He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Egy ékszerdoboz mesés várral, ahova közvetlenül elvisz a MÁV: 6 óra alatt Celjében lehetsz

2023.07.09. 07:14 guma

Szlovénia gyönyörű városa, Celje közvetlen vonattal elérhető.

Vonattal utazni mindig jó ötlet, hiszen környezetbarát, kényelmes alternatíva, és az árak is megfizethetők, a szomszédos országokba pedig az út sem tart kifejezetten sokáig. Szlovénia városai és sokszínű tájai ideális úti célok lehetnek egy hosszú hétvégére.

Ha épp nem a tengerpartra vagy a fővárosba vágyik az utazó, Szlovéniában akkor is megannyi gyönyörű helyszínt talál a nyaralásához, kezdve a Júliai-Alpok festői tájaitól egészen a barátságos, színes és élhető városokig. A történelmi jelentőségű Ptuj vagy a második fővárosként emlegetett Maribor mellett Celje is remek úti cél lehet.

Celje látnivalói

Celje Szlovénia középső térségében, Ljubljana és Maribor között félúton található, három folyó, a Savinja, a Ložnica és a Voglajna találkozásánál. Nyugodtabb, csendesebb a populáris szlovén turisztikai desztinációknál, mégis emlékezetes kiruccanásnak ad helyszínt.

A mindössze 37-38 ezer fős Celje megközelítése is egyszerű Magyarország felől: valamivel több mint hat óra alatt elérhető a város a közvetlen vonatjáratokkal, amelyek a Keleti és a Déli pályaudvarról indulnak. A Déliből reggel 9 órakor induló Citadella IC járat a menetrend szerint 15 óra 11 percre ér Celjébe. 

A celjei vasútállomástól mindössze egy karnyújtásra van a belváros, így kényelmesen bejárható a környék akár a vonatról leszállva is. Megannyi vendéglátóhely, szállás és szabadidős lehetőség elérhető a közelben.

A jelentős történelmi múlttal rendelkező Celje fekvése igazán festői, de látnivalói sem hagyják unatkozni a városba érkező turistákat. Az Óváros hangulatos, keskeny utcákkal, színes homlokzatokkal, történelmi építményekkel csábít egy nagy sétára: nézd meg a Városházát, a Szent Dániel-székesegyházat, és szívd magadba a pezsgő hangulatot!

Celje leghíresebb látnivalója a középkori felsővár, mely 407 méter magasról őrzi a várost, a környező tájra néző gyönyörű panorámáért érdemes felkapaszkodni. Szlovénia egyik legfontosabb szereppel bíró középkori vára a Cillei grófok székhelye volt. A 2000-es években felújították, azóta pedig nagy népszerűségnek örvend a kirándulók körében.

Ugyancsak fontos helyszínnek számít a városban a celjei grófi palota és a celjei alsóvár, melyekben a Celjei Regionális Múzeum gyűjteménye is megtekinthető. Itt bárki betekintést nyerhet a város és a térség történelmébe az őskortól kezdve, az intézmény őrzi a kulturális örökséget, a régészeti leletanyagokat és a műtárgyakat is.

A hangulatos, szép város autóval alig négy óra alatt elérhető Budapestről, így akár egy hétvégét is érdemes eltölteni ott, de egy izgalmas szlovéniai körút állomása is lehet.

https://femina.hu/utazas/celje-latnivaloi/?token=1eea647b0176f4898605ead67cebf83c

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2218152158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása