He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

"A 2018-as az elmúlt 30 év legmocskosabb választása volt", szavazatszámlákókat keresnek

2022.03.03. 04:45 guma

Az Unhack Democracy bárki számára online oktatási anyaggal segítené, hogy minél többen menjenek szavazatot számolni, és így megtisztítsák a választásokat.

Számolj a demokráciáért! címmel tartott sajtótájékoztatót az Unhack Democracy szervezet, amely a választási csalások elkerülése érdekében hívja szavazatszámlálónak az állampolgárokat. Az eseményen a szervezet társalapítói elmondták, a 2018-as választások hatására kezdtek kutatómunkába a választási csalásokat illetően, amikor is 100 ezer ember vonult utcára, a szavazatok újra számlálását követelve.

Banuta Zsófia szerint az ezer delegált tapasztalatai alapján készült kutatás rámutatott, hogy a 2018-as az „elmúlt 30 év legmocskosabb választása volt.” Két Kúria döntés is született arról, hogy szervezett választási csalás történt: az egyik az ukrán határnál, a másik Pécsett – azonban egyiknek sem lett következménye. Barlai Melani szerint gyakoriak voltak az adminisztrációs hibák is – melynek kapcsán megjegyezte, ez a legjobban működő demokráciákban is előfordul, legutóbb például a német választásokon –, ám a szavazatszámlálók megfelelő képzésével mindez megelőzhető. 

Felhívták a figyelmet, hogy célzott befolyásolási kísérletekre is számos esetben volt példa az elmúlt években, mint például a szavazók befolyásolása, az illegális mozgósítás, és a szavazatvásárlás.

Projektjükkel egy szemléletváltást is szeretnének elérni, ugyanis elmondásuk szerint a kutatás arra is rámutatott, hogy a hazai választók többsége természetesnek veszi és elfogadja, hogy bizony vannak választási csalások. Jelezték, 2022-ben pedig még nehezebb dolguk lesz a számlálóknak, ugyanis népszavazás is lesz a választásokkal egy időpontban. Banuta megjegyezte, fájhat is a feje a választási irodának és az önkénteseknek, ugyanis ilyen helyzet nem volt 30 éve. Hozzátette: a döntést meghozó politikusok biztosan nem számoltak még szavazatot, ugyanis akkor tudnák, hogy ez a 15-16 órás munkanapot is meghosszabbítja, ami komoly szellemi kihívást jelent.

A szervezet egy online oktatási anyagot is létrehozott, amivel céljuk, hogy a szavazatszámlálói átlagéletkort 65-ről lejjebb vigyék, tehát nagy számban szólítsanak meg fiatalokat. Ez az e-learning anyag bárki számára elérhető a Számolj a demokráciáért! oldalán, és konkrét, megtörtént esetekre alapozva készítették a feladatokat. Emellett 30 neves művésszel együtt videókampányt is indítottak – ezek a kisfilmek már elérhetőek az interneten.

Szűcs Anikó, a Yale Egyetem előadója és az Unhack Democracy tagja elmondta, az Election Health Check nemzetközi projekt keretében kezdték el ezeket a videókat készíteni. A program három országot fed le: Magyarország mellett Szerbiát és Észak-Macedóniát. A nemzetközi pályázat olyan projekteket támogat, amelyek művészi módon próbálják erősíteni a társadalmi felelősségvállalást, ezért is vannak zenészek, költők, színészek a magyar kampányban. Megjegyezte, az Unhack Democracy szervezet eddig csak jogi oldalról közelítette meg a témát, most azonban úgy akarják megfogalmazni az üzeneteiket, hogy az minél több emberhez eljuthasson.

Hangsúlyozták: a szavazatszámlálás nem pártpolitikai megmozdulás.

Azért kell a pártoknak delegálnia, mert a hazai jogszabályok 30 éve nem teszik lehetővé az állampolgári megfigyelést – a környező országokban mindenütt van ilyen –, csak nemzetközi megfigyelők mehetnek be a szavazóhelyiségekbe. Az EBESZ egyébként már jelezte, hogy küld is egy teljes missziót a magyar választásokra. A szervezet társalapítója a 168-nak adott korábbi interjújában azt is kijelentette, hogy Bulgária után Magyarországon követik el a legtöbb választási csalást.

(Kiemelt kép: Számolják a szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság tagjai az önkormányzati választáson a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban kialakított 14-es számú szavazóhelyiségben 2019. október 13-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

https://168.hu/itthon/a-2018-as-az-elmult-30ev-legmocskosabb-valasztasavolt-226788

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2317621062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása