He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Az állam kisemmizett kb. 32 ezer kisbefektető kötvényest? Az ellenzék tüntetést szervez és...

2015.03.26. 19:35 guma

Előállították a Quaestor-csoport vezetőjét és két társát

Három személyt állított elő csütörtökön a rendőrség a Quaestor-üggyel kapcsolatban. Az előállítottak között van Tarsoly Csaba, a csoport vezére is.

Csütörtök délután a Quaestor-üggyel összefüggésben három személyt állítottak elő a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai – közölte a rendőrség.

Papp Gábor, Tarsoly Csaba ügyvédje a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a három előállított személy egyike Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport vezetője.

A nyomozók jelenleg több helyszínen tartanak házkutatást, és "a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték" – tette hozzá a rendőrség. 

Kormányzati politikusok már kedden arról beszéltek, hogy 48 órán belül Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásba kerül.

Fotó:

A Quaestor-botrány

A Quaestor-botrány március 9-én pattant ki, amikor bejelentette, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Másnap a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László közölte, hogy a cég 150 milliárd fiktív kötvény bocsátott ki 2008 óta a felügyelet által engedélyezett 60 milliárd forinton felül. Még nagyobb baj, hogy a hamis kötvényeket el is adták az ügyfeleknek, így most az ügynek kb. 32 ezer károsult kötvényese lehet.

A hamis kötvényeket kibocsátó társaság ügyvezetője a Quaestor-csoport vezére és fő tulajdonosa, Tarsoly Csaba. A kötvényeket pedig a cégcsoport brókercége adta el, ahová március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki az MNB.

Tarsoly Csaba milliárdos üzletember, és a botrány kipattanása után hamar kiderült, hogy egy Fidesz-közeli vállalkozó, aki különösen jó viszonyt ápolt Szijjártó Péterrel, és nem mellékesen Kiss Szilárddal, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nemrég Moszkvában letartóztatott agrárdiplomatájával.

A Quaestor-botrány az érintett összeg miatt az eddigi legnagyobb csalási ügy lehet a magyar pénzügyi történetben, és az egyik legsötétebb időszak a Fidesz, valamint a harmadik Orbán-kormány történetében. A botrány ugyanis erősen ráégett a kormánypártra, nemcsak Tarsoly és Szijjártó kapcsolata miatt, azért is, mert a botrányba kormánytagok is belekeveredtek, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Ugyanis kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház március 9-én, a Quaestor Hrurira öncsőd bejelentésének napján 3,8 milliárd forintot vett ki a Quaestortól. Már az is meglepő volt, hogy az állami cég ott tartotta a pénzét, a nagy botrány viszont abból lett, hogy erről akkor döntöttek, amikor az ügyfelek zöme még semmit nem tudott arról, hogy a Quaestor bajban van.

Vagyis az állam jól értesülten az ügyfelek kárára eléjük vágott és a nagy pénzkivétellel hozzájárult a cég bedőléséhez. Abból még nagyobb botrány lett, hogy a végén Orbán Viktor magára húzta az egész ügyet, és elismerte, ő adott utasítást személyesen a minisztériumoknak arra, hogy vegyék ki a pénzüket a brókercégektől.

Tarsoly Csaba milliárdos üzletember, és a botrány kipattanása után hamar kiderült, hogy egy Fidesz-közeli vállalkozó, aki különösen jó viszonyt ápolt Szijjártó Péterrel (még az utolsó pillanatban is a külügyminiszter segítségében bízott), és nem mellékesen Kiss Szilárddal, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nemrég Moszkvában letartóztatott agrárdiplomatájával.

A Quaestor-botrány legváratlanabb fordulata most hétfőn derült ki: egy múlt héten tartott közgyűlésen Tarsoly Csaba, felesége és az apja is távozott a Quaestor-cégbirodalom főhadiszállásának számító társaság éléről, és az új vezető egy tápiósági büntetett előéletű ember lett, Orgován Béla. A lépések elméletileg terepet adhattak volna az okiratok eltüntetéséhez. Orgován kinevezésére egyből rászállt a sajtó, ami valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Tarsoly Csaba szerdán bejelentette, visszaveszi a cég vezetését.

http://hvg.hu/itthon/20150326_Eloallitottak_a_Quaestorcsoprt_vezetojet

Tüntetést szervez az ellenzék a Quaestor-botrány miatt

A szocialisták által kezdeményezett egyeztetésen részt vett ellenzéki pártok szerint alkalmatlan posztjára Orbán Viktor miniszterelnök, erről nyilatkoztak a csütörtöki budapesti egyeztetés után az LMP, az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért (PM), az Együtt és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) vezető tisztségviselői újságíróknak. A Fidesz szerint a baloldal kicsinyes hatalmi harcokkal van elfoglalva.

Az ellenzéki pártok politikusai ezt azzal indokolták: Orbán Viktor cserbenhagyta az embereket, amikor a minisztériumokat arra utasította, hogy vegyék ki pénzüket a Quaestorból, míg az őt megválasztó embereknek nem szólt, hogy veszélyben van a megtakarításuk.

Az egyeztetést kezdeményező Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt is mondta, hogy a kormányfőnek le kell mondania, de minimum bizalmi szavazást kellene kérnie. Emellett érvelt a PM-s Szabó Tímea is, aki jelezte: ha ez nem történik meg, akkor kezdeményezni fogja az Országgyűlés feloszlatását. A pártok képviselői beszámoltak arról is, hogy április 11-re Budapestre tüntetést szerveznek.

Abban is egyetértettek a pártok, hogy szakmai egyeztetést tartanak a Rogán Antal (Fidesz) által benyújtott, a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslatról, amelyet hétfőn tárgyalhat a Ház.

bősz anett, az mlp ügyvivője (b), tóbiás józsef, az mszp elnöke (b2), szabó tímea, a pm társelnöke (b3), gyurcsány ferenc, a dk elnöke (j3), szigetvári viktor, az együtt társelnöke (j2) és schiffer andrás, az lmp társelnökeBősz Anett, az MLP ügyvivője (b), Tóbiás József, az MSZP elnöke (b2), Szabó Tímea, a PM társelnöke (b3), Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (j3), Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke (j2) és Schiffer András, az LMP társelnöke
Tóbiás József közölte: egyetértés volt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének távoznia kell posztjáról az elégtelen pénzügyi felügyeleti működés miatt, és le kell mondania a külgazdasági és külügyminiszternek is.

Mint mondta, a Rogán-féle törvényjavaslat jelen formájában nem teremti meg annak lehetőségét, hogy a károsultak minél hamarabb jussanak hozzá a pénzükhöz. Jelezte, a szakmai egyeztetés után közös vagy önálló módosító indítványokkal kívánják javítani az előterjesztést.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője az április 11-ei tüntetés részleteiről nem tudott bővebben beszámolni, mert arról még egyeztetnek, de úgy fogalmazott: "a megalázott és elárult embereket" hívják az utcára.

Arra a kérdésre válaszolva, miért zárták ki a Jobbikot az egyeztetésről, Tóbiás József azt mondta, csak ellenzéki pártokat hívott meg, a Jobbik pedig szerinte nem az. Úgy vélte,  a Jobbiknak előbb Sneider Tamás és Kulcsár Gergely nyilatkozatai miatt kellene tisztáznia magát.

Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta, a helyzet súlyos, a szerdai soproni miniszterelnöki nyilatkozat "vastag" törvénysértésről tanúskodik. Erkölcsileg alkalmatlanná válik posztjára az a kormányfő - folytatta -, akinek információja van arról, hogy kockázatos egy ilyen pénzügyi vállalkozásnál tartani a pénzt, mégsem szól az embereknek.

Szabó Tímea, a PM társelnöke közölte, Orbán Viktor hazudott és becsapta a választókat, alkalmatlan az ország vezetésére. Felszólította a miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen maga ellen bizalmatlansági indítványt. Amennyiben ezt nem teszi meg - folytatta -, akkor hétfőn országgyűlési határozati javaslat benyújtásával kezdeményezi a parlament feloszlatását és az előre hozott választásokat. Megjegyezte, erről a határozati javaslatról még egyeztetnek a pártokkal.

Orbán rendelte el

Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. A kormányfő ezt szerdán mondta Sopronban, sajtótájékoztatón, ahol arról kérdezték, nem tartja-e furcsának, hogy a Quaestor-csőd előtt a KKM hozzájutott a pénzéhez. Orbán Viktor erre azt válaszolta: nem hogy nem tartja furcsának, ő rendelte el, mert amikor a Buda-Cash bedőlt, azt az értékelést kapták, hogy dominóhatás érvényesülhet, ráadásul sok önkormányzatnak és még a honvédségnél dolgozók egyik önkéntes biztosító pénztárának is bent ragadt a pénze. A kormány ülésén hozott rendelkezés úgy szólt - mondta a miniszterelnök -, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, "állomásoztat-e" náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, "dominóhatással fenyegetett" időszakban "egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani" brókercégeknél.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint Orbán Viktor beismerte, hogy "köztörvényes bűnt hajtott végre", amely miatt az ügyészségnek kell vele szemben eljárnia. Orbán Viktor méltatlanná vált miniszterelnöki pozíciójára - tette hozzá, közölve azt is, hogy egyetértenek azzal, hogy a kormányfő ellen vizsgálóbizottságon és más parlamenti kezdeményezésen keresztül kell fellépni.

Úgy értékelt, "egy széttöredezett ellenzék történetében példa nélküli az, hogy egy bizalmatlansági helyzetben együtt tudunk működni a parlamentben és a parlamenten kívül". Hozzátette: ezen az egyeztetésen a Jobbiknak nem volt helye.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője azt mondta, a bennfentes kereskedés bűncselekmény, ezt a bűncselekményt ismerte el Orbán Viktor szerdán. Szóvá tette, hogy Tarsoly Csabát, a Quaestor elnök-vezérigazgatóját "szemmel láthatóan" futni hagyja a rendőrség.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott távozóban, hogy kellemes és konstruktív egyeztetés volt.

Fidesz: a baloldal kicsinyes hatalmi harcokkal van elfoglalva

A Fidesz-frakció szerint a baloldal most is csak saját kicsinyes hatalmi harcaival van elfoglalva ahelyett, hogy a parlamentben segítené a károsultakat és a brókerpiac rendbetételét. A párt hangsúlyozta, a baloldal láthatóan igyekszik úgy tenni, mintha közük nem lenne a "szocialista brókerbotrányhoz, holott valójában ők azok, akik engedték, hogy zavartalanul működjön az évtizedes pénzügyi korrupció, a csaló brókerek eltüntessék mások pénzét". Az pedig egyenesen pofátlanság, hogy ezek után még ők azok, akik megpróbálják megtéveszteni a károsultakat - fűzik hozzá. "Mindeközben azt a miniszterelnököt és kormányát támadják, amely éppen a megoldást keresi a problémára, amely elszámoltatja a brókereket és a politikai felelősöket, valamint újraszabályozza a befektetési piacok működését, hogy soha többé senki ne tudja ellopni se mások pénzét, se a közpénzeket" - fejti ki a kormánypárt, hozzátéve: "amíg a baloldal képmutató hatalmi játékait űzi, a Fidesz inkább cselekedett". Példaként említik, hogy az Országgyűlés a Fidesz kezdeményezésére már jövő héten dönthet a csaló brókerek vagyonának zárolásáról, a vizsgálóbizottság felállításáról, majd a parlament elé terjesztik a brókerpiac rendbetételét és a Quaestor-károsultak kártalanítását felgyorsító törvényjavaslatokat is.

PM: Orbán önmagára terhelő vallomást tett

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Orbán Viktor miniszterelnök önmagára terhelő vallomást tett, amikor szerdán közölte, ő rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. Ezt Barabás Richárd, az ellenzéki párt önkormányzati képviselője mondta csütörtökön az MTI-nek. A politikus úgy fogalmazott, a kormányfő a Quaestor-botrányban "saját haverjait védte, ahelyett, hogy az embereket figyelmeztette volna". Orbán Viktort emellett talán dupla felelősség is terheli, hiszen lehet, hogy a kormányzati pénzkivétel okozta a társaság csődjét - fűzte hozzá.

"Valakinek bilincsnek kell csattannia a kezén" - jelentette ki Barabás Richárd, aki szerint a kormány működése "kriminológiai szakaszba" lépett. A PM önkormányzati képviselője biztosnak nevezte, hogy Orbán Viktor ezzel minden tekintélyét elvesztette.

