He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Zsiday Viktor: "nem arról van szó, hogy Orbán félrekezeli a koronavirus-járványt. Szándékosan hagyta tarjedni a halálos kórt..."

2021.01.07. 04:45 guma

Orbán megbukott: több mint 10000 élet szárad a lelkén

A diktátoroknak az ember általában nem más, mint fogyóeszköz. Ugyan a felcsúti futballhuligán még csak diktátorok csicskása, de azért próbálkozik. Nem sok könnyet hullatott azért a tízezer magyarért, akik a koronavírus miatt haltak meg.

Zsiday Viktor befektetési szakértő, már november elején megmondta, nem arról van szó, hogy Orbán félrekezeli a koronavírus-járványt. Még csak nem is a foci miatt várt a szigorításokkal. Szándékosan hagyta terjedni a halálos kórt, csak ne kelljen leállítani a gazdaságot.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát a vírus végigsöprése és tetőzése november-decemberben, majd lecsengése januártól, és a gazdaság talpra állásának megkezdődése ezután. Az ára tízezer magyar

- mondta akkor Zsiday a Forbesnak.

És sajnos igaza lett. Már január 5. keddre megdőlt ez a szomorú szám. És egyre emelkedik.

Az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett - közölte az Operatív Törzs.

A miniszterelnök járványkezelése egyértelműen megbukott. Ha próbálkozott, ha nem, az eredmény magáért beszél. A megbetegedések számához viszonyított halálozások számában az egyik legrosszabbak vagyunk Európában.

Míg Magyarországon az 1 millió főre jutó halottak száma 1032 fő, addig Európában az átlag 838, világszinten pedig 237.

Volt, aki még ott ült a karácsonyi vacsoraasztalnál, mostanra viszont nincs többé. Szerettei nem simogathatják meg, nem hallhatják többé a hangját, emlékei szertefoszlottak, magával vitte őket a halál.

Egyre többen halunk meg ebben a betegségben, miközben Müller Cecília kereszttel a nyakában szenvtelenül ontja a baromságait, és az embereket csak, mint valami sajnálatos baleset névtelen áldozataiként kezeli. Pedig tisztifőorvosként Kásler mellett ő az, aki hivatalosan felelős ezért.

Orbán pedig cinikusan a saját hasznára próbálja felhasználni a járványt is. Most is leginkább a lopás megszervezésével van elfoglalva, de ha esetleg megússzuk, nem lesz rest győzelmi jelentésekben ünnepeltetni saját magát.

Viszont ez a 10 ezer ember "nem úszta meg", és mi, akik itt maradtunk, nem fogjuk ezt elfelejteni Orbánnak!

https://ezalenyeg.hu/kozugy/orban-megbukott-tobb-mint-10000-elet-szarad-a-lelken-36817?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=36817

Zsiday Viktor: Érvényét veszti a csótányelmélet, ősztől jöhet a gazdasági fellendülés

A koronavírus elleni vakcina széles körű elterjesztése után nyárra teszi a megnyugvás időszakát, őszre pedig kirobbanó gazdasági teljesítményt vár a HVG számára írt cikkében Zsiday Viktor befektetési szakember, aki szerint például görög ingatlanokba, bankrészvényekbe, olajcégekbe és aranyba lesz érdemes pénzt fektetni 2021-ben.

A nagy gazdasági folyamatok jellemzően trendszerűek, és a trendek elején születő elemzések szinte mindig alábecsülik a jövőt – egyszóval túl pesszimisták. Ez legfőképpen azért van, mert a gazdaságban számos visszacsatolás működik. Ha javulni (vagy romlani) kezd a helyzet, akkor rendre még annál is jobban (illetve rosszabbul) alakulnak a dolgok, mint azt eredetileg feltételezni lehetett. Ha például nő a GDP, akkor emelkednek az adóbevételek, kisebb lesz a költségvetési hiány, emiatt csökken az államadósságra fizetendő kamatkiadás, ez további állami költekezést és/vagy adócsökkentést tesz lehetővé, így megugrik a fogyasztás, ami több adóbevételt eredményez, amitől tovább nő a kormányzat mozgástere és így tovább. A visszacsatolások persze ugyanígy működnek a válságokban is,

ennek neve is van a befektetési világban: csótányelméletnek hívják.

Ha a lakásunkban meglátunk egy csótányt, akkor valószínűleg több is van, s ugyanígy, ha egy cégről vagy gazdaságról váratlanul rossz hírek jönnek, ott az esetek jelentős részében további problémákra is fény fog derülni.

Melyek lehetnek azok a világgazdasági trendek, amelyek elindulnak vagy folytatódnak? Talán a legfontosabb, várhatóan a következő évtized egészére kiható változás a gazdaságpolitikában a modern monetáris elmélet néven elhíresült – néhol kissé kusza – gondolatsor gazdaságpolitikai elfogadása és implementációja. Ez nagyon leegyszerűsítve azt hirdeti, hogy egy olyan országnak, amelynek van saját jegybankja és devizája, és ebben a devizában van eladósodva, bármekkora lehet a költségvetési hiánya, nyugodtan költhet, sőt költenie is kell recesszió idején, mert a központi bank úgyis tud annyi pénzt nyomtatni, amennyit kell. A gazdaság stimulálásának nem lehet akadálya a költségvetési hiány,

költs, amennyit tudsz, ha baj van!

Erről szól még a cikk:

  • Nem lesz baj abból, ha számolatlanul önti a pénzt a gazdaságra az állam?
  • Mi jelzi majd, hogy beindult a gazdaság?
  • Ezután minden más lesz, vagy visszatérünk a régi kerékvágásba?

https://hvg.hu/360/202053__hullamhegyek_hullamvolgyek__jarvanyhatas__penznyomtatas__csotanyok_kozott

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7716375204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása