He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Rekordhiány az államháztartásban + Bár először járt magyar külügyminiszter Ruandában, a két ország kapcsolata olyan jó, hogy dollármilliókat adunk nekik

2021.11.10. 18:30 guma

A hiány önmagában is káros, de még nagyobb baj, hogy annak minden egyes forintja az államadósságot növeli.

Az államháztartás hiánya október végén 2922 milliárd forint volt, azaz egyetlen hónap alatt 630 milliárd forinttal – GDP 1,2 százalékával - növekedett. Ez a deficit a magyar gazdaságtörténetben példátlan, ráadásul semmi nem indokolja. A hiány önmagában is káros, de még nagyobb baj, hogy annak minden egyes forintja az államadósságot növeli, így a mostani felelőtlen költekezést a következő generációk is fizetni fogják.

A költségvetési törvény egész évre 2287 milliárd forintos hiányt engedélyez: ezen már túl van a kormány. Ennek ellenére az év végéig a deficitet akár 4000 milliárd forintig is növelhetik az év hátralévő részében.

A Pénzügyminisztérium közleményéből sok minden nem derül ki a rekord mértékű hiány okairól. Az előző év azonos időszakához képest 2021 első tíz hónapjában  magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek. Elmaradtak viszont az előző évi október végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek, köszönhetően a 2020 júliusától megvalósuló 2 százalékpontos tehercsökkenésnek. A bevételek alakulását jelentősen befolyásolják a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett munkaadói kedvezmények, a magasabb bérkiáramlás és az átlagkereset növekedése. Vagyis a bevételi oldal rendben van, ami 6-7 százalékos gazdasági növekedés mellett nem is csoda.

A hiánynövekedés nagy része tehát a kiadási oldalon jöhetett össze: erről viszont a Pénzügyminisztérium közleménye pontos számot nem közöl, így nem tudni mire ment el a pénz. Becsléseink szerint viszont az idén már elköltöttek 15 ezer milliárd forintot. Erről néhány kis részletett azért elárultak: a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd, a Magyar Falu Programra 156 milliárd, a közlekedési ágazati programokra pedig 153,8 milliárd forintot fordított a kormány. Ezeken felül a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 94,7 milliárd, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 78,8 milliárd, a vasúti fejlesztésekre 78,5 milliárd, a nemzeti agrártámogatásokra pedig 66,2 milliárd forintot fordítottak. A PM hallgat a folytatásról is, így nem tudni, hogy az év végéig még mekkora hiányt fog a kormány felhalmozni. 

https://nepszava.hu/3137481_rekordhiany-az-allamhaztartasban

Szijjártó Péter hivatalos látogatást tett az Afrikai országban, ahol sikerült meghirdetnie Afrika legnagyobb magyar kötött segélyhitel-programját.

A tárcavezető a ruandai kollégájával, Vincent Birutával tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy ezen program keretében magyar cégek segítségével kerül sor Kigali vízgazdálkodási létesítményeinek fejlesztésére, amely munkálatok több mint felét végzik majd a magyar vállalatok.

A tervek szerint a fővárosban megtalálható víztisztító fejlesztése és bővítése lesz a fő célpont, növelik a napi köbméter kapacitást és 6 kilométer hosszú csőhálózatot is építenek. Ezen felül 300 ezer koronavírus elleni vakcinát is adományoz a kormány Ruandának, 200 ezer AstraZeneca és 100 ezer Sinopharm oltást.

Szijjártó emellett bejelentette, konzuli képviseletet nyitnak Kigaliban, mely a jelentősen bővülő kétoldalú együttműködést mozdíthatja majd elő.

https://nepszava.hu/3137560_bar-eloszor-jart-magyar-kulugyminiszter-ruandaban-a-ket-orszag-kapcsolata-olyan-jo-hogy-dollarmilliokat-adunk-nekik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8416752064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása