He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Durva dolgok történhetnek a testeddel, ha minden nap eszel egy kis csokit

2022.12.11. 06:49 guma70

Vajon vannak-e konkrét egészségügyi előnyei a csokoládé rendszeres fogyasztásának?

Azt már tudjuk, hogy a csokiban lévő kakaóvaj előkelő helyen szerepel szépségápolásban (itt írtunk korábban a legismertebb élettani hatásairól), az egészségre gyakorolt hatásai közül pedig a sejtek egészségét védő antioxidánsok a legismertebbek – nem beszélve a kifejezetten magas vas-, kalcium- és kálium-, valamint A-, B-, C- és E-vitamin tartalmáról. A hatásait vizsgáló kutatások szerint bármilyen csokifajta (étcsoki, tejcsoki, fehér csoki) – ha mértékkel és alkalmanként fogyasztjuk – könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe – de vajon vannak-e konkrét egészségügyi előnyei annak, ha rendszeresen fogyasztjuk? A kutatások szerint igen. 

Javíthatja a szív egészségét

Az étcsokoládé és a tejcsokoládé egyaránt tartalmazzák a kakaó növényi részeit. A kakaóról például köztudott, hogy flavonoidokat is tartalmaz – olyan antioxidánsokat, amelyek bizonyos élelmiszerekben, például a teában, a bogyós gyümölcsökben, a leveles zöldségekben és a borban is megtalálhatóak. A flavonoidok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel bír, többek között a szív egészségét is fokozhatjuk vele – az étcsoki pedig nagyobb százalékban tartalmazza ezeket a jótékony összetevőket, mint a tejcsoki és a fehér csoki. A Reviews in Cardiovascular Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint – 

ha naponta csak 1-2 kockával fogyasztunk – a szívre gyakorolt hatása révén még a vérnyomáson is javíthatunk (az elhízás veszélye nélkül).

Csökkentheti a menstruációs görcsöket

A tej- és az étcsokoládé tehát eltérő tápanyagprofillal rendelkezik, az egyik legnagyobb különbség pedig a magnéziumtartalmukban rejlik – amiben szintén az étcsoki győzedelmeskedik. A vizsgálatok szerint 50 gramm étcsokoládé 114 milligramm magnéziumot tartalmaz, ami a felnőtt nők ajánlott napi adagjának körülbelül 35%-át lefedi (a tejcsokoládé pedig csak 16%-át teszi ki a szükséges napi magnéziummennyiségnek). A magnéziumról pedig tudjuk, hogy bizonyítottan segít ellazítani az izmokat – beleértve természetesen a méhünket is. A kutatások szerint minden bizonnyal ennek tudható, hogy menstruáció alatt gyakrabban kívánjuk az édességeket – és kifejezetten jó hír, hogy nem feltétlenül szükséges visszafogni magunkat, néhány kocka étcsokival ugyanis némileg csökkenthetővé válnak a kellemetlen tünetek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Getty Images

Fokozhatja a vasszintet

A Journal of Nutrition 2021-es tanulmánya szerint a vashiányos vérszegénység egyre többeket érint manapság, ami olyan tünetekhez vezethet, mint a szűnni nem akaró fáradtság, gyengeség és ingerlékenység – a csokiimádóknak pedig külön jó hír, hogy kedvenc finomságunkkal még ez ellen is tehetnek! Az étcsoki nemcsak magnéziumban, de vasban is bővelkedik: 50 gramm étcsokoládé nagyjából 6 milligramm vasat tartalmaz, a felnőtt férfiaknak pedig 8 milligrammra van szükségük naponta, tehát majdnem lefedi a szükséges napi mennyiséget.

https://www.noklapja.hu/aktualis/2022/12/06/durva-dolgok-tortenhetnek-a-testeddel-ha-minden-nap-eszel-egy-kis-csokit/ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr217996178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása