He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Istállóból lett MR-diagnosztikai központ: Levente megunta a várólistát, saját pénzéből vett műszert

2023.12.20. 07:30 guma70

Németh Levente új épületet húzott fel a régi helyébe: barátságos helyszín várja a pácienseket. A vizsgáló falait réz borítja, hogy árnyékolja a rádiófrekvenciát / Fotó: Fuszek Gábor

A hosszú várakozási lista adta az ötletet, hogy MR Diagnosztikai központot építsen Németh Levente. Az egykori istálló helyére húzott központ éke egy hatalmas MR-gép, amivel a legkorszerűbb vizsgálatokat tudják elvégezni.

Idén szerezte meg harmadik diplomáját a növényvédő szakmérnök és agrármérnök férfi, aki immár precíziós mezőgazdasági szakmérnöknek is mondhatja magát. Alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik, Szanyban gazdálkodik.

– Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat a központ létrehozására, amikor hat éve az egyik hozzátartozómnak volt szüksége a vizsgálatra. Borzasztóan hosszú volt a várakozási idő, ráadásul több száz kilométert kellett utaznunk érte – mesélte a Vasárnapi Blikknek a 41 éves férfi, aki nem tétlenkedett, azonnal belevágott a munkába.

09 o istálló mri

Emlékkép: a régi istállót teljesen lebontották

Előbb az interneten járt utána a gép működésének, tanulmányozta a szakirodalmat, számos gépgyártóval tárgyalt, végül egy Egyesült Államokbeli cégtől szerzett be egy több mint százmillió forint értékű műszert.

– Darabokban érkezett, egy hattonnás elektromágnes az alapja és köré épült itt helyben a többi része. Az ajtó túl kicsi volt, az épület hátsó oldalán hozták be, ahol akkor még hiányzott a fal. Azt csak utána húztuk fel köré. Egyébként korábban istállónak, pajtának használták az épületet, amit megvéve építettem újjá az egészet. A vizsgáló falait réz borítja, hogy árnyékolja a rádiófrekvenciát. Külön hűtő kell a szerkezetnek, illetve az MRI-vizsgálathoz szükséges folyékony héliumot is egy különálló gép hűti – magyarázta Németh Levente, aki az első diplomájának 2006-os megszerzése után még mezőgazdasági kistermelő volt, a következő évben alapította első vállalkozását.

Fotó: Fuszek Gábor

A vizsgálat után elküldik online a felvételeket a szakembereknek, a cél az, hogy a lehető leggyorsabb legyen a kiértékelés / Fotó: Fuszek Gábor

Növénytermesztéssel, bérmunkával és önjáró permetezéssel foglalkozott, de emellett útépítés, takarítás is szerepelt a palettáján. Mint mondta, az agráriumban egy-egy befektetést tízéves megtérülési idővel számolnak, ő pedig a diagnosztikai központtal is így kalkulál.

A több mint kétezer lelkes településen nagy szeretettel fogadták a legújabb projektjét, a helyi plébános még meg is áldotta a központot. A családja nem lepődött meg, amikor előállt az ötletével, de azért persze izgultak érte. A próbavizsgálatokat szeptember elején kezdték el, azóta pedig folyamatosan érkeznek hozzájuk a páciensek. Főképp a környező megyékből keresik, de előfordult már, hogy az ország másik feléről vagy éppen a határon túlról utazott Szanyra a vizsgálat miatt valaki. Az NL Medical Kft. mögött komoly orvoscsoport áll, amely akár négy órán belül kiértékeli a leleteket.

Fotó: Fuszek Gábor

Német Levente mutatja a méregdrága berendezést / Fotó: Fuszek Gábor

– A központban egy recepciós és egy radiográfus munkatárssal találkoznak a páciensek. Két teleradiológiai központtal kötöttem szerződést, ahol több száz radiológus szakorvos, specialista dolgozik. Online kapják meg a felvételeket és készítik el az értékelést, de javaslatot is tesznek a továbblépésre – tette hozzá. – Több olyan ember is volt már, akiknél olyan betegséget diagnosztizáltunk, ami nagyon gyors beavatkozást igényelt. Az állami várólistát már biztos nem lett volna ideje kivárni. A rendelő várójában egy pár gumicsizma árválkodik, amit a megnyitón ajándékozott neki az egyik barátja. Egyelőre a magánszolgáltatóknál jellemző 50-100 ezer forint közötti MR-vizsgálatoknál olcsóbban dolgoznak. Ottjártunkkor egy idős férfi lépett ki a vizsgálatról.

– Még 2004-ben operáltak meg gerincsérvvel, de két éve újra fájdalmaim vannak. Azért jöttem ide, hogy kiderüljön, mekkora a baj. Nem kellett várni, nagyon elégedett vagyok mindennel – mondta lapunknak a Tapolcáról érkezett Dr. Kazári László.

https://www.blikk.hu/eletmod/vilag-titkai/istallo-varolista-diagnosztika/67hy6b0

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9018277271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2023.12.21. 08:25:55

Hát igen, ez volt a lényeg. A magyar ember egészsége nem eladó skandálta anno a "patrióták" serege a 300 Ft ellen, most pedig nyíltan fizetőssé válik az egészségügy!

s 2023.12.21. 20:13:43

Aztán orvos van -e, baszkikám? Mert gépet venni ezek szerint nem olyan nehéz. Lélegeztetőgéppel is tele van a padlás, avval nincs gond. Az orvos hiányzik csak, de kurvára.

BiG74 Bodri 2023.12.23. 11:24:47

@s:
Ejnye ilyen libsi, brüsszelita, idegen hatalmak által finanszírozott kérdést feltenni, szinte már hazaárulás!

A feleségem épp most lett három napra "doktor", mert kidőlt mellőle a körzeti orvos, és helyettesítés sem volt. Szuper napok voltak elmondása alapján, de a legszebb az az átlag sötét állampolgár aki még ilyenkor is a dokit szidta!

Mondjuk ez lehet a jövő! Elmondod a mesterséges intelligenciának, hogy mi fáj, mi a baj. Aláírsz egy nyilatkozatot, hogy minden felelősség a tied. Aztán megkapod a gyógyszer felírást, vagy egy műtéti leírást.
Persze akinek lesz pénze az elmegy majd egy hitech egészségközpontba a szakdokikhoz. Akinek meg nincs , de a fenti nem jön be, várhat az aktuális Teréz anya jellegű szakorvos ingyenes rendelésére.
Az a baj, hogy a Mercy Ships nem tud feljönni a Dunán!

s 2023.12.23. 20:22:07

@BiG74 Bodri: Van erre is egy vicc:

Páciens elmegy a dokihoz, de ott csak egy felirat látszik az ajtón, a következő szöveggel:

"Most szabadságon vagyok, három hét múlva leszek. Addig is hagyja abba a dohányzást, mozogjon többet, ne igyon túl sok alkoholt, és ne egye tele magát agyoncukrozott ételekkel."

Sokan gondolják, hogy ez vicc, pedig nem az. Ez komoly. A legjobb, ha mindenki megpróbál egészséges maradni.
süti beállítások módosítása