He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A tudomány szerint ezért marad hűséges a férfi

2019.12.29. 06:30 guma

Ezért marad hűséges a férfi - Íme, a tudomány válasza

A kutatók megtalálták a hiányzó láncszemet. Íme, a monogámia eredete.

Az evolúciót kutató tudósokat mindig is foglalkoztatta a kérdés: az ember mikor és miért hagyott fel a kényelmesnek és hasznosnak is tűnő promiszkuitással, és hozott olyan döntést, hogy lecövekel egyetlen társ mellett, akivel közös családot alapíthat?

Egy amerikai kutatógárda most azonban, úgy tűnik, talált választ a monogámia kérdésére, és egy tanulmányban fel is tárta, az evolúció során mi volt az a mozzanat, amely megváltoztatta az eredeti folyamatot, és megalapozta a modern család intézményét.

Szexuális szabadság

Őseink társadalmi struktúrája a totális szexuális szabadság alapján volt berendezve, ahol a hímek egymással harcoltak a párosodási jogokért. A cél az volt, hogy minél több nő legyen megtermékenyítve, illetve minél több férfi kapjon esélyt arra, hogy továbbadja a jó géneket.

A Tennessee-i Egyetem evolúcióbiológusainak azonban sikerült elkapniuk azt a pillanatot, amikor a szexuális szabadság és a mindig győztes pozícióból induló alfahímek helyét egyre inkább a gondoskodó típusok és a monogámia vették át.

Győz a gondoskodó típus

Az evolúció korai szakaszában a vadászatban vagy az erőfitogtatásban jeleskedő alfahímek mellett megjelentek a versenyben azok a férfiak is, akik korábban gyengébb fizikai adottságaik miatt mellőzve voltak.

Lassan mindannyian rájöttek - kivéve a társadalmi létra legmagasabb fokán álló alfákat -, hogy a másik nemet nem kizárólag erőfölénnyel és dagadó izmokkal lehet levenni a lábáról, legalább ilyen fontos számukra, hogy megfelelő életkörülményeik, élelmük, biztonságérzetük legyen. A nők szemében felértékelődött a gondoskodás, rájöttek, hogy éppúgy értékes, ha nem értékesebb az a férfi, aki a létfenntartást biztosítja, mint a genetikailag makulátlan alfahím.

Megéri hűségesnek lenni

Azzal, hogy a gondoskodó hímek több energiát öltek abba, hogy a nő mellettük biztonságban érezhesse magát, nemcsak az elismerésüket, de egyre inkább a ragaszkodásukat is elnyerték, így a befektetett gondoskodás megtérült: hosszú távon a biztonságot nyújtó férfiak mellett döntöttek a nők. Mindkét nemnek megérte tehát a kölcsönös hűség, ezzel pedig megalapozták a modern, hosszú távú párkapcsolatokat, amelyek már a monogámiára épülnek. Ráadásul, mivel ezek a férfiak kevesebb időt vesztegettek a harcra, több idő és figyelem juthatott az utódokra is, akik így nagyobb eséllyel maradtak életben.

Mindig a nő választ

Gavrilets professzor, a kutatás vezetője szerint eddig azért ütköztek falakba a modern család kialakulásának feltárását illető kutatások, mert úgy gondolták, hiába gondoskodnak az úgymond alacsonyabb rangú férfiak például az élelemről, az alfáknak csupán néhány jól irányzott ütést kell mérniük rájuk, már el is dőlt a verseny. Igen ám, de kiderült, hogy mindeddig kihagyták a számításból a női nemet: pedig, ami valójában eldönti a meccset, az a nők választása.

Ők pedig gyakran többre tartották a gondoskodást és a biztonságot, mint a szaporodási képességeket. Később a férfiak közötti verseny már nem arra éleződött ki, hogy ki főzi le a másikat a termékenységi hajrában, sokkal inkább az vált fontossá, hogy ki képes a legteljesebben kielégíteni a nő biztonság és gondoskodás iránti igényeit, vagyis kiből lesz jobb társ.

https://femina.hu/kapcsolat/ferfihuseg/ferfi arc

Ilyen a férfi arca, ha hajlamos a hűtlenségre - Az új kutatás szerint rögtön felismerhető a csalfa típus

Az új vizsgálat azt állítja, hogy első pillantásra tudni lehet azt, ha a férfi hajlamos megcsalni a párját. Apróságok sejtetik az arcán.

Általában a viselkedése leplezi le a hűtlen embert, azonban a kutatók szerint nemcsak akkor lehet rájönni, hogy valaki csalfa típus, amikor már megtörtént a félrelépés. Vannak olyan jelek is, melyek előre sejtetik a jövőbeni afférokat.

A szakértők egy új vizsgálatuk során igen furcsa és érdekes dolgokra világítottak rá: rámutattak ugyanis, hogy a férfiak arcának egyes vonásaiból megmondható, hogy csalfa típus-e az illető.

A férfi arcáról sejthető, hogy félre fog-e lépni?

A Royal Society Open Science nevű lapban publikált kutatás során 293 férfit és 472 nőt kértek arra, hogy nézzenek meg 182 hölgy alanyról készült képet, majd pedig 299 férfi és 452 nő figyelte meg a férfi alanyokról készült fotókat. Azt kellett megtippelniük egy 1-10-ig terjedő skálán, hogy mennyire lehet hajlamos a hűtlenségre a felvételen látott személy. Természetesen az embereket előtte megkérdezték arról, hogy léptek-e már félre, ha igen, hányszor, illetve hagyták-e már el a partnerüket egy másikért.

Az eredményekből kiderült, hogy az emberek nagy része meg tudta jósolni, hogy ki a csalfa típus, ugyanis azok, akiket annak találtak, valóban voltak már hűtlenek. A további vizsgálódások során arra jutottak, hogy az igen maszkulin vonásokkal, többek közt szélesebb, magasabb homlokkal, határozott, erőteljes állkapocscsonttal és vékony ajkakkal rendelkező férfiakat nagyobb eséllyel tartották a megkérdezettek csalfának, és ez valóban így is volt - ők saját bevallásuk szerint is hajlamosabbak voltak félrelépni, vagy elhagyni a párjukat egy másik félért. A nők arcával kapcsolatosan azonban nem találtak hasonló összefüggéseket.

A szakértők egyébként