He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Egy 12 éves már szexelhet, de mellbimbót még 6 évig nem láthat a TV-ben

2019.12.04. 07:43 guma

A féltés önmagában kevés

A féltés önmagában kevés Fotó: Shutterstock

A tizenévesek szexuális élete ugyanazt a kettős valóságot hozza létre, amit az érzelmileg nehéz témák általában. Tabuk, oda nem nézések, egymásra mutogatások, realitásnak elfogadott hivatalos verziók , kutatásetikai aggályok nehezítik a helyzetet. De mennyire lesz bántó a fény, ha kihúzzuk a fejünket a homokból?

A közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul. Így definiálja a magyar Büntető törvénykönyv a szexuális cselekményt, vagyis mindazt, amit egy 14 éves gyerek minden további nélkül csinálhat, ha akar. 

Ugyanezt engedik a törvények egy 12 évesnek is, feltéve, ha ő is benne van a dologban és a partnere nincs még 18, a 198. § szerinti szexuális visszaélés ugyanis csak a 18 év felettiekre vonatkozik (a másik két szexuálisbűncselekmény-kategória, a szexuális kényszerítés és a szexuális erőszak természetesen a sértett életkorától függetlenül büntetendő – a büntetés súlyossága persze itt is függhet a sértett életkorától).

Mindent a kéznek, semmit a szemnek

Amit azonban élőben megtehet, a tévében például nem láthatja, hiszen a hatályos Mttv. 9. §-ában szereplő korhatár-besorolások a kiskorúak fizikai, szellemi, illetve erkölcsi fejlődését szem előtt tartva a műsorokat életkori kategóriákra osztják. Eszerint egy 12 éves gyerek számára nem ajánlottak azok a tartalmak, amelyek tizenkét éven aluliakban félelmet kelthetnek, illetve amelyeket koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet. Szexualitásra utaló tartalmat (IV. kategória) 16, a szexualitás nyílt ábrázolását (V. kategória) 18 éves kor felett ajánlott csak látnia. 

Pornót (VI. kategória) pedig kizárólag akkor, ha a médiaszolgáltató „megfelelő műszaki intézkedéssel biztosítja, hogy a médiaszolgáltatás titkosított formában tartalmazza a műsorszámot, és a titkosítás feloldásához olyan kódra van szükség, amelyet a médiaszolgáltató vagy a műsorterjesztő csak tizennyolcadik életévét betöltött előfizető számára tett hozzáférhetővé, vagy ha a médiaszolgáltató valamely más hatékony műszaki megoldást alkalmaz annak érdekében, hogy a műsorszám kizárólag tizennyolc éven felüli nézők vagy hallgatók számára legyen elérhető."

Egy 12 éves gyerek tehát például bármilyen szexuális tevékenységet űzhet a 17 éves partnerével. Nem láthat viszont mellbimbót a médiában, igaz, mellbimbót még a partnere sem láthat, maximum élőben. Fordul viszont a kocka, ha a partnere betölti a 18. életévét, ekkor a szexszel meg kell ugyanis várni, míg a gyerek is 14 lesz. A mi példánkban ez 1-2 évet vehet igénybe (annak függvényében, ki melyik hónapban született), szexelni csak a fenti időintervallum előtt és után szabad.

Ezek persze csak a jogi keretek, az emberek viselkedését, szexuális életét közösségi szinten sokkal inkább a kulturális normák, értékek és hiedelmek szabályozzák. Az, ahogyan egymás közt beszélünk a szexualitásról, amilyen tudásunk, elképzeléseink vannak róla, ahogyan viszonyulunk hozzá, és persze ahogy viselkedünk. Egy gyerek esetében jó ideig ez az elsődleges tanulás, vagyis szinte minden, amit a szexualitásról tud, azt saját tapasztalat híján a környezetétől tudja. A kortársaktól, a médiából és – sajnos nagyon ritkán – a szüleitől. Tágabb – nem jogi – értelemben szexuális cselekmény tehát az is, ahogy apuka beszél a nőkről. Vagy anyuka a férfiakról. Vagy ugyanők a szexről. Vagy ahogy a médiában ábrázolnak egy embert. Amilyen értékeket a gyerek számára fontos emberek közvetítenek. Amilyen információkhoz jut. Vagyis összességében amilyen kultúrában felnő, akár a szűk mikrokörnyezetét, akár a magyar társadalmat, akár a globális (online) világot tekintjük. 

Mindeközben a valóságban

A gyerekek szellemi és erkölcsi fejlődésének védelme sokkal több mint jogi kérdés, sőt a legtöbb esetben egyáltalán nem az. A fenti groteszk helyzeten annak ér tehát csak nevetni, aki úgy érzi, mindent megtesz a gyereke szexuális egészségéért. Aki rendszeresen beszélget vele, akitől a gyerek kérdezni mer, aki ellátja a fontos információkkal, és megteremti számára a szükséges érzelmi biztonságot. A helyzet ugyanis az, hogy a magyar 14-16 évesek több mint háromnegyede senkivel nem tud a szexről beszélni, miközben saját bevallásuk szerint is katasztrofálisan keveset tudnak róla. A fiúk 37, a lányok 23 százaléka márpedig 14 évesen vagy annál fiatalabban kezdi a szexuális életet, 16 éves korára pedig a gyerekek több mint kétharmada átesik az első szexuális együttlétén. És igen, átlagosan 10-11 éves kor felett kisebb-nagyobb rendszerességgel pornót is néznek, miközben az egész körülöttük élő világ úgy tesz, mintha ez az egész nem így történne. 

A PornHub éves kimutatásaiban például világosan láthatjuk, hogy a legfiatalabb felhasználójuk mindig, minden évben épp 18 éves volt. Mindenki tudja persze, hogy az egész – úgy, ahogy van – nem igaz, mégis alkalmazkodunk, és készségesen elfogadjuk, hogy a valóság mellett itt is létezik még egy. Egy úgynevezett hivatalos verzió, ami a szexuális élet kapcsán gyakran használt fogalom, és röviden azt jelenti, hogy a valóság érzelmileg elbírhatóvá torzított másolata. A monogám kultúránkban virágzó szexpartner- és sugardaddy-kereső site-októl a PC-re maszkolt szexizmuson és homofóbián át a tizenévesek szexualitását érintő hipokrita pózokig eközben számos jelenség mutatja, hogy talán az érzelmi teherbírás felől lenne érdemes elindulni. 

https://divany.hu/szuloseg/2019/11/09/kamasz-szex/

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5215299756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Womb Rаider 2019.12.04. 11:13:06

Azt elolvashattam, mit gondol a cikk írója. Most az érdekelne, te mit gondolsz, mert azt látom, hogy roppantul felizgatott a dolog.
Komolyan érdekelne hogyan értékeled a helyzetet és miként cselekednél?

guma 2019.12.04. 11:40:56

@Womb Rаider:

felizgat?
elkeserít, hogy egy évszázadot is visszaestünk, olyan témában ami meghatározza az életet is.

itt a blogon már többször kifejtettem, hogy normális oktatás, felvilágosítás kell, nem pedig ez a sunyi szemforgató álszent handabanda, ami napjainkban nagy teret nyert...

voltak jó elődök és van pár jó szakember ma is, erre a témára, akiktől tanulni is lehetne, nem pedig agyon hallgatni a témát a gyerekek, tinik előtt.

Womb Rаider 2019.12.04. 11:58:28

@guma: "hogy egy évszázadot is visszaestünk" 8 év alatt.. :) Persze.

Aztán valami-bármi konkrétum? (Ha tudod mellőzni a szokásos politikai szószt, úgy anélkül is jó lesz)

mgdé 2019.12.04. 12:55:19

@guma:

Wombit minek kérdezed? Ő nem ért a sexhez. :D

LucretiaBorgia 2019.12.04. 13:02:02

A cikkel ugyanaz a bajom, mint amit benn maradat szabadsággal kapcsolatos cikkel.
Lásd alább, 1978-tól lényegében ugyanaz a szabályozás 2013-ig, amikor már (jóval előtte is) szintén volt pornó/szex film és korhatár (az meg pláne) és tsai.

Az én véleményem az, hogy kell szabályozás a Btk-ban, azt meg hogy kiskorú mit nézhet a szülő határozza meg. Ez utóbbi mára demagógia, megakadályozhatatlan, hogy bármit nézzen a kiskorú. pl. ott a trónok harca, mennyi erőszak és szex ? Vajon hány pl 10 évnél fiatalabb látta ?

A korhatár lejjebb ment az Btk-ban két évvel.
A tények makacs dolgok !
Bármelyik "oldal" ír hüjjeséget, mert nem néz utána, nem kérdez, az felháborít. Keleten a helyzet lényegében 40 éve változatlan.

az 1978-as, régi Btk. ez az a szöveg volt 1978-tól 2013-ig (a fajtalankodást 2012-ben egy AB határozat megszüntette.

Megrontás
201. § (1) Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül, valamint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét meg nem haladott személlyel fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  
(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra törekszik rábírni, hogy vele közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig, illetőleg egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1), illetőleg a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény sértettje az elkövető hozzátartozója, avagy az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll.
202. § (1) Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra bír rá, hogy mással közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra törekszik rábírni, hogy mással közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig, illetőleg egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1), illetőleg a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény sértettje az elkövető hozzátartozója, avagy az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll.

LucretiaBorgia 2019.12.04. 13:05:03

Az új btk-ban ment lejjebb a korhatár, elírtam.

guma 2019.12.04. 13:19:26

@Womb Rаider:

nem én mászok a politikusok agyába, ágyába...

tehát fogd vissza magad, maradj a földön.
nézd meg a sulis tankönyveket, beszélj tanárokkal, tanulókkal... stb.
nézz közszolgálati ismeretterjesztést, hátha attól okosabb leszel, és nem velem szórakozol.
nem gondolom, hogy az egyik "szélsőség", amit képviseltél széles rétegnek való, de az alapok ismertetése bizony szükséges...
pl dr Veres ezt nagyon jól képviselte.

guma 2019.12.04. 13:23:01

@LucretiaBorgia:

köszönöm! :)
kell egy kis eligazítás mindenkinek (nekem meg főleg)

@mgdé:

szerinted én kérdeztem? :-)

Womb Rаider 2019.12.05. 16:32:50

@guma: "nem én mászok a politikusok agyába, ágyába..."

Miért? Ki mászik? Konkretizáld..
"
tehát fogd vissza magad, maradj a földön."
Ja.. innen fúj a szél.. egy kis alattomos 'sejtetés' nem árt. igaz?
"nem gondolom, hogy az egyik "szélsőség", amit képviseltél széles rétegnek való"

Amit nem ismersz, attól vagy félsz.. vagy gyűlölöd.. nem túl magas szintű gondolkodást igénylő, inkább egyfajta elemi ösztön ez.. ösztönlény az ember;)
Ha meg is kellene indokolnod, miből táplálkozik a erkölcsi automatizmus, ami ítélkezésre kényszerít, az érdekes lenne.. de nem kockáztatod meg, hogy kinevettesd magad, igaz? (Főleg, hogy egészen konkrét infód sincs arról, amiről sarkosan ítélkezel)
Igaz, itt most beletrafáltál.. de el kell szomorítsalak, ha valóban hatékony ÉS életszerű, az emberi természethez illeszkedő szexuális nevelés hódít valaha tért, úgy szerintem komoly esélye van annak, hogy szélesebb rétegek fogják arra "használni" a szexet, amire az való.. (nem, nem csak a gyereknemzésre)

"pl dr Veres ezt nagyon jól képviselte. "
:))) Alapnak megteszi, csak ugye a világ változik körülöttünk és más üzenetek hatásosabb kommunikációs stratégiákon suhanva kúsznak be a tudatalattiba és ébresztenek fel szunnyadó kiváncsiságot, ösztönöket, kényszerítenek ki kérdéseket.
Ha tudsz példát arra, ahol ezt a tevékenységet ellenőrizhetően , hatékonyan és sikeresen végzik, mesélj róla. Mivel én nem ismerem a világ többi országában kifejtett szexológiai felvilágosító tevékenységet, nehezen tudom eldönteni, hogy valóban ebben is sereghajtók vagyunk-e.

Oszt most jöhetnek a tirádáid!
(tudom, beteg, buta, kurva és fideszes vagyok, ezzel ne is fáradj)

Womb Rаider 2019.12.05. 16:35:05

@guma: Ja.. még valami.. állítottál valamit: 100 évet estünk vissza".. oké. Ám a kérdésemre, hogy mihez képest, mióta.. rögtön implicite lekurváztál.. ez lenne a válasz, vagy arra nem jutott idő?

Most esetleg? Konrétum? Vagy ugorgyunk?

taga20 2019.12.05. 17:36:21

@guma: szerintem el kell engedned a robotot, me nem fog ereszteni:))

guma 2019.12.05. 18:33:37

@Womb Rаider:

elméletileg nő vagy. sőt itt élsz az országban és az nem ment fel a közös gondolkodás alól, hogy a helyzeted kivételes...

"(tudom, beteg, buta, kurva és fideszes vagyok, ezzel ne is fáradj) "

eltévedtél!
tőlem nem olvashattál ilyen minősítéseket, sehol, esetleg, ha haverral hülyültem...

"szélesebb rétegek fogják arra "használni" a szexet, amire az való.. (nem, nem csak a gyereknemzésre)"
már ma is többre "alkalmazzák" - ha nem tűnt volna fel.

nem hasonlítottam az országunkat más helyekkel össze.
de már a 60-as években is hozzájutottunk több kultúrához itthon -ezen a téren is - mint napjainkba amikor mindenre egyen zoknik akarnak adni.

igen személy szerint azt gondolom, hogy az elmúlt években még a normalitást is visszafordították, miközben rendre buknak erkölcs terén a törvénykezőink, hangadóink, ahogy a munkatárs, titkárnő lesz szerető vagy új feleség a régit meg a gyereket pedig ellátják közpénzből...

az is hihetetlen visszaesés amikor a nő szerepét lealacsonyítva meghatározzák képviselők, vezetők.
az a demagógia is mérgező amikor csak a macsókra vannak törvények és évente százával halnak meg a nők a prűd, férficentrikus világunkban.

felesleges most még a gazdasági vonalat is idehoznom, mert ebben sem vagyok szakértő, de azt tapasztalom, hogy az igazi "lazítás" - ami még a szexnél is számít - a köznéptől el van zárva.

nem vagyok szakértő a szex témában sem.
senkit nem ítéltem el, hogy miként szerez örömet magának vagy másnak...
ha hiszed hanem, engem csak meghökkentett - és onnantól nem érdekeltél, amikor a 4. örömszerző nyílásról dumáltál...

igen. én roppant ösztönlény vagyok és csak azt meg annyit engedek magamhoz, ami elkápráztat, feldob esetleg nyugalmat hoz vagy örömet okoz - erőlködésnek még a látszatát is kerültem mindig, minden téren...
tudtam ott hagyni nekem jót és rosszat is.
pont az ösztön világom miatt még irigykedni sem tudok, mert amire vágyom azt mindig megteremtettem magamnak.

sajnálom. de engem a kölcsönös figyelem, megértés, barátság éltet.

ezzel a felsőrendű, kioktató stílussal amit képviselsz nem tudok azonosulni és párbeszédet is feleslegesnek tartok, mert beteges módom akarsz felszínességeddel lehengerelni.
nem kíváncsi vagy a másik véleményére, csak földbe akarod döngölni "számonkérő" kavarásaiddal

nekem korlátaim vannak. nem vagyok mindentudó mint te. harci szellem sem hajt. beszélgetni, nevetni, játszani szeretek.
tehát ebben a stílusban kár egymást fárasztani a későbbiekben.

eszti..... 2019.12.06. 00:04:26

@guma:

Teljes mértékben osztom a véleményed. Rövid időn belül visszaüt, ha száműzik az iskolákból a szexuális nevelést.

guma 2019.12.06. 06:53:26

@taga20: :)))

szia!

nem férek a dimenziójába - tehát innen hanyagolom :D

@eszti.....:

így van.
a hit vagy a vallás nem helyetesíthet mindent, hiszen már a természetes szaporodással (farmok, tanyák, gazdaságok, stb) és következményeivel sem találkozik a jövő nemzedéke szinte...

Womb Rаider 2019.12.06. 09:57:42

@guma: "a hit vagy a vallás nem helyetesíthet mindent, hiszen már a természetes szaporodással (farmok, tanyák, gazdaságok, stb) és következményeivel sem találkozik a jövő nemzedéke szinte... "

Te minden bokorban szakállas bácsit látsz, meg térdelő ministránsfiúkat?
A szülők feladata lenne alapvetően a szexuális nevelés, hiszen a gyerek velük áll (normális esetben) a legbizalmasabb kapcsolatban. A gyereknevelés csak részben lőcsölendő át a pedagógusokra.

"már ma is többre "alkalmazzák" - ha nem tűnt volna fel."
Nem, nem tűnt fel.. de más igen. Az, hogy a szex sokak számára DIY műfaj.. sok fiatal a pornó és a két dolgos keze adta lehetőségek közé szorul.

"mint napjainkba amikor mindenre egyen zoknik akarnak adni."
??? Valamit olyat láthatsz, amit én nem.. mesélnél erről?

"igen személy szerint azt gondolom, hogy az elmúlt években még a normalitást is visszafordították, miközben rendre buknak erkölcs terén a törvénykezőink, "
Én pedig azt látom, hogy egyes liberális véleményformáló/irányító körök elbaszták a lépést, visszafelé sült el a kapanyél. (#metoo balhék..)

"engem csak meghökkentett - és onnantól nem érdekeltél, amikor a 4. örömszerző nyílásról dumáltál..."
Mi az ami belefér és mi az ami "Ezt azért mégsem kellene?" Azt tudtad, hogy a szexuális 'perveziók' zömét már nem tartják betegségnek, nem tartják gyógyítandónak, (nem is igazán van értelme) inkább azt javasolják, hogy a 'másság' érzéséből származó frusztrációt kell feldolgozni, megszüntetni, kiküszöbölni? Nincsenek határok, ami konszezuson alapul és örömforrás a partnerek számára, az elfogadható.
Hogyan akarod 'fejleszteni' a szexuális kultúrát, ha először kordont akarsz húzni a szerinted még elfogadhatót és a megbotránkoztatót elválasztó demarkációs vonalra?

"sajnálom. de engem a kölcsönös figyelem, megértés, barátság éltet."
A megértés biztosan nem, mert engem valamiért nem is próbálsz megérteni (nem mintha ennek lenne bármi fontossága) és a meg nem értett dolgokat előszeretettel pótolod a narratívád diktálta elképzelésekkel.
Miből is gondolod, hogy számomra a felsoroltak nem fontosak?

"nem kíváncsi vagy a másik véleményére, csak földbe akarod döngölni "számonkérő" kavarásaiddal"
:) A vélemény szabad, amíg egyetértő, analóg a tidéddel, ugye?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, de nem arra, hogy dehonesztáló kijelentéseket tégy, néha kifürkészhetetlen okokból fakadón.
Tettél egy nyilvánvalóan lesújtó megállapítást, hogy (implicite) geci Orbán még a szexet is elbaszta.. de amikor azt kértem, hogy fejtsd már ki, akkor dühbe gurultál és igyekeztél rövidre zárni azzal, hogy én okoskodó és agresszív vagyok. Lehet.. sajnos ez abból is fakad, hogy IRL kevés a szép mosoly, a nagy pacsi, a langyos smúzolás. És igen, hiszek magamban és szeretem végigvinni a dolgaim. Ha ez antipatikus kisugárzást ad, úgy hidd el, nincs mögötte se ártó-bántó szándék, se egyéb negatív dolog.

Javaslom, fussunk neki újra a témának, mert szerintem is fontos kérdés..

Womb Rаider 2019.12.06. 09:59:56

Kezdetnek:

www.tani-tani.info/iskolai_szexualis_neveles_magyarorszagon

" A bemutatottak alapján úgy vélem, látható a hazai szexuális nevelés szabályozó dokumentumok által kialakított helyzete. A kép sokszínű. Bizonyos területeken szorosan kapcsolódunk a nemzetközi trendekhez, míg más területeken jelentős elmaradást mutatunk, valamint vannak olyan területek is, melyeken a haladó és az erősen konzervatív szemlélet egyszerre van jelen. Tudatosítanunk kell azonban azt, hogy a dokumentumok szintje messze nem a valóságot tükrözi. Olyan nevelési terület ez, melyet nagyban befolyásol a megvalósító intézmény, és különösen a megvalósító személy normarendszere. Ahogy korábban is írtam, a szexuális nevelésnek számos olyan része van, mellyel kapcsolatban fontos, hogy engedjük, a gyermek vagy fiatal maga alakítsa ki véleményét, identitását, normarendszerét. Nekünk, pedagógusoknak egyetlen dolgunk a lehetséges utak felvázolása, annak elősegítése, hogy minden meghozott döntés felelősségteljes, átgondolt legyen, és ne külső nyomás által szülessen meg. Az osztálytermi gyakorlat megvizsgálásához tehát sokkal mélyebbre kell ásnunk, a szabályozó dokumentumok ismerete csak az első, vagy akár a nulladik szint, a kiindulási, viszonyítási pont lehet."

guma 2019.12.06. 11:11:34

@Womb Rаider:

te még a hálót is képes vagy megerőszakolni, hogy bizonyítsd mennyire lökött vagy!

tudom: minden nagyon szép, minden nagyon jó és ha nincs kenyere egyen kalácsot.
vagy ha a forint mélyrepülése miatt a kereste romlik, ne utazzon, ne vágyjon lakásra vagy egyszerűen semmire...
az eü csodásan működik, de ha nem tetszik menjen magánrendelésre...
a sulikban, kórházakban minden rendben csak a beteg sok illetve a tanuló hülye...

napestig lehet szólamaid hirdetni, de sajnálom attól még nem lesz igaz, hogy valamit valahova valamikor leírtak, kimondtak, lásd ezt még Rácz Zsófia is cáfolta.

megint eltévedtél.
szeretem a szakállast is és imádom a hapsikat és világukat is megértem, szeretem.

velem sosem kell egyetérteni, sőt szeretek mástól tanulni, de az üres pr szövegektől ami kikerüli életet undorom van.

sajnos sok helyzetet elbasztunk, de nem én, ő vagy te. nem jobb és bal, nem szoci,libsi és nem keresztény konzervatív, hanem közösen, mindenki tett,tettünk/tettek érte, hogy ma szarba járjunk.

nem háríthatsz, általánosíthatsz és bújhatsz szlogenek mögé - mert ez rád vagy gyerekeidre is visszaüt ha itt akarod életed leélni az eu-ban.

bizonyos területek kapcsolódunk a nemzetközi trendekhez?
ez megér egy misét!
mert az tud kapcsolódni akinek pénze van és kiszakadhat a köznépnek kialakított ner szolgáltatásából, hiszen automatikusan senkinek sem jár más, csak a közteher viselés...

sajnálom, hogy te továbbra is pr praktikát űződ, ehhez nem vagyok partner.
uralni akarod még mindig a terepet nem beszélgetni...
ismerni sem akarod a terepet amiről beszélsz csak szemezgetsz információs vonalakon, így még meseországodat is felépítheted.

sosem rágok be, de megunom, ha úgy viszi "végig" a dolgát, hogy csakis győzhet mert született zseni.

tőlem nyugodtan lehet az - ehhez az én segítségemre nincs szükség.

(nemcsak a korral jár, de valóban felismerem a közvetlen, tárgyalóképes embereket akikben megcsillan a humánum, a humor, sőt az irónia is, amit külön élvezek. nálatok akad erre pár jó példa...)

felejts el. lazíts.

Womb Rаider 2019.12.06. 11:27:09

@guma: Örülök, hogy mindezt leírtad!

"bizonyos területek kapcsolódunk a nemzetközi trendekhez?
ez megér egy misét!
mert az tud kapcsolódni akinek pénze van és kiszakadhat a köznépnek kialakított ner szolgáltatásából, hiszen automatikusan senkinek sem jár más, csak a közteher viselés..."

:( ennél kicsit többet hittem rólad. Hajmeresztő, mennyire nem érted, amit olvasol, csak a nyamvadt kis skatulyádba igyekszel mindent beletaposni. Egyetért? Okos ember, szeretjük!!! Más a véleménye? Buta, arrogáns, fideszes, kit érdekel, felejts el! Ne zavard köreimet!!

Ne, olvass.. hátha..
mertek.eu/2017/11/11/hirek-buborekon-tul/

És, ha már minden puskaporodat eldurrogtatva felemlegetted az eü-t:

radiologia.hu/hirek/kategoria/radiologia-vilaga/mennyi-27-mi-27-mi-mennyi_1574797521

Kiváncsi lennék, ezt miként vagy képes feldolgozni ;)

guma 2019.12.06. 14:08:50

@Womb Rаider:

letekintve kicsi világunkra, qrva nehéz megértened miről beszélek...

csak dobozolsz, dobozolsz feleslegesen.

guma 2019.12.06. 15:08:59

@Womb Rаider:

ó! basszus!

besorolhatsz ahova akarsz, de feldolgozni neked kell a tényeket, vagy legalább észrevenni.

ez a példa lemaradt az előbb, csak azért, hogy értsd miért nem tekintelek másnak csak komolytalan pr-nek!

"Magyarország jelenleg kevesebbet költ az egészségügyre, mint a legtöbb uniós ország, mind fejenként, mind a GDP arányában. A kormányzati kiadások mindössze 10 százalékát fordítják erre az ágazatra, az unió egészére jellemző 16 százalékhoz képest. Az egészségügyi közkiadások Magyarországon csak a GDP 4,9 százakát tették ki 2016-ban, amely jóval kevesebb, mint az uniós 7,8 százalékos átlag.

Érdekesség, hogy az országjelentés külön taglalja a „zsebből fizetett közvetlen lakossági hozzájárulásokat”, amik közé az önrészt, az ellátási csomagon kívüli szolgáltatásokért fizetett összegeket és a hálapénzt sorolják. Ezek a közvetlen lakossági hozzájárulások az egészségügyi kiadások több mint negyedét (27 százalék) tették ki Magyarországon, amely az egyik legnagyobb hányad az EU-ban, és majdnem a duplája a 16 százalékos uniós átlagnak."

"A 2014–2020 közötti időszakban Magyarország 483 millió EUR támogatást kap, amely az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése (253 millió EUR), az egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása (215 millió EUR) és az e-egészségügyi fejlesztések (15 millió EUR) között oszlik meg."

"A jelentés kitér a kórházi fertőzésekre is és megállapítja: 2014-ben és 2015-ben a magyar kórházak évente megközelítőleg 4000, az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok okozta, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésről számoltak be a Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszerben. Ráadásul 2005 és 2015 között e fertőzések előfordulása jelentősen növekedett: 5,4-ről 24,8-ra 100 000 betegnaponként."

Womb Rаider 2019.12.11. 08:41:40

@guma: Jaajjj.. a számokat úgy szeretem!

6 évre adnak 155 milliárd 'támogatást'... közben jelenleg úgy állunk, hogy évente valami 200 millilárddal emelkedik az eüre költött pénz.

"Magyarország jelenleg kevesebbet költ az egészségügyre
Az lehet.. viszont soha ennyi pénz nem ment az eüre :)
Trendek.. ha látni is vágysz, nem csak nézni.
A kórházi fertőzések témája kissé összetettebb, mint te azt itt sejteted. (Nem, nem kérem, hogy belemélyedj, neked ez felesleges, az ellenzékiségnek nem feltétele az, hogy az ember értse is, amiről beszél ;)

"letekintve kicsi világunkra, qrva nehéz megértened miről beszélek..."

Látod, a kényszerképzeteid eluralkodtak rajtad :(
Nem lenne nehéz megérteni, már csak azért sem, mert nem fogalmazol túl bonyolultan.. a baj inkább ott van, hogy a valóság nem feltétlen az, amit te annak látsz. Inkább te vagy az, aki fél kitekinteni a buborékon túlra, mert frusztráló, ha nincs igazad.
A legborzasztóbb, hogy ez még csak nem is a te igazságod, hanem valami, amit eléd tolnak minden reggel: így élsz te, ugye? Csak bólintani kell, máris megvan az akolmeleg, máris tartozol valahová, ahová a buborékodban élők is. És rögtön különbnek is érezheted magad, mert 'ide' tartozni rang, progresszivitás, az értelmiségi lét manifesztációja.
Lényeg, hogy taga20 küldjön mjuzikot és körbeugráljon!

guma 2019.12.11. 14:41:01

@Womb Rаider:

olyan vagy mint a kölyök kutya vagy macska. :D
megragad egy rongyot és addig rángatja mig a foszlányai maradnak csak a fogai közt.
de ezzel már semmit sem tud betakarni, elfedni...
gratulálok az alap nélküli házadhoz. építsd csak tovább! :DDD

Womb Rаider 2019.12.12. 10:25:38

@guma: Ja.. ha nincs válasz, akkor tereljünk, bagatellizáljunk, személyeskedjünk.

Nem értem, mit láttam benned. :( További tartalmas tagázás!

guma 2019.12.13. 05:47:08

@Womb Rаider:

vicces vagy a tények csavargatásával, kuszálásával, kenegetésével, és az olthatatlan vággyal ahogy 1, 1 hapsira ragadsz így. :DDD

már @taga20:- ra is fáj a fogad?
leszarja "vonzerőd" és személyeskedésed az üres pr dumádat? hajrá kislány, van időd, hátha... :D

bennem meg azt láttad amit mindig irigyeltél az emberi kapcsolatokból és amire vágytál, csak ezzel az óriási önzéssel fel sem foghatod mi a beszélgetés és mi az egészséges vita ami az életet megédesíti...

Womb Rаider 2019.12.13. 09:31:25

@gumaTe nagyon hülye vagy.. már bocs.

"bennem meg azt láttad amit mindig irigyeltél az emberi kapcsolatokból
Szerintem messze átléped a kompetenciád határait azzal, hogy próbálsz elemezni.
És nyugodt lehetsz, taga20 az utolsó, akire férfiként tudnék gondolni.Semmi olyan tulajdonságot nem mutatat a proli tágárságon túl, amiből arra következtethetnék, hogy van Y kromoszómája.
..és valakivel nagyon összekeversz az errefelé pasizó nők közül;)

'és mi az egészséges vita ami az életet megédesíti... '
Az egészséges vitáról túl sok fogalmad nem lehet, mivel a saját kis bubidban élsz jobbára és mint a mellékelt ábra mutatja, rögtön sünözöl, ha zavar támad az erőben és a megszokott behízelgős 'haverok' közé valami kerékkötő vegyül. Amíg csak egyetértőn kell huhogni, addig vagy elemedben.

(amennyiben te is férfi vagy, úgy nyugodtan sorold magad kicsit taga20 elé, Vitéz mögé.. de az ingerküszöböm alá;)

guma 2019.12.13. 10:10:17

@Womb Rаider:

elemezni? hahaha
csak ízelítő a hülyeségeidből. többet nem érsz.

a "fiaimat" sem rangsorolom, hiába törleszkedsz hozzájuk, vagy tennél közéjük..
a többi már megint maszatolás, amit kis agyad és "csapatod" sem fog fel.

még a tjúk ól csapatából is pont ezért lógsz ki. gratula!

Womb Rаider 2019.12.13. 10:20:09

@guma: Kicsit idegesnek tűnsz.. mi a baj? Nem tudsz mit kezdeni a helyzettel? Nem volt értékelhető válaszod, ezért inkább jön a dedó? "Téged mindenütt utálna, bibibíííí!!"
Felvetettél két (több) témát, de láthatóan csak a nyugtázó egyetértésre vártál, valójában nincs is saját álláspontod, csak ekhó vagy.

Még valami.. fura reflex, de illik a személyiségedhez.. isten ments, hogy valahonnan kilógj, csak besimulni, beilleszkedni, mint a boldog békeidőkben;)
Ha meg a törleszkedést említed, majd jól figyeld meg taga20 pajtit;) Tankönyvi eset..

guma 2019.12.13. 12:56:02

@Womb Rаider:

már az óvodába is unalmas ez a szöveg...

ne irigykedj inkább tanuld megérteni a vagány vagy vagabund értelmes embereket. mindjárt jobban érzed majd magad :)

minden témát kifacsartál és eszedbe sem volt érdembe megbeszélni.
engem ez szórakoztat, dühíteni nem tud. az sem, hogy nem tudsz tisztességesen játszani.
de ez legyen a te bajod - mint amikor rémhírterjesztőnek neveztél, a munkaügyi bíróságok megszűnésével kapcsolatba...

az én csatáimba te köpni, nyelni sem tudnál. de kösz, hogy érdeklödsz.

Womb Rаider 2019.12.13. 13:20:07

@guma: "az én csatáimba te köpni, nyelni sem tudnál. de kösz, hogy érdeklödsz. "

:) Édi, ahogy önmagad igazolásával küszködsz: "Fasza gyerek vagyok én, mert szerintem az vagyok!"

"ne irigykedj inkább tanuld megérteni a vagány vagy vagabund értelmes embereket. "
Szerintem mindenekelőtt tanulmányozd a két szó jelentését, aztán próbáld ráilleszteni mondjuk taga20-ra bármelyiket.. ha sikerült, majd szólj ;)

"a munkaügyi bíróságok megszűnésével kapcsolatba..."
Na, akkor most érjen fülig a szád.
Másfelől, amennyiben nem eresztik szélnek az eddigi munkaügyi bíróságok teljes alkalmazotti gárdáját, úgy valószínű csak a külön szervezet szűnik meg és a munkaügyi pereket ugyanazon bírók, jogszok, ügyvédek fogják tárgyalni ugyanazon épületben, csak más szervezetbe olvadva. Ez önmagában nem jelenti azt, hogy a munkavállalók, vagy éppen a munkaadók érdekei , jogai sérelmet szenvednének. Ha majd ez bekövetkezik, egzaktul bizonyítható módon, majd jelezd, megteszem, amit tehetek ;)
"minden témát kifacsartál és eszedbe sem volt érdembe megbeszélni."
Süket duma. Nem értettem egyet veled, így nem láttad értelmét tovább foglalkozni a kérdéssel.

Imádom az embereket, akiket a szenvedés éltet ! Ja.. nem, inkább szánom őket..

guma 2019.12.13. 13:38:51

@Womb Rаider:

unalmas, maszatoló hablaty!
kitüntető a figyelmed, de ne irigykedj.
élvezd az életet, legalább annyira mint...

Womb Rаider 2019.12.13. 13:42:32

@guma: Ennyit tudsz? :))))))))))))))) Ez egy jókora NULLA..

guma 2019.12.13. 16:22:12

@Womb Rаider:

a mínuszodhoz mérten az már világcsúcs.

taga20 2019.12.13. 17:41:37

@guma: látom nagyon összemelegedtél wombi szerelmemmel:)))

szerintem hagyd a picsába ezt a robotot. ez egy géefgébe oltott smitkancsalmariska lehet.

egyébként, üldözz a szerelmével. nincs nap, hogy ne emlegessen ez a dög:)))

guma 2019.12.13. 18:36:41

@taga20:

mit gondolsz, miért dumáltatom? :D
valahogy mindig nálad köt ki! :)))
élvezet nézni, mikor, hogyan bukkansz fel nála és milyen körítést kapsz...

taga20 2019.12.13. 19:59:23

@guma: te egy déli boszorka vagy margit!:)))))

guma 2019.12.13. 20:27:49

@taga20:

te sem hagytad volna ki a poént, ahogy beléd kapaszkodik mindig - birizgálod a fantáziáját és ez valahol nagyon vicces...
megnyugodhatsz, biztos pont vagy. :)))

eszti..... 2019.12.14. 21:36:20

@guma:

nekem leginkább az értelmiségi lét manifesztációja tetszett.:D

taga20 2019.12.14. 22:10:53

@eszti.....: na jó, te is üldözhecc a szerelmeddel:)))

wombi hétköznap, te hétvégén. szerintem ez így korrekt:)))

zenét bírod? tessék! lehet, hogy vot má, de szerintem patent.

www.youtube.com/watch?v=kL09wRp9pwg&list=RDkL09wRp9pwg&start_radio=1

guma 2019.12.15. 11:08:46

@taga20:

ne ácsingózz! :)))

hétköznap csak azért vagy terítéken mert SBdH nem elérhető neki, hiába eszi utána fene. kapar is, de sehogy nem éri el pedig tálcán tolják elé...

eszti..... 2019.12.15. 11:20:03

@taga20:

nem hiszem, hogy pont erre lenne szükséged. :D

guma 2019.12.15. 11:49:03

@taga20:

hülye vagy ezzel a szöveggel. kitörlöm, mert még messzebb űzöd tőlünk.

a kis eszeddel nem tudod felfogni, hogy imádom amikor kinyitja a szövegládát...

kotkodácsolást befejeztem :))))

guma 2019.12.15. 11:51:06

@eszti.....:

ma ezek szerint félrebeszél @taga20:
szerinted mit ivott? :DDDD

taga20 2019.12.15. 11:51:44

@eszti.....: szerintem se!
te egy normális patent csaj vagy, akinek még avval is meg kell küzdened, hogy magyar vagy felvidéken, és hogy valakik totkurváznak innen.

imádom a türelmedet.

zenét bírod cica? tessék!:)))

www.youtube.com/watch?v=wGnOpXTVlbw&list=RDwGnOpXTVlbw&start_radio=1

eszti..... 2019.12.15. 11:56:08

@guma:

semmit. csak másképp látja a dolgokat. keveri a szimpátiát a szerelemmel és egyéb kötődési lehetőségekkel.
bár, néha vékony a határ. :D

guma 2019.12.15. 12:12:28

@eszti.....:

értem! :D

szórakoztat is legtöbbször. de van amikor csipkelődése mást ér el, akinek semmi köze szócsatánkhoz... :)

@taga20:

ugye nem gondolod, hogy bárkit megsértenék, te lökött! :)

eszti..... 2019.12.15. 12:25:38

@taga20:

talán küzdök, talán élvezem.:D
tegnap szólt a főnököm főnöke, hogy szeretnék kampánygyűlésre menni. aztán rám bízta, kérdezzek is, nehogy kukának nézzék a helyieket a képviselőjelölt urak.
megtettem, nem okozott nagy nehézséget.
de vicces volt, mert mind az öt vendég egyesével válaszolt rá.
a találkozó végén a pártelnök úr külön megköszönte lényeglátó felvetésemet. aztán megkérdezte, gondolkodtam-e már azon, hogy beszálljak a regionális politikába.
:D :D :D

eszti..... 2019.12.15. 12:28:01

@guma:

ne aggódj! csupa nagyfiú jár ide, aki helyén tudja kezelni a csipkelődéseket.
az önjárók leginkább.

taga20 2019.12.15. 12:50:20

@eszti.....: én tuti rád fogok savazni:))

guma 2019.12.15. 12:58:44

@eszti.....:

jójó! :)

de aki nem jár ide, azt csak az általunk ismert és nyilvánvaló "kapcsolatával", ne pedig velem alázza...

az biztos, hogy van akiket/akit nagyon birok. sőt pont ezért még dumálunk is párszor - csak nem szerelmes vagyok?

elviselek mindent, az éveimre minden ráfér, és ha kopogtat egy szerelem, talán még be is mutatom. :D

guma 2019.12.15. 13:00:55

@eszti.....:

miből lesz a cserebogár! :)

gratula!

@taga20:

telkod melletted van?

eszti..... 2019.12.15. 13:26:54

@guma:

ad1) veled nem lehet alázni

ad2) kampány van. ilyenkor a csillagot is leígérik az égről. nem ez az első eset, hogy megkörnyékeznek. azt hiszem a legmagasabb ajánlat, amit néhány éve az ellenoldal tett, minisztériumi állás volt. akkor csípőből nemet mondtam.

Womb Rаider 2019.12.16. 12:03:20

Hú... annyira szépen körülnyaltátok egymást. Nyáltenger..

gazoló 2019.12.16. 22:58:31

@Womb Rаider:

szeretünk nyalakodni:-)

problem?

guma 2019.12.17. 06:34:59

@Womb Rаider:

otthon fürödj!

ne a mi nyáltengerünket látogasd :DDDD

guma 2019.12.17. 06:36:08

@gazoló:

csak irigy, hogy minden jóból kimarad :))))

guma 2019.12.17. 06:39:37

@eszti.....:

még annyit a megcsócsált témához, hogy van amikor nem tudok benézni...

de azt utólag is észreveszem, hogyha valaki eltűnik, és az bizony tud fájni...

igen!
hülye tud lenni az ember! :)
hát még én! :DDDD

eszti..... 2019.12.17. 18:58:15

@guma:

bízzunk a netfüggőségben és a grafomániában, ahogy boli mondta egykor.:)

jaegtoer 2019.12.21. 09:40:37

@Womb Rаider:

"_annyira szépen körülnyaltátok egymást. Nyáltenger.. _"

Győjjön kegyed is. Nyalni jó. A tenger is jó. Nyál nélkül meg nincs élet. Úgyhogy a csillagok együttállása kiváló. A polémiát meg hagyja a padláson.

gazoló 2019.12.21. 15:52:21

@jaegtoer:

ugye te is úgy gondolod több nyalást érdemelne a kis hölgy))

www.youtube.com/watch?v=4eyE3KQK3ig
süti beállítások módosítása