He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Eddig is alig szexelt az emberiség, de a megélhetési válságban végképp nem áll fel

2022.12.15. 07:03 guma70

Az elmúlt években a kutatók többször is megkongatták a vészharangot az emberiség kollektív libidócsökkenése kapcsán, de a Covid és a háború következtében begyűrűző megélhetési válság még tovább csökkentette a szexuális aktivitást. A pénzügyi stressz ráadásul nemcsak az orgazmustól foszthat meg minket, de a párkapcsolatunkat is tönkreteheti.

 

A modern embernek elvileg minden lehetősége meglenne arra, hogy szexeljen: soha nem volt még ilyen kényelmes és gyors az ismerkedés, szabadon mozgunk és (a világ legtöbb részén) szabadon rendelkezünk a testünkkel férfiként és nőként is. Mégis, jóval kevesebbet szexelünk, mint 30 évvel korábban. Egyes területeken (például Japánban) olyan aggasztóan lapos a lakosság nemi élete, hogy az ország vezetői már a demográfiai következményektől tartanak. Egy felmérés szerint 2015-ben a 18 és 34 év közötti japán lakosság 43 százaléka még szűz volt, míg a házasságban élők 47 százaléka vallotta, hogy több mint egy hónapja nem volt együtt partnerével. De a világ más pontjain sem sokkal jobb a helyzet: amerikai és brit tanulmányok is jelentősen csökkent szexuális aktivitásról számoltak be, és ugyanezt erősíti meg egy a 2005–2016 közötti időszakot vizsgáló német kutatás is.

A The Atlantic 2018-as cikkében megpróbálták körüljárni a szexrecesszió mögött húzódó fő okokat – kifejezetten a fiatal felnőttek szexuális életének nehézségeire fókuszálva. Ilyen ok például a testünkkel, külsőnkkel kapcsolatos bizonytalanságok felerősödése, vagy a szülők felől érkező rengeteg nyomás, ami minden korábbinál több stresszt terhel a fiatalokra. Ugyanúgy a randiappok sem jelentenek aranybányát – még az alkalmi szex terén sem – átlagosan több mint 60 embert kell végigmustrálnunk ahhoz, hogy egyetlen matchünk legyen, de még a match sem jelent garantált ismerkedést, és végül szexet. Arról nem is beszélve, hogy ezek az alkalmazások leginkább a fotogén személyeknek kedveznek…

Más vizsgálatok egyszerűen a túlhajszolt modern életmódunkban látják a problémát, ahol eleve alig marad időnk az intimitásra, hogy kedvről és energiától ne is beszéljünk. Alapvetően jól látszik (és valószínűleg nem is mondunk vele nagy újdonságot), hogy a fokozott stressz rendkívül negatív hatással van a szexuális életünkre. Márpedig ha valamiből mostanság különösen sokat kapunk, az a stressz.

Válság a hálószobában

A Stowe Family Law friss felmérése szerint a megkérdezett párok 56 százalékánál súlyos törést okozott a globális megélhetési válság – 70 százalék egyenesen attól tart, hogy a kapcsolatuk nem fogja túlélni ezt a nehéz időszakot. Leginkább az egy háztartásban élő párokat terhelik a jelenlegi körülmények, hiszen a mindennapi anyagi problémák az otthoni légkörre is rányomják bélyegüket.

Mindez persze valahol teljesen logikus. Az evolúció azt huzalozta belénk, hogy a szaporodáshoz biztonság kell – ha nincs meg a megfelelő egzisztenciánk, ha a modern létfenntartás a cél, akkor egyszerűen semmi kedvünk és energiánk nem lesz a vágyainkkal, az élvezettel vagy a reprodukcióval foglalkozni. Márpedig jelenleg a legtöbb háztartásban a vészesen megugrott rezsiszámlák és az egekben lévő élelmiszerárak kifizetése a prioritás. A gazdasági válság ráadásul nem csak extra stresszel jár, de sok esetben extra feladatokkal is: rengeteg embernek kellett plusz munkát vállalnia, ami azt jelenti, hogy még kevesebb ideje és energiája marad szexuális életére.