"Az egykor hősként tisztelt miniszterelnök, ma már az emberek megvetésére érdemes" - mondta.

Közérdekű adatigénylés

Az LMP közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy kiderüljön, a miniszterelnök mely minisztériumoknak, és mely pénzintézeteknél tartott betéteik kivonására adott utasítást - közölte az ellenzéki párt csütörtökön. A párt szerint ezen adatok ismeretében pontosan látható lesz majd, hogy a kormány döntésének mekkora szerepe volt a brókercégek bedőlésében és a kisbefektetők pénzének elveszésében. Az LMP szerint ugyanakkor alapvetően elfogadhatatlan, hogy "a busás jutalékokat fizetve megbízhatatlan brókercégeknél" tartja az adófizetők pénzét.

Az Orbán-kormány, illetve az általa pozícióba emelt Matolcsy György jegybank-elnök felelőssége, hogy mintegy harmincezer kötvénytulajdonos futhat a megtakarításai után - írta közleményében Szél Bernadett, a párt társelnöke, hozzátéve, felmerül a gyanú, hogy a kormány bennfentes információk alapján meghozott döntésekkel maga idézte elő a Quaestor brókercég bedőlését.

Az LMP az első és legfontosabb feladatnak a károsult betétesek pénzének előteremtését tartja, de "rögtön ezután következik a kormány, illetve tagjainak büntetőjogi és politikai felelősségének tisztázása" - zárul a kommüniké.

DK: hozzák nyilvánosságra a márciusi kifizetéseket

Közben a Demokratikus Koalíció arra szólítja fel Tarsoly Csabát, a Quaestor elnök-vezérigazgatóját, hogy hozza nyilvánosságra a cég összes, március 1. utáni kifizetését - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke. Vadai Ágnes azt kéri, mutassák be, kiknek és mennyit fizettek ki ebben a hónapban, illetve közöljék azt is, hogy ezek között van-e offshore hátterű vállalkozás. Azt is szeretnék tudni, hogy vállalt-e bármely kormánypárti politikus ügynöki feladatokat a Quaestornál és ha igen, akkor mekkora jutalékért - tette hozzá.

A független képviselő ezután áttért arra, hogy a Buda-Cash ügyben közel 28 ezer ember, köztük katonák, rendőrök és titkosszolgálati dolgozók Honvéd Egészségpénztárnál tartott egészségügyi megtakarításai veszhetnek oda. Felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy állítsa le a stadionberuházásokat és az azokra szánt pénzekből kártalanítsa a Buda-Cash-ügy károsultjait.

A Jobbik a baloldalt is elszámoltatná

A Jobbik pedig a baloldali pártokat is elszámoltatná a Quaestor-ügyben - mondta Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön arra reagálva, hogy az MSZP közölte, a Jobbiknak nincs helye a témában tartott ellenzéki egyeztetésen. Volner János szavai szerint meglepetéssel értesültek arról, hogy a Quaestor-ügyben "szintén súlyosan érintett" baloldali pártok nem tartanak igényt a Jobbik társaságára. Hozzátette: a teljes "Quaestor-koalíciót" szeretnék elszámoltatni, így a baloldali pártoknak is van félnivalójuk.

volner jánosVolner János

A jobbikos politikus kifejtette, hogy az MSZP idején 16,9 milliárd forint értékben vállaltak kezességet a "csaló brókerház" részére, az akkori kormány pedig nem győződött meg arról, hogy van-e fedezet. A 2010-es feljelentést pedig a Fidesz-kormány segített eltusolni - hangoztatta Volner János. A frakcióvezető-helyettes megjelent a Quaestor-ügyben kezdeményezett ellenzéki egyeztetés helyszínén is, ahol megismételte szavait, majd távozott.

atv.hu / MTI

http://www.atv.hu/belfold/20150326-quaestor-ugy-orban-terhelo-vallomast-tett-magara

Amit Szijjártóéknak engedtek, azt 28 ezer másik embernek nem

Míg a Külügyminisztérium az utolsó percben kimenthette – miniszterelnöki utasításra – a pénzét a bedőlt pénzügyi cégből, a közel 28 ezer ember megtakarítását kezelő Honvéd Egészségpénztárnak megtiltották, hogy ugyanígy – egy másik, problémás pénzügyi cégből – átutalja egy másik bankba a pénzt. Pedig az 1,8 milliárd forintot útnak is indították, ám egy hónapja nem tudni, hova lett a pénz, csak az biztos, hogy a megcélzott bankhoz nem folyt be. Az MNB mély hallgatásba burkolózik.

Dühös emberek lepték el a Honvéd Egészségpénztár angyalföldi irodaházát múlt hét pénteken. A Buda-Cash Brókerház tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó bankok bedőlése által érintett pénztár március 20-i rendkívüli közgyűlésén a küldöttek és az egyszerű tagok arra voltak kíváncsiak, hova lett a megtakarításuk, mikor juthatnak hozzá a pénzükhöz. Az egyik tag arról beszélt, a gyereke szemét azonnal meg kéne műteni, viszont a számláján lévő pénzt zárolták, így a család kénytelen hitelt felvenni.

A Honvéd Egészségpénztárnál (HEP) 27 ezer 800 embernek – köztük katonáknak, rendőröknek, sőt titkosszolgáknak – van megtakarítása, de közel egy hónapja nem jutnak a pénzükhöz. A pénztár a brókerház tulajdonosai által birtokolt BRB Buda Regionális Banknál vezette az egyik számláját, így 1,84 milliárd forintnyi megtakarítása ragadt bent. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis február 24-én megtiltotta, hogy a BRB-ből 1 millió forintnál nagyobb összeget fizessenek ki, majd március 2-án a pénztárnál teljes kifizetési tilalmat rendelt el, a kártyarendszert átmenetileg lekapcsolták. Tehát a pénztár önhibáján kívül került olyan helyzetbe, mint a többi 120 ezer ügyfél, köztük 80 önkormányzat.

Csábító ajánlat

„Közel 80-an hallgattuk a pénztár vezetőinek beszámolóját, de a lényeget illetően nem lettünk okosabbak:

nem tudni, mikor juthatunk hozzá a pénzünkhöz.”

Ezt mesélte a pénteki közgyűlésről az egyik pénztártag, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét. A cégvezetés itt arra hivatkozott, hogy nem kap információkat sem az MNB-től, sem a bankhoz kirendelt felszámolótól, és hiába hívták meg a felügyeletet, a jegybank (amely 2013 óta a felügyeleti feladatokat is ellátja) emberei nem jelentek meg a közgyűlésen, hogy a tagokat tájékoztassák.

Sorban állnak az emberek az egyik DBR-banknál

Fotó:

De nemcsak a HEP vezetőnek kellett tűrniük az indulatos hozzászólásokat, úgy tudjuk, az ülésen megjelenő honvédelmi helyettes államtitkár, Puskás Attila is kemény megjegyzéseket kapott. Az eseményről a hvg.hu-nak beszámoló pénztártag szerint Puskás ugyanis arról beszélt, hogy a miniszter, Hende Csaba különös figyelemmel követi az eseményeket, a tárca pedig kész valamilyen kárpótlást adni az alkalmazottainak. Erre viszont többen felháborodtak, és a szemére vetették, hogy ez diszkriminatív eljárás lenne, hiszen nem csak katonák vagy minisztériumi dolgozók megtakarítása van a Honvéd Egészségpénztárnál.

A HEP ugyanis 2007-től nyílt és országos pénztárként működik, tehát bárki igénybe veheti a szolgáltatásait. Három hete egy kormányzati forrás újságíróknak azt mondta, ezerkétszáz titkosszolgálati dolgozó megtakarítása került veszélybe, ebből ötszáz dolgozó a külföldi kémelhárítással foglalkozó Információs Hivatal alkalmazottja, akiknek a pénzét a Honvéd Egészségpénztár kezelte.

A közgyűlésen a vezetés azt is elmagyarázta, hogy miért a BRB-nél tartották a pénzüket. A pénztár eredetileg egy nagybanknál vezette a számlát, de elégedetlenek voltak a banki szolgáltatásokkal, ráadásul a BRB jóval kisebb számlavezetési díjat és megfelelő kamatot ajánlott. Ugyanakkor a HEP diverzifikált is, hiszen a megtakarítások másik részét a Raiffeisennél tartotta. A pénztár vezetői a hvg.hu-nak azt is hangsúlyozták, hogy 2013 végén az MNB adatbekéréssel és helyszíni vizsgálattal egybekötött ellenőrzést végzett náluk, és elégedett volt a működésükkel. A közgyűlésen az is kiderült, hogy a pénztár vezetői megpróbálták megmenteni a vagyont a banknál, de az utalást máig tisztázatlan körülmények között valaki stoppolta.

Bezzeg a külügy

Ami szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek – ez lenne a vagyon megmentésére tett HEP-kísérlet lényege. Ugyanis e hét kedden derült ki, hogy a Külügyminisztérium a hozzá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház pénzét, 3,8 milliárdot egy másik, súlyos helyzetbe került pénzügyi cégnél, a Quaestornál tartotta. Viszont a hatalmas összeget a probléma nyilvánosságra kerülésének napján, március 9-én az utolsó pillanatban kimentették – a miniszterelnök állítása szerint az ő utasítására. Hasonló kísérletet tett a HEP is a buda-cashes BRB-nél, de az ő utalásuk már nem ért célba.

A quaestoros Tarsoly Csaba és Szijjártó egy régebbi képen

Fotó:

A gazdasági igazgató, Kadlecsik Imre a hvg.hu-nak megmutatta azokat az átutalási bizonylatokat, melyek szerint a pénztár február 24-én 12 és 13 óra között feltörte a BRB-s betéteit, elszámolta a kamatveszteséget. Majd kezdeményezett két utalást: előbb egymilliárdot, majd perceken belül 840 milliót szerettek volna átvezetni a Raiffeisen Bankhoz.

A Honvéd Egészségpénztár ügyvezetője, Rékai Miklós és Kadlecsik is azt hangsúlyozta,

szó sem volt bennfentes információról,

hiszen február 24-én már korán reggel jelezte az MNB, hogy a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét felfüggesztette. Ezek után a HEP-nél megnyitották a bank webes utalási felületét, és azt tapasztalták, hogy az továbbra is működik, lehet utalni. A pénz átvezetése után 20 perccel lekérték a tranzakciós listát is, ahol azt látták, hogy a teljesítésre vonatkozó megjegyzés már múlt időben szerepel. Megnyugodtak, hogy a BRB rendszere befogadta az utalást. Sőt, a hvg.hu-nak is bemutatott számlaegyenleg 0 forintot jelzett. Viszont 16:30-kor a Raiffeisen azt jelezte, hogy a pénz nem érkezett meg – pedig a napon belüli átutalás rendszere miatt (amely 2012 júliusa óta él) annak teljesülnie kellett volna.

Meggörbült a téridő

Egyébként aznap dél körül vagy az után derült ki, hogy nemcsak a brókercéggel, hanem a bankokkal is gond van. A jegybank február 24-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB-csoport 4 bankjához, így a BRB-hez is. A jegybank aznap kelt végzése szerint az MNB megtiltotta az egymillió forint feletti kifizetéseket. Ezt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy 11 óra után tartott sajtótájékoztatón jelentette be, viszont a jegybank honlapján megtalálható végzés egyértelműen fogalmaz: a tilalom azután érvényes, hogy a bank illetékese az utasítást kézhez kapta, nem pedig a bejelentést vagy a megfogalmazást követően.

Fotó:

A HEP vezetői többször is érdeklődtek az MNB-nél, a felügyeleti biztosnál, illetve a március elején kijelölt felszámolónál, hogy február 24-én pontosan mikor (óra:perc) kapta kézhez a BRB a jegybank tilalmi végzését. (Miután a jegybank megállapította, hogy pénzintézetek vagyona nem elég az ügyfelek követeléseinek kielégítésére, március 3-án kezdeményezték a bankok felszámolását – a szerk.) Ez alapján talán magyarázatot kapnának az utalásukkal kapcsolatos rejtélyre.

A pénztárnál ugyanis nem értik:

  1. Miért engedélyezte a bank rendszere az 1,8 milliárdos utalást, ha időközben tényleg hatályba lépett a kifizetési tilalom és befutott a BRB-hez a felügyeleti biztos?
  2. Ha még nem volt érvényben az utaláskor a tilalom, akkor ki, miért és mikor állította le a pénz átvezetését a Raiffeisenhez?
  3. Miért nem kapott értesítést a HEP az utalás leállításáról? Tudniillik, egy 2009-es MNB-rendelet szerint ha a pénzintézet visszautasítja az utalást, akkor lehetőleg még az utalási napon értesítenie kell erről az ügyfelet.

Ám a pénztár mostanáig nem kapott választ a kérdéseire. Pedig a jegybank a holnapjára kitett tájékoztatóban azt ígéri, „a felügyeleti biztos, illetve a felszámoló biztos megküldi az egyéni számlaegyenleg-kivonatokat”, továbbá „az ügyfelek vessék azt össze saját nyilvántartásaikkal és amennyiben eltérést tapasztalnak,

forduljanak a felszámoló biztoshoz

Az utalás stoppolásával kapcsolatban, az 1,8 milliárd hollétéről a hvg.hu is tett fel kérdéseket három nappal ezelőtt az MNB-nek, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Csak meglesz valahol

Rékai hangsúlyozta a hvg.hu-nak, nekik semmi közük nem volt a Buda-Cashez, nem azért volt a megtakarítás a BRB-nél, hogy forgassák a pénzt. Kifejezetten konzervatív módon kezelték a pénztártagok megtakarításait: csakis állampapírt vettek, illetve bankbetétbe helyezték.

Az ügyvezető azt mondta, a botrány kirobbanása utáni napokban az alkalmazottaik 8-10 órában szinte csak az ügyfelek indulatos vagy kétségbeesett leveleire válaszoltak. Rékai és Kadlecsik bízik benne, hogy a BRB felszámolója a jegyzett tőkéből, a fiókokban lévő készpénzből, illetve a bank által kihelyezett hitelek megtérüléséből előbb-utóbb ki fogja egyenlíteni az itt keletkezett 4 milliárdos – ezen belül a Honvéd Egészségpénztár 1,84 milliárdos – követelését. Ugyanis Rékai biztos benne, hogy hiába mutatott nullát az egyenlegük február 24-én, a megtakarítás ott van a BRB-ben. Ezt magyarázták egyébként a pénteki ülésen a küldötteknek és a megjelent pénztártagoknak is.

http://hvg.hu/kkv/20150326_Brokerugy_28_ezer_embernek_tilos_volt_ami

Mindenkit hülyére vesz a kormány a Quaestor-ügyben

A csaló Quaestornál tartott állami pénzek, és azok kivételével kapcsolatos, elég nyomós kérdésekre próbált válaszolni a kormány, több fronton is. Ezekben egy valami volt közös:

a kormány nem vállalja a felelősséget semmiért.

Újdonság: beigazolódott, a Quaestor tényleg bizniszelt az állami MNKH értékpapírjaival

Közben új fejlemények is vannak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ugyanis értetlenkedik az Origónak, hogy miért készpénzben kapták vissza a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) 3,8 milliárd forintját, miért nem állampapírban. Szijjártó minisztériuma úgy próbálja beállítani magát, mint aki áldozatul esett a csalárd a Quaestor engedély nélküli tevékenységének.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy a Quaestor nem egy elkülönült számlán kezelte az MNKH pénzét, hanem adta-vette azokat, tőkepiaci műveletekben használta fel a közpénzt. A Quaestor-csalást táplálta közpénz is.

Egyben azt is jelenti ez, hogy azzal, hogy a kormány kikérte ezeket az értékpapírokat, és a Quaestornak egy 3,8 milliárd forintos kifizetési kötelezettsége lett,

amivel valóban hozzájárulhatott a pilótajáték bedöntéséhez,

amivel 30 ezer egyszerű ügyfél veszthette el megtakarítását.

Egyelőre nem kaptunk arról hírt, hogy Szijjártó Péter benyújtotta volna a lemondását azért, mert az általa felügyelt állami cég pénzével az ország történetének legnagyobb csalását szervező cég trükközött.

A következő reakciót is megkaptuk arról, hogy Szijjártó találkozott vagy kommunikált-e Tarsoly Csabával az utóbbi időben:

“Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Quaestor csődjét megelőző időszakban nem találkozott Tarsoly Csabával, és semmilyen levelet nem kapott a Quaestor vezetőjétől.”

Figyelem: a “csőd előtt”. Ami, mint azóta kiderült, még kétszer sem került benyújtásra.

“Brókerbrigádok, bankárok és uzsorások”

Lázár János miniszterelnökségi miniszter és Giró-Szász András kommunikációs államtitkár pedig hosszasan beszéltek arról sajtótájékoztatójukon, hogy mennyire nem tudtak semmit, és mennyire nincs a kormány egészének semmi felelőssége a mostani brókerügyekben. Lázár különösen sikamlósan beszélt általánosságban “a brókerekről”, illetve “a brókerbrigádokról, bankárokról és uzsorásokról”, amivel nem túl elegánsan mosta össze a piac becsületes és köztörvényes bűnöző tagjait.

Miért nem tájékoztatta a kormány a közvéleményt arról, hogy megrendült a Quaestor helyzete?

“A kormány rémhírkeltési tevékenységet nem lát el”

– mondta Giró-Szász András.

“Csak nyilvános adatokból dolgoztunk. A Quaestor-kötvényesek is tudták, hogy csődbe ment a Buda-Cash”

– mondta Lázár János.

MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

A Nemzetgazdasági Minisztérium, mint kiderült, készített egy jelentést a pénzügyi szolgáltatók állapotáról, amit február végén vagy március elején prezentáltak egy kormányülésen. Állítólag nyilvános adatok alapján. Ezt a jelentést nem hozták nyilvánosságra. Ez alapján vonta le Orbán Viktor azt a következtetést, mondta Lázár, hogy ki szedni minden állami pénzt a brókercégekből.

Hozzájárult a kormány a Quaestor bedöntéséhez? Hiszen, mint fentebb láttuk, nem egyszerűen az elkülönített értékpapírokat traszferálta át a Quaestor, hanem készpénzben fizetett (ezzel valószínűleg eléggé felerősítve a likviditási válságot a cégnél). A válaszok:

“A miniszterelnök nem a Quaestorból, hanem általában a brókercégekből vetette ki a pénzt”

– mondta Giró-Szász András.

“Ez nem életszerű. És egyébként is, ha nem csaltak volna, nem lett volna baj”

– mondta Lázár János. Sőt, volt annyira cinikus a miniszterelnökségi miniszter, hogy azt mondja: a Quaestor ügye utólag meg is erősítette, hogy a kormány jól döntött, amikor kivette az általa kezelt adófizetői pénzeket onnan. És hogy az állam számára “aránytalanul nagy kockázat volt” a Buda-Cash ügy után brókercégekkel kezeltetni a pénzt.

Mi van a titkosszolgálatokkal? Annyira inkompetensek, hogy nem tudtak semmit erről, vagy a kormány elhallgat valamit?

“Nem kapott a kormány értelmezhető jelzést az alkotmányvédelmi hivataltól, hogy a pénzügyi rendszer ilyen instabil lenne”

– mondta Lázár János. Ennyi. A titkosszolgálat gazdaságvédelmi feladatával kapcsolatos gigantikus mulasztásra vonatkozó annyira kérdésre annyit válaszolt a kormány, hogy “ja, nem szóltak”. Olyan csalásokról van szó, amiket hosszú éveken át pörgettek, több tízezer ember megtakarításait kezelték, és az egyik esetben, a Quaestornál az államnak mint üzleti partnerét is vizsgálnia kellett volna a céget. Lázár János számára érezhetően idegen gondolat, hogy ebből magára vagy a kormányra nézve bármiféle felelősséget állapítson meg.

Meddig érnek az ügy szálai?

“A brókerek, bankárok és uzsorások mindent megtesznek, hogy közel kerüljenek a politikusokhoz. De ez nem jelenti azt, hogy a politikusoknak – akár ellenzékiekről, akár kormánypártiakról van szó – bármi köze lenne a lopáshoz.”

– mondta Lázár János. Szóval szegény Szijjártó Péter csak áldozat volt, hogy minisztériuma több fronton is üzletelt a csaló Tarsoly birodalmával.

Többször elmondta Lázár, hogy azért választották a Quaestort, mert ott volt a legolcsóbb a számlavezetési díj. A jutalékokról nem beszélt, és azt sem mondta el, hogy honnan máshonnan kértek ajánlatot. Azt is próbálta elkenni a miniszter, hogy miért nem az államkincstárnál tartották a pénzt az állami cégek: állítása szerint azért, mert “az is pénzbe kerül”. Mintha nem lenne semmi különbség aközött, hogy egy állami cég az államnak, vagy egy magáncégnek fizet.

Lázár és Giró-Szász gyakran utalgattak arra, hogy “nem tudni, hol a pénz”, mármint a 100+150 milliárd, amit a két nagy brókerbotrányban elsíboltak. Pedig mind a Buda-Cash, mind a Quaestor ügyében elég jól körülhatárolható, hogy milyen hibákat finanszírozhattak a csalásokkal: a Buda-Cash esetében a saját számlás kereskedésen elszenvedett mínuszokat, a Quaestornál pedig a cég – papíron jól látható – veszteséges működését finanszírozták belőle. A kormány tehát csalárd módon azt sejteti, hogy csak gigantikus magánvagyonokat gyarapítottak a csalásból, aminek visszaszerzésével a károsultaknak érdemben segíteni lehetne (egyben kikerülve azt a kérdést, miért hagyják a hatóságok, hogy a Quaestorból épp aktívan tüntetik el a pénzt és semmizik ki a kötvényeseket). Pedig ezek a cégek a pénz óriási többségét valószínűleg egyszerűen elvesztették.

http://444.hu/2015/03/26/nagyon-durvan-terel-a-kormany-a-quaestor-ugyben/

A nagy Quaestor-rejtély

A nagy Quaestor-rejtély

Két és fél hétbe telt az, amire más, sokkal kisebb ügyekben is egy-két napot kell csak várni: a Quaestor vezérét, Tarsoly Csabát előállította a rendőrség. De mi ez a teszetoszaság? Hogyan lehet egy priuszos embert, Orgován Bélát vezérigazgatójává tenni egy óriási cégnek? Miről és mikor tudott Orbán Viktor és kormánya? Beszélhetünk-e bennfentes kereskedelemről?

Két és fél hete robbant ki Magyarország történelmének egyik, ha nem a legnagyobb pénzügyi botránya, a Quaestor-ügy. A jegybank gyanúja szerint 150 milliárd forinttal verhette át a Quaestor vezetése, Tarsoly Csabáék az embereket, intézményeket. És egyre több a megmagyarázhatatlan dolog.

Miért kerülgette Tarsoly Csabát a rendőrség? Miként lehet, hogy csak most került bárki is előzetesbe?

Az egész Quaestor-botrányban nem is az az egyik legérthetetlenebb elem, hogy a céggel kapcsolatos nyomozásról alig lehet tudni valamit, s a rendőrség a Buda-Cash, illetve a Hungária Értékpapír ügyéhez képest látványosan szűkszavú, hanem inkább az, hogy valakik valamiért nagyon körülményesek. Pedig az ügy állítólag 150 milliárdos csalásról szól, ami nagyobb mint a másik két ügy összege együtt.

Nagyon szokatlan, hogy Tarsoly Csaba csütörtök délután még mindig szabadlábon volt, és a rendőrség sem hallgatta ki még akkor - mondta a hvg-hu-nak egy neve elhallgatását kérő ügyvéd. Amikor kiderül, hogy egy cégnél valami csalás, pénzügyi visszaélés történhetett, a rendőrség általában másnap, rosszabb esetben harmadnap az ügyben vélhetően fontos szerepet betöltő, vagy az ügyről érdemi információval szolgáló személyt kihallgatja. Vagy tanúként, vagy pedig - ha jó eséllyel sáros - gyanúsítottként, utóbbi esetben pedig a meghallgatás végeztével őrizetbe is szokták venni.

Itt azonban két és fél héttel a botrány kirobbanása után, csütörtökön késő délután állították elő Tarsolyt a rendőrök, vitték meghallgatásra. Pedig a Magyar Nemzeti Bank már március 10-án bejelentette, hogy az elmúlt években 150 milliárd forint hamis kötvényt bocsátott ki a Quaestor Financial Hrurira Kft., melynek egyetlen ügyvezetője a cég 2007-es alapítása óta Tarsoly Csaba.

A Hungária Értékpapírtól az ügy kipattanásának napján elvittek a rendőrök három gyanúsítottat, és három nap múlva már előzetesben voltak. A Buda-Cash-ügyben sem iparkodott nagyon a rendőrség, a letartóztatásokkal mintegy két hetet csúszott a hatóság, de végül ott is előállítottak 10 embert, majd hármat, köztük a vezérigazgatót előzetes letartóztatásba helyezték.

A rendőrség eljárása a Hungária Értékpapírnál emlékeztet leginkább a korábbi években látott gyakorlatra. Hasonlóan gyorsan reagált például a hatóság a Capital Partners 2010-es ügyében: két nappal azután, hogy a rendőrség lecsapott a gyanú szerint 10 milliárd forint ügyfélpénzt elsíboló pénzügyi vállalkozásra, 7 gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyeztek.

Hosszú hallgatás

A rendőrségi hallgatást most nem igazán lehet csak a nyomozás érdekeire hivatkozva magyarázni. A rendőrség csupán annyit árult el szerdán, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csalás gyanúja miatt folytat nyomozást, ismeretlen tettes ellen. Azt sem mondták el, hogy mi történt eddig a nyomozás során, például tartottak-e házkutatást, lefoglaltak-e adathordozókat, dokumentumokat a Quaestornál. Tarsoly Csaba ügyvédje annyit elárult a hvg.hu-nak csütörtök kora délután, hogy a Quaestor központjában volt házkutatás és lefoglalás is, azt nem mondta meg, miket vittek el a rendőrök. Csak csütörtök késő délután érintkezett először Tarsoly a rendőrökkel a hivatalos jelentések alapján.

A titkolózás hivatalos indoka: a nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról nem adhatnak, adhattak bővebb tájékoztatást. Ehhez képest a Buda-Cash- és a Hungária Értékpapír ügyében a botrány kipattanása után 24 órán belül annyi legalább kiderült, hogy lefoglalták a cégek dokumentumait és adathordozóit.

Miként történhet meg, hogy 4,5 év börtönbüntetés után Orgován Bélából egy Quaestor-cég vezérigazgatója lehet?

A Polgári Törvénykönyv külön rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy egy cégnél ki lehet vezető tisztségviselő. A vezető tisztségviselőnek jelölt, választandó személynek nyilatkozatot kell tennie, hogy nem áll tiltás alatt. Egy ügyvédnek nem kell ezt ellenőriznie, sőt, egy igazgatóváltás (vagy bármely vezető tisztségben történő váltás) mehet ügyvédi közreműködés nélkül is, az legtöbbször csak akkor lép be a folyamatba, ha már a cég döntéseit a cégbíróság felé le kell jelenteni, változásbejegyzést el kell indítani - magyarázta a hvg.hu-nak Szőnyi Viktor ügyvéd. Jobb esetben persze az ügyvéd tájékoztat is a törvényi feltételekről, eljárásrendről.

A Ptk. szerint „nem lehet vezető tisztségviselő az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült.” Itt nemcsak a szabadságvesztés a fontos, hanem az is, hogy a hátrányos következmények alól mentesült-e az illető. Ehhez pontosan ismeri kellene, milyen ügyek miatt jött össze Orgován Béla 4,5 éves börtönbüntetése, és azok a bűncselekények mikor történtek.

A cégbíróságnak kell a változás bejegyzése előtt ellenőriznie, hogy valóban nem esik-e a törvény által felsorolt tiltások alá az új vezető tisztségviselő. Ha kiderül később, hogy a vezető tisztviselő által tett nyilatkozat nem valós, akkor például okirathamisítás miatt felelősségre kell vonni az illetőt. Azt nem tudni, hogy a cégbíróság bejegyezte-e Orgován Bélát vezérigazgatónak, 15 napja van erre, illetve a feltételek ellenőrzésére, és március 16. óta csak tíz nap telt el. (Ráadásul Tarsoly Csaba két napja jelezte, visszaveszi a vezérigazgatói posztot.)

Tarsoly Csaba

Fotó:

Tarsoly Csaba azt állította, nem volt tisztában a cége új vezérigazgatójának személyével. Hogy lehet ez?

Miután hétfőn kiderült, hogy Tarsolyék cége, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatói posztjára egy büntetett előéletű, volt közmunkást neveztek ki, Tarsoly Csaba rá két napra, szerdán váratlanul bejelentette: visszaveszi a cég vezetését. Azzal védekezett, hogy nem volt tisztában az új vezérigazgató személyével. Két lehetőség van, hogy mit értett ez alatt - de mindkettő inkább csak mosakodásnak tűnik.

Az egyik magyarázat szerint a Quaestor-csoport fő tulajdonosa ezzel azt állította, hogy nem tudta, ki az új vezérigazgató. Ez nem túl életszerű, ugyanis azt feltételezi, hogy nem is találkozott vele, kezet sem fogtak. A közgyűlési jegyzőkönyv alapján azonban hihető, Orgován Béla ugyanis nem volt jelen a közgyűlésen. Áll azonban ebben az esetben is a kérdés: ha semmit nem tudott róla, miért látta jónak a Quaestor-csoport fő tulajdonosa, Tarsoly Csaba, hogy a közgyűlés levezető elnökeként Orgovánt javasolja vezérigazgatónak maga helyett?

Ami még nyilvánvalóbbá teszi az egész helyzet abszurditását: a március 16-i közgyűlésre három héttel korábban, február 27-én ment ki meghívó, az egyik napirendi pont pedig arról árulkodik, Tarsolyék már akkor tudták, mit terveznek. Az egyik napirendi pont ugyanis így szól: “döntés az igazgatóság megszüntetéséről, és vezérigazgató megválasztásáról.” És pont ez történt március 16-án. Tény, itt elméletileg előfordulhat, hogy február végén még nem tudták, hogy pont Orgován Bélát teszik meg vezérigazgatónak. Lehet persze az is, hogy Tarsoly azt akarta mondani, nem volt tisztában Orgován Béla előéletével.

Ő amúgy most lényegében egy titokzatos reorganizációs tanácsadó mögé bújva állítja, hogy nem tudta, ki is valójában Orgován. (Hiába próbáltuk napokon keresztül kideríteni, ki ez a reorganizációs tanácsadó, nem tudtuk.) Tarsoly viszont még ma is tulajdonosa a Quaestor-csoportnak, vezérigazgatói posztjáról így mondott le, és tette meg két társával (felesége és apja) Orgován Bélát vezérigazgatónak a csoport központi cégében. Márpedig aligha életszerű, hogy egy tulajdonos anélkül ültet be bárkit a cégének élére, vezető pozíciójába, hogy nem bizonyosodik meg arról: nincs semmi baj az illetővel. Kérhet erkölcsi bizonyítványt (és általában szoktak is a cégeknél), referenciákat, ráadásul ilyen kaliberű, sok százmilliárd forint felett rendelkező cégnél komoly fejvadászokkal szokták kiválasztani a vezetői pozícióra aspirálókat - világított rá Szőnyi Viktor ügyvéd Tarsoly magyarázatának abszurditására. Ráadásul, folytatja a jogász, nagyon speciális helyzetben volt a Quaestor, fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetet kommunikált magáról a cég, ilyenkor pedig a Polgári törvénykönyv előírásai szerint nem a tulajdonosok, hanem a hitelezők érdekét is előre kell sorolni bármilyen, a céget érintő döntésnél.

Miért nem ugrik a felügyelet és az ügyészség arra a találgatásra, hogy Orbán Viktor és a Szijjártó Péter vezetése alatt álló Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezetői bennfentes kereskedést felytatta-e?  

A külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház március 9-én, a Quaestor Hrurira első öncsőd-bejelentésének napján 3,8 milliárd forintot vett ki a Quaestortól. A döntést erről - az Index értesülése szerint - már március 5-én meghozták, amikor az ügyfelek zöme még semmit nem tudott arról, hogy a Quaestor bajban van. A KKM tagadja, hogy törvénytelen információi lettek volna a cégről, és azt állítja, azért vették ki a pénzt, mert észrevették: az ügyfelek elkezdték kivonni a befektetéseiket a brókercégektől. Vagy ahogy legutóbb Lázár fogalmazott, ez "egyszerű életösztön" volt a részükről.

A helyzet azonban a KKM magyarázatánál jóval bonyolultabb. Kiderült ugyanis, hogy Tarsoly Csaba levelet írt Orbán Viktornak, a kormányfő pedig szerdán elismerte, hogy ő személyesen adott utasítást arra: a minisztériumok vegyék ki a pénzüket a brókercégektől. A levél tényét Lázár János is elismerte, miként azt is, hogy az ügyet Orbán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterre szignálta. Azt azonban Lázár nem mondta, hogy mikor kapta meg a Tarsoly-levelet a kormányfő (március 9. előtt vagy után), mi állt pontosan abban. Utóbbiról annyit árult el: csak olyasmi volt benne, amit Tarsoly vélhetően március 8-án a jegybanknak elmesélt. Az erre vonatkozó kérdésünkre az NGM sem reagált.

Napok óta az a kérdés fogalmazódhat meg tehát az emberekben, hogy követett-e el bennfentes kereskedést a kormány, juthattak-e bennfentes információkhoz az ügy kirobbanása előtt, és Orbán Viktor már ezek birtokában utasította-e a külügyet és az MNKH-t a pénzek kivételére? Vizsgálat ezügyben nem indult egyelőre, az ügyészség sem közölt semmit. A PM és a Jobbik viszont bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tett.

A bennfentes kereskedelem egyébként bűncselekménynek is minősülhet, és a Büntető Törvénykönyv - 410. paragrafusa - alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tarsoly Csaba Szijjártó Péterrel

Fotó:

Mi értelme lehetett volna Orgován Béla vezérigazgatói karrierjének?

A tényeket nem ismerjük, de ha csak a helyzetből adódó lehetőségeket mérlegeljük, Orgován Béla vezérigazgatói ténykedésének az elsikálás - iratok eltüntetése - lehetett volna a kézenfekvő értelme. Egy másik lehetőség, hogy Orgován a bajba jutott pénzügyi cég reorganizációját hajthatta volna végre, de szakmai előélete alapján az új vezérigazgató ehhez teljesen alulképzett volt.

Hol a pénz?

A Buda-Cashnél, illetve az annak tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó DRB-bankokból legalább 60 milliárd forint tűnt el, a Hungária Értékpapírnál alsó hangon pár százmillió forint hiányzik, a Quaestornál minimum 150 milliárdos fiktív kötvényekről beszélt a jegybank. De senki nem tudja, bő egy hónapja az első botrány kirobbanása után hol a pénz. Még Lázár János, titkosszolgálatokat is irányító, Miniszterelnökséget vezető miniszter sem, legalábbis ezt állítja a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A bennfentes kereskedelem

A tőkepiacról szóló törvény szerint bennfentes az olyan pénzügyi eszközökkel kapcsolatos információ, amely még nem nyilvános, közvetlenül vagy közvetve pénzügyi eszközre vagy a pénzügyi eszköz kibocsátójára vonatkozik, és nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas. Ilyen információ lehetett a Quaestor öncsődjének bejelentése előtt, hogy baj van a cégnél, és kormányzati segítség nélkül beleáll a földbe.  

A törvény három tényállást határoz meg bennfentes kereskedelemként. Az első, amikor valaki bennfentes ügyletet köt, vagy erre ad megbízást bennfentes információ felhasználásával. A második, amikor egy bennfentes személy tovább ad egy bennfentes információt. A harmadik pedig az, amikor egy bennfentes személy valakit arra biztat, hogy kössön bennfentes ügyletet. Ebbe a kategóriába eshetne elméletileg az, hogy Orbán Viktor bennfentes információk alapján utasítást adott az állami pénzek kivételére a brókercégektől, beleértve a Quaestort, majd külügyminiszter is utasíthatta a KKM cégét, hogy vegye ki a pénzt.

A törvény egyébként arra is kitér, hogy azokra az esetekre érvényesek ezek a tényállások, amikor valaki „tudta vagy az adott helyzetben általában elvárható gondossággal eljárva tudnia kellett volna, hogy a felhasznált információ bennfentes információnak minősül”.

http://hvg.hu/gazdasag/20150326_A_nagy_Quaestorrejtely

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr577307646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2015.03.26. 19:49:28

MIÉRT NINCS ELŐZETESBEN GECIORBÁN? minden nap eszt kérdezem!

guma 2015.03.28. 11:16:37

@taga20: :)

vérnyomásodra vigyázz!
süti beállítások módosítása