Egy rakás olyan gyógyszer van, amit idehaza nem támogat az társadalombiztosító, más EU-s országokban azonban igen.

Egy friss német vizsgálat szerint Európában az elmúlt 5 évben 32 olyan gyógyszert engedélyeztek, amelyek valódi áttörést hoztak súlyos betegségek kezelésében. A készítményekből azonban 25-öt nem térít meg a társadalombiztosító hazánkban. Erről Hadházy Ákos posztolt a minap a közösségi oldalán.

A független képviselő bejegyzését változtatás nélkül idézzük:

„32 új és komoly áttörést hozó gyógyszerből 25 nem elérhető Magyarországon,

mert Orbánék szerint drága.

(Nem úgy, mint a repülőtér…)

Magyarul is megjelent annak a nemzetközi összehasonlító vizsgálatnak az eredménye, amelyik valami egészen drámai bizonyítékot ad a Fidesz kormány ellen.”

A partizanmedia.hu-n megjelent részletezés szerint az Investigate Europe adatgyűjtése világított rá, milyen drámai a helyzet Magyarországon. Az elemzés szerint

a lista élén állunk azzal, hogy 32-ből 25 készítmény nem támogatott a társadalombiztosító által.

Ezekhez a gyógyszerekhez kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel juthatnak hozzá az érintettek – fejtették ki a portálon.

„Sokszor az a döntés, hogy nem hoznak döntést. Nem meri senki vállalni a politikai felelősséget, hogy kiálljon és megmondja, hogy erre és erre a gyógyszerre nincs pénz”

– fogalmazott a jelenség kapcsán egy állami szervnél dolgozó szakember.

Van, ahol mindegyik innovatív gyógyszer elérhető, nálunk azonban alig van ilyen készítmény

Az elemzés szerint mellesleg akad olyan ország, ahol mind a 32 gyógyszer elérhető. Ilyen például Ausztria és Németország.

„A magyar kormánynak nem az a fontos, hogy az állampolgárai minél inkább hozzáférjenek ezekhez a gyógyszerekhez. A magyar kormánynak az a fontos, hogy horribilis drágán megvásároljuk a Vodafone-t, vagy megvásároljuk a repülőteret”

– mutatott rá Hadházy Ákos az RTL Híradóban. Mint mondta, információi szerint az egyedi finanszírozási kérvényeket gyakran visszautasítják. A politikus úgy döntött, közérdekű adatigényléssel fordul az egészségbiztosítóhoz, írásbeli kérdést tesz fel Pintér Sándor belügyminiszternek.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a jelenség kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar állam keveset költ gyógyszerekre, gyógyszertámogatásra, közfinanszírozott egészségügyre. Megjegyezte,

az Orbán-kormány az uniós átlag felét költi egészségügyre,

ezért nem jut pénz a drága gyógyszerekre. Mint kiemelte, az egyedi elbírálásos rendszer meglátása szerint diszkriminatív.

Az egészségbiztosító szerint a hasonló kérelmek száma az elmúlt 5 évben közel a duplájára nőtt. Kifejtették, hogy azt esetek 97,7 százalékában pozitív döntés született. Jövőre az egyedi méltányossági támogatásról már egy alapítvány fog dönteni, erről nemrég döntöttek a parlamentben.

https://valodihirek.hu/2024/06/26/pinter-sandor-gyogyszerek-hadhazy-akos