He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Több ezer külföldön született gyermek anyakönyvi ügyintézését halmozták fel

2015.08.19. 13:03 guma

D NOE20150510013

Elnézést! A cím szövegét a rendszer nem engedi javítani. A több százezer ügy az 5 éves kormányzás teljesítménye - mint kiderül a szövegből is - az aktahalmozódásnál van, ami nem csak a külföldön született babákat érinti...olvasd el az előzményeket: http://hvg.hu/itthon/20111226_eu_burokracia_anyakonyvezes

8000 magyar gyerek nem láthatja a nagymamáját

Nyolcezer külföldön született magyar kisbaba családja jelenleg is arra vár, hogy gyereküket végre itthon is anyakönyvezzék. A folyamat fél évnél is tovább húzódhat, nagyon sokan a nyári szünidőben sem tudnak hazalátogatni, mert emiatt útlevelet sem igényelhetnek. Az ügyhátralék feltorlódásában a feladatkör átszervezése is belejátszik: nem ez az első eset, amikor a kormányhivatalok erejét meghaladja, hogy hozzájuk pakolnak egy újabb hatáskört.

Ahhoz az anyakönyvhöz, amit Magyarországon már a gyermek születése másnapján kiadnak a helyi okmányirodában, a külföldön született kicsik hosszú hónapok után sem jutnak hozzá, mesélte a hvg.hu-nak az észak-nyugat angliai Chorley-ben élő Mónika, aki a férjével mintegy öt hónapja várnak arra, hogy a tavaly októberben született lányuknak, Aliznak megrendelhessék az útlevelet, aminek a megcsináltatásához szükség van az anyakönyvre is. Enélkül nem tudnak hazajönni a rokonokhoz, hogy megmutassák nekik a gyereküket.

„Miután a lányunk megszületett, szerettük volna, ha a nagy- és dédszülők is találkoznak vele, ezért mielőbb el akartuk készíttetni az útlevelét” – mondta a hvg.hu-nak Mónika, aki 2011 óta él férjével és és hétéves kisfiukkal Angliában. „Először édesanyám segítségével próbáltuk az anyakönyvi kivonatot minél előbb beszerezni. Meghatalmazást adtunk neki, de a pécsi önkormányzat okmányirodájában azt mondták, hogy a jogszabályok megváltozása miatt a külföldön született gyerek ügyében nem ők az illetékesek.”

Csak a konzulátusra jutás két és fél hónapba telt

Mónikáék ezt követően a Londoni Magyar Konzulátuson kértek időpontot, amit meg is kaptak, de csak két és fél hónappal későbbre. Amikor eljött a nap, négy és fél órás utazás után be tudták adni a kérelmet, és a szükséges papírokat, valamint befizették az útlevél kiállításának költségét, negyven fontot. „Tájékoztattak minket arról, hogy a kérelem átfutási ideje három és hat hónap között van, de azon se lepődjünk meg, ha hosszabb időt kell várni Aliz úti okmányára, mert az átfutási idő ilyen sok.”

8000 kisgyerek családja vár arra, hogy hazajöhessenek

Fotó:

Az édesanya reménykedett, hogy talán nem kell ennyit várniuk, és amikor kisfia nyári szünete elkezdődik az iskolában, akkor haza tudnak jönni a rokonokhoz, de hónapokon át valóban semmi nem történt. „Két héttel ezelőtt érdeklődtem a konzulátuson, ahol megadták Budapest Főváros Kormányhivatalának az elérhetőségét, mondván, ott történik az anyakönyvezés, ami után elkészülhet az útlevél. A telefonszámmal azonban nem sokat értem, mert folyamatosan foglalt. Egy hozzám hasonló helyzetben lévő anyuka több mint száz próbálkozás után ért el egy ügyintézőt, de nem tudtak meg semmi biztatót."

Mónika szerint sok család kényszerül arra, hogy gyerekük úti okmánya nélkül utazzanak Európán át, bár tudják, ez törvénysértő. Az Egyesült Királyság azonban nem tagja a schengeni térségnek, okmányok nélkül Mónikáék nem hagyhatják el az országot, illetve ha igényelnek is egyszeri hazautazási engedélyt, akkor nem tudnak visszatérni az angliai otthonukba a gyermekkel.

Uniós állampolgárt korlátoznak a szabad mozgásában?

Persze megoldás lenne, ha a család menne hozzájuk, de a dédszülők nagyon idősek, Mónika apósa pedig szívbeteg, ezért nem vállalják az utazást. Az asszony hangsúlyozta, hogy Aliz 8,5 hónapos, házasságban született, európai uniós állampolgárként látta meg a napvilágot, mégsem utazhat, mert a magyar hatóságok irreálisan hosszú ideig készítik az okmányait, elsősorban az anyakönyvét.

Emiatt már írt az európai ombudsmannak, Emily O'Reilly-nek is, de mivel a kérdés nemzeti hatáskörbe tartozik, ő nem tudott vele foglalkozni. „Tőle legalább kaptam választ, mert Magyarországon se Székely László alapvető jogok biztosa, sem Áder János köztársasági elnök hivatala nem reagált a levelemre.” Volt olyan szülő, aki a Budapest Főváros Kormányhivatal (BFKH) vezetőjétől kért segítséget, mindhiába. Az elégedetlenkedők Felháborító! Miért kell fél évet várnunk az újszülöttjeink okmányaira néven Facebook-csoportot is létrehoztak, amelynek már 770 tagja van.

Egy városnyi csecsemő ügye torlódott fel

„Hivatalunknál jelenleg mintegy 8000 külföldön született magyar állampolgár hazai anyakönyvezési ügye van folyamatban” – közölte a hvg.hu-val a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). Az ügyek jelentős része a hatáskör áthelyezésével a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH) került át a kormányhivatalhoz 2015. április elseje után. (Arra, hogy egy hatáskör áthelyezés milyen problémákat keletkeztet, tipikus példa volt, amikor az aktív korúak segélyezését az önkormányzattól áttették a járási hivatalokhoz – az átszervezés súlyos anomáliáiról a hvg.hu számolt be először.)

A kormányhivatal közölte azt is, hogy a hátralék ledolgozására készült egy terv, ami alapján túlórákat rendelnek el, újabb ügyintézőket vesznek fel, és a lehetőségek szerint más szervezeti egységek dolgozóit is bevonják a munkába. Ezenkívül a Miniszterelnökség is most egy olyan javaslaton dolgozik, hogy a külföldi konzulátusok is intézhessék ezeket az ügyeket, és az önkormányzati anyakönyvvezetők is bekapcsolódhassanak a munkába. Mindemellett az ügymenet egyszerűsítésére jogszabály-módosítási előkészületek zajlanak.

A BFKH azt ajánlja a szülőknek, hogy inkább meghatalmazott útján, Magyarországon járjanak el, mivel a konzuli futárpostával való iratküldés meghosszabbítja az ügyintézés idejét. A kormányhivatal erre hivatkozik legalábbis, ami miatt hónapokig húzódik az eljárás. „Amennyiben a meghatalmazottnak rendelkezésére áll minden szükséges irat, a magyarországi címére kérje az anyakönyvi kivonat postázását, úgy hamarabb kerül a szülők birtokába az okmány.” (A nagymama Mónikáéktól kapott meghatalmazását a hivatal nem fogadta el, így esetükben ez a megoldás nem jött szóba.) A kormányhivatal egyébként azt is ajánlja, hogy akik külföldön kötöttek házasságot, legkésőbb gyermekük hazai anyakönyveztetésével egy időben kezdjék meg annak az okiratnak a honosítási eljárását is.

Bár a kormányhivatal szerint a postázás miatt kell sokat várni az anyakönyvre és az útlevélre, a Külügyminisztérium szerint nem ez viszi el az időt, hanem az illetékes belföldi hatóságoknál bekövetkezett hatásköri változások – írták a hvg.hu-nak. A külképviseletek a kérelmeket csak átveszik, és heti rendszerességgel diplomáciai futárposta útján juttatják el a döntésre illetékes belföldi magyar hatóságoknak. A KKM is jelezte, hogy a Miniszterelnökség vezetésével dolgoznak azon, hogy miként lehetne ezeket az eljárásokat gyorsítani.

http://hvg.hu/itthon/20150710_A_kulfoldon_szuletett_magyarok_babai_fel

Van, amit Lázár János sem tud felgyorsítani

A külföldön született magyar gyerekek anyakönyvezése lassan halad – ismerte el Lázár János az MSZP-s Ujhelyi Istvánnak írt levelében. Lázár szerint enyhítenek a szabályokon, felduzzasztják az anyakönyvezést végző fővárosi hivatalt, de a miniszter szerint minden jó szándék ellenére sem sem lehet rövid időn belül felszámolni az ügyhátralékot.
Nyolcezer külföldön született magyar kisbaba vár arra hónapok óta, hogy anyakönyvezzék Magyarországon – ismerte el a fővárosi kormányhivatal néhány hete a Hvg.hu-nak. Ők persze ráérnek, a szüleiknek viszont elég nagy problémát okoz, hogy anyakönyvi kivonat hiányában nem kaphat a gyerek például útlevelet, így nem tudnak vele hazajönni Magyarországra.

Hetekkel ezelőtt vetette fel a problémát Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke, aki egy úgynevezett online panaszablakot is nyitott. Itt jelezhették és jelezték is neki a szülők a gyerek anyakönyvezésével kapcsolatos problémákat. Több szülő arról számolt be, hogy fél-egy évet is várnia kell a magyar papírra.

Ujhelyi Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, aki kormányzati tisztségviselőtől ritkán látott őszinteséggel néz szembe a problémával. Az Indexhez is eljutott levélben Lázár elismerte, hogy jelentős az ügyhátralék, amelyet minden jó szándék ellenére nem is lehet gyorsan felszámolni.

A problémát az okozza, hogy a kormány döntése alapján idén április 1-én a hazai anyakönyvezési ügyek átkerültek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól a budapesti kormányhivatalhoz. Tehát minden honosítási, születési, házassági anyakönyvi ügyet is a fővárosi hivatal intéz. Lázár szerint a hivatalhoz került egy csapásra egy 200 ezres ügyhátralék. Ez pedig, írja Lázár, és most döbbenetes számok következnek,

300 ezres ügyszámot és 500 ezer anyakönyvi cselekményt jelent.

A fővárosi hivatalnokoknak tehát ennyi hátralékkal kell most megküzdeniük, nem csoda hát, ha egy évet is várnia kell annak, aki új papírt szeretne. 

Lázár azt írja, hogy az ügyhátralék ledolgozása érdekében intézkedett már, hogy a 19 megyei kormányhivataltól összesen 100 főt vonjanak még be a munkába. Emellett a kormány döntött bizonyos könnyítésekről: például, hogy útlevelet 6 év alatti gyereknek az anyakönyvi kivonat nélkül is ki lehet állítani, illetve a hivatalos fordítás formai követelményeit is enyhítik.

Lázár reméli, hogy így csökkenni fog majd az eljárási határidő, de az Ujhelyinek írt levelét úgy zárja: "remélem, elismeri, hogy

minden jó szándék és feszített munkatempó megléte mellett sem várható el a Kormányhivataltól, hogy a jelenleg meglévő ügyintézési hátralékot rövid időn belül felszámolja.

Ujhelyi István erre az Indexnek úgy reagált: "A Fidesz százmilliós plakátokon hirdeti, hogy a kormány reformjai sikeresen működnek, miközben épp ez az eset is az ellenkezőjét bizonyítja. A rezsim jobban tenné, ha pazarló kormánypropaganda helyett a jobb kormányzásra fordítana több figyelmet és forrást." Az MSZP törvénymódosítást is benyújt a magyar parlamentben, hogy a kormányhivatalok mellett a konzuli tisztségviselők is anyakönyvezhessenek gyerekeket.

http://index.hu/belfold/2015/08/19/nehezen_tudja_gyorsitani_a_kulfoldi_gyerekek_anyakonyvezeset_lazar_janos/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr17717904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása