He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Huxit: ezt emelték ki a nemzetközi sajtóban a miniszterelnök beszédéről megjelent külföldi beszámolók

2022.02.15. 06:30 guma

A Der Standard tudósítója azt idézte a jobboldali populistának minősített Orbán Viktortól: amennyiben az EU folytatja „jogállamisági dzsihadját” Magyarország ellen, a jövőben nem lesz lehetséges közös úton haladni.

A szerző emlékeztetett rá, hogy az Európai bíróság szerdán mond ítéletet arról, hogy a 2020 decemberében elfogadott úgynevezett jogállamisági mechanizmus összeegyeztethető-e az uniós joggal. A mechanizmust – amelynek értelmében az EU elveit sértő tagállamokat a támogatások megvonásával lehet sújtani – a jogállamiságot notóriusan sértő Lengyelország és Magyarország támadta meg a bíróságnál. Az EU Bizottsága addig nem akarja alkalmazni a mechanizmust, amíg annak jogszerűségét az Európai Bíróság nem erősíti meg, és most megerősítő ítélet várható.

Ez a döntés igen érzékenyen érintheti Orbánt, ugyanis az oligarchái nagyvonalú kistafírozása és a szavazók számára meghirdetett különféle választási ajándékok csakis a nagyvonalú uniós támogatásnak köszönhetően valósíthatók meg. Orbánt a kilátás ezek megvonására „Brüsszel” elleni támadásra indította. Eszerint „Brüsszel jogállamisági dzishadot, szent háborút folytat Magyarország ellen, és a jogállamiság az az eszköz, amellyel olyanná akarják formálni az országot, „ami rájuk hasonlít”. Ám Magyarország, amelyet Orbán alaptörvénye

„a középkori Szent István korona kegyelméből való népnemzeti klerikális államként”

határoz meg,a miniszterelnök szerint „nem akarunk olyanná lenni, mint ők”, cserébe azonban nem várja el, hogy a Nyugat olyan legyen, mint Magyarország.

Beavatta hallgatóságát a diplomáciájának eddig nem ismert sakkhúzásába, miszerint „már többször tettünk tolerancia-ajánlatokat Brüsszelnek és Berlinnek is“. És ha a magyar Orbán nem részesül „toleranciában” a jogállamiság megsértéseivel kapcsolatban, akkor „a jelek szerint elválnak az utak”.

Orbán mindeddig visszafogta magát az esetleges huxittal való fenyegetőzésben. A beszéd időpontja egybeesett az április 3-ra kitűzött parlamenti választás előtti kampány hivatalos kezdetével. Most első ízben a kihívó az ellenzék egységes szövetsége, amely baloldali, jobboldali és zöld pártokat ölel fel, és ezért Orbán újbóli megválasztása nem tekinthető biztosítottnak – írta a tudósító.

“A magyar kormány vasárnap cáfolta, hogy Orbán Viktor meglebegtette volna az Európai Unióból való kilépés lehetőségét szombati kampány-nagygyűlésén. Kovács Zoltán szóvivő azt írta a Twitteren, hogy a német dpa hírügynökség „félreértette” a mondottakat. „Orbán Viktor miniszterelnök nem célzott arra, hogy az ország kilépne az EU-ból. Ellenkezőleg: össze akarjuk tartani az EU-t, amelynek csak akkor van jövője, ha együtt maradunk” – írta a szóvivő. (SZER)

Fotó: MTI

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr917523726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása