He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

„Ön fantáziavilágban él Szijjártó úr!" – mondta a külügyminiszternek a BBC műsorvezetője

2023.04.19. 04:20 guma70

Stephen Sackur és Szijjártó Péter – Fotó: BBC

A magyar külügyminiszter a brit közszolgálati csatorna Hardtalk című műsorának vendége volt. A riporter hosszas unszolás után sem tudta kicsikarni Szijjártó Péterből arra a választ, hogy Magyarország kit szeretne győztesnek az orosz-ukrán háborúban.

Stephen Sackur a BBC HARDtalk című műsorában Szijjártó Péter külügyminiszterrel készített interjút, első kérdése pedig rögtön az volt, hogy Magyarország kit szeretne győztesnek a háborúban? A magyar külügyminiszter azt felelte: „Azt akarjuk, hogy a háború befejeződjön, véget érjen, amilyen gyorsan lehetséges, mert ez a háború a szomszédunkban zajlik, és el tudja képzelni, hogy ha háború dúl a szomszédban, annak következményei azonnaliak és súlyosak sajnálatos módon.”

Majd Szijjártó emlékeztette a riportert, hogy Ukrajna nyugati részén jelentős magyar közösség él, akik ki vannak téve a háború veszélyeinek és sokan az életükkel fizetnek érte. „Tehát mi azonnali tűzszünetet szeretnénk, béketárgyalásokat, és szeretnénk, ha végre elérnének egy békemegállapodást, amely véget vetne annak, hogy ártatlan emberek halnak meg" – jelentette ki.

Amikor a NATO fegyverszállításáról kérdezte Szijjártót, azt mondta, hogy hála Istennek a NATO nem szállít fegyvereket ebbe a konfliktusba. Közölte, nagyon rossz lenne, ha a NATO részt venne ebben a konfliktusban, mert ha a NATO a konfliktus közvetlen részesévé válna, az a harmadik világháború kitörését jelentené másnapra. Hozzátette, hogy vannak, akik szállítanak fegyvert Ukrajnának, Magyarország nem, mert a békét pártolja, és nem hiszi, hogy attól megoldódna a konfliktus, ha fegyvereket adnánk Ukrajnának.

„Mi a történelmünk legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, de nem szállítunk fegyvereket, mert a mi álláspontunk nagyon világos: a béke sokkal jobb a háborúnál."

Hozzátette, a békatárgyalás és a tűzszünet vetne véget a háborúnak, mire a riporter erre elég élesen reagált, mondván, „Zelenszkij elnök úr és az ukránok, akik ezt az interjút nézik, undorodni fognak attól, amit mond, egyszerűen úgy fogják látni, hogy ön a Kreml védelmezőjeként viselkedik. Ön olyan tűzszünetet akar, amely az orosz erők ellenőrzése alatt tartaná Ukrajna területének legalább 20 százalékát.”

Szijjártó ezen kissé meglepődött és visszakérdezett: „de miért mondja ezt? Mi alapján? Pontosan azt mondtam, hogy amennyiben béketárgyalások vannak, az azt jelenti, hogy a jelenlegi frontvonalak nem egyenlők a megállapodással."

Sackur megkérdezte a külügyminisztert, komolyan elhiszi-e hogy Vlagyimir Putyin végignézi, ahogy Ukrajna felfüggeszti katonai műveleteit, majd pedig önként felad olyan területeket, amelyeket már annektált az Orosz Föderáció? „Ön fantáziavilágban él, Szijjártó úr” – mondta neki. Szijjártó diplomatikusan csak annyit fűzött ehhez hozzá, hogy látja, más véleményen vannak, de továbbra is hiszi, hogy nem létezik katonai megoldás a konfliktusra.

Ezt követően a riporter azt szerette volna megtudni Szijjártótól, hogy milyen új szerződést kötött az oroszokkal Moszkvában, a politikus szerint semilyet, mivel az atomenergiáról szóló megállapodást 2014-ben, a gázzal kapcsolatban az utolsó hosszú távú szerződést pedig 2021-ben írták alá.

Majd szóba kerültek az egyre feszültebbé váló magyar-amerikai kapcsolatok is, ezekről Szijjártó elmondta, hogy bár az Egyesült Államokat baráti államnak, szövetségesnek tartják, ám azt még tőle sem fogadják el, hogy nyomást gyakoroljon rájuk.

Sackur nem akarta elengedni a témát ennyivel, így megkérdezte, hogy valóban nem tudja kijelenteni a nemzetközi tévében, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút? A külügyminiszter úgy reagált erre a kérdésre, hogy szerinte nincsenek győztesek, csak vesztesei vannak ennek a háborúnak a rengeteg emberáldozat miatt – írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu
https://hirklikk.hu/kozelet/on-fantaziavilagban-el-szijjarto-ur-mondta-a-kulugyminiszternek-a-bbc-musorvezetoje/414312

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3718105346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása