He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Itt egy beszélgetés Hararival, egyebek között beszél a nacionalizmus és a globalizáció viszonyáról

2018.05.23. 16:45 guma

Orbán kedvenc szerzője Orbán eszméjének bukását jósolja

Ha a videón automatikusan nincs rajta a magyar felirat, lehet rá tenni a jobb oldali gombok egyikével

Az izraeli sztártörténész azzal érvel új könyvében, hogy a globális kihívások korában egyre inkább egymástól fognak függeni a világ népei. 

Yuval Noah Harariról tavaly novemberben írta meg a Magyar Nemzet, hogy ő az, aki legújabban inspirálja Orbán Viktort.

Ismerősek az alábbi mondatok?

  • Az emberek úgy érzik, hogy a liberális demokrácia már nem képviseli az érdekeiket, az elitek eltávolodtak a választóktól.
  • A liberális demokrácia válságba jutott.
  • Illúzió volt, hogy a szabadpiac és a liberális szabadságjogok majd automatikusan és folyamatosan egyre jobbá teszik az emberek helyzetét.
  • A liberális demokrácia eljátszotta a hitelét a választók szemében a 2008-as válsággal kezdődően, mert kiderült, hogy nem képes megvédeni őket az elszegényedéstől.
  • A XX. század második felétől a nyugati világ felnövekvő generációi biztosak lehettek benne, hogy jobban fognak élni a szüleiknél, mára a fiatalabb nemzedékek szerencsések lesznek, ha legalább úgy élhetnek majd, mint a szüleik.
  • Az emberek vissza akarják kapni a választás szabadságát, ezért szavaznak sokan Trumpra.
  • Donald Trump személye korszakváltást jelent.

Ezek a mondatok akár Orbán Viktortól is származhatnának, de nem, ezek is Harari mondatai, a Magyar Nemzet idézte őket könyveiből, beszédeiből, interjúiból. Arról is értekezett már, hogy a XXI. századra a kapitalizmus és a liberális humanizmus elválik egymástól és úgy jönnek létre hatékony gazdasági modellek, hogy a liberális politikai értékek nem lesznek jelen. Másik megállapítása erre az időszakra, hogy a legmodernebb technológiák elterjedése erősíteni fogja a vallás és a nacionalizmus szerepét. Yuval Noah Harari izraeli történész ©

Köldöknéző populisták

Legújabb könyvében a közelgő Brexit van a célkeresztben, a kötetről a Guardianben jelent meg egy rövid ízelítő. Harari arra figyelmezteti a politikusokat, ne dőljenek be a populizmus előretörésének. Hiába a Brexit szerinte – ami rövid távon fel is virágoztathatja ugyan az Egyesült Királyságot –, a történelem iránya egyértelmű, néhány évtized és a világ egyetlen, globális egységgé áll össze.

Könyve, a 21 lecke a 21. századnak ősszel jelenik meg, kifejti benne, hogy egy másik században és egy másik szituációban semmi baj nem lenne a brit kiválással, de ma azzal kell szembesülni, hogy az önállósodásnak egyre nagyobb és nagyobb ára van. Természetesen Donald Trumpról is ír, szerinte sem az amerikai elnök, sem a Brexit nem jelenti az emberi civilizáció végét. „Olyan, mintha attól félnénk, hogy amikor fáj a fejünk, akkor agyi daganatunk van.”

Az EU-ról és az unió előtt álló kihívásokról, elsősorban a menekültválságról azt mondja, ha az 500 milliós közösség és Németország, valamint Görögország nem tud megegyezni néhány millió ember sorsáról, hogyan lenne képes megoldani komolyabb, mélyebben gyökerező bajokat?

Tegyük fel, hogy a mesterséges intelligencia felemelkedése totálisan összezavarja a globális munkaerőpiacot. Ez sokkal komolyabb társadalmi és gazdasági kihívásokat teremtene, mint néhány millió ember bevándorlása az EU-ba, illetve néhány lengyel és román munkavállalóé az Egyesült Királyságba.

Könyvében felteszi a kérdést: „ha minden nemzet csak a saját problémáival lesz elfoglalva, ki fog foglalkozni a globális problémákkal?” Globális ökológiánk, globális gazdaságunk és globális tudományunk van, írja, de mindenki csak a nemzeti politizálással van elfoglalva. „Ahhoz, hogy hatékonyan politizáljunk, globálisan kell meghatároznunk magunkat” – tette hozzá.

Pokémon Go és Jeruzsálem

A történész-író rendszeresen publikál a világ legnagyobb lapjaiban, egyik legismertebb, a Guardianben megjelent írásában például két, Pokémon Góval játszó gyerekkel sétálva magyarázza el, épp mi történik a világban.

Amikor a két gyerek egy utcasarokra ér és a képernyőt bámulja, összeverekszik a többi gyerekkel, hogy kié legyen a csak virtuálisan létező terület. A külső szemlélő ebből csak annyit lát, hogy gyerekek verekednek azon, ami a valóságban nem is létezik.

Innen jut el oda, hogy hasonló a helyzet Jeruzsálemben is, keresztények és muszlimok vitáznak azon, kié a terület, miközben a külső szemlélő nem lát mást, csak azt, régi épületek között marakodik két fél. Szerinte az emberiség mindig is a különféle mítoszok (vallás, Pokémon Go) illúziójában élt. A fikciókról egyébként azt mondta, azok nem rossz dolgok, sőt létfontosságúak. Példaként a labdarúgást is felhozta egyszer, amikor erről magyarázott:

Nem lehet úgy focizni, ha nem fogadja el mindenki ugyanazokat a kitalált szabályokat, és a piac vagy a bíróság előnyeit sem élvezhetjük közös, kitalált történetek nélkül.

Homo deus – A holnap rövid története című, nemrég magyarul is megjelent könyve a frankfurti könyvvásáron elnyerte korábban „A legintellektuálisabb és legmeghatározóbb tudományos munka” nevű díjat is. Könyve Emmanuel Macron francia államfőig is eljutott, de a világhírt már a 2011-es, Sapiens – Az emberiség rövid története című könyve hozta meg neki. A Homo Deusban a géntechnológiáról, a robotikáról és az okoseszközökről ír, a veszély pedig szerinte az, hogy kettészakad a világ, egy globális elitre és olyan milliárdokra, akik nem élvezhetik a legújabb kor áldásait.

Könyvből kiolvasott minisztérium

Arról már korábbi könyveiben is írt, hogy a világ most fordulópont előtt áll, az Index egy cikkében ezt úgy foglalta össze, hogy Harari szerint véget ért a humanizmus és mára korunk istene a szabad akaraton alapuló emberi vágy is csak fikció. „Az emberek többé nem autonóm lényekként látják magukat, akik kívánságaik szerint élik az életüket, hanem hozzászoknak ahhoz, hogy biokémiai mechanizmusok összességeként tekintsenek magukra, amelyet elektronikus algoritmusok hálózata tart megfigyelés és irányítás alatt” – idézte a lap Hararit.

Ha Harari tényleg ennyire hat Orbán gondolkodására, akkor könnyen párhuzamba állíthatjuk a sztárszerző fejlődésről és technológiai forradalomról valló nézeteit és Orbán új minisztériumát, a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumot. Korábbi hírek szerint Orbán környezetéből már fel is vették a kapcsolatot az izraeli történésszel.

http://hvg.hu/itthon/20180523_Orban_kedvenc_szerzoje_Orban_eszmejenek_bukasat_josolja?s=hk

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9213995726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2018.05.23. 19:06:11

gazoló, taga - művelődjetek!

érdemes meghallgatni, jó kis eszmefuttatás!

Orica Középföldi 2018.05.24. 07:59:38

Hát ez nagyon érdekes beszélgetés volt. Köszi.

gazoló 2018.05.27. 08:27:35

@guma: kösz

A Sapienst olvastam ezt pedig feltétlenül meg fogom nézni,ha nem lesz ilyen jó idő)

gazoló 2018.05.27. 08:40:07

@Orica Középföldi:

Készcsókom főnéni,tán elfogadik néhány szál tavasziréti virágszálotot)

kepkuldes.com/images/d916260ef9231962662a70263ee48bb9.jpg

kepkuldes.com/images/307d4df4a58d966a47720ca245299de0.jpg

kepkuldes.com/images/7f4c8970133c7805f7ae4b38ceba047a.jpg

(üstökös gyöngyikék,mocsári nőszirmok,réti iszalagok)

........
@guma:

a Margitvirágok csak most és csak a szülinaposnak))

jaegtoer 2018.05.27. 09:04:23

Jó Viktorunknak köze nincs ehhez. Az egész habitusa, hozzáállása, és a tények azt mutatják, mindennel szembemegy amit Harari 'képvisel'.
A minisztérium, csak a lenyúlás új eszköze lesz, olyan álca, mint az általa hazug módon emlegetett kereszténydemokrácia.
Mára mindenki előtt világos, hogy egy politikai és gazdasági bűnöző, minden intézményt ennek szolgálatába állított amit csak lehetett és megtehetett, és a továbbiakon is munkálkodik.
Ha két mondatban akarom összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy Harari gondolkodása, szemlélete globális (teljes körű) Orbáné pedig provinciális, abból is a legelhibázottabb.
Amíg Hararit a problémák feltárása és megoldása sarkallja, addig Orbánt egyedül és kizárólag a szerzés, és a szerzés folyamatosságához szükséges hatalom megtartása, és növelése.

[még a családtámogatási rendszere is hazug, mert arról szól, ha fogy a népesség, a rabszolgahiány megingatja a bejáratott társadalmi viszonyokat és aláássa a gazdasági alapokat, ergo, a szerzés hatékonysága csökken. Amíg Harari kiemelkedően magas intellektussal finoman szegmentált, generális és globális megoldásokban utazik, addig Orbán megmarad az agyafúrt és felfuvalkodott felcsúti paraszt szintjén, akinek a szerzéshez ugyan van elég esze, de nem lát túl az ellopni való vagyonokon és a szenvedéllyé vált hobbiján, ez ugyan nem jelenti azt hogy ne törne többre, de minthogy építőnek ostoba, szarkeverőnek meg megfelel, így csak a rombolás az, amit tehet, mert a romokon tűnhet csak ki, mint valaki.]

Orica Középföldi 2018.05.27. 09:06:15

@gazoló:

Szeretem a természet-fotóidat, a természettel való kapcsolatod. Ez vagy te, és nem az iszlámtól rettegő, akit sikerült előállítanod.

Köszi, szépek:))

gazoló 2018.05.29. 22:49:58

@Orica Középföldi: szia

"nem az iszlámtól rettegő, akit sikerült előállítanod."

Változatlanul nem szimpatizálok az iszlámmal,soha nem rettegtem tőle,de a határok védelmét minden kormánytól elvárnám!
A jelenlegi megoldásoktól,aktuálisan a'stopsorostól,a civilek basztatásától és a maffia ez irányú beszűkültségétől minimum kifordul a gyomrom(

inkább a virágok versek..

imádom a tavaszi réteket..hihetetlen gyönyörűségek lakják ilyenkor)

kepkuldes.com/images/e2db72f22d443d5130c27e496c3ab375.jpg

J.A

"Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.
Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz -
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng
a kéz."
süti beállítások módosítása