He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Több mint száz helyen szüntetné meg a háziorvosi ügyeletet a Takács-csomag + Itt szűnnek meg az önálló háziorvosi központok a kormány új tervei szerint

2022.11.10. 04:45 guma70

81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja a mostani csaknem 300 helyett. A koncepció bírálói szerint ez komoly betegbiztonsági kockázatot is jelenthet több helyen. Kétséges, hogy lesz-e háziorvos, aki vállal ilyen feltételek mellett ügyeletet.

A háziorvosi ügyeleti rendszert is átalakítaná Takács Péter egészségügyi államtitkár terve. Mi is megírtuk már, hogy Budapest kivételével az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bíznák a feladat megszervezését.

A Népszava megszerezte az OMSZ-koncepciót, amely szerint a jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja a mostani csaknem 300 helyett.

Ebből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, és 60 vegyes, felnőtteket és gyermeket is fogadó lenne majd.

Megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központot hoznának létre, így a megyék egy részében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból csak néhány maradna. A koncepció bírálói azt mondják, hogy ez főleg az aprófalvas megyékben komoly betegbiztonsági kockázatot is jelenthet. A cikk azt is felsorolja, mely településeken szűnne meg az alapellátási ügyelet helyben.

További problémát okozhat, hogy megváltozik a háziorvosok munkarendje is. A háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon pedig beosztható lenne ügyelni a járási egészségközpontba. Járásonként így 1,5-2 hétköznapi délutános műszak jutna egy-egy háziorvosra átlagosan.

Nem egyértelmű, hogy akkor este tízig a járási központba beosztott háziorvost nemcsak sürgős esetben, hanem normál panaszokkal is fel lehetne-e keresni. Kétséges, hogy lesz-e háziorvos, aki vállal ilyen ügyeletet majd, főként az idősebbek.

Este tíz után, a teljes ügyeleti időben pedig „az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontja osztályozza a feladatokat és jelzi a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt”, ez sem világos, hogy pontosan mit jelent.

Este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt, vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló végezné, akiknek a munkáját további ápoló és gépkocsivezető is segítené. A helyszínen is elláthatnak betegeket. Eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha a terv megvalósul, akkor a jövőben hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felsőfokú végzettségű ellátója.

A kísérleti rendszerű Hajdú-Biharban az ügyeletek működtetését az OMSZ-nak adták át, a háziorvosoknak nem kellett kötelezően részt venniük abban, tehát a tervben szereplő rendszer még nem volt tesztelve. Az OMSZ-nak a mentés mellett az országos alapellátási ügyeletek működtetésére egészen biztosan nem lesz elegendő szakembere.

A belügyminisztérium azt mondja, hogy az ügyeleti pontokon önállóan dolgozó mentőtisztekkel és kiterjesztett hatáskörű ápolókkal meg vannak elégedve a betegek, eddig nem kaptak jelzést panaszról, szakmai mulasztásról - egy megyében szerzett tapasztalat alapján.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/tobb-mint-szaz-helyen-szuntetne-meg-a-haziorvosi-ugyeletet-a-takacs-csomag/?utm_source=balsav&utm_medium=web

Itt szűnnek meg az önálló háziorvosi központok a kormány új tervei szerint

Takács Péter egészségügyi államtitkár új koncepcióját a Népszava szerezte meg. 300 helyett 102 háziorvosi központ jutna majd 81 járásra.

Az új koncepció, amit Takács Péter egészségügyi államtitkár készíttetett el, a Népszava birtokába került, a háziorvosi praxisok radikális visszavágását javasolja. Annak tanúsága szerint az egészségügyi szaktárca brutális megszorításra készül a háziorvosi rendszerben. A terv lényege az, hogy 81 magyarországi járásban ezentúl összesen csupán 102 egészségügyi háziorvosi rendelőpraxis maradna fenn. Ezek közül 21 eleve csak gyermekorvosi praxis, 21 pedig csak felnőtteket lát el, a többi vegyes.

Szerepüket megyénként számolva 3-4, úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ venné át. A koncepciót bíráló szakértők a Népszavának azt nyilatkozták, főleg az aprófalvas járásokban lehetetlen helyzetet teremt majd a több tucat háziorvosi rendelő eltűnése. A járási háziorvosi praxisok felszámolása következtében a következő régiókban szűnne meg az alapellátási ügyelet:

  • Abádszalók, Abaújszántó, Abony, Adony, Albertirsa, Andocs
  • Balatonboglár, Balatonföldvár, Balkány, Bátaszék, Biatorbágy, Biharkeresztes, Borsodnádasd, Budaörs, Bugyi, Bük
  • Csokvaomány
  • Demecser, Dorog, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dunavecse
  • Elek, Emőd, Ercsi
  • Fegyvernek, Felsőzsolca, Fót
  • Gesztely, Gyömrő
  • Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúsámson, Halásztelek, Harkány, Héhalom, Hévíz
  • Jánoshida, Jánossomorja
  • Kaba, Káloz, Kecel, Kelebia, Kisbárapáti, Kiskunlacháza, Kistarcsa, Komádi
  • Lajosmizse, Létavértes
  • Maglód, Mátraszentimre, Mélykút, Mindszent, Múcsony
  • Nádudvar, Nágocs, Nagymaros, Nagyvenyim, Nyékládháza, Nyírábrány
  • Ócsa, Őriszentpéter, Örkény
  • Pálháza, Pécel, Pilis, Pilisvörösvár, Polgár, Polgárdi, Pomáz
  • Rakamaz, Recsk, Rudabánya
  • Sajószentpéter, Simontornya, Solt, Sülysáp, Szabadszállás, Százhalombatta, Szendrő, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Szirmabesenyő
  • Tahitótfalu, Tápiószele, Tarpa, Tiszacsege, Tiszaföldvár, Tiszalök, Tiszalúc, Tompa, Törökkoppány, Túrkeve
  • Újfehértó, Újhartyán, Üllő
  • Vajszló, Vámospércs, Veresegyház
  • Zalakaros, Zsámbék

A koncepció irreálissá növelné a rendszerben maradó háziorvosok terheit is. Ugyanis a szerint a háziorvosok reggel 8 órától 16 óráig rendelőjükben látnak el ügyeletet, 16 órától 22 óráig pedig az új járási Egészségközpontba lehetnének beoszthatók, ugyanúgy, ahogy hétvégén és ünnepnapokon is. Járásonként ez a becslések szerint 1,5-2 extra műszakot jelent egy orvosra nézve.

Takács Péter kocnepciója azonban úgy fogalmaz, már nem látja a kormány szükségesnek azt, hogy minden egyes járásba jusson legalább egy háziorvosi ügyelet, és ez a rendszer átalakításánál nem is volt cél. További változás, hogy a sürgősségi kiszállások a minimálisra csökkennek, az éjszakai ügyeletekben, 22 óra és reggel 8 óra között orvos, mentőtiszt, vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló is végezhet ilyen feladatokat.

https://168.hu/itthon/haziorvosok-ugyelet-megszoritas-247620 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6517974058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.14. 16:31:38

Valami van, de nem tudni mi.

A kiürült gyíkon volt néhány megjegyzés az egészségügy, illetve a háziorvosi hálózat és ügyelet átszervezéséről közzé tett elképzelésekről, de mintha valaki kigyógyította volna a gyíkból. Szerintem itt is valami titkos féreg foga rágódig a blog gyógyításán.

jaegtoer 2022.11.14. 21:32:34

csak azért nem lábjegyzetelek, hadd csinálják csak a fiúk.
süti beállítások módosítása