He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Négyszer indultak rohamra a magyarok idén az állampapírokért, háromszor jöttek ki belőle rosszabbul

2023.12.27. 05:55 guma70

2023 egyik legfontosabb témája az infláció volt. Azok, akiknek nincs mit a tejbe aprítani, azon gondolkodtak, hogy hogyan jönnek ki hónap végén a fizetésükből. Azok, akiknek van mit a tejbe aprítani, azon gondolkodtak, hogy hogyan tudnák úgy befektetni a pénzüket, hogy az visszanyerje az infláció előtti értékét, vagy legalább ne veszítsen belőle még többet.

Ez utóbbi csoport kedvenc befektetési eszköze idén az állampapír lett, az év első felében valóságos őrület alakult ki az inflációkövető, prémium papírok körül. Ezek ugyanis utólag fizetnek az infláció után, vagyis idén vissza lehet velük nyerni a tavalyi drágulást, jövőre pedig majd az ideit.

De amennyire jó ez a rendkívül kedvező kamatozás a vásárlóknak, olyan sokba kerül az államnak, és ezzel ők is pontosan tisztában vannak, ezért év közben többször is rontottak az állampapírok kamatszintjén. Ez pedig a jelek szerint óriási hatással volt a vásárlókra, minden körnél tízmilliárdokat zsákoltak a még elérhető kedvezőbb kötvényekből. A következő ábrán azt mutatjuk be, hogy az elmúlt egy évben melyik héten mennyi prémium állampapír fogyott.

A grafikonon jól látszik, hogy négy hatalmas ugrás volt a megvásárolt állampapírok mennyiségében. Ezek a következők voltak:

  • Januárban csúcsosodott ki az infláció, ekkor a 25 százalék fölött volt a drágulás éves üteme. Erre több százezren kaptak a szívükhöz, hogy a párnacihában tárolt pénzük hirtelen ötödével ér kevesebbet. Ebben a helyzetben rengetegen vásároltak az akkor még rendkívül kedvező feltételek mellett árult állampapírokból.
  • Május végével kivezették 1,5 százalékos kamatprémiummal árult hétéves állampapír-sorozatot, és jött helyette egy 1 százalékos kamatprémiumot fizető nyolcéves papír. A váltás hetében 123 milliárd forintért vásároltak be a magyarok az előző sorozat maradékából.
  • Július végével aztán ezt csomagot is megszüntették, és jött egy minden szempontból rosszabb, tíz éves futamidejű és csak 0,25 százalék kamatprémiumot fizető sorozat. Ekkor az előzőnél is nagyobb roham indult és a váltás előtti két hétben 260 milliárdért vettünk prémium állampapírokat.
  • Azt hihettük, hogy ennél nagyobb őrület már nem lesz, de november 28-ával kivezették az utolsó tisztán inflációkövető papírokat is. Helyettük egy olyan hibrid sorozat jött, amely a következő másfél évben fixen 9,9 százalékos kamatot ad, vagyis nem lehet már vele évi 15-20 százalékot kaszálni. Erre a magyarok még a korábbinál is mélyebben nyúltak a zsebükbe, és képesek voltak két hét alatt 280 milliárd forintot kölcsönadni az államnak.

Az ábrán az is látszik, hogy a négy nagy felindulást leszámítva az érdeklődés év közben folyamatosan csökkent. Míg az év első felében simán heti 50-100 milliárdot vásároltunk ezekből a papírokból, addig december első két hetében már csak tízmilliárd forint környékén.

A prémium állampapírokkal amúgy ezermilliárdokat keresnek a befektetők a következő két évben, ami pontosan ugyanennyibe kerül az államnak, vagyis az összes többi magyarnak. A kormány annyira hisz ebben, hogy minden magyar állampolgárnak automatikusan kincstári értékpapírszámlát nyitnak, hogy a mostaninál is könnyebben lehessen állampapírt vásárolni.

Arról, hogy a most elérhető, 2032/I sorozattal mikor mennyit lehet keresni, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

https://telex.hu/gazdasag/2023/12/24/allampapir-lakossag-premium-inflaciokoveto

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6718288939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2023.12.28. 20:08:24

"A kormány annyira hisz ebben, hogy minden magyar állampolgárnak automatikusan kincstári értékpapírszámlát nyitnak, hogy a mostaninál is könnyebben lehessen állampapírt vásárolni."

Hisz a rossebeket. Kénytelen ezt tenni. Bár már kezdi megbánni, mint a kutya, amelyik kilencet kölykedzett. Egyrész ezt a hozamot fel kellene köhögnie nagy nehezen. Ez még csak az egyik probléma. A másik, hogy ez a pénz hiányzik a gazdaságból. Drágák a hitelek, nincsen olcsó pénz beruházásokra, és a fogyasztásra sincs, mert a lakosság elkölthető pénze ott rohad állampapírban. Ez van akkor, ha a költségvtés lukas, és ki kell pótolni valamiből (kölcsönök). Értem én, hogy külföldi alapoknak eladósodni kockázatos, mert azok elég könnyen kiugranak Magyarország finanszírozásából, de a belföldi adósságnak is megvannak a maga hátulütői. Nevezetesen az, hogy lefagy a gazdaság, és azt kurva nehéz beindítani ismét, legalábbis a forint árfolyamának jelentős rombolása nélkül.
Értékek nélkül nem megy a mutatvány. Mik az értékek? Hozzáértés, tanultság, becsületes és kemény munka, egészség, józan szemlélet. Az alapok hiányoznak, aminek pedig nincsen alapja, az nem is áll meg.

látjátok feleim szümtükkel 2023.12.28. 21:29:12

@s:

Mi a gond? Lőrinc barát az ország leggazdagabb embere lett. Még bankot is kapott. Kérdés meddig tudja fokozni?

BiG74 Bodri 2023.12.30. 12:19:23

@s:
Tömör, értékes összefoglalás. Csak hát egyre több a buta véglény nemcsak hazánkban, hanem a bolygón is!
A telex is ilyeneket tud írni
"folyamatosan nőtt a háztartások részesedése az államadósságból, és idén a kamatkiadások 41 százaléka már őket gazdagítja." hát a fentiek tükrében ezt már nem is kommentálnám, pláne hogy elhangzik ez is:
"Az érintett, közép- és felsőosztálybeli családoknak ez most nagyon jó üzlet, az ilyen típusú állami költekezés ugyanakkor egyfajta perverz újraelosztást valósít meg: a magyar állam az elkölthető pénze jókora részét olyan célra fordítja, amiből nem a szegényebb rétegek (vagyis az újraelosztás eredeti célzottjai) helyzete javul, miközben a mindenki által használt közszolgáltatások (pl. oktatás, egészségügy, szociális rendszer) javítására is kevesebb jut."
Gratulálok mindenkinek! Összehoztuk!
Ezek után, mikor az agyilag zokni szegény rétegek, valami rém elhivatott módon a fideszt támogatják. Akkor akinek egy kicsit több jutott, miért ne álljon be ezen emberek további lealázásába, és próbálja rövid életét a lehető legjobb anyagi körümények között leélni?

guma70 2023.12.30. 18:26:48

röviden:

nem hallottak és nem tanultak az emberek a békekölcsönről???

látjátok feleim szümtükkel 2023.12.31. 10:08:05

Közben nem tudták követni azt sem, hogy az állam hitelezése mellett a 2022. júliusi 2352,10 Mrd Ft államháztartási hiány 2003. decemberre 4340,30-ra nőtt. 2022. júliusa óta pedig így nőtt a GDP-arányos hiány: 3,50, 4,1, 3,90, 3,90, 5,20, 5,9 %.

A béke kölcsön a béka alatt végezte. Sokaknak nem lett visszafizetve, de mindenki szégyellt róla beszélni. Pedig azt kötelező volt váltani, ezt meg önként, és dalolva teszik az emberek.

BiG74 Bodri 2023.12.31. 16:01:55

@látjátok feleim szümtükkel:
Ave ceasar morituri te salutant!
Mondjuk azok tudták hová mennek!

Boldogabb új évet!

s 2024.01.01. 01:01:32

@guma70: Hallani éppen hallottak. Csak nem tanultak. Van egy közepes tételem állampapírból. A jobbik fajtából, még a régebbiből. Nem félek, az állam nem megy csődbe. A gazemberek fellógatása nélkül semmiképpen nem. Ha meg mégis, akkor úgy kell felfogni, hogy egy nem szokványos előadás magasabb jegyárát kellett megfizetnem. Nem szívesen mondok ilyet, de lehet, hogy simán megérné.

s 2024.01.01. 01:38:55

@BiG74 Bodri: "Gratulálok mindenkinek! Összehoztuk!"

Én ezt nem szavaztam meg. Ha valakik (a többség) megszavazta, és megszopta a bucifaszt, akkor így járt. Miért ne gazdagodnék más hülyeségén, ha amúgy mást nem is nagyon tehetnék? Hülyének lenni állampolgári jog, hogy egy klasszikust (simicska) idézzek.

BiG74 Bodri 2024.01.01. 10:35:17

@s:
Bocsánat, ha ez jött le, nem akartam dehonesztáló lenni! Pont, hogy jól teszed!

A megszavazás más kérdés, tekintve, hogy nem ismerem, és nem is akarom ismerni ezen tevékenységedet. Viszont szerintem, nem mindenki szavaz a fidesz leváltására, aki ellenzékre szavaz.

s 2024.01.01. 16:57:19

@BiG74 Bodri: "nem is akarom ismerni ezen tevékenységedet"
Nem gondolom, hogy az írásaim olvasása után bármi titokban maradhatna ezzel kapcsolatban.

"Viszont szerintem, nem mindenki szavaz a fidesz leváltására, aki ellenzékre szavaz."
Ezt nagyon nehezen tudom csak elképzelni, de ha adsz egy kis segítséget, azzal megkönnyítenéd a dolgomat. Véleményem szerint a fidesz rendszere alapvető hibákat tartalmaz, ami miatt nélkülözi azt a stabilitást, ami egy tartós kormányzás számára pedig elengedhetetlen. Orbán rövidlátó. Az országnak nem elég, ha csak az ő életében marad fenn. Már az unokái sem biztos, hogy találnak majd itt valamit, ami rá emlékezteti őket, ha továbbra is azt folytatja, amit jelenleg tesz.

BiG74 Bodri 2024.01.01. 17:43:41

@s:
Számomra valaki aki aki a jelenlegi rendszert ellenzi, ellenzéki. De, hogy milyen megfontolásokból ellenzi, és kit gondol ezáltal támogathatónak, na az már más kérdés.

Az ellenzéki szavazók, igen heterogén közösség. Sajnos, jelenleg ezt a rossz értelemben használom.
Amúgy, értelmes ember aki szeretné, hogy a fidesz takarodjon, hogyan szavazhat úgy mikropártokra, hogy tudnia kellene, ebből soha nem lesz váltás! Ha pedig itt tartunk, akkor ezen mikropártok vajon miért is vannak?
Vagy nézzük a jelenlegi nagy ámítást, ami jól mutatja, milyen részei vannak az ellenzéknek! A mi hazánk nevű fidesz szatellit pártja, mely jelentős erősödést tud elkönyvelni. Ez vicc lenne, de nem az, tény!
Jelen rendszerben, aki elmegy ellenzékiként szavazni, az valójában nem szavaz, vagy nem tud szavazni a fidesz leváltására! Ez a fajta hozzáállás, hogy demokrataként, elmegyünk szavazni demokratikusan, és büszkék vagyunk magunkra, számomra végtelenül groteszk és hamis kép!
A fidesz rendszere tartalmaz alapvető hibákat! Nagyszerű, hát várjuk ki, míg hatnak! Az idő nekünk dolgozik! Huh, ez még szarabbul hangzott!

s 2024.01.01. 19:10:25

@BiG74 Bodri: Egy monolit hatalmat csak egy másik monolit hatalom lenne képes leváltani. Kérdés, hogy van -e ennek értelme. Nincsen, liberális demokrataként más válasz nem adható. Tehát marad a szarabbik változat: várjuk ki a végét. A mi hazánk pedig megteszi azt a szívességet az ellenzéknek, hogy egy kis részben legalább gyengíti a fideszt. Akik rájuk szavaznak, azok ha nem is erősítik az ellenzéket, legalább rontanak a fidesz totális hatalmán.
Az ellenzéki erők közt az egyetlen közös elem, hogy nem akarják a fideszt. Lesz idő, amikor már ez is éppen elég lesz, de most még nem tartunk itt.

látjátok feleim szümtükkel 2024.01.02. 08:22:50

@s:

Lesz, mert az üres kamra kulcsát eldobják majd maguktól is. Addig meg a nép les, mint Jani a moziban, csak a filmet a fidesz vetíti.

BiG74 Bodri 2024.01.05. 06:41:22

@s:
Másik fideszre tényleg semmi szükség, alap, hogy demokrata ilyet nem kíván. Még ha nem is liberális.
Azért elvártam volna az ellenzéktől egy felnőttebb, felelősségteljesebb, határozott, gyakorlatiasan precíz fellépést! De már kihúztam a kezem az éjjeliedényből.
Mondjuk, az érdekes, hogy a mihazánk féle társaságra nem gondoltam ilyen aspektusból!

s 2024.01.05. 23:41:10

@BiG74 Bodri: Az ellenzék mi vagyunk. Ne áltassuk magunkat feleslegesen azzal, hogy mások majd megoldják azt, amit nekünk kellene.
Van egy szép rész az Odüsszeia filmben, amikor a messziről hazaérkező hős visszatér a kérők által feldúlt otthonába, ahol csak az öreg szolgája ismeri fel. Kétségbeesésében Pallasz Athéné istennőt kéri, hogy segítsen rajta. A válasz tanulságos:
- Elég leleményes vagy te ahhoz Odüsszeusz, hogy visszaszerezd egykori királyságogat. Jegyezd meg jól, semmit nem teszek ember helyett, amit neki magának kell megtennie.
Néha nem tudom, hogy ki vagyok. Az öreg szolga, Odüsszeusz, vagy Pallasz Athéné.

BiG74 Bodri 2024.01.06. 10:51:16

@s:
Ez álságos kerekítés. Gondolkodásunk alapján, mi is ellenzékiek vagyunk. Közjogilag pedig nem, maximum csak az aktuális ellenzéket szavazatunkkal támogatók. Ez pedig a számos, a királyság visszaszerzésére ( vagy mire) hivatott Odüsszeusz szolgájának a kategóriája. Speciel, a Pallasz Athénés hasonulást nem is kommentálnám :).
Tagadom, ez a kijelentés így, egy pátoszos téveszme.
Persze, ha aktív ellenzéki politikus vagy, akkor más a helyzet.

s 2024.01.07. 21:47:59

@BiG74 Bodri: Amit írsz, az pedig a felelősség elhárítása. Elég ellenzéki párt van, szavazni éppen lenne kire. Ha mégis elmarad a fidesz hatalmának megdöntése, azért ugyan ki volna a felelős, ha nem a szavazó. Egy pártnak annyi az ereje, amennyi a szavazója. Azok pedig mi vagyunk. Ezért mondom, az ellenzék mi vagyunk. Nincsen más rajtunk kívül, aki ezt a helyzetet megváltoztassa. Én már a felismerés után vagyok, de elhiszem, hogy sokan nem jutottak el eddig. Ez orbán szerencséje.

BiG74 Bodri 2024.01.09. 12:10:00

@s:
Pont most mondod a lényeget:
"Elég ellenzéki párt van, szavazni éppen lenne kire." Ez az orbáni rendszer szerencséje! Délibábot kergetsz! A felismerés nem az, hogy nem tetszik ez a rendszer, tehát ellenzékiként ellenzéki pártra kell szavaznom. Ez alap.
"Egy pártnak annyi az ereje, amennyi a szavazója."
10 éve mutatja neked a fidesz, hogy ez valójában nem igaz, és még mindig itt tartunk? Tényleg a vakság hona ez!

s 2024.01.09. 21:26:10

@BiG74 Bodri: "10 éve mutatja neked a fidesz, hogy ez valójában nem igaz"
A fidesznek van annyi szavazója, amennyi hatalomban tartja őket. Tehát pontosan azt mutatja, amit mondok. Nem az ellenzéki pártok az ostobák, hanem a szavazóik. Ha egyet kiválasztanának közülük, és mind arra szavaznának, orbán sírva menekülne ki a karmelitából, és könyörögne, hogy a műanyag harckocsiját legalább magával vihesse, amit a házukban hátul a kertben tologathat. Kicsit kellene csak okosabbnak lenni, de ez a hülyemagyarjának nem sikerül.

BiG74 Bodri 2024.01.10. 08:15:01

@s: Nos, alapvető logikai különbségek vannak köztünk.
A fidesznek, a fidesz választási rendszerében van annyi szavazója, hogy hatalmon tartsa. A jelenlegi választási rendszer nem "egy modell", melyben jól szerepel a fidesz, hanem a fideszre írt alak. Kicsit sem véletlen, sem ez, sem az ehhez szorosan kötődő ellenzéki oldal szétforgácsolásának erőteljes támogatása.
Az pedig nonszensz, hogy az ellenzéki szavazók válasszanak egy pártot akire szavaznak és kész is. Mondjuk a nonszensz, a teljességgel lehetetlen, abszolút misztérium le sem írja ennek a kijelentésnek a logikai valóságát.
Ezer sebből vérzik. Egyrészt etikailag sem elfogadható, már te szerinted sem. Írtad:
"Egy monolit hatalmat csak egy másik monolit hatalom lenne képes leváltani. Kérdés, hogy van -e ennek értelme. Nincsen, liberális demokrataként más válasz nem adható."
Igy van, a tehát azt mondod, mégis, hogy nézettől függetlenül mindenki egy adott szegmentumba lépjen be a szavazás idejére! Én ennek az ellenkezőjét mondom. Csak egy jól körülhatárolt célokra alapított, szilárd, következetes szövetség képes megfelelő számú választót bevonzani. Ennek a megfelelője a régi rendszerünk koalíciója, melyet a fidesz érthető okokból kiírtott. Egy ilyen szövetség az, mely nem monolit, és mégis ideig-óráig össze tud fogni egy komolyabb szavazó bázist. De ezt csakis a pártok vezetői tudnák felépíteni, koordinálni. Azok a vezetők, akik elvileg azért lettek vezetők, mert képesek az átlag többségnél nagyobb szellemi tevékenységet felmutatni.
Viszont az ellenzéki pártvezetők a fidesz elvárásainak megfelelően marakodnak, forgácsolják az ellenzéki színteret, miközben jól látszik, hogy soha, egyiknek sem lesz soha lehetősége választást nyerni, azaz soha nem kell a teljes felelősség súlyával odaállni a rajtvonalhoz.
Ha ez nem ostobaság, akkor jól kiszámított aljasság!

És ebben a környezetben azt mondani, hogy az ellenzéki szavazók ostobák? Persze, miért ne lehetnének? Mindenkinek egyéniben meg van a joga, hogy ostoba lehessen. Aki felkapaszkodik, mert úgy gondolja, hogy képes többeket képviselni, dolgaikat közösíteni, egymáshoz és elvárásokhoz igazítani, vezetni. Na annak nincs meg rá a joga! Az nem viselkedhet úgy, mint egy egyszemélyes választó, a személyes kis gondolatvilágával, elveivel, sérelmeivel.

Amúgy is érdekelne, hogy hogyan koordinálnád le, melyik ellenzéki pártra szavazzunk?

s 2024.01.10. 10:51:48

@BiG74 Bodri: Rendben, elfogadom, van igazság abban, amit írsz. Nem csak a szavazó a hülye, az ellenzéki pártok vezetői sem jelentenek kivételt ez alól. Itt van a remek példa: előválasztás. Azt addig is lehetett tudni, hogy a legtöbb szavazóval a dk rendelkezik közülük. Mindegy, legyen lejátszva. Lejátszották, kijött Dobrev. Erre a két hülyegyerek, a Márky, meg a Karácsony kifundálták, hogy azt nem lehet. Beszopták. Beszoptuk. Mert hülye ugyan az ellenzéki szavazó, de annyira azért nem, hogy elfogadja, a fidesz után most egy másik alakulat is szarik majd arra, hogy ő mit akar. Tehát a várható eredmény bekövetkezett: elhajtották őket a gecibe. Tudom, hogy irracionális elvárás, hogy a szavazó legyen okosabb a pártok vezetőinél, de mégiscsak erre lesz szükség. A szövetségek időlegesek, mindent meg lehet - sőt meg is kell - változtatni. A szavazók váltsák le a fideszt, utána pedig vonják meg a bizalmat a hatalmat túlságosan kisajátítóktól.
Egyébként nem tartom lehetetlennek a választáson történő ellenzéki győzelmet. A fidesz átírta a választási szabályokat, hogy magának kedvezzen, de nem írta át annyira, hogy leválthatatlan legyen. Vannak ennél durvább rendszerek is, aztán azok is megbuknak valahogy. Ha a politológusokra hallgatnánk (pl.Török), akik azt állítják, hogy a fideszt választáson már nem lehet leváltani, akkor elfogadnánk, hogy a kimenetel egy anarchia, és kicsit véresebb átmenet lesz. Én ennyire nem tartom rossznak a helyzetet. Elég rossz, az teljesen nyilvánvaló, de az emberek élnek benne, dolgoznak, vásárolnak, esznek, és következetesen a fideszre szavaznak. Akkor annyira mégsem rossz nekik, de ha már az lesz, majd tesznek ellene. A megoldás egyszerűbb, mint sokan gondolják. El kell menni szavazni - mert 40% körül van a nem szavazók aránya. Az pedig elég lenne sok mindenre.

BiG74 Bodri 2024.01.11. 14:20:05

@s:
Minél rosszabb lesz a helyzet, annál jobb pozícióba kerülnek a populista nemzeti, és a szélsőséges nacionalista pártok.

s 2024.01.11. 17:37:31

@BiG74 Bodri: Csak akkor, ha a népek elhiszik azt a rablómesét, hogy az egyre rosszabb helyzet nem pont a szélsőséges, nacionalista pártok miatt van. Lehet, túlzottan optimista vagyok, de a fidesz nem tud elmenni addig, hogy kénytelenek legyenek kivégezni őket. A fidesznek is van valamennyi veszélyérzete és a szavazóknak is. A probléma akkor van, ha az események kikerülnek az ellenőrzés alól, és onnantól már nem lehet mit tenni a törvényszerűen bekövetkező végzet ellen. Sajnos ez a forgatókönyv nem zárhható ki teljesen, mert a fidesz előrelátó képessége egyáltalán nem olyan tökéletes, mint azt sokan - köztük ők maguk is - vélelmezik. A tragédia benne van a pakliban.
süti beállítások módosítása