He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Péterfy Gergely: Családunkban nagy múltja van az italomániának - Milyen az élet egy toszkánai lakásban?

2023.06.29. 07:32 guma

Péterfy Gergely író Olaszországot választotta új hazájául. Örül, hogy Kelet-Európát maga mögött hagyta, arról kérdeztük, hol él, hogyan választott ingatlant, és mit tanácsol azoknak, akik Olaszországban kezdenének új életet.


 

A fenti képen Todi, ahol Péterfy Gergely író alakított ki otthont, a képet lentebb a konyhájából ő készítette nekünk. Mindarról kérdeztük, ami a kép mögött van.

Hogy érzi magát Olaszországban?

Remekül érzem magam Olaszországban, azon belül is Umbriában – Lombardiában vagy Szicíliában már korántsem érezném ennyire jól magam, és ennek sok oka van, hogy miért, röviden: Észak túl procc, dél túl szakadt nekem, Umbria pont középen van, e két szélsőség között.

Hatalmas kő esik le az ember szívéről, ha megszabadul Kelet-Európától.

Milyen az ingatlan, amiben él? Meséljen róla, kérem!

Négy szobás, száztíz négyzetméteres lakás két fürdőszobával a második emeleten, nagy tetőterasszal. A teraszon két leandert nevelek, a főbejáratunk előtt, az utcafronton pedig néhány további cserepes dísznövényt.

A lakás a város déli oldalán fekszik, amely a téli fűtésszámlára jótékony hatással van, a nyári hőséget az északi, kis utcára néző ablakok temperálják.

péterfy.jpg

Egy hasonló ingatlanhoz, esetleg kerttel, mennyiért lehet hozzájutni, és mennyi pénzbe kerül a havi fenntartása?

Egy ilyen lakás ebben a régióban (közepes méretű vagy kis városok Umbriában és Észak-Lazióban) 120-300 ezer euró között van. A havi fenntartása kb 150 euró. Ha bérli az ember (és mi béreljük), akkor 5-600 euró egy ekkora ingatlan havonta, plusz a rezsi.

Az élete emlékeztet az Utas és Holdvirágra: esetleg a könyv is szerepet játszott benne, hogy Olaszország mellett döntött? Miért döntött Olaszország mellett?

Gyerekkorom óta ide vágyom, családunkban nagy múltja van az italomániának, az egyetemen klasszika-filológiát végeztem, az antik kultúrákkal foglalkoztam, nagy hódolója vagyok az olasz konyhának és boroknak, imádom a napfényt, a barátságos embereket, a mindent átható magaskultúrát, élvezem az olasz nyelvet, egyszóval a lehető legjobb helyen vagyok, és igen, az Utas és holdvilág is nagy szerepet játszik ebben a vonzalomban, sok generáció tanulta meg abból a könyvből szeretni Olaszországot.

A költözésnél könnyű volt ingatlant találni? Elsőre azt a házat, környéket szemelték ki, ahol most is élnek?

Ez volt a környék, amelyet a leginkább célba vettünk, és Todiban ez a második lakás, amelyben élünk. Az első házat is nagyon szerettük, de drágább volt télen kifűteni és sok helyen felújításra szorult. Ez egy jobb karban lévő, nemrég felújított ingatlan előnyösebb fekvéssel.

Mi dönt Olaszországon belül egyik vagy egy másik város mellett?

Kinek mihez van inkább kedve. Nekem Todi viszonylagos nyugalma és a viszonylag ritkás idegenforgalom éppen megfelelő, de még pont elég nagy ahhoz a város, hogy legyen állandó színházi és kulturális élet és elég sok társadalmi esemény, ahová el lehet járni. Vannak sokkal nyüzsgőbb városok is, akár itt Umbriában, Assisi, vagy Spoleto, vagy Orvieto, és vannak már-már kihalt helyek, főleg a kisebb városok, ahol úgyszólván a madár se jár.

Mit tanácsol annak, akinek szintén vonzó az olasz vidék, és arra készült, hogy letelepedjen ott?

Mindenkinek, aki eddig segítséget kért tőlem, azt javasoltam, hogy mielőtt véglegesen döntene, jöjjön ki három-négy hónapra, vegyen ki egy lakást, és vesse bele magát a helyi életbe, hogy megtapasztalja, való-e ez neki. És ha igen, akkor hajrá.

Fotó: Shutterstock: Todi, Péterfy Gergely

https://www.otpotthon.hu/hello-otthon/peterfy-gergely-olaszorszag-ingatlanvasarlas-otthon-clhiuzw8z9s980aw6mlxah1qt?utm_source=telex&utm_medium=doboz&utm_campaign=content&utm_content=peterfy

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6918144718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása