He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Párizs: A terroristák hallotak, a túszok szabadok

2015.01.09. 18:05 guma

frissítés 19 órakor

Legalább négy ember halt meg a párizsi túszdrámában

http://vs.hu/kozelet/osszes/legalabb-negy-tusz-meghalt-a-parizsi-szupermarketnel-0109?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Végeztek a párizsi terroristákkal – percről percre

http://hvg.hu/vilag/20150109_Harmadik_napja_keresik_a_terrorista_testv

Vége a kettős túszdrámának. A terroristák halottak, a túszok szabadok

A túszdráma utolsó percei videón

  • Az összes túszejtővel végeztek a kommandósok
  • A Charlie Hebdónál végzett mészárlás két gyanúsítottja egy nyomdában barikádozta el Dammartin-en-Goele-ban. Nem sokkal naplemente előtt a rendőrség megrohamozta az épületet, a túszejtőket kivégezték, a túsz túlélte az akciót.
  • Ezzel egy időben Párizsban is rohamot indítottak. A lövöldöző, aki csütörtökön Montrouge-ban, egy párizsi külvárosban lelőtt egy rendőrnőt, egy kóser boltban barikádozta el magát a Porte de Vincennes-i metróállomás közelében. A támadót itt is megölték, mind a tíz túsz kiszabadult.
  • A hatóságok szerint egyértelmű az összefüggés a két eset között. Az elkövetők évek óta ismerik egymást, ez a múltjukat kutató rendőrök előtt is ismert. Raádásul a párizsi túszejtő azt mondta: kivégzi túszait, ha kommandósok rátámadnak a Kouachi testvérekre.
  • Korábbi percről percre közvetítésünket a franciaországi terroristák után hajszáról itt találja.
  • http://vs.hu/kozelet/osszes/kettos-tuszdramava-fajult-a-hajtovadaszat-franciaorszagban-elo-0109?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s0

     

    Párizsi vérengzés: megölték a Charlie Hebdo merénylőit

    A Kouchi testvérek fegyvereikkel tüzelve kitörtek a nyomdaipari épületből, a rendőrök megölték őket. Az általuk ejtett túsz kiszabadult.

    Megölték a Charlie Hebdo merénylőit


    A francia biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest pénteken.

    A két testvér, Chérif és Said Kouachi négy óra körül fegyvereikkel tüzelve kitörtek a nyomdaipari épületből, ahol hét órával korábban elbarikádozták magukat Dammartin-en-Goele településen. Nem sokkal korábban az épület tetején rendőrségi rohamosztagosok voltak láthatók, majd több robbanás hallatszott. A dzsihadisták által túszul ejtett ember sértetlenül kiszabadult.

    Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy a GIGN (csendőrségi kommandós alakulat) egyik tagja megsebesült Dammartin-en-Goele-ben.

    Fotók

    Támadást indítottak a biztonsági erők Dammartin-en-Goele-ben


    17.17 - Megrohamozták a francia biztonsági erők Dammartin-en-Goele településen azt az épületet, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap elleni szerdai merénylet gyanúsítottjai elbarikádozták magukat és legalább egy túszt ejtettek - közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP francia hírüngyökség.

    A támadás előtt rendőrségi rohamosztagosok voltak láthatók a nyomdaipari épület tetején. Az akció megindítása után lövöldözés és számos robbanás hallatszott, és füst száll fel az épületbből.

    Reuters: Lövöldözés és robbanások Dammartin-en-Goele-ben


    17.03 - A Reuters hírügynökség és más hírforrások tudósítói szerint lövöldözés és számos robbanás hallatszott, és füst száll fel abból a Dammartin-en-Goele településen található épületből, ahol a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni szerdai merénylet gyanúsítottjai elbarikádozták magukat.

    A Libération befogadja a Charlie Hebdót


    Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába – jelentette a Libération. Ott készítik a következő számot, "a túlélők újságját". A Charlie Hebdo jövő szerdán várhatóan a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg. A szerkesztőségi épület előtt rendőrök állnak őrt, és a Libération személyzete segítségével ellenőrzik a belépőket.

    Francia rendőrség: a két túszejtés kapcsolódik egymáshoz

    A Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz - mondta pénteken a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro című francia lapnak.

    "A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket" - tette hozzá a rendőrségi illetékes.

    Hatalmas rendőri készültség Dammartin-en-Goele településnél


    Hatalmas rendőri készültségről számolt be pénteken az M1 Híradó riportere, Radnai Csaba telefonon az MTI-nek a Párizstól néhány kilométerrel északabbra fekvő Dammartin-en-Goele településről, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni merénylet feltételezett elkövetői menekülés közben egy túszt ejtettek.

    A riporter elmondta, hogy a túszejtés helyszínétől, egy nyomdaipari üzemtől valamivel távolabb összegyűlt újságírókat a biztonsági erők a település tornatermében, a veszélyzónán kívül helyezték el, "jelenleg távolabb vannak a túszejtés helyszínétől, mint néhány órával korábban".

    Hozzátette, hogy a Dammartin-en-Goele-be vezető összes utat lezárta a rendőrség, a biztonsági erők helikoptert is bevetettek a helyszínen. Egyelőre nem tudni, milyen akciót terveznek a hatóságok, elmondása szerint egyelőre nem kaptak hivatalos információt.

    A helyszínen lévő biztonsági erők számáról a Híradó riportere nem tudott becsléseket adni.

    Arról is beszámolt, hogy a település környékén lévő, Párizsba vezető autópálya minden lehajtójánál rendőrautók állnak.

    Megerősítette a korábbi információkat, miszerint a feltételezett merénylők egy túszt ejthettek, akinek kilétéről egyelőre semmit nem tudni. Radnai Csaba ugyancsak elmondta, hogy lezárták a Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét, mivel a légikikötő mindössze tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, és egyes járatok közvetlenül a nyomdaipari üzem fölött repülnek el, ahol a két gyanúsított tart fogva valakit.

    A fő dán lapok közül csak a Jyllands-Posten nem közölte a Mohamed-karikatúrákat


    Nem jelentette meg pénteki számában a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap iszlám vonatkozású gúnyrajzait a Jyllands-Posten című dán magazin, holott 2005-ben úttörő volt hasonló viccelődésben. Mindeközben az összes többi vezető dán lap közölte a francia gúnyrajzokat.

    "Kilenc éve élünk együtt a félelemmel egy terrortámadástól, és igen, ez a magyarázata annak, hogy nem jelentetjük meg újra a rajzokat, legyen szó a saját, vagy a Charlie Hebdo karikatúráiról" - írta a dán napilap. "Tudatában vagyunk annak, hogy ezzel meghajlunk az erőszak és a megfélemlítés előtt" - olvasható a Jyllands-Posten vezércikkében.

    A dán újság a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni szerdai támadásra válaszul fokozta biztonsági óvintézkedéseit.

    "Rettenetesen aggódunk munkavállalóink biztonságáért" - tudatta a magazin.

    Dánia többi vezető lapja ugyanakkor a Charlie Hebdo korábban megjelent rajzait is mellékelte a francia hetilap párizsi szerkesztősége ellen szerdán elkövetett merényletről szóló beszámolója részeként. Ugyanígy határoztak más európai lapok ezzel tiltakozva a francia fővárosban történt vérengzés ellen.

    A most meghátrált Jyllands-Posten 2005 szeptemberében közölt karikatúrasorozatot Mohamed prófétáról, amire világszerte utcai tiltakozó megmozdulásokkal válaszoltak a muszlimok. A demonstrációkon legalább 50-en életüket vesztették. A Charlie Hebdo néhány hónappal később átvette a dán lap által megjelentetett Mohamed-karikatúrákat.

    Brit pénzügyminiszter: jelentősen emelik a brit elhárító szolgálatok költségvetését


    Jelentős pótlólagos juttatásokat kapnak a költségvetésből a brit elhárító szolgálatok - mondta pénteken a brit pénzügyminiszter.

    George Osborne a BBC televíziónak nyilatkozva "elsődleges fontosságú nemzeti feladatnak" nevezte a terrorizmus elleni fellépést. Bejelentette: a kormány máris elkülönített 100 millió font (több mint 40 milliárd forint) kiegészítő költségvetési összeget kifejezetten azoknak a brit állampolgároknak a megfigyelésére, akik a szíriai vagy az iraki konfliktusövezetekbe tartanak.

    Osborne hozzátette: a brit biztonsági szolgálatok ezen felül is minden olyan pénzügyi forrást megkapnak, amire szükségük van, mivel "hősies munkát végeznek értünk".

    Kezet fogott az egyik gyanúsított egy szemtanúval a túszejtés helyszínén


    Találkoztam és kezet fogtam az egyik terroristával - mondta a France Info hírrádióban egy férfi, aki péntek reggel azelőtt találkozott a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet egyik gyanúsítottjával, mielőtt az testvérével túszul ejtett volna egy embert egy Párizs közeli telephelyen.

    A magát Didier-nek nevező szemtanú reggel érkezett a CTD nevű nyomdába egy megbeszélésre, amely a francia fővárostól negyven kilométerre található Dammartin-en-Goele település ipari övezetében található.

    "Amikor megérkeztem, az ügyfelem egy fegyveres férfival jött ki, aki azt mondta magáról, hogy rendőr. Az ügyfelem azt kérte, hogy menjek el, ezért elmentem. A személy, aki vele volt, azt mondta magáról, hogy rendőr, és azt mondta nekem: +Menjen innen, civileket egyébként sem ölünk+. Ez nagyon megmaradt bennem, és úgy döntöttem, azonnal hívom a rendőrséget. Gondolom, az egyik terroristával volt dolgom" - mesélte a férfi.

    "Kezet fogtam az ügyfelemmel és az egyik terroristával" - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy nem tudta beazonosítani a dzsihádistát, aki tényleg úgy volt felöltözve, mint egy rendőr, teljesen feketében, valamint golyóállómellényt viselt és fegyver is volt nála.

    "Akár rendőr is lehetett volna, ha nem teszi hozzá, hogy civileket nem ölünk" - hangsúlyozta a szemtanú, aki úgy érzi: "óriási szerencséje volt".

    A telephelyen a túszejtés ezt követően kezdődött. A szatirikus hetilap elleni merénylet két gyanúsítottja a 32 és 34 éves Chérif et Said Kouachi elbarikádozta magát a nyomdában és annak egyik alkalmazottját ejtették túszul.

    A párizsi Roissy repülőtértől alig tíz kilométerre található település környékét a rendőrség hemnetikusan lezárta és megkezdte a tárgyalásokat a gyanúsítottakkal. Yves Albarello, a környék nemzetgyűlési képviselője az I-télé hírtelevízióban azt mondta, hogy a túszejtők telefonon azt közölték: mártírként akarnak meghalni.

    Hősnek tartja az elkövetőket az al-Shabaab szomáliai dzsihadista csoport


    Hősöknek nevezte az al-Shabaab szomáliai dzsihadista csoport azokat a terroristákat, akik végrehajtották a tizenkét ember életét követelő vérengzést a Charlie Hebdo című francia hetilap szerkesztőségében.

    A szervezet pénteken Mogadishuban közzétett közleményében úgy vélekedett, hogy muzulmánok ezrei örültek a támadásnak. A szélsőségesek Andalus nevű propagandarádiójában felolvasott dokumentum szerint a Charlie Hebdo sértegette Mohamed prófétát, és az utóbbi években üldözte a muzulmánokat, milliók dühét váltva ki.

    "A hősök elsőként bosszút álltak azokon, akik megsértették a próféta méltóságát" - fogalmazott az al-Shabaab, hozzátéve, hogy újjáélesztik Oszama bin Laden néhai al-Kaida-vezér gondolatát, miszerint vér fog folyni, ha a véleménynyilvánítás szabadságának a Nyugat nem szab határt. A dzsihadista szervezet, amely radikális iszlám állam létrehozásáért harcol Szomáliában, 2012-ben bejelentette, hogy formálisan csatlakozik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz.

    Néhány szomáliai muzulmán vezető mindazonáltal nyilvánosan elítélte a párizsi mészárlást. "Aggódunk a mi Mohamed prófétánkat ábrázoló karikatúrák miatt, de elítéljük, hogy válaszként ártatlan embereket öljenek meg" - mondta Sheikh Abdighani Jama mogadishui muzulmán vezető.

    Mártírként akarnak meghalni a gyanúsítottak

    Mártírként akar meghalni a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet két gyanúsítottja, akik a Párizs közeli Dammartin-en-Goele települás egyik telephelyén barikádozták el magukat - mondta pénteken Yves Albarello, a környék nemzetgyűlési képviselője.

    A politikus a település polgármesterével együtt tagja a rendőrség és a csendőrség válságstábjának, amely a hermetikusan körülzárt helyszínen tartózkodik.

    "A két szökésben lévő személyt azonosították. A Kouachi testvérek azok. A helikopterek folyamatosan köröznek. A környéken teljesen le van zárva. Tudjuk, hogy bent vannak. Azt is tudjuk, hogy egy túszt ejtettek. A tárgyalások folynak velük. Azt mondták, mártírként akarnak meghalni. Ezt mondták a telefonban" - fogalmazott a képviselő.

    Hollande a muzulmánok megbélyegzésének elutasítására szólított fel

    Francois Hollande francia államfő a muzulmánok megbélyegzésének elutasítására kért pénteken mindenkit, miután a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében történt, 12 áldozatot követelő vérengzést követően több erőszakos cselekményt követtek el Franciaországban muzulmánok ellen és imahelyeket szentségtelenítettek meg.

    "A lakosság megnyugtatása, annak hangsúlyozása, hogy jogállamban élünk, az együttélés szándékával, a megbélyegzések, a legelkeserítőbb csúsztatások elutasítása" a célunk - mondta az államfő a prefektusokkal a francia belügyminisztériumban tartott egyeztetésen.

    Manuel Valls miniszterelnök korábban ugyanitt azt mondta, hogy Franciaország a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytat háborút.

    Lezárták a párizsi repteret

    Lezárták a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét péntek délelőtt a francia hatóságok. A létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet gyanúsítottjai egy túszt ejtettek. A repülőtér négy felszállópályájából kettőt zártak le - közölte a polgári légi irányítás.

    A FlightRadar24 internetes oldal szerint, amelyen közvetlenül követhető a légi közlekedés, a legjelentősebb francia repülőtérre érkező járatok egy részét más repülőterekre irányítják vagy egy időre feltartóztatják a levegőben, miután a repülőtérnek jelenleg csak a déli leszállópályáin engedélyezik a forgalmat. A teljes repülőteret nem zárták le, de jelentősek a fennakadások és késések az induló járatok esetében is.

    "Óvatosságból jelenleg nem érkeztetjük a járatokat a két északi pályára, de az érkeztetést a déli pályákon megtartottuk. A felszállások viszont a Dammartinhez közeli két északi pályán is folytatódnak" - közölte a párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) szóvivője.

    Az Air France francia légitársaság azt közölte, hogy a csendőrség alacsonyan köröző helikopterei miatt két járatának is át kellett startolnia. "Több átstartolásra is számítani kell" - hangsúlyozta a szóvivő. Ez okozhat késéseket az érkező járatok esetében.

    Egy másik repülőtéri forrás azt jelezte, hogy "csütörtökön a légtérben köröző helikopterek miatt néhány gép már kénytelen volt a leszállópályák közelében átstartolni".

    Dammartin-en-Goele településen a két nappal korábbi párizsi véres merénylet feltételezett elkövetői feltehetően egy túszt ejtettek egy cég telephelyén. A települést körülzárta a rendőrség.    

    Egy nyomdaipari cég volt a célpont

    Ellentmondó  információk láttak napvilágot a Párizstól 45 kilométerre  északkeletre található Dammartin-en-Goele nevű településen kitört  pénteki lövöldözésről.  

    A Reuters és a Le Parisien azt közölte, hogy halottja és  sebesültjei is vannak a lövöldözésnek, a párizsi ügyészség viszont  cáfolta ezt. A Reuters azt írta, hogy a Charlie Hebdo francia  szatirikus hetilap ellen elkövetett merénylet gyanúsítottjai egy  embert megöltek, tízet megsebesítettek. A Le Parisien két halottról  és húsz sebesültről írt.  

    A két gyanúsított - aki előzőleg ellopott egy Renault 206 típusú  autót - behatolt egy nyomdaipari cég telephelyére, ahol túszokat  ejtett, egyelőre nem tudni, hányat. A rendőrök körbevették a  települést.

    Később a rendőrség közölte, hogy valószínűleg egy túszt ejtettek a két nappal korábbi párizsi véres  merénylet feltételezett elkövetői. 

    Két halott, húsz sebesült a Le Parisien szerint

    A péntek  reggeli lövöldözésnek két halálos és 20 sebesült áldozata van a  Párizstól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele  nevű településen a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen  elkövetett véres merénylet után két nappal.

    A két gyanúsított  behatolt egy cég telephelyére, és ott túszokat ejtett - jelentette a  Le Parisien című lap.  

     

    Lövöldözés a gyanúsítottak és a rendőrök között

    Lövöldözés volt  péntek reggel a Párizstól 45 kilométerre északkeletre található  Dammartin-en-Goele nevű településen a Charlie Hebdo francia  szatirikus hetilap ellen két nappal ezelőtt elkövetett véres  merénylet gyanúsítottjai és az őket üldöző rendőrök között -  közölték a hatóságok.  

    A lövöldözés mintegy félórán át tartott abban az övezetben,  ahol csütörtök óta keresik az elkövetőket. A France Info hírrádió és  az I-télé hírtelevízió értesülése szerint a két gyanúsított reggel  gépkocsit lopott Crépy-en-Valois-ban. Az RTL rádió úgy tudja, túszt  is ejtettek, ezt azonban más források eddig nem erősítették meg.

    Az áldozatokért imádkoznak a franciaországi mecsetekben

    A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet áldozataira emlékeznek a muzulmánok pénteki imanapján a franciaországi mecsetekben - tudatta a Le Figaro című napilap.

    Dalil Boubakeur, a párizsi nagymecset rektora és a franciaországi muzulmánok legjelentősebb szervezetének, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsának (CFCM) elnöke arra kérte a franciaországi imámokat, hogy pénteken mind a 2400 muzulmán vallási helyen "a leghatározottabban ítéljék el az erőszakot és a terrorizmust a pénteki nagyima keretében".

    A muzulmánok az imát követően méltó és csendes formában nagygyűlést tartanak "honfitársainknak, a terrorizmus áldozatainak az emlékére". Boubakeur arra is felszólította a muzulmánokat, hogy "tömegesen vegyenek részt" a különböző nemzeti megemlékezéseken, s "ott fejezzék ki, hogy a köztársaság értékeit tiszteletben tartva békében kívánnak együttélni" - írta a Le Figaro.
     

    Houellebecq felfüggesztette új regénye kampánykörútját

    Felfüggesztette a sokak által iszlámellenességgel vádolt Michel Houellebecq francia író a héten megjelent Soumission (Behódolás) című új regényének kampánykörútját, miután egyik közeli barátja meghalt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében elkövetett, tizenkét ember halálát okozó terrortámadásban - közölte csütörtök este az író ügynöke.

    "Mélyen lesújtotta barátja, Bernard Maris (baloldali közgazdász, a lap egyik részvényese) halála" - mondta Francois Samuelson a francia hírügynökségnek. "Elhagyja Párizst, a zöldbe, a hóba megy" - tette hozzá a Flammarion kiadó.

    Bernard Maris ismert francia közgazdász-író-újságíró, aki a francia közszolgálati rádióban rendszeresen jelentkezett jegyzeteivel, Houellebecq nagy tisztelői közé tartozott. Úgy vélte, hogy az író a liberális kapitalizmus egyik kiváló elemzője, ezért Houellebecq économiste (Közgazdász Houellebecq) címmel egy teljes kötetben értelmezte az író munkásságát.

    A Charlie Hebdo szerdán, a támadás napján megjelent legfrissebb számának címlapján Houellebecq karikatúrája szerepelt, és a lap több oldalt szentelt az aznap a könyvesboltokba került regénynek, amelynek története szerint 2022-ben egy muszlim politikus nyeri a francia elnökválasztást, ezután pedig bevezetik az iszlám vallási oktatást és a többnejűséget, a nőket pedig eltiltják a munkától.

    A kritikusok által egyszerre csodálatosnak és felelőtlennek ítélt 300 oldalas kötet már az első nap nagyon sok kommentárt kapott. A legtöbb kritika iszlámellenességgel vádolta meg az írót, valamint azzal, hogy művével hozzájárul a szélsőjobboldali Nemzeti Front megerősödéséhez Franciaországban.

    A műveivel kapcsolatos hatalmas vitákhoz szokott francia író mindegyik regényét kampánykörúton mutatja be, ezen a héten is folyamatosan jelen volt a francia televíziókban és rádiókban.

    Michel Houellebecq az 1998-ban megjelent Elemi részecskék című regényének hatalmas sikere után Írországba költözött, és a közelmúltig ott is élt. Jelenleg Párizsban lakik, ahol nem áll rendőri védelem alatt. 

    Kanadai kormányfő: a világ háborúban áll a dzsihadistákkal

    A párizsi vérengzés hathatós emlékeztető volt arra, hogy a dzsihadisták háborút hirdettek mindazok ellen, akik nem értenek velük egyet - jelentette ki Stephen Harper kanadai miniszterelnök csütörtökön, hozzátéve, hogy a világnak szembe kell szállnia velük.

    A kormányfő újságírók kérdéseire válaszolt a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin szerkesztőségében szerdán elkövetett merénylettel kapcsolatban."A nemzetközi dzsihadista mozgalom háborút hirdetett... Ez a probléma nem fog eltűnni, meg kell ütköznünk vele" - fogalmazott Harper.

    Kijelentette azt is, hogy a kanadai hatóságoknak eddig sikerült megakadályozniuk az országban tervezett merényletek nagy részét. Egyúttal arra intett, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet közel-keleti térnyerését követően új helyzet jött létre, hiszen a jelenség új, nemzetközi szintre emelkedett - mondta Stephen Harper.

    A Charlie Hebdo szerkesztőségébe két fegyveres hatolt be, lemészárolt tizenkét embert, tizenegyet pedig megsebesített. A támadókat azonosították, de még csütörtök reggel is folyt ellenük a hajtóvadászat egy Párizstól északra eső területen.

    MI5-főnök: "nem tudunk minden terrortámadási kísérletet megakadályozni"

    A szíriai és iraki szélsőséges iszlamista milíciákban harcoló több száz brit fegyveres közül többen már megpróbáltak terrortámadásokat végrehajtani Nagy-Britanniában, és bár ezeket eddig sikerült meghiúsítani, a brit biztonsági szolgálatok nem tudnak minden támadási kísérletet megakadályozni - mondta csütörtök este a brit elhárítás (MI5) vezérigazgatója.

    Andrew Parker az MI5 londoni székhelyén, a Royal United Services Institute (RUSI) nevű stratégiai kutatóintézet szakértőinek tartott előadásában részletek nélkül elmondta: a brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt néhány hónapban három olyan, Nagy-Britanniában tervezett terrorcselekménynek vették elejét, amelyek minden bizonnyal számos halálos áldozattal jártak volna. "Ez azonban nem adhat okot elbizakodottságra, mert nem tudunk minden (ilyen kísérletet) megakadályozni" - tette hozzá.

    Az MI5-nak tudomása van arról, hogy az al-Kaida terrorhálózat belső köreihez kötődő, jelenleg Szíriában tartózkodó szélsőségesek egy csoportja most is tömegmészárlással fenyegető támadásokat tervez nyugati országok ellen - mondta Parker.

    Az elhárító szolgálat vezetője szerint a terrorellenes hatóságok kifejezetten a Szíria felől - és nemcsak az Iszlám Állam nevű brutális iszlamista milícia részéről - megnyilvánuló támadási veszély miatt emelték tavaly nyáron a második legmagasabb fokozatra a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet. Parker hangsúlyozta: a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" kockázatra figyelmeztető jelenlegi brit riasztási szint azt jelenti, hogy a brit elhárító hatóságok bizonyítékokra alapuló megítélése szerint Nagy-Britanniát "nagy valószínűséggel" terrortámadás éri.

    A brit készültségi skálán már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést. Az MI5 vezérigazgatója szerint a szíriai konfliktusövezetben tartózkodó számos brit állampolgár közül hozzávetőleg 600-ról tudható, hogy szélsőséges nézeteket vall, és jelentős részük csatlakozott az Iszlám Államhoz. Nem mindegyikük szándékozik terrorcselekményeket elkövetni hazatérése után Nagy-Britanniában, néhányuknak azonban vannak ilyen tervei, és többen közülük már meg is próbáltak terrortámadásokat végrehajtani brit földön és máshol - mondta részletek ismertetése nélkül Parker.

    Hozzátette: az MI5 becslése szerint Irak és Szíria területén kívül 2013 októbere óta "húsznál több" olyan terrortámadás történt, amelyek Szíriában működő szélsőséges csoportokhoz köthetők. A brit elhárítás vezetője ezek közé sorolta a brüsszeli zsidó múzeum elleni tavaly májusi támadást, amelyben négyen vesztették életüket, valamint az ausztráliai Sydneyben nemrég lezajlott túszdrámát, amelyben két túsz halt meg.

    A minapi párizsi vérengzésről Andrew Parker azt mondta: egyelőre nem tudható, hogy e mészárlás mögött pontosan kik álltak, de a tizenkét ember életét kioltó támadás is jelzi a nyugati célpontok ellen készülő szélsőségesek szándékait. Parker szerint "középkori módszerei" ellenére az Iszlám Állam a modern kor terrorista jelensége, és teljes mértékben kiaknázza a közösségi médiaportálok és a korszerű távközlési eszközök kínálta lehetőségeket. Ezeknek az eszközöknek a segítségével közvetlenül juttatja el gyűlölettel teli üzeneteit a brit háztartásokba, mindazokhoz, akik ezeket az üzeneteket kifejezetten várják, és azokhoz is, akik fogékonyak lehetnek a csoport elrettentő cselekményeit dicsőítő propagandára.

    Az MI5 vezérigazgatója szerint ezért van szüksége a brit elhárításnak erőteljes eszközökre ahhoz, hogy utolérjen bárkit, aki a nemzetbiztonságot fenyegeti. Az MI5 azonban nem kutakodik az egész brit lakosság magánéletében, erőfeszítései "a veszélyt jelentő legszűkebb kisebbségre" koncentrálódik, mert ezt diktálja a fejlett liberális demokrácia, amelyben Nagy-Britannia szabad országként él.

    Parker hozzátette ugyanakkor: olyan helyzetet sem szeretne, amelyben a magánélethez fűződő jog "annyira abszolút és szent", hogy e jog rejteke mögül a terroristák is nyugodtan, a felderítés kockázata nélkül tevékenykedhetnek.

    Élettársa szerint Charb "tudta, hogy meg fog halni" 

    Senki nem védte meg igazán a Charlie Hebdo szatirikus hetilap munkatársait, akiket a közösségi oldalakon "minden rosszal megvádoltak" - állította csütörtök este Jeannette Bougrab ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi francia államtitkár, aki a párizsi vérengzés áldozatául esett Stéphane Charbonnier (Charb) igazgató-főszerkesztő élettársa volt.

    Nicolas Sarkozy volt államfő kormányának egykori tagja könnyeivel küszködve beszélt arról a BFM hírtelevízióban, hogy "a szeretett embert, a szerelmét, saját részét" veszítette el.

    A közvélemény előtt korábban nem volt ismeretes, hogy a baloldali újságíró és a jobboldali politikus együtt éltek. "Minden rosszal megvádolták őket a közösségi oldalakon, a Twitteren és soha senki nem védte meg igazán őket" - fogalmazott Jeannette Bougrab. "Meg lehetett volna az életüket menteni, nem tették meg, hatalmas veszteség történt" - tette hozzá.

    A volt államtitkár szerint a Charlie Hebdo megölt munkatársai "kivételes emberek voltak". Jeannette Bougrab elsősorban azokat tartja felelősnek, akik iszlámellenséggel vádolták a szatirikus lapot. "Úgy gondolom, hogy övék a felelősség ... Állandóan azt mondták, hogy a lap megbélyegzi az iszlámot. És most ki a halott? Egy imám sem halt meg. Azok haltak meg, akik a szabadságért küzdöttek" - hívta fel a figyelmet. "Charb veszélyben érezte magát. (Rendőri) védelem alatt állt" - emlékeztetett a politikus.

    Elmondta, hogy élettársa "kész volt meghalni az elveiért". "Megszüntették a Charlie Hebdo székháza előtti állandó védelmet. Elfelejtettük Merah esetét, elfelejtettük, hogy egy francia ölt meg ártatlanokat Belgiumban, talán most majd végre megértjük, hogy mi történt, azt, hogy háborút hirdettek ellenünk" - mondta az arab származású volt államtitkár.

    "(Charb) állva halt meg, kivégezték, mert védte a szekularizációt, a voltaire-i eszmét, a köztársasági ideál gyümölcsét, amelyet egy kissé elfelejtettünk" - hangsúlyozta Bougrab. Arra is emlékeztetett, "teljesen más politikai oldalon állt", mint élettársa. "Egy hőssel éltem együtt, akit csodáltam. Nagyon vidám ember volt. De veszélyben érezte magát. Tudta, hogy meg fog halni. Megpróbáltunk normálisan élni, de nehéz volt" - mesélte a politikus.

    "Csak büszkék lehetünk rá, a Pantheonban a helye, az összes karikaturistának a Pantheonban a helye ... A szabadság eszméjéért harcoltak, amelyet elfelejtettünk megvédeni. Azért haltak meg, hogy mi szabadok maradhassunk Franciaországban" - mondta sírva a volt államtitkár. A támadás 12 halálos áldozata közül öten a lap vezető karikaturistái voltak.

    A gyanúsítottak rajta voltak az amerikai beutazási tilalommal sújtottak listáján

    A szerdai párizsi vérengzés fő gyanúsítottjai rajta voltak azoknak a személyeknek a listáján, akik repülőgépen nem utazhatnak be az Egyesült Államokba - közölte egy magas rangú amerikai terrorelhárítási tisztviselő Washingtonban.

    Az amerikai hatóságok rögtön a brutális támadást követően felajánlották teljes körű támogatásukat Franciaországnak a 12 emberéletet követelő vérengzés tetteseinek elfogásához, de eddig keveset hoztak nyilvánosságra abból, mit tudnak a két gyanúsítottról, Chérif és Said Kouachiról.

    Most egy másik illetékes arról számolt be, hogy Said Kouachi egy ízben Jemenben járt. Korábbi értesülések szerint a támadáskor az elkövetők maguk is azt sugallták, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni csoportjával állnak összeköttetésben.

    A berepülési tilalommal sújtottak listáját 2011 őszén, az egyesült államokbeli véres terrortámadások után hozták létre, kiszivárgott adatok szerint már több tízezer nevet tartalmaz. Nem számít mindazonáltal szokatlannak az, hogy szélsőségesnek bizonyult személyek (mint a dzsihadisták verbuválásáért elítélt Chérif Kouachi) nevét felveszik a lajstromba. Az algériai gyökerű családban született Kouachi-fivérek a terrorellenes küzdelemért felelős francia szervek számára sem voltak ismeretlenek.

    A fegyveresek a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin épületébe hatoltak be szerda délelőtt, és a szerkesztőségi értekezleten részt vevők közül többeket - köztük a főszerkesztőt is - lemészároltak. Halálos áldozataik között két rendőr is volt. Washingtoni közlések szerint a párizsi merényletet követően Barack Obama amerikai elnök is friss helyzetjelentést kért és kapott az Egyesült Államokon belüli biztonsági helyzetről.

    Josh Earnest fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint a szakértők egyebek között azt állapították meg, nincs jelen annak, hogy a párizsi vérengzéshez kapcsolódóan megnövekedett volna a terrorfenyegetettség szintje az országban. Obama egyébként csütörtök délután Franciaország washingtoni nagykövetségére látogatott, ahol lerótta kegyeletét a párizsi szerkesztőségben agyonlőttek emlékére. A szabadságáról Arizonán keresztül visszatérő elnök első útja a fővárosban a francia képviselethez vezetett.

    88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak Franciaországban

    Összesen 88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak Franciaországban, s ezen belül 9650-et a párizsi térségben – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a francia belügyminiszter a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében szerdán elkövetett vérengzés tettesei utáni nyomozásról szólva.

    Bernard Cazeneuve hozzátette: minden lehetséges eszközt bevetnek az elkövetők elfogására. A kutatásban helikopterek is részt vesznek.

    A Le Parisien című napilap internetes oldala szerint a belügyminiszter bejelentette: Said Kouachit hivatalosan is azonosították mint az egyik támadót. A miniszter szerint a férfi személyazonosságiját megtalálták a Párizs XIX. kerületében elhagyott fekete Citroenben. A miniszter szerint eddig több mint 90 tanút hallgattak ki és kilenc embert állítottak elő.

    Hősöknek nevezte a támadókat az Iszlám Állam

    Hősöknek nevezte az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet csütörtökön az általa működtetett rádióállomás egyik műsorában a Charlie Hebdo című szatirikus lap párizsi székháza elleni merénylet elkövetőit.

    "A dzsihadista hősök tizenkét újságírót gyilkoltak meg, és a Charlie Hebdo további tíz munkatársát sebesítették meg azért, hogy bosszút álljanak rajtuk Mohamed prófétáért" - olvasható az al-Bajáni rádió egyik műsorának kivonatában.

    Az IÁ tavaly nyáron elfoglalta Irak és Szíria jelentős részét. Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció - melynek Franciaország is tagja - folyamatosan légicsapásokkal támadja a terrorcsoport hadállásait. Szeptemberben a szervezet arra szólította fel híveit, kövessenek el merényleteket a szövetség tagjai ellen.

    Szerdán évtizedek óta a legvéresebb terrorcselekményt követték el Franciaországban a baloldali, a vallásokat gyakran durván kifigurázó Charlie Hebdo magazin székháza ellen. A szemtanúk szerint magukat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjainak mondó fegyveresek tíz civillel - köztük nyolc újságíróval - és két rendőrrel végeztek, s többször is azt kiáltozták: "Megbosszultuk a prófétát!" és "Allah Akbár", vagyis az "Isten a legnagyobb".

    A lap egyik legutóbbi üzenetében az Iszlám Állam vezetőjén, Abu Bakr al-Bagdadin gúnyolódott.

    A terrorszervezet rádiója azt hangoztatta csütörtökön, hogy a francia újság "2003 óta szüntelenül csorbát ejtett Mohamed próféta becsületén". Ezzel arra utaltak, hogy a Charlie Hebdo az elmúlt években többször is az iszlám vallást és a prófétát gúnyoló karikatúrákat tett közzé.

    A szerdai merénylet két elkövetőjét, Chérif és Said Kouachit csütörtökön még kereste a francia rendőrség.

    Pizzafutárként dolgozott és korábban vonakodott a dzsihádtól az egyik elkövető

    A párizsi merénylet elkövetésével gyanúsított algériai származású testvérpár fiatalabbik tagja megkönnyebbült, amikor a francia hatóságok 2005-ben megakadályozták, hogy Irakba induljon harcolni - mondta el a Le Parisien című francia lapnak a Párizsban egykor pizzafutárként dolgozó férfi ügyvédje, aki szerint volt védencét a börtönben eltöltött másfél év változtatta "időzített bombává".

    A 32 éves Chérif Kouachi több társával együtt 2003 és 2005 között tucatnyi fiatalt buzdított arra, hogy fogjon fegyvert Irakban az amerikai megszállók ellen. 2005-ben maga is az arab országba készült, azonban a francia kémelhárítás megakadályozta, hogy felszálljon egy Szíriába tartó járatra, és onnan eljusson az iraki harcmezőkre. Vincent Ollivier ügyvéd szerint volt védence megkönnyebbült attól, hogy nem kellett elutaznia, és akkori viselt dolgai inkább annak tudhatók be, hogy rossz társaságba keveredett. A Libération című francia napilap szerint Kouachi egyébként sokáig az északnyugat-franciaországi Rennes-ben élt, ott nőtt fel egy árvaházban, majd fitneszedzőnek tanult, mielőtt úgy döntött, Párizsba megy a bátyjához.

    A bíróság 2008-ban három évi – ebből másfél évi letöltendő és másfél évi felfüggesztett - börtönre ítélte. A perről tudósító amerikai újságírók - az AP amerikai hírügynökség munkatársai - felidézték, hogy a férfi nagyon ideges volt a tárgyaláson, ahol többek között kiderült róla, hogy csak minimális harci kiképzésen vett részt: futni járt a jó fizikai erőnlét érdekében és egy vázlat alapján megtanulta használni a Kalasnyikov gépkarabélyt. Ollivier úgy látja, Chérif Kouachit a börtön formálta át: zárkózott és tartózkodó lett, illetve szakállat növesztett.

    2010-ben aztán ismét előkerült a neve egy bebörtönzött algériai származású iszlamista megszöktetésére tett kísérlettel összefüggésben. Smain Ait Ali Belkacem a betiltott szélsőséges algériai szervezetnek, az Iszlám Fegyveres Csoportnak (GIA) a tagja volt, és 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték egy párizsi metróállomáson 1995-ben történt robbantás miatt, amelyben 30-an megsebesültek. Belkacem szöktetésével kapcsolatban az idősebb Kouachira, a 34 éves Saidra is gyanakodtak a hatóságok, de végül bizonyíték hiányában nem emeltek vádat a két férfi ellen.

    A jelenleg szökésben lévő testvérpárról tudni lehet azt is, hogy Párizs Stalingrad nevű kerületében rendszeresen jártak egy mecsetbe, ahol Farid Benyettou radikális imám befolyása alá kerültek. A hitszónok arra buzdította a Kouachi fivéreket, hogy foglalkozzanak otthon az iszlámmal és tanulmányozzák a vallást a lakhelyük közelében lévő muszlim központban is - írta honlapján a BBC brit közszolgálati adó.

    Különleges egységeket vezényeltek az ország északkeleti részébe

    Különleges rendőri egységeket vezényeltek Franciaország északkeleti részébe, abba a Párizstól mintegy 80 kilométerre található körzetbe, ahol az előző napi párizsi merénylet két feltételezett elkövetőjét legutóbb látták - közölték rendőrségi források csütörtökön.

    A rendőrség és a csendőrség különleges egységeit "a célszemélyek megtalálásának céljából vezényelték ebbe a zónába, ahol a két gyanúsított ott hagyta az általa használt gépjárművet" - közölték nevük elhallgatását kérő tisztségviselők az AFP francia hírügynökséggel.

    A járműben dzsihadista zászlókat és Molotov-koktélokat találtak.

    A vizsgálathoz közel álló források korábban arról számoltak be, hogy a hatóságok Franciaország északi részére szűkítették a hajtóvadászatot, miután egy benzinkutas felismerte a Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin szerkesztősége elleni terrortámadás elkövetőit Villers-Cotteret település mellett.

    A francia sajtó megdöbbenését fejezi és egységre szólít

    "Gyász, barbárság, Je suis Charlie (Charlie vagyok), Nem! A szabadságot gyilkolják meg" főcímekkel jelentek meg csütörtökön a francia lapok, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségében szerdán elkövetett, tizenkét ember halálát okozó terrortámadás után megdöbbenésüket, támogatásukat és egyben eltökéltségüket kifejezve.

    A Le Figaro című konzervatív napilap főszerkesztője, Alexis Brézet nemzeti egységre és a terrorizmus elleni határozott válaszlépésre szólít fel "Ha háború van, győzni kell" címmel megjelent vezércikkében. "Ez háború, valódi háború, amelyet nem katonák, hanem árnyékban bujkáló, módszeres és szervezett gyilkosok vívnak". "Tegnap óta nem érvényesek az eufemizmusok: valódi háborút üzentek nekünk, az iszlám fanatizmus háborúját a Nyugat, Európa és a demokrácia ellen" - írta Brézet, aki szerint az első feladat eredetre, vallásra, politikai nézetekre való tekintet nélkül egyesülni. A második felfegyverkezni: erkölcsileg, politikailag és jogilag. "A dzsihád elveszett gyermekei, az interneten elszabaduló fanatikusok a szabad ég alatt esküsznek össze országunk és biztonsága ellen. Rájuk le kell csapnunk. Gyengeség és kishitűség nélkül. Amikor háború van, győzni kell" - írta végezetül a főszerkesztő.

    A Libération című baloldali napilap fekete címlappal jelent meg és "Valamennyien Charlie vagyunk" felirattal. A lap főszerkesztője, Laurent Joffrin vezércikkében úgy véli, hogy a támadók nem érték el céljukat. "Barátainkat meggyilkolva összetörtek, de meg is erősítettek bennünket. A Charlie karikaturistái fél évszázada nap mint nap illusztrálták a sajtó létalapját: nevetni, majd harcolni, egyszersmind felmérni a világ hiúságát. A fanatikusok a szabadság ellen támadnak" - szögezte le a szerző hozzátéve: a terrorizmus és nem az iszlám, a szélsőségesség és nem muzulmán honfitársaink ellen kell mozgósítani.

    A Le Monde című tekintélyes baloldali napilap igazgatója, Gilles van Kote "Szabadon, állva, együtt" című vezércikkében rámutat: a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival a szólásszabadság - a sajtóé és az állampolgároké egyaránt -, a vita, a bírálat, a meggyőzés volt a gyilkosok célpontja. A merénylet csapda is: a francia társadalomban meglévő megosztottságot, a gyanakodást, a bizalmatlanságot akarja szítani" - figyelmeztet a cikkíró.

    Az Ouest-France című tekintélyes regionális napilap vezércikkírója a szélsőségesek hadüzenetének minősíti a szerdai vérengzést, akik csak az általuk kikényszerített, legrosszabb szabályok szerint működő társadalom létezést akarják elfogadni. "Ezt nem akarjuk, mert nem fogadjuk el az embert lealacsonyító, az autonómiáját, szabad döntéshez való jogát, szabad gondolkodását és lelkiismereti szabadságát elutasító műveltségellenességet" - írta Francois Régis Hutin. A lap ceruzákhoz kötözött kivégzetteket ábrázoló rajzzal emlékezik meg a szerdán agyonlőtt kollégákról

    A szólásszabadság határairól és gyűlöletbeszédről is ír a lengyel sajtó

    A szólásszabadság határairól és gyűlöletbeszédről alakult ki élénk vita a lengyel sajtóban csütörtökön a Charlie Hebdo című szatirikus lap hetilap párizsi szerkesztőségében elkövetett vérengzéssel összefüggésben, az újságok elítélték a rémtettet.

    A Gazeta Wyborcza című baloldali-liberális napilapnak nyilatkozó Bernard Guetta, a Le Monde volt varsói tudósítója egyenlőséget tett a párizsi vérengzés és a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások között, de Aleksander Smolar, a varsói Batory Alapítvány elnöke ezt túlzásnak minősítette. Smolar a TOK FM rádiónak nyilatkozva rámutatott arra, hogy az Iszlám Állam elleni harc elleni szerepvállalás miatt Franciaországban már hosszabb ideje tartottak a szerdaihoz hasonló merénylettől. A párizsi vérengzés miatt szerinte francia szélsőjobboldal megerősödése várható. Smolar arra is rámutatott, Lengyelországban nehezen elképzelhető a vallásos témákban oly élesen szatirikus lap működése, mint amilyen a Charlie Hebdo.

    A Rzeczpospolita című jobbközép napilap kommentárja szerint a párizsi merénylők a szólásszabadság ellen intéztek támadást, amire csak egyféleképpen lehet reagálni, a szólásszabadság melletti kiállással.

    A Gosc Niedzielny című katolikus hetilap ezzel szemben arra mutat rá, hogy a merénylők nem az egész muzulmán világot képviselik, a meggyilkolt karikaturisták pedig nem a szólásszabadság megszemélyesítői. A gyilkosok a vallásos fanatizmus nevében cselekedtek, a határozottan elítélendő szörnytettük áldozatai viszont egy olyan lapnál dolgoztak, amelynek gúnyrajzai a Nyugat eszmei sivárságára" vallanak.

    A wSieci konzervatív című lap kommentátora, Piotr Zaremba is rámutat arra, a meggyilkoltak nemcsak az iszlám, hanem a nyugati civilizáció értékeit is gúnyolták. Zaremba azonban - utalva a keresztény kegyelemtanra - az iszlám fundamentalisták által elkövetett borzalmas tettet kegyetlen, a keresztények számára teljesen elfogadhatatlan bosszúnak" minősíti. A szerző azt is megjegyzi, a jelenleg a Közel-Keleten lemészárolt keresztények sokkal többen vannak, mint a párizsi vérengzés áldozatai, a velük vállalt szolidaritás pedig csekély.

    Gyászszünettel kezdődnek a francia futballmérkőzések

    Minden hétvégi mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődik majd a francia labdarúgó-bajnokságban.

    A nemzeti szövetség csütörtöki közlése szerint ezzel is szeretnék kifejezni együttérzésüket a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székháza elleni terrortámadás áldozatainak hozzátartozóival.

    A szerdai vérengzésben 12 ember vesztette életét.

    Az arab sajtó az iszlámellenesség fokozódásától tart

    Az arab világ sajtójának egy jelentős része amiatt aggódik, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székháza elleni terrortámadás miatt fokozódni fog az iszlámellenesség a nyugati országokban.

    Az as-Sark al-Auszat című szaúdi napilap csütörtöki cikke szerint a tizenkét halálos áldozatot követelő rajtaütés sokat ártott a Nyugaton élő muzulmán közösségeknek, mivel a szélsőséges csoportok arra fogják felhasználni a történteket, hogy tovább szítsák az iszlámellenességet Európában.

    Az al-Vatan című algériai újság pedig arra figyelmeztetett, hogy ismét minden szem a muszlim kisebbségre fog szegeződni Franciaországban és a nyugati országok többségében, akárcsak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. "A terrorizmus elvágja a szólásszabadság torkát és ledöfi az iszlámot" - fogalmazott csütörtökön az asz-Szabáh című tunéziai lap.

    Az arab sajtó egyöntetűen elítélte a karikaturisták és rendőrök elleni szerdai merényletet, amelynek elkövetőit még mindig nem sikerült elfogniuk a francia hatóságoknak. A L,Orient-Le Jour című, francia nyelvű libanoni lap "Charlie vagyok" című vezércikkében elítélte azokat "a perverz módszereket, amelyek a mérsékeltek radikalizálását célozzák".

    A tunéziai Le Quotidien című napilap "Förtelmes mészárlás" felirattal jelent meg a címlapján. Az újság hangsúlyozza, hogy a nemzetközi közösségnek "soha nem látott mértékben össze kellene fognia e határokon átívelő csapás ellen, amely világszerte veszélyt jelent a békére, a biztonságra és a stabilitásra nézve".

    Katarban az as-Sark című lapban párbeszédet sürgettek a Nyugat és a Kelet között, hogy közös erővel vessenek véget a szélsőségességnek. Az újság határozottan elítélte a terroristák tettét, akik a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat akarták megbosszulni a vérfürdővel.

    A marokkói Libération szerint a négy híres karikaturista, a főszerkesztő Charb, Cabu, Wolinski és Tignous a szólásszabadságért halt meg. Sajtóhírek szerint az észak-afrikai ország több városában pénteken és szombaton szolidaritási megmozdulásokat fognak tartani.

    Az izraeli sajtó jelentős része "a civilizációk összecsapásaként" értékelte a Charlie Hebdo elleni terrorakciót. "Óriási hiba lenne azt hinni, hogy a sajtószabadság ellen intéztek támadást (...) Az akcióval meg akarták mutatni, mi gyakorol nagyobb befolyást a franciák tudatára, a nyugati liberalizmus vagy az iszlám szélsőségesség. Ez a civilizációk háborúja, nem pusztán egy újabb megfélemlítési hadjárat" - írta a Jediót Ahronót című izraeli újság.  

    A Francia Nagykövetség megköszönte Magyarország szolidaritását

    Közleményben köszönte meg a párizsi terrorista akció után Magyarország szolidaritását a francia nép iránt a budapesti francia nagykövetség csütörtökön.

    A Francia Nagykövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében külön köszönetet mondott a magyar köztársasági elnöknek, miniszterelnöknek, külgazdasági és külügyminiszternek, a kormánynak, a társadalomnak, a politikusoknak és a sajtónak.
    A nagykövetség az áldozatok tiszteletére csütörtök délután fél 4-kor Budapesten, a Francia Intézet előtt ünnepélyes megemlékezést tart.


    Támadást indítottak a biztonsági erők Dammartin-en-Goele-ben


    17.17 - Megrohamozták a francia biztonsági erők Dammartin-en-Goele településen azt az épületet, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap elleni szerdai merénylet gyanúsítottjai elbarikádozták magukat és legalább egy túszt ejtettek - közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP francia hírüngyökség.

    A támadás előtt rendőrségi rohamosztagosok voltak láthatók a nyomdaipari épület tetején. Az akció megindítása után lövöldözés és számos robbanás hallatszott, és füst száll fel az épületbből.

    Reuters: Lövöldözés és robbanások Dammartin-en-Goele-ben


    17.03 - A Reuters hírügynökség és más hírforrások tudósítói szerint lövöldözés és számos robbanás hallatszott, és füst száll fel abból a Dammartin-en-Goele településen található épületből, ahol a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni szerdai merénylet gyanúsítottjai elbarikádozták magukat.

    A Libération befogadja a Charlie Hebdót


    Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába – jelentette a Libération. Ott készítik a következő számot, "a túlélők újságját". A Charlie Hebdo jövő szerdán várhatóan a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg. A szerkesztőségi épület előtt rendőrök állnak őrt, és a Libération személyzete segítségével ellenőrzik a belépőket.

    Francia rendőrség: a két túszejtés kapcsolódik egymáshoz


    A Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz - mondta pénteken a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro című francia lapnak.

    "A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket" - tette hozzá a rendőrségi illetékes.

    Hatalmas rendőri készültség Dammartin-en-Goele településnél



    Hatalmas rendőri készültségről számolt be pénteken az M1 Híradó riportere, Radnai Csaba telefonon az MTI-nek a Párizstól néhány kilométerrel északabbra fekvő Dammartin-en-Goele településről, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni merénylet feltételezett elkövetői menekülés közben egy túszt ejtettek.

    A riporter elmondta, hogy a túszejtés helyszínétől, egy nyomdaipari üzemtől valamivel távolabb összegyűlt újságírókat a biztonsági erők a település tornatermében, a veszélyzónán kívül helyezték el, "jelenleg távolabb vannak a túszejtés helyszínétől, mint néhány órával korábban".

    Hozzátette, hogy a Dammartin-en-Goele-be vezető összes utat lezárta a rendőrség, a biztonsági erők helikoptert is bevetettek a helyszínen. Egyelőre nem tudni, milyen akciót terveznek a hatóságok, elmondása szerint egyelőre nem kaptak hivatalos információt.

    A helyszínen lévő biztonsági erők számáról a Híradó riportere nem tudott becsléseket adni.

    Arról is beszámolt, hogy a település környékén lévő, Párizsba vezető autópálya minden lehajtójánál rendőrautók állnak.

    Megerősítette a korábbi információkat, miszerint a feltételezett merénylők egy túszt ejthettek, akinek kilétéről egyelőre semmit nem tudni. Radnai Csaba ugyancsak elmondta, hogy lezárták a Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét, mivel a légikikötő mindössze tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, és egyes járatok közvetlenül a nyomdaipari üzem fölött repülnek el, ahol a két gyanúsított tart fogva valakit.

    A fő dán lapok közül csak a Jyllands-Posten nem közölte a Mohamed-karikatúrákat


    Nem jelentette meg pénteki számában a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap iszlám vonatkozású gúnyrajzait a Jyllands-Posten című dán magazin, holott 2005-ben úttörő volt hasonló viccelődésben. Mindeközben az összes többi vezető dán lap közölte a francia gúnyrajzokat.

    "Kilenc éve élünk együtt a félelemmel egy terrortámadástól, és igen, ez a magyarázata annak, hogy nem jelentetjük meg újra a rajzokat, legyen szó a saját, vagy a Charlie Hebdo karikatúráiról" - írta a dán napilap. "Tudatában vagyunk annak, hogy ezzel meghajlunk az erőszak és a megfélemlítés előtt" - olvasható a Jyllands-Posten vezércikkében.

    A dán újság a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni szerdai támadásra válaszul fokozta biztonsági óvintézkedéseit.

    "Rettenetesen aggódunk munkavállalóink biztonságáért" - tudatta a magazin.

    Dánia többi vezető lapja ugyanakkor a Charlie Hebdo korábban megjelent rajzait is mellékelte a francia hetilap párizsi szerkesztősége ellen szerdán elkövetett merényletről szóló beszámolója részeként. Ugyanígy határoztak más európai lapok ezzel tiltakozva a francia fővárosban történt vérengzés ellen.

    A most meghátrált Jyllands-Posten 2005 szeptemberében közölt karikatúrasorozatot Mohamed prófétáról, amire világszerte utcai tiltakozó megmozdulásokkal válaszoltak a muszlimok. A demonstrációkon legalább 50-en életüket vesztették. A Charlie Hebdo néhány hónappal később átvette a dán lap által megjelentetett Mohamed-karikatúrákat.

    Brit pénzügyminiszter: jelentősen emelik a brit elhárító szolgálatok költségvetését


    Jelentős pótlólagos juttatásokat kapnak a költségvetésből a brit elhárító szolgálatok - mondta pénteken a brit pénzügyminiszter.

    George Osborne a BBC televíziónak nyilatkozva "elsődleges fontosságú nemzeti feladatnak" nevezte a terrorizmus elleni fellépést. Bejelentette: a kormány máris elkülönített 100 millió font (több mint 40 milliárd forint) kiegészítő költségvetési összeget kifejezetten azoknak a brit állampolgároknak a megfigyelésére, akik a szíriai vagy az iraki konfliktusövezetekbe tartanak.

    Osborne hozzátette: a brit biztonsági szolgálatok ezen felül is minden olyan pénzügyi forrást megkapnak, amire szükségük van, mivel "hősies munkát végeznek értünk".

    az összefoglaló folytatása itt: http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/parizsi_verengzes_megoltek_a_charlie_hebdo_merenyloit/2412744/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr37056879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2015.01.09. 19:54:45

R.I.P. rohatt, szemét, szar terroristák. ezek nem katonák, ezek szarok, mert nem mernek szemtől szembe kiállni az ellenfelükkel!
süti beállítások módosítása