A gond az, hogy néha eltolódnak az arányok. Még akkor is, amikor valójában nem a szó szoros értelmében vett létfenntartás a tét, hanem mondjuk az a kérdés, hogy idén is el tud-e majd utazni a család egy egzotikus nyaralásra, vagy meg tudjuk-e vásárolni a szokásos kondibérletet, úgy érezhetjük, hogy a frontvonalban harcolunk az utolsó erőforrásokért. Miközben valójában minden megvan, amire szükségünk lehet (lakhatás, élelmiszer stb.) bekapcsol az ösztön, hogy a vészhelyzetben még többet és többet is felhalmozzunk, így félig-meddig feleslegesen kapcsolunk túlélőmódba. A hiperfókuszált, felfokozott, akut stresszben pörgő túlélőmódban nincs igazán helye a szexualitásnak, pedig a szex – és a szexen keresztül megélt kapcsolódás és intimitás – is nagyon fontos erőforrásunk lehetne a válságos helyzetekben. Manapság egyre kevesebbet beszélünk a szex jelentőségéről, és egyre kevésbé érezzük fontosnak, hogy rászánjuk az időnket az intimitás ápolására – miközben jóval hajlamosabbak vagyunk rá, hogy magányosan a pornóba meneküljünk. Ezt megerősíthetik azok a kutatási eredmények is, amik azt találták, hogy a szexuális együttlétek számának csökkenésével párhuzamosan mindkét nem esetében gyakoribbá vált a maszturbálás. De nem kizárólag a stressz öli meg a szenvedélyt – sokaknak valóban a létfenntartásról szól ez az időszak, különösen azoknak, akiknek egyedül kell gondoskodniuk magukról.

Szinglik hátrányban

Korábban már többször kimutatták, hogy az egyedülállóknak úgynevezett láthatatlan szingliadót kell fizetnie: vagyis lényegesen rosszabbul jönnek ki anyagilag, mint a közös háztartáson osztozó párok. Drágább a lakhatás, rosszabbul járnak az élelmiszervásárlással, alapvetően nem tudnak olyan jó életszínvonalat megengedni, mint az azonos keresetű, de egy háztartásban élő párok. Arról nem is beszélve, hogy az ismerkedés drága. A randizáshoz vacsorákat, italokat, mozijegyeket, belépőjegyeket kell fizetnünk, potenciálisan újra és újra, míg meg nem találjuk a párunkat. A párkapcsolatok eleje általában több stresszel is jár és több energiabefektetést igényel, ami a nehéz körülmények között még megterhelőbb lehet az egyedülállóknak.

A megélhetési válság tehát tovább tetézi a szexuális életünk válságát, és kérdés, hogy modern életünk mikor enged majd kiutat. Napjainkra a szex fájdalmasan alacsony helyre csúszott a prioritásaink listáján, és észre sem vesszük, hogy miközben sajnáljuk az időt az intimitásra, az egyik legszebb örömforrásunktól fosztjuk meg magunkat. A szex elvégzendő feladat, egészségügyi irányelvek mentén előírt, teljesítendő kvóta lett, és valami, amit felmutathatunk a boldog, teljes élet bizonyítékaként. Olvassuk a népszerű magazinok cikkeit az „ideális” szexuális életről, de közben kevés fogalmunk van valódi igényeiről, így azt is nehezen állapítjuk meg, hogy havi kettő vagy heti három szex lenne-e számunkra ideális, hogy orális szexre vagy hosszú előjátékra vágyunk-e inkább, hogy kipróbálnánk-e a szerepjátékot vagy a szexuális segédeszközöket.

Korunk szexuális recessziójában épp ezért nem is igazán a mennyiség a legsúlyosabb probléma. Amikor kevés szexről beszélünk, valójában nem vesszük figyelembe az egyéni szükségleteket, és az adott pár közös dinamikáját. A legnagyobb gond a saját szexualitásunktól és intimitásunktól való elszakadás, az, hogy egyszerűen kiszorítottuk az életünkből a szexet, mint valami kevésbé fontos tényezőt. És mi került a helyére? Legfőképpen munka. Aztán fogyasztás, teljesítmény, az önoptimalizálás egyéb eszközei, mint szépségipari szolgáltatások vagy edzés, hobbik és rengeteg üres óra a közösségi médiában. Ideje lenne talán átgondolni a prioritásainkat, hogy a válságban inkább a másik felé forduljunk, és ne egymásnak háttal feküdjünk le az ágyba.

Forrás: The Atlantic, Popsugar, BBC Fotó: Getty Images

https://marieclaire.hu/riporter/2022/12/09/szex-megelhetesi-valsag-recesszio/

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr10017998790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2022.12.15. 20:18:19

"a megélhetési válságban végképp nem áll fel"

Pont most? Amikor a nagyonnagymártonka is megmondta, hogy baszhatjuk? Ritka pech.

Amennyire jól tudom, a gorillák évente csak egyszer csinálják. Szóval nem kellene panaszkodni. Náluk még pénzügyi válság sincs.

"rengeteg üres óra a közösségi médiában"

Ez fájt! Megyek is ....ni . . .

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.16. 07:05:53

Talán a természet így próbálja természetes úton korlátozni az emberiség túlszaporodását? Ha ez a verzió áll, akkor az Orbán kormány is b*ttya a törvényeit, rendeleteit, kedvezményeit a szaporodási kedv növelése terén, hiszen azokból nem lesz több gyerek.

jaegtoer 2022.12.16. 19:10:13

Nem a túlszaporodás, vagy cerkaállás és találat a probléma, hanem az, hogy az orbángyőző félék szaporodnak, mint a nyulak ráadásul ez teccik a népnek. Úgyhogy asszák meg.

ez annyira szép, mindjárt belehalok:

"az adott pár közös dinamikáját."

Itt az ideje, hogy az emberiség dinamikusan kihaljon, és a hallatlanul elmés egysejtűek átvegyék az uralmat. A Föld is jobban járna, meg az Univerzum.

kajakibrahim 2022.12.16. 20:02:58

@jaegtoer:
"Itt az ideje, hogy az emberiség dinamikusan kihaljon,"

kösz haver! az lehet, hogy neked má lefőtt a kávé, de nekem még van egy pár jó évem, ezé csak módjával a kihalással:)))

uploads.disquscdn.com/images/9beac2358355faf4d481c05172cd3bfd12611ecda6bc588e2dadbdc960322b19.gif

jaegtoer 2022.12.17. 07:14:16

@kajakibrahim:

... ha le is főtt a kávé, azért a tejszínhab meg a marcipános keksztől még nem zárkózom el. Gondolom nem most jön el a zéro pont a történelemben, csak elgondolkoztató, hogy Oroszországban is egy idióta rángatja a zablát, egy másik pedig az USA-ban, és egyfolytában a piros gomb körül matatnak az ujjaikkal, vagy azzal riogatnak. De nem kell olyan messzire nézni, elég ha látod az itthoni nemzetfiket és nemzetpinákat és a rajongótábort. Már ez is épp elég. Valami nagyon el van baszódva (pardon, hogy is írhatok le ilyet, de hát ami el van baszva, az el van baszva)

kajakibrahim 2022.12.17. 10:26:35

@jaegtoer: "Valami nagyon el van baszódva"

régenmindenjobbvot.
ha majd én is ezt tolom, akkor tudom, hogy megöregedtem;)

"csak elgondolkoztató, hogy Oroszországban is egy idióta rángatja a zablát, egy másik pedig az USA-ban, és egyfolytában a piros gomb körül matatnak az ujjaikkal, vagy azzal riogatnak"

ez konkrétan hazugság!

mikor riogatott bájden, vagy az usa, vagy a náto atommal?

aki 300 napja ezzel fenyegetőzik, az putler és orkjai!

döbbenet, hogy még okos és tájékozott emberek is párhuzamot vonnak az agresszor terroristaállam, és a védekező, és az őt támogatók közé. döbbenet!

nade zenéljünk, me egyébként szeretlek, de a hülyeséget meg nem!;)

www.youtube.com/watch?v=aLtmq0g_4Og

jaegtoer 2022.12.18. 10:58:44

@kajakibrahim:

nem olvasol elég figyelmesen és csak azt jegyzed meg, ami az álláspontodat alátámasztja, ámde ezen nem veszünk össze.

kajakibrahim 2022.12.18. 12:55:08

@jaegtoer: tévedés, mindent megjegyeztem, amit írtál, de csak avval vitatkozom, amivel nem értek egyet.
amivel egyetértek, avval mit vitatkozzak?

egyébként, te sem mondtad, hogy ebben vagy abban igazam van, csak hablatyolsz itt nekem:)))

u.i.: inkább arról nyilatkozz, hogy francia vagy argentin!?

jaegtoer 2022.12.19. 19:06:33

@kajakibrahim:

Én arra gondoltam, hogy a sajtóból, a hírekből jegyzed meg ami egybevág az álláspontoddal. olyannal sosem piszkálnálak, hogy az általam írtakból csipegetsz ki tendenciózusan.
Mindig korrekt véleményt írtál velem illetve az általam írtakról. Hálás is vagyok, amiért segítettél ráébresztened engem arra, hogy én is csak egy szenilis, trotyli, kripli nyugger vagyok, illetve leszek belátható időn belül, feltéve, ha megérem. Amúgy általában igazad van, csak kevesebb vonalat kellene használnod, mert az éremnek azon túl, hogy két oldala van, még éle is, és nem ritkán az élen lévő felirat olykor érdekesebb mint a fej vagy írás. Mondjuk ilyen azért kevés van.

jaegtoer 2022.12.19. 19:09:12

@kajakibrahim: most már irreleváns, hogy francia, vagy argentin, bevallom, nem is néztem a meccset.

habakuk000 2022.12.21. 09:41:14

Én sem. Ami a legrosszabb, nem is érdekelt, még a gólokat sem néztem meg.
Helyette Szegeden néztünk kortárs balettet, Carmina Burana zenéjére koreografálva.
Jó volt,-Orff nem is lehet rossz - egy civilizáció utáni megmaradt csoport túlélése.

A vége azért csak az a gondolat, hogy a halál felszabadít.

Annyira lassú ez az oldal, hogy nincs erőm kivárni a beszélgetéseket, elköszönök mindenkitől és kellemes időtöltéseket kívánok!

jaegtoer 2022.12.22. 06:04:07

@habakuk000:
Jól kinézünk, pedig bombák sem hullanak. Még.
Amúgy meg a blogmotor lassúsága türelemre int. Jó gyakorlat ez. Mire az a nagy sietség?

@guma:
amúgy tényleg tenni kellene valamit.

Elmenteni az x+n évvel ezelőttieket, és a karcsúbb bloggal nekivágni az újra rendező háborúk korának.

jaegtoer 2022.12.22. 06:13:16

@kajakibrahim:

minapi véleményeltérésünkhöz lápjegyzet:
"Mitch McConnell szenátusi vezető közvetlenül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai érkezése előtt azt mondta, hogy Ukrajna támogatása nemcsak erkölcsileg helyes, de közvetlen befektetés a kőkemény, hideg, amerikai érdekek mentén."

bővebben:
index.hu/gazdasag/2022/12/21/amerika-szenator-mcconnell-ukrajna-tamogatas-usa-oroszorszag-zelenszkij/

ebben ugyan nem esik szó az amerikai táskáról, de azért nem lehet senkinek kétsége afelől, hogy nincs elásva a pincében. az indítógomb és a kulcsok az illetékesek keze ügyében vannak.

kajakibrahim 2022.12.22. 17:22:25

@jaegtoer: haver, te régen pl. a varánuszon patentebb voltál.

ádegy: indexet rég óta nem olvas, aki ad magára.

ádkettő: "hogy Ukrajna támogatása nemcsak erkölcsileg helyes, de közvetlen befektetés a kőkemény, hideg, amerikai érdekek mentén."

evvel mi a baj?
nézd meg ezt!:

www.youtube.com/watch?v=MIsx7VQyVVI

u.i.: a varánuszon volt cca 10 remek arc, közte te is, de akit igazán szerettem, az orica volt.(talán azért, mert az én anyám meg se közelítette őt, de szerettem volna ilyen anyát)

szumma-szummárum, még mindig bírlak bumer, csak néha olyan kis béna vagy, mint a faterom, aki 42-es, és a mai napig vele dolgozom;)

jaegtoer 2022.12.23. 05:33:10

@kajakibrahim:

"_ (...) varánuszon patentebb voltál._"

Patent, patent... már cipzárra váltottam. Ez lehet a baj.

"_indexet rég óta nem olvas, aki ad magára._"
Szó, ami szó, egyre lejjebb csúszok, nem is tudom mi lesz kettőre.

"_evvel mi a baj?_"
... Ha nem érthető, nem magyarázom;-)

Orica...? No, igen. Páratlan, megismételhetetlen.

Hát annak örülök, hogy még bírsz, én bizony már egyre gyakrabban nem bírom magamat, csak elviselem, mint a 12 éves kitaposott cipőmet. Egyszer el is kellett vinnem megtalpaltatni, mert erősen elkopott. Valahogy így vagyok én is. Olykor-olykor megpucolom, kifényesítem és olyan mint az új, és annyira kényelmes, hogy leírhatatlan. Hiába: Panama Jack:-)
Hiányzik Orica, Hacsaturján, Jenőke, meg még sokan és akkor most meg ez a hüje haba is hüjéskedik, mert lassú a blog. Hát lassú. Hova a francba az a nagy sietség?

taga20 2022.12.23. 17:27:01

@jaegtoer:

minden szemétségem ellenére, szeretem olvasni a bumer dolgaidat:))))

zenét szoktál öregcsont? tessék;)

egy szép:

www.youtube.com/watch?v=qPvrMpwEvgQ

és egy áktuális:

www.youtube.com/watch?v=L0dDnLWuzLg

gazoló 2022.12.23. 20:37:22

@habakuk000:

aki egy ilyen vébédöntő alatt koncertet hallgat,annyit is ér!
vissza ne vonulj vidéki :-)
boldog töltöttkáposztát neked és itt minden tessónak itten!
legyen szép karácsonyotok(kerecsenektek :-)
süti beállítások módosítása