He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Csányi Vilmos: Hazánk egyre jobban hasonlít a világháború utáni önmagára

2024.01.02. 08:00 guma70

A 24.hu karácsonyi nagyinterjút készített Csányi Vilmos etológussal. A beszélgetés onnan indult vagy az előzte meg, hogy elkérték a Széchenyi-díjas etológus öt legkedvesebb regényének címét, hogy beszélgethessenek róluk egy ünnepit. Csányi Vilmos szerint érteni kéne, hogy egy ország jövője az oktatásától függ.„Ez a rendszer nemcsak anyagi, hanem szellemi nyomorba is taszít három-négymillió embert. Nemcsak azért, mert kevés a pedagógusok fizetése, majd eltartja őket a családjuk, hanem mert alapvetően meg kellett volna változtatni az oktatási rendszer tartalmát is, a huszonegyedik századhoz igazítani, de ez nem történt meg” – mondta Csányi Vilmos Széchenyi-díjas etológus.

Az interjúban egyebek mellett arról is beszélt, hogy:

  • Emberszeretet nélkül nem létezne emberi kultúra.
  • A jövő misztériuma című könyvet azért választotta, mert kivitelezhetőnek tűnő megoldásokat kínál a bioszféra megmentésére, a fogyasztás azonnali letörésére és a túlszaporodás visszafordítására.
  • Érteni kéne, hogy egy ország jövője az oktatásától függ. 
  • „Hazánk egyre jobban hasonlít a világháború utáni önmagára: van egy diktátora, és egyre több elbutult polgára lesz.”
  • Ma az a hiedelem, hogy elemi jogod gyereket csinálni. Csányi Vilmos szerint ez tévedés. Ahogy a szavazati jog is elemi jog, és az is vitatható, és képzettséghez kötné, pedig „nem tagja annak a szélsőjobbos izének, na, mindegy.”
  • Egy kulcskérdésben egyetért A jövő minisztériumának szerzőjével, Stanley Robinsonnal és Orbán Viktorral: nem szabad eltérő kultúrákat összekeverni.
  • Az igazi változáshoz, a bioszféra megmentéséhez át kell nevelni az emberiséget, ami hosszú, bonyolult folyamat, és az iskolában kell kezdeni. Ez legalább százötven év. 
  • Azért is érdemes élni, hogy olvasson az ember. „Danyi Zoltánt különösen azért érdemes olvasni, mert tökéletes természetességgel ír bármiről.”

Csányi Vilmos öt kedvenc könyve

Thomas Mann: József és testvérei;
Thomas Mann: A kiválasztott;
Franz Werfel: A meg nem születettek csillaga;
Kim Stanley Robinson: A jövő minisztériuma;
Danyi Zoltán: A rózsákról.

(Borítókép: Csányi Vilmos. Fotó: Karip Timi / Index)

https://index.hu/belfold/2023/12/25/csanyi-vilmos-etologus-kedvenc-konyvek-szemle-oktatas/

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8118288607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2024.01.04. 10:24:20

mindenkinek BUÉK!

köszöntöm a tegnapi több 100 nemzetközi látógatót akik itt időztek órákat és remélem találtak pár érdekes, értelmes olvasnivalót.

azt hiszem egy kis vakációra megyek - de ne feledjétek nem szeretném, ha tis lazsálnátok :)
:DDD

BiG74 Bodri 2024.01.05. 06:35:21

@guma70:
Boldog Újévet!
Mindenkinek is!

Jó szórakozást!

látjátok feleim szümtükkel 2024.01.17. 12:59:50

444.hu/2024/01/17/novak-katalin-oroszorszag-atlepte-a-rubikont?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=novak-katalin-oroszorszag-atlepte-a-rubikont

"A kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút, és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, Novák Katalin azt válaszolta, „Oroszország nem győzhet”. Szerinte „mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót, és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor, és melyik az, amelyiket megtámadták”."

Orbán szájává válik a köztársasági elnök, mert ő nem meri kimondani amit vele mondat ki?

guma70 2024.01.18. 15:50:00

helló!

ide is kell csepegtetned a hireket, mert látod lelassultam de nagyon... :D

látjátok feleim szümtükkel 2024.01.18. 16:26:49

@guma70:

Nincs veled baj, csak a másikon eltűntek a kommentek amikor azt vitattam, hogy az oroszokat senki nem hívta Ukrajnába, és ha Amerika ott van, azt megtehetik, mert az ukránok otthon vannak, és bárkit beengedhetnek, Putyin meg köszönés nélkül belökte az ajtót.

Azért Katalin asszonyság simított is azon amit mondott, mert elkezdte mantrázni amit Orbán mondogat, és aki érdemben nem tesz semmit. Soha nem írtak olyat, hogy Orbán felhívta Putyin elvtárs figyelmét arra, talán abba kéne hagyni már. Főleg azért, mert a 150 ezer fős magyar kisebbséget is veszélyezteti. A többi 43 millió ember az nem fontos?

látjátok feleim szümtükkel 2024.01.18. 16:27:27

@guma70:

Ja, coviddal nagyon vigyázz, engem kiütött. Nagyon.
süti beállítások módosítása