankt Wolfgang városkája is, ahova én is eljutottam a többnapos út során.

Sankt Wolfgang a Wolfgangsee északi partján található.
Sankt Wolfgang a Wolfgangsee északi partján található. Fotó: WTG

A kisvárosban lévő séta szintén kellemes kikapcsolódást nyújthat az embernek, a helyi gasztronómia is kifogástalan, kár lenne ott kihagyni az almás rétest, de ott található a See Destillerie szeszfőzde, ahol többszörösen díjnyertes gint, rumot és whiskey-t készítenek.

Sankt Wolfgang azért népszerű sokak szemében, mert innét indul Ausztria legmeredekebb pályájú fogaskerekű vonata, a SchafbergBahn. Körülbelül 40 perc alatt szállítja az utasokat fel az 1780 méter magas Schafberg hegy csúcsára, ahonnét szintén impozáns panoráma tárul az ember elé. Érdemesebb kicsit melegebben öltözni, ugyanis a magasban hűvösebb az idő. Igaz, amikor mi jutottunk fel a csúcsra, voltak edzettebb túrázók, akik egy szál pólóban és rövidnadrágban sétáltak a környéken.

10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol

Röviden összegezve: Salzburg és környéke kihagyhatatlan célpont azok számára, akik friss, hegyi levegőre és nyugalomra vágynak, hogy elmeneküljenek egy a zajos világtól és a hétköznapi problémáktól, emellett igényt tartanak a laza, városi pezsgésre, és nyitottak a kulturális feltöltődésre.

Képes összeállításunkat megnézve megtudhatod, mi az a tíz dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol.

A Wolfgangsee és környéke lenyűgöző látványt nyújt a turistáknak, a sétahajókázást kár lenne kihagyni.
A Wolfgangsee és környéke lenyűgöző látványt nyújt a turistáknak, a sétahajókázást kár lenne kihagyni.
Fotó: Laci Patricia
https://femina.hu/utazas/salzburg/?utm_source=divany&utm_medium=referral&utm_campaign=blogketrec

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1917875401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2022.07.06. 10:49:55

már akkor irigyeltelek, amikor az autó utadról meséltél - és engem nem vittél el...

most itt egy kis kikapcsolódás mindenkinek.

habakuk000 2022.07.06. 19:35:22

@guma: Azért lehet is. :) 12 óra folyamatosan, háromszor 5-6 perc megállóval.
A zajvédő falak szépek. Egyébként tényleg azok, sokat már teljesen benőttek a növények kinn.
A vár is látszódik, ha szerencséd van és dugóban ülsz, akkor egészen sokáig, amúgy kb 20 másodpercig, a Mond-see se sokkal tovább. :)
A német rész és a svájci látványosabb, az tény. :)

habakuk000 2022.07.08. 10:31:25

@gazoló: Ezek szép képek. Biciklivel vagy gyalog túráztatok?

gazoló 2022.07.08. 13:15:53

@habakuk000:

gyalog túráztunk,bár kipróbáltuk a Schawbergre tartó fogaskerekűt is.
az ebringa 30 juró per nap.
sztem érdemes kipróbálni vén facoknak is te vagy haba,ha már nem megy a hegytetőre tekerés))

rendesen be van hálózva a környék bringautakkal.
Gilgen,Wolfgang és Salzburg is maga a bájok bája.

kepkuldes.com/images/ccdf7add79ef171c4cfcc2c887ec019e.jpg

taga20 2022.07.08. 17:58:38

@gazoló: nigger tezsvérem, neked is csak mekszületni volt nehéz:)))

nem néztek el a königsseehez és kehlsteinra?

dolfi is nagyon csipázta, és nekem is teccet a környék:)))

gazoló 2022.07.08. 19:09:54

@taga20:

az egy tömeges genya hely bár gyönyörű))

gazoló 2022.07.08. 19:17:08

@taga20: DDD

jól figyelj küszöb.."dolfi a rablott aranyakat szerette volna ide rejteni én meg ezteteket..szted ki tette jó helyre?))

kepkuldes.com/images/ad71ad79c2112812d070948900d2301e.jpg

taga20 2022.07.08. 19:20:22

@gazoló: egyébként nem vagy már öreg a hegyekhez?

szerintem neked már csak a dombok valóak:)))

napiszar.hu/m-post-img/2021/01/12/thumb-580x0-fb-img-1610469382067.jpg

taga20 2022.07.08. 19:26:44

@gazoló: szerintem ez fotosop, és szerintem két kőbányait raktál bele a zébe, amit magyarból hoztál, hogy spóroljál:)))

gazoló 2022.07.08. 19:30:16

@taga20: DDD

pun'cigamer,gösser volt az barátom,amit amit a hoferből merítettem drágám)

gazoló 2022.07.08. 19:33:26

@taga20:

"dombok valók))
ugye szereted már a sziszákat és a magyarifocit már ))

kepkuldes.com/images/72e47303b4f3cfa95aa4b5bf75faa14c.png

guma 2022.07.09. 08:01:57

domb?

hegy?

mindegy! meg kell mászni mindent ami eléd kerül, ilyen időben és inflációban...

habakuk000 2022.07.09. 08:34:55

@gazoló: Egy klassz gleccsertúrát ki ne hagyj! Rövid nadrágban, mezítláb papucsban, trikóban életreszóló élmény lesz, soha el nem felejted. :)
Villach felé van egy, nincs is túl messze Salzburgtól.

gazoló 2022.07.09. 09:05:29

@habakuk000: DDDD
a dachsteinire bérlee van oldalbordának ..szerinted?))

gazoló 2022.07.09. 10:16:07

a dachsteinre bérlete van oldalbordának ..szerinted? ))

gazoló 2022.07.09. 10:34:03

@taga20:

kiszáradt a csarnapatak is wazz((

taga20 2022.07.09. 16:35:10

@gazoló: lassan a tisza is kiszárad.

nem baj, majd költözünk zálcburgba:)))

habakuk000 2022.07.09. 17:19:23

@gazoló: Ezek szerint ő is megtévesztett egészségügyis, akinek nem volt elég kihívás az itthoni szupermunkahely és valami rozzant gyógyfürdő omladozó klinikájára ment humánus misszióra?
Legalább első kézből láthatja, hogyan száguldunk el a 480 forintos benzinünkkel az energiahiány miatt fuldokló, pánikban vastag pulóvereket kötő labancok mellett.

habakuk000 2022.07.09. 17:22:14

@taga20: Mer Zelenszkij kiissza. Sebaj, majd elvesszük Kárpátalját, s minden jóra fordul, mert "aki a Tisza vizét issza, vágyik szíve annak vissza".

taga20 2022.07.10. 13:17:14

@gazoló: hallod küszöb, ezek a sógorék ugatják a turizmust;)

ez kell a népeknek, április 3.-án is kiderült! BROÁF!

www.youtube.com/watch?v=VguUGchwBcs

gazoló 2022.07.10. 13:58:05

@taga20: DDD

pechjükre addig kiszárad a g@cibe,mire feláll a 800 hajós iszapi flotta.
gyalázat!
a sógoroknál azért vmivel körültekintőbbek és tudatosabbak ezek a beruházások és minden a közjó fele tendál..

kis falusi nyilvános wc..(amiből többszáz van mindenfele)patikai tisztaság..papír feltöltve..ingyenes..a kézmosóvizeket és a férfipisiket is bevezetik vmi fura tartályba és abból húzod le a barnamackógdat ha végetztél.
kár,hogy nem fényképeztem le..
legközelebb))
na nem a barnamackôt..))

taga20 2022.07.10. 15:30:00

@gazoló: finn szeretnék lenni, meg észt, meg portugál, vagy nigger.

de magyar nem szeretnék lenni;)

cigány, osztrák nagydíjat nézed binyiglis? kurva jó!:)))

taga20 2022.07.10. 17:28:17

@gazoló: küszöb, emlékszel 1978-ra?
volt ako má tévétek ott vidéken, vagy még mindig a rádió előtt ültetek?:))

argentina, nyitó meccs, és vezettünk 1 nullára.
a végén törőcsik, mek nyíl le lett küldve.

www.youtube.com/watch?v=cqLJXtncgr0

gazoló 2022.07.10. 18:47:04

@taga20: DDD

kösz ez jól esett drágatezsvérem.
az ég legyen vele!
az argentínok ellen már róla kellett vna kiállítani pár embert..gusztustalan volt az ahogy akkor a rendező csapatot a bírók bevitték a döntőbe!
remek csapatunk volt az..
semleges pályán simán vertük volna őket.

taga20 2022.07.10. 18:53:28

@gazoló: nincs mit tezsvérem. ha te örülsz, ako én is örülök:)))

zenét szoktál mostanában? tessék egy;)

www.youtube.com/watch?v=ghIgio33a1Y

gazoló 2022.07.10. 19:20:13

@taga20: DDD
nagyon kedvesek!

cserébe egy szép dal

youtu.be/0ElyzQ5TeCA

taga20 2022.07.10. 19:42:53

@gazoló: tényleg szép, csak az a baj vele, hogy önámítás.

a másik se rossz, de a szöveg kábé három sor.

na figyejjé vidéki tezsvérem, ez a zene:)))

www.youtube.com/watch?v=S3buERmve_w&list=RDS3buERmve_w&start_radio=1&rv=S3buERmve_w

gazoló 2022.07.10. 20:00:24

@taga20:

tudom,zseniális de depis mondanivalójaival távol áll tőlem!

de ha már Mozart szülővárosa alatt mulatunk,,lehet ilyen is!

www.youtube.com/watch?v=go2PUd8uPQU&ab_channel=RachelPodger-Topic
süti beállítások módosítása