He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ebbe az ingatlanba költözhet Tiborcz István és Orbán Ráhel

2024.05.08. 07:15 guma70

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt által közzétett tervek:

Felújítják-átépítik a Mártonhegyi út 6. alatti telken levő egykori Dreher villát.

Az épületet szinte ingyen adta Dreher Jenő az 1930-as években az akkor nyíló úgynevezett Iskolaszanatóriumnak, ami később Svábhegyi Gyemekkórházként működött.
A Gyurcsány-éra alatt bezárt kórházat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2019-ben értékesítette összesen nettó 2.78 milliárd forintért egy nagyobb ingatlancsomagban, amiben az Eötvös út 2. alatti korábbi Svábhegyi Nagyszálló épülete, a Normafa út 20. alatti MÁV szanatórium mellett II. és III. kerületi telkek is szerepeltek.
A kórház bezárásakor a Fidesz még ingatlanspekulációt emlegetett, aztán amikor ők eladták, akkor már persze nem.
A vásárló a Middle-Europe Convergence Ingatlanalap lett, ezt Jellinek Dániel ingatlanguru Indotek Groupja irányítja. Jellinek Dániel nem a NER alatt kezdte gazdasági felemelkedését, de mostanra már szoros szálakon kötődik hozzájuk, az épp ma kijött “100 leggazdagabb magyar” toplistán a hatodik helyen szerepel, 240 milliárdosra becsült vagyonával.
Az ingatlan értékét bizonyára megnövelte, mikor a Hegyvidéki Önkormányzat 2020. november 30-án úgy változtatta meg az Észak-Hegyvidéki építési szabályzatot, hogy ezen, a 9596-os helyrajzi számú telken lehessen lakások is, korábban erre nem volt lehetőség.
A terveken is látszik, hogy az épületből “családi ház” lesz.
Az 1936-ban alapított svábhegyi iskolaszanatórium épületet hatalmas kertjével együtt Dreher Jenő korábban Steindl Imrétől vásárolta meg, aki maga tervezte azt. A 8000 négyszögöl közepén hatalmas fenyőfák szinte eltakarták a harminc szobás, kétemeletes villáját, amit ugyan a házigazda már évek óta lezárva tartott, de amelyben már két évtizeddel ezelőtt liftet, telefont, központi fűtést vezettek be, a hálószobákat folyó vízzel látták el.ű
Az intézmény a maga nemében hiánypótló volt, lehetőséget adott a beteg gyerekeknek, hogy betegségük ellenére, még akár fekvőbetegként is elvégezhessék iskoláikat. Az intézményben fél évszázad alatt 9820 gyerek tanult. Tudtommal ma ilyen állami intézmény nem létezik Magyarországon.
Aki szeretne többet olvasni az iskolaszanatóriumról, itt talál pár cikket róla:

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=320983130214189&id=100069075134936&ref=embed_post

Farkas Norbert / 24.hu

A hegyvidéki ingatlan nagyobbik felén Tiborcz cége, a BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül, ám ez sok fa kivágásával jár együtt, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet – írja a HVG.

Ősparkok, kúriák, villaépületekben megbújó szanatóriumok – így festett a fogaskerekű mellett a budai Svábhegy az évezred elején. A környék most merőben más arculatot kap, miután több értékes ingatlan a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a köréhez került. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben két csomagban értékesítette a svábhegyi egészségügyi intézmények épületeit és telkeit, összekötve más vidéki és fővárosi ingatlanokkal.

A Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot is tartalmazó együttes így került a Central European Ingatlanalapba (CEI), amelynek az Equilor-csoport a kezelője. Ez utóbbi Szécsényi Bálint érdekeltsége, aki sűrűn üzletel Tiborczcal – olvasható a portálon.

Az egykori svábhegyi gyermekkórház csomagja pedig a Middle-Europe Convergence Ingatlanalapba érkezett, amelyet Jellinek Dániel Indotek Groupja irányít. 2023-ban ez utóbbiból Jellinek átadta a Mártonhegyi úti volt gyermekkórházat és az Eötvös úti létesítményeket a CEI-nek. Szövevényes adásvételek után az idén a Mártonhegyi úti ingatlan hivatalosan is Tiborcz kezébe került, amikor a BDPST Capital Zrt. felvásárolta a bontási munkálatokat végző Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-t.

Hogy mire fel ez a nagy felhajtás, azt a Mártonhegyi úton álló 2,6 hektáros telek gyorsan megmagyarázza. Bár az ingatlanra a – mostanra szinte teljesen elbontott – gyermekkórházként szokás hivatkozni, annak másik végében a Dreher-villa áll. Ez utóbbit felújították, és a tervrajzok tanúsága szerint egy telekmegosztással le is választják. Erre azért lehet szükség, mert a HVG információi szerint

az impozáns épület Tiborczék családi fészke lesz.

Az épület telepítési tanulmánytervét eredetileg a XII. kerületi önkormányzat honlapján is közzétették, amire a Kutyapárt kerületi szervezete hívta fel a figyelmet. Az oldalt azonban az önkormányzat váratlanul jelszóval védte le. Ez nem is csoda, hiszen a zöldként reklámozott irodaház tervein a telken álló fák harmadától gond nélkül megválnának, másik harmaduk is csak „lehetőség szerint megtartandó” besorolást kapott. Védelmet elsősorban a két telekrész közötti fasor élvez, eltakarva a kíváncsi irodisták szeme elől a villát.

További részletek a lapban.

https://24.hu/fn/gazdasag/2024/05/06/tiborcz-istvan-orban-rahel-svabhegy-villa-jellinek-daniel-ingatlan-fakivagas/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5618397987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása