He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Libamennyországot varázsolt egy német erdő közepén Feldner Blanka, a Bolond Libás Nő

2023.03.08. 07:25 guma

8 ezer négyzetméternyi, meseszerű birtokon élnek Blanka libái, a tyúkokkal és cicákkal együtt. Imádja őket, és nem tud megválni tőlük. Miután kiszáradt a közeli tó, még saját úszómedencét is kaptak.

Feldner Blanka és német férje tíz éve él egy gyönyörű erdőben. Ahogy korábbi cikkünkben olvashatták, saját kezükkel alkották irigylésre méltóan mesésre otthonukat, ami egyre szebb, és ahol egyre többen élnek.

Kapcsolódó
Mesés környezetben, egy hatalmas erdőben él egy magyar nő és német párja
Hét év alatt sokat dolgoztak, de olyan otthont alakítottak ki maguknak, amire vágytak. A folyton nyüzsgő Blanka rájött, hogy a borkóstolásnál jobb program a beszélgetés Gyuri kakassal.

Két éve még öt tyúkjuk, egy kakasuk, négy cicájuk és két libájuk volt. Utóbbiak azóta megsokszorozódtak. Blanka – ahogy barátnője hívja, Ludas Manyi - bizony túltolta. A 11 jókora tojást megenni nem akarták, gondolta, jó lesz kikeltetni. Tudta, hogy ez nem könnyű, szakkönyveket olvasott hozzá. Forgatta a tojásokat, bespriccelte vízzel és betolta a tojó alá.

„Mindenhol azt hallottam, hogy neki sem sikerült, meg neki sem ült meg a mama. Olyan jól csináltam véletlenül mindent, hogy az összes tojásból kikelt egy sárga cukiság. Csodálatos családot alkotnak, a mama és az apa is folyamatosan felügyeli a kicsiket.”

– meséli Blanka.

A nagy örömöt felváltotta egy kis aggodalom. Ahogy nőttek a kis libák, és egyre többet ettek az egyre emelkedő árak mellett, ráadásul a hangjuk is nőtt, felmerült, hogy el kell engedni őket.

„Először mondtam nagy pofával, hogy semmi gond, ez az önellátás, mennek majd a fagyasztóba. De a barátait nem eszi meg az ember!”

Ezután megpróbálta eladni libákat. A feladott hirdetésére a helyi állatvédelem is jelentkezett. Leizzadt hirtelen, mi lehet a baj. Ők viszont csak azért akarták meglátogatni, mert ilyen szépen tartott állatokat még nem láttak.

Jelentkezgettek a tenyésztők, de a Bolond Ludas Nő – ahogy a másik barátnője hívja – nem akarta adni.

„Kértem, hogy küldjenek fotót az új otthonukról. Látni akartam, van-e fürdőhelyük. Ezek hattyúk! Olyanok a mozdulataik. Órákig lehet csodálni őket. Órákig.”

Senki nem tudott olyan luxus libaotthont mutatni, ahova elengedte volna barátait. A tenyésztők ráadásul a gúnárokat akarták.

„Azt mondták, majd ők kiválogatják. Kérdezem, honnan tudják, hogy melyik fiú, melyik lány. Azt mondták, hogy ki kell nyomni. Érted? Na, itt nem lesz nyomkodás!”

Nehezen, de férjével együtt elfogadták, hogy a libák maradnak. Azzal lehet számolni, hogy körülbelül 20 évig. Hacsak nem csap le a madárinfluenza vagy egy róka rájuk. Blanka persze mindent megtesz, hogy ne essen bajuk. Az ólban kis kamerával figyeli, nem jutott-e be ragadozó vagy nem vesztek-e össze a gúnárok.

A tojásokat ezután sem akarják megenni, talán a szomszéd örül majd neki. Füves területük nem túl nagy, de egy bácsi beengedi az állatokat az ő legelőjére.

A libák nagy szerencséjére Blankáék erdejében van egy tó is, nagy szerencsétlenségükre viszont nyáron kiszáradt. Saját úszómedencét kaptak átmenetileg.

„Másfél méterrel alacsonyabb lett a tó szintje. Volt, hogy Gyuri kakas beleesett, félig elsüllyedt a mocsárban. Kitárt szárnnyal ült kifáradva. Üvöltöttem a páromnak, hogy jöjjön, ha én is becsúszok, akkor csak ő menthet ki minket."

Blanka szerint a klímaválság egyértelműen érezhető. Az első években nagyon esős volt ez az észak-németországi terület, de pár éve ugyanolyan meleg, száraz a nyár, mint otthon. „Nagyon száradnak ki a fenyők, már megint ki kell vágatnunk, mert nagy viharban rádőlnek az ólakra. Mi legyen a tölgyfákkal? Nem locsolhatjuk őket.”

Élet az Atelier farmon

A libák mellett tyúkokból is több van, igazi nemzetközi csapat jött össze.

„Gyuri kakas mellett az elején csak a német csajok voltak, a kendermagosék és a lazacosok. Ma már vannak angolok és olaszok is. Na azok nagyon hangosak, reklamálnak, dumálnak egyfolytában. Imádom őket! És vannak a svéd virágtyúkok, akik majdnem kihaltak a 70-es években. A legrégebbi svéd fajta tollazata olyan, mint a virágszirom.”

Ez utóbbi tyúkokat olyan gazdától vette, aki úgy kényezteti állatait, mint Blanka. „Neki nincs kakasa, mert lakótelepi részen lakik, ezért ő kirakott egy kakasposztert a tyúkoknak.”

Szerinte Blanka tyúkjai palotában élnek. Mások is úgy látják, hogy ezeknél a tyúkoknál nagy a luxus.

Több csirkés csoportban benne van, és elragadtatva olvassa, milyen sokan őrülnek meg a szárnyasokért legalább annyira, mint ő.

„Az amerikaiak kedves kisasszonyaimnak, lányaimnak hivják a tyúkokat. Van a csoportban egy olyan nő is, akinek nincs tyúkja, csak imádja a történeteket, amiket megosztunk.”

Blanka csoda állatnak tartja a sok tojást adó tyúkokat. Szerinte ők valóban hasznos állatok. A koszt és kvártélyt nagyjából csak ők dolgozzák le.

A négy cica ellenben nem hoz sok hasznot. A vörös Maja, a fekete Dusty, a cirmos, fehér gumicsizmás Bandika és Smilla nevű tesója fehér sportcipőben is leginkább csak modellként jegyezhető a családban.

Nem kell túl korán kelni az állatok etetéséhez, fél 7-től körülbelül 9-ig mindenki megkapja a reggelijét, megvan a takarítás, szellőztetés és az első torna is.

„A libákkal szinkron repülünk. Ez úgy néz ki, hogy én berepülök nekik, sírnál, ha látnád, és aztán ők is repülnek. Amíg ők legelnek, én elolvasom az e-maileket."

A családi vállalkozásban dolgozó Blanka az irodai munkát home officeban végzi, aztán kétnaponta útra is kell, olyankor elszalad a postára vagy egyéb utazós feladatokat old meg.

Este az állatok bezárása és nyáron a kis kert locsolása marad. Az erdőben élni gyönyörű, de veszélyes is a háziállatoknak. A tyúkokat most a sólyomtól óvta Blanka. „A tyúktartók legnagyobb ellensége. Nem túl nagy madár, de a csőre, lába nagyon erős, megöli a csirkéket.”

A 8 ezer négyzetméteres területen mindig akad tennivaló. Hónapokig söprögették például a faleveleket. „Muszáj, különben kirohad a kevés füves területünk is. Egy részét hátratalicskázom a tyúkoknak, hogy kiszedjék a kis fűszálakat, a másik rész meg megy a komposztálóba.”

Akad még munka a paradicsom, padlizsán, fokhagyma és fűszerek termesztésével, az almaszürettel, a befőzéssel és a szárítással.

„Ad egy fittséget, hogy folyamatosan jövök-megyek gyakorlatilag friss levegőn. Hétvégén sincs pihenés, enniük akkor is kell az állatoknak."

Ilyenkorra marad még Blanka kedvenc hobbija, a farmtáblák készítése. Általában lassan megy, első nap levág pár palettát. Másnap egy órát csiszol, aztán következő alkalommal lefesti az összeset.

A családi céges munka mellett ma már másodállásban vállalkozóként is dolgozik minimálisan.

Megnyitotta a bódéját, az eladó nélküli boltját. Az udvar elején kitette a táblákat, és aki szeretne, az a perselyben hagyhatja az árát. Jön pár rendelése és vásáron is volt már, de eleinte csak ingyen készített farmtáblákat, amivel a saját, illetve az állatok otthonát is díszíti.

Nemrég a Gyömrői Árvácskák Állatotthonnak adott kutyás, cicás feliratokat, hogy azzal legyen otthonosabb a gazdára váró állatok átmeneti szállása. A hely állatorvosánál is vannak már táblái.

Mindketten imádják fotózni a farméletüket és ezt meg is osztják az Instagramon és a Facebookon az atelier.ammerland címen.

Tiz év alatt csak most tudtak elmenni pihenni. Nemrég meglátogatta a barátnője és az ő segítségével sikerült háromszor is elutazni két éjszakára Hollandiába.

„Ő etette az állatokat, mindent megtanult, szuperül csinálja. Azt mondta, ki kell mozdulnom, mert olyan vagyok, mint egy kis Maugli, elszoktam az emberektől, libaként élek, szinte mindig velük beszélgetek.”

Hazautazni csak egyedül szokott, a férjének maradnia kell az állatokkal. Magyarországra sem tud három napnál hosszabb időre jönni. Abba pedig sajnos nem fér bele kedvenc hobbija, a túrázás a Gerecsében. Attól fél, erre soha többet nem lesz lehetősége.

Blankáék mégis boldogok.

„Szeretek itt, kezdem megtalálni a lelki békémet, bár még lassíthatnánk egy kicsit. Jó lenne nem év végén észrevenni, hogy megint eltelt egy év, hanem mindent megélni. Bár mi azért sokszor kiülünk a padokra, és csak figyeljük a vadakat, a madarakat és imádjuk az évszakokat.”

Állatból csak tyúk lehet több a jövőben. Azt mondja libáról szó sem lehet és a cicák sem jöhetnek többen.

„Tőlem lehetne húsz cica is itt, de miattuk nem lehet. Nekik kell a terület, zavarják egymás köreit.”

A Bolond Libás Nő, alias Ludas Manyi élvezi, ha a libákkal kifekszik a mezőre és alulról nézi kedvenceit.

„Imádom ahogy szétszednek, átszabják a cipzárom, a hajam és a szemüvegem. Elégedett vagyok, ha minden így marad, akkor is. Még inkább a sok libával együtt is.”

Az Atelier farm békéje

 

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/sikersztorik/libamennyorszagot-varazsolt-egy-nemet-erdo-kozepen-feldner-blanka-a-bolond-libas-no/

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1218063718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2023.03.08. 07:42:35

ilyen bolond nő szeretnék lenni! :DDDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.08. 08:31:52

@guma:

Te pont úgy vagy jó, ahogy vagy. Nem a mások "bolondságára" kell vágyni, hanem a sajátunkat kell építgetni.

Ajánom egybként mindenkinek elolvasásra Konrad Lorenz Salamon királ gyűrűje című könyvét. Főleg városi gyerekeknek kéne kötelezően olvasni.

Melleleg ez a nő és a párja tényeg bolond módjára tartja az állatait. Ha velük történik valami, akkor mi lesz a sok, túlszaporított állattal? No ez nem okos és boldog emberre vall. Az állat jóléte nem lehet az ember önös célja.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.09. 15:17:29

Hajdanában kezdő kertesház tulajdonosként falusi háttérrel, baromfit kezdtünk tartani. Kaptunk egy tojó kacsát, hogy vágjuk le, de sajnáltuk, és vettünk hozzá egy szép fiút. Meg is lett az eredmény, mert annyi kacsánk lett egy-két év alatt, hogy meghaladta a számuk százat. Aztán rájöttünk, hogy kevesebb az több. Most is van olyan baromfink, amelyik minimum 10 éves, de lehet köztük ettől öregebb is. Nem sokan vannak, de úri módon vannak tartva. Igaz nyaralni nem szoktunk, mert nem hagyjuk másra az állatainkat. Velük nyaralunk, itthon.
süti beállítások módosítása