He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ibiza - föníciaiak és kalózok

2014.08.08. 08:05 guma

Ibiza ma:

_big_ibiza_leto.jpg300px-Municipios_de_Ibiza.svg.png

Ibiza a Baleári-szigetek harmadik legnagyobb tagja, a legnagyobb Mallorca, és a második legnagyobb Menorca után. Kb. 45 km hosszú, és 25 km széles, Területe 571 km2, ez nagyjából a Balaton felületének felel meg, 20 km2-rel kisebb a magyarországi tónál. A sziget népessége kb. 110 ezer fő, amely a nyári hónapokban a többszörösére nő.190_1680_948.jpg

Ibiza szigete leginkább legendás, és igen vad éjszakai élete miatt ismert, a sziget a fiatalok kedvencének számít. 233B65395161DBF93BBDE1.jpgSzámos világhírű szórakozóhelyének köszönhetően a spanyol sziget a bulizás szimbólumává vált, a sziget a földkerekség party-fővárosának számít. Ibiza példátlan toleranciájáról is ismert: elviselik itt a részeg fiatalokat, akik a legbotrányosabban viselkednek, a melegeket, a punkokat - mindenkit! spanien-ibiza-club-punta-arabi-5.jpgFontos információ a bulizást keresőknek, hogy június előtt, és szeptember után a szigetet járva az utazó szinte kivétel nélkül minden szórakozóhelyet zárva fog találni. A legtöbb szórakozóhely a fővárosban, Eivissában, avagy ismertebb nevén Ibizában, annak környékén, pl. Playa d'en Bossán, és a nyugati Sant Antonio településen összpontosul. sailing-boat-charter-ibiza.jpg

1_11.jpg

Budapestről, olcsón Ibizára jutni pl. a Ryanair, vagy az EasyJet fapadosaival lehet, amelyek Londonból indulnak. Londonig pedig Budapestről is közlekednek fapados járatok: a Ryanair, a Wizz Air és az EasyJet repülőgépei.mappa_ibiza.jpg

07OLD_TOWN.jpg

UTAZÁS IBIZÁRA (tippek, összefoglaló ):

 A nyaralóknak határozottan a repülést ajánlom, autóval csak akkor menjetek, ha többen társultok vagy mindenhova benézős körutazást terveztek egész Európát átszelve. Repülést tekintve olyan 250-400EURközt ki lehet hozni az oda-vissza utat. Direkt járat mai napig nincs Budapest-Ibiza közt, a „Bécsbe kimegyünk, majd onnan direktbe repülünk" szerintem felesleges. Macerás és végül drágábban is jössz ki. Legjobban a Germanwings társaságot ajánlom (lassan ajánlási jutalékot kellene szednem tőlük), akár 300EUR áron is ki tudod hozni a jegyed.ibiza.jpg 5-7 órás repülőutad lesz egy stuttgarti, berlini vagy kölni átszállással és a feladott nagy poggyásszal se lesz gond. Másik opció volt tavaly az Alitalia, 240EUR / 70 Ezer Ft oda-vissza, egy kis bökkenővel. Oda 17 órát visszafelé csak 11 órát kellet várakozni átszállás-ügyileg Rómában. Ami jól hangzik, addig ugye bemész szétnézni az olasz fővárosba – igen, csak cipeled a csomagod és ismét drágábban jössz ki (taxi, kajapia, ital). Amit érdemes még megnézni az a Wizzair + Ryanair+ Vuelingkombók barcelonai átszállással, de ott készüljetek, szinte mindig gebasz van a poggyászokkal és méretekkel. Autóval csak az egyik irányba a benzin és pályadíjak 300-400EUR + 100-200EUR a komp.. Persze a bennfentesek yachttal is beúszhatnak, vagy magángéppel landolhatnak, de arról még nem tudok nyilatkozni.Ibiza-Boat-Sea-View.jpg

KÖZLEKEDÉS IBIZÁN:

Amikor megérkezel, hacsak nem jönnek ki érted, vagy az utazási iroda nem biztosít transzfert, rögtön jön a dilemma - taxi vagy busz. A taxik Ibizán közepesen drágák, de mivel a távolságok nagyobbak - gyakran városok közt kell mozogni, hogy odaérj a kívánt strandra, étterembe vagy klubba – az tarifák is magasabbnak tűnnek. A reptérről nézve – Eivissa (főváros) 15-20EUR, de a másik nyaralóváros San Antonio vagy Santa Eulariamár 30-40EUR lesz. A busz minden irányba nappal 2, éjjel 3 EUR jegyárral operál, csak ott sokat vársz és sokszor kell kellemetlenül szétcsapott turistákkal utazni, főleg az éjjeli partyjáratokon. Van opció autóbérlésre, előszezonban napi 30-50EUR közt már jó középkategóriás autókat lehet kapni, ezek főszezonban 70-90EUR / nap lesznek.imagen.jpg A bátraknak lehet még robogót kivenni, bár ez az, amit nem ajánlok -kb minden barátom összetörte már velük magát. Kavicsos emelkedőn kicsúszik alólad vagy szűk úton leszorít egy arra haladó nagyobb verda. Nem tartom túl biztonságos megoldásnak, de ha valaki mégis ráül, nagyon figyeljen! Ami lazább a szigeten, az hogy lehet némi alkohol fogyasztani vezetés közben - tehát ha lenyaltad egy konyakmeggy külső csokirétegét, a rendőr nem fog legyilkolni az azonnali jogsibevonás közbeni eljárás során. 1-2 pohár sör/bor vagy akár egy tömény még belefér, persze csak ésszel.A bérlést már előre online is lehetintézni, vagy helyben érdemes körüljárni több kölcsönzőt, és amelyik a jobb csomagárat adja (több napra persze akciós minden), ott lecsapni a kívánt verdára. Parkolással hatványozottan vigyázni, a rendőrök,mint a cukrot azonnal viszik az járgányokat,ha rossz helyre parkoltál.Aztán mehetsz sírni a központjukba egy vastag csekk kíséretében. A sárga vonalas felfestéseket mindenképp kerüljétek el, az a tilos, kék a fizetős. Ami fontos – autóban főleg látható helyen soha semmit ne hagyjatok éskölcsönző cég matricáit pedig érdemes rögtön leszedni az ablakokról - a tolvajok a bérelt autós turistákra vadásznak.

A BULIZÁSON TÚL:

Mit is lehet csinálni Ibizán a bulik extázisán túl..

Kiemelten ajánlom a strandokat, fantasztikus helyek vannak körbe az egész szigeten, érdemes utánakérdezni a helyiektől, hova menjünk, minden partszakasznak és strandnak megvan a sajátossága és érdekessége.Szintén izgalmas izgalmas, ha van időtök csak úgy elindulni autóval valamelyik kisebb úton.Biztos kikötsz egy apróbb településen vagy útközben lesz egy érdekes étterem. Ezek a magyar tanyacsárdákra hajaznak jellegükben és ott egészen friss helyi étel-különlegességeket is meg tudsz kóstolni, általában jelentősen olcsóbb áron, mint a nagyvárosi éttermekben vagy tengerparti, felpozícionált helyeken.12FLYBOARD.jpg A vízisportok szerelmeseit a bőség zavara várja – többféle motorcsónakázás, hajókázás, szörf, kite, búvárkodás, flyboard, parasailing.. Aki beljebb merészkedik a tengeren, itt-ott a távolban delfineket is lehet látni.

A túrák és kirándulások szerelmeseinek vannak Jeep Safarai túrák, TouristTrain városnézések, barlangok vagy egyéni hegyes-völgyes túrák.

Aki Ibizán nyaral, mindenképp el kell töltenie egy napot a híres beach clubok egyikében – Amante, Guarana, Jockey, Malibu, Babylon Beach, Nikki Beach, BlueMarlin vagy az egyre híresebb Ocean Beach Club.13BlueMarlin.jpg A sziget fittness-wellnes és relaxációs központjai rohamosan erősödnek, jóga, masszázs és különféle edzések is várnak.

Alternatív szórakozást biztosít a Las Dalias - Hippipiac, ahol a sok csecsebecse mellett érdekes előadásokat, esténként pedig remek hiphop és reggie bulikat is kifoghatunk!

Emellett érdemes szétnézni a kevésbé felkapott településeken és programjaikban – sok tradicionális koncertetés flamenco estet el lehet kapni, amely a tényleges spanyol népi kultúrát reprezentálja.

MENNYI AZ ANNYI:

A legnagyobb kérdésmennyiből lehet kihozni a nyaralást ésszórakozást, vagyis kompletten mindent. Az eddigi infók nagyjából rávilágítottak, hogy Ibiza nem egy olcsó hely, főleg ha rövidtávra jössz. Azt szoktam mondani, hogy miután megvan a repjegyed (kb300EUR) és a szállásod (kb300-500EUR) egy hétre, ha jól akarod érezni magad, minimum további 700EUR-t hozz, de inkább 1500at, akkor jut elég a bulikra, a piákra, a kirándulásokra, az éttermekre és sem a taxival, sema szuvenírekkel se kell majd spórolnod. Persze határ a csillagos ég, ha nem elégszel meg a „mezei" bulizással és szeretnéd megízlelni az abszolút luxust, akkor olyan 15.000EUR/hét áron vegyél ki egy villát, drága éttermenként szánj 1000-2000EUR-t a napi étkezésekre, majd abból indulj ki, hogy a VIP asztalfoglalás a legtöbb helyen 1500EUR körül kezdődik, a jobb kocsik bérlése pedig 200-300EURfelett megy.14IBIZA_VIP.jpg  És jöjjön egy saját tapasztalatok alapján összeállított élmény-lista- mi az az 5+1 dolog, amit egyszerűen nem lehet, vagyis nem érdemes kihagyni Ibizán!

„MAXIM BIG 5"

1.USHUAIA15USHUAIA.jpg Vannak klubok és van Ushuaia. Amikor koraeste 7-kor belépsz a kapuján és balra tekintve arcba vágnak az ütemek és annak a közel 3-4 ezer embernek a boldog sikolya, akik felemelt kézzel tombolvamár ellepték a központi medence környékétés a színpad előtti részeket.. Másfél óra múlva lassan lemegy a nap és a dj-stage fényei még szebb színben láttatják az addigra már duplájára duzzadt közönséget, a medence csillogóvízét és az eget, melyen 5percenként újabb és újabb repülő suhan el feletted. Ushuaiában egyszerűen minden tökéletesen össze van rakva. Hatalmas hangulat, nagy tér, van levegő, folyamatosan műsorok, artisták-, mutatványosok szórakoztatnak és a legjobb djk zenélnek minden délután. A nők itt a legszebbek és pasik itt a legvagányabbak, ja és szigorúan késő délutántól éjfélig tart a buli (kivétel a nyitó és záró), ne késs!

2.DALT VILA –AZ IBIZAI VÁR16DaltVila.jpg Izgalmas bár kissé fárasztó kirándulás.Egy romantikus és tartalmas esti program, de a magassarkút hagyd otthon. Naplemente előtt érdemes belépni a vár kapuján, majd sok emelkedővel megküzdve feljutni a felső részekre, az utcák nyitottak és nyilvánosak, kicsit hasonló a Budai Várhoz (bár alapterülete jóval kisebb), sok étterem, café és bár található itt is. Amikor felértél a csúcsra rájössz miért is volt érdemes addig izzadnod..Kilométerekre ellátsz az öbölben, a milliárdos luxus-yachtokkal telített kikötőben, a tengeren és Eivissa városa felett. Legszebb, ha pont elcsíped a naplementét, előtte napfényben egész más színben pompázik a környék, viszont ahogy leszáll az éj, elámulsz mennyivel másabb és izgalmasabb a kilátás!

3.CAFE DEL MAR NAPLEMENTE + CAFE MAMBO BEFORE17CafeDelMar.jpg A legendás Café Del Mar-t tényleg remek helyre építették naplementék szempontjából. Érdemes egy estét rászánni, odamenni 8 előtt és egy jó kancsó friss sangria kíséretében végignézni, ahogy a nap megcsókolva a nagy tengert alámerül. Felejthetetlen látvány, az emberek annyira lelkesek, hogy minden naplementét hatalmas tapsvihar kísér. Utána pedig a mellette lévő Café Mambohoz vezessen az utad –minden este valamelyik híres klubest before-buliját tartják itt és szinte minden este valamelyik nagy nemzetközi sztárvendéget (Solomun, Guy Gerber, Chuckie, Luciano, Hardwell.) is megfülelheted itt, egy röpke fél-1 órás, hangulatcsináló szett erejéig.

4.EGÉSZ NAP „SALINAS" EGYIK BEACH CLUBJÁBAN19BeachLove.jpg SesSalinas- Ibiza nemzeti parkja (állítólag még flamingók is vannak), világhíres só-lelőhelye (Sal De Ibiza) és a leghíresebb ibizaistrandos-partszakasz.Közel 2km hosszú, gyönyörű szép, tiszta vize van és 4 tengerparti étteremnek, avagy Beach Clubnak ad otthont. Sokan elfogultnak bélyegeztek, mivel egyik rezidenciám pont ott van (Guarana Beach Club) de aki már kilátogatott - megérti, miért javaslom mindenkinek, hogy legalább egy napot töltsön el ott. Verőfényes napsütés, tiszta tengervíz, finom homok, a beach clubokból szóló, remek djk által szolgáltatott hangulatos zenék és az éttermekből akár direkt a napágyadra felszolgált fantasztikusan finom ételek mind páratlan élményt biztosítanak. Bónuszként az összes aznapi nagyobb klubest promó csapata is elvonul. Lehet gyönyörködni bennük és jelmezeikben, osztogatnak akciós vagy díjtalan karszalagokat, promó ajándékokat és kis előadásaikkal még jobban feldobják a napod! Bonusz 2 – rengeteg híresség fordul meg itt, focisták, színészek és természetesen djk. Tavaly pl: Ricardo Villalobos és Chris Liebing töltöttek egész délutánokat családjaikkal a rezidenciámon.20EnterPromoTeam.jpg 5.ES VEDRA + PAELLA21ES_VEDRA_BEACH.jpg Salinasra főleg a tiszta tenger és hangulatos a zenei aláfestés miatt érdemes ellátogatni, Es Vedrához pedig a sziget egyik legkülönlegesebb látványossága miatt. Ugyanis pár kilométerre a parttól egy hatalmas és rejtélyes szikla magasodik ki a tengerből. Sokmindent beszélnek róla,de tény, hogy van valami spirituális és misztikus benne. Állítólag valami mágneses erővonal vagy törésvonal húzódik ott, néha látni arra egy kisebb kutató vagy hadihajót úszkálni, de mindenkinek rejtély mit vizsgál. Ami viszont nem titok, hogy a strand itt a legcsendesebb és legpihentetőbb, a tradicionális étteremben pedig ibizai kalandjaim legeslegfinomabb paelláját ettük barátaimmal! (Paella a spanyolok talán leghíresebb, hagyományos nemzeti étele)22ES_VEDRA_PAELLA.jpg +1 FORMENTERA

FormenteraIbizakisebb társ-szigete. Olyasmi most, mintIbiza volt annak idején, zártabb és privátabb, a természet és a víz ott sokkal inkább „érintetlen". Emiatt rengeteg ismert és gazdag ember választja második otthonának, ahol el tudnak bújni és vonulni a világ szeme elől. A strandok gyönyörűek, minden már természetellenesen – természetes és mindenképpen megér egy látogatást, de ez korán reggel indulós egész napos program.. És aki odamegy, mindenképpen béreljen érkezéskor „odaát" egy motort vagy autót, gyalog vagy bicajjal halál körbenézni ilyen rövid idő alatt.23FORMENTERA.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr936474199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása