He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Amikor minden állami megrendelés 1 "baráti" helyre fut...

2012.05.19. 08:14 guma

A sok lábon álló céghálózat már 300 milliárd megrendelésen túl van az államtól. Íme az a "részlege" ahol 3 milliárd osztalékot "termeltek" állami "megrendelésből"! Ki is vették ezt a kis pénzt, és rögtön megszületett az ötlet : nincs állami támogatás a pártoknak 2013 és 14-ben...

A kormányfő jövőre és a választás évében sem adna egyetlen fillér állami támogatást sem a pártoknak az ország gazdasági helyzetére hivatkozva. A legtöbbet éppen a Fidesz vesztené, de az LMP szerint a kormánypárt gazdasági holdudvara így is elég sok állami megrendelést nyert, hogy legyen miből fedezni a párt működését.

........ 

Közgép-társaság

"Az LMP a tiszta pártfinanszírozás híve, ezért is írta alá a többi parlamenti párttal együtt a Transparency Intermational Magyarország által kidolgozott közös politikai nyilatkozatot. A nyilatkozat alapelvei közt is szerepel, hogy a pártoknak minimális állami támogatásban kell részesülnie, mivel csak így biztosítható a pártok átlátható működése. Megdöbbent minket a miniszterelnök javaslata, mert amíg az ellenzéki pártok főként az állami támogatásból élnek, addig a Fidesz számíthat a gazdasági holdudvarára, amely két éve egyetlen pályázóként nyeri meg az állami megrendeléseket, melyek nagyságrendje messze meghaladja a pártok állami támogatását" - mondta el Vágó Gábor, az LMP szóvívője, aki szerint "ha ez a javaslat valóra válik Magyarország nem köztársaság, hanem Közgép-társaság lesz, ahol a kormányközeli cégek támogatása határozza meg a választások kimenetelét".

A többi pártot is megkerestük, hogy mondják el a véleményük a felvetésről, de a Jobbik szóvívőjét nem sikerült elérnünk, ahogy Szijjártó Pétert sem, Török Zsolt, az MSZP szóvívője pedig nem kívánt nyilatkozni, mivel a párt még nem alakította ki hivatalos álláspontját a kérdésben.

ollózva : http://index.hu/belfold/2012/05/17/ket_evre_felfuggesztenek_a_partok_allami_tamogatasat/

Szerintem ez válasz a pártoknak,akik "képesek" voltak összefogni és az állami pályázatok kivizsgálására összeszedték a szükséges aláírásokat országgyűlésben egy vizsgáló bizottság felállításához. Előző kormányzásuk alatt sem állhatott fel ellenzéki vizsgáló bizottság (óóó, te drága demokrácia!), most sem fog... Szörnyű, hogy ígéreteit, szerződéseit, (saját!) törvényeit sem tartja be a kormány és pártja :

Április elején közös politikai nyilatkozatot írt alá a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről a Transparency International Magyarország kezdeményezésére tartott egyeztetés után.

A nyilatkozatban a pártok vállalták, hogy a parlament őszi ülésszakán olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban. Ehhez hat alapelvet határoztak meg, amelyek alapján törvényt alkotnak osszel.

Ezek közé tartozik, hogy biztosítani kell a pártok működéséhez szükséges minimális állami forrásokat és ösztönözni kell a pártokat arra, hogy magánszemélyektől gyűjtsenek támogatást, ugyanakkor el kell kerülni a túlzott állami függoséget és a gazdasági érdekcsoportoknak való kiszolgáltatottságot.

Korrupciót gerjeszt a pártpénz megvonása

A pártok állami támogatásának megvonása súlyos korrupciós kockázatokat rejt magában – áll a Transparency International Magyarország (TI) közleményében. E javaslat a párt- és kampányfinanszírozásnak csak egy részkérdését érinti, de magában semmire nem kínál megoldást. A TI véleménye szerint a rendszer átfogó rendezésére volna szükség.   .................

MPI: előtörhetnek az "illegális források"

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet vezetője emlékeztetett: az állami költségvetés a pártok legális finanszírozásának fő forrása, amelyet a tagdíjak és az adományok egészítenek ki. A pártok beszámolóiból világosan látszik, hogy működésük jelentős részét csak az állami forrásból tudják finanszírozni:
2011-ben a Fidesz bevételeinek 85 százaléka költségvetési forrásból származott, és csak a maradék 15 százalékot tették ki az adományok és a tagdíjak - fejtette ki, hozzátéve, az MSZP-nél 70 százalék körül van az állami forrás aránya, míg az LMP és a Jobbik szinte kizárólag költségvetési pénzekből tud gazdálkodni.
  ................

 Kumin: valahogy, de rendezni kell a kérdést

Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője csak úgy tudja elképzelni a javaslat kivitelezését, mint egy nagyobb, a pártfinanszírozás ügyét rendező csomag részét, a pártok hagyományos forrásai - például a tagdíjakból és támogatók adományaiból befolyó pénzek - ugyanis szerinte nem elegendőek a működésükhöz a jelenleg ismert feltételek mellett.     ......................

PC: legantidemokratikusabb lépés?

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője az Orbán-kormány legantidemokratikusabb lépésének tartaná, ha a következő évekre valóban megvonnák a pártok állami támogatását. Mint mondta, a döntés a pártfinanszírozás tisztasága szempontjából is katasztrofális lenne, mivel a pártok a jövőben csak átláthatatlan forrásokból teremthetnék elő a működésükhöz szükséges pénzt. 
.......................

Számomra a legérdekesebb, hogy mandineren kommentelők többsége is így látja!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr504522452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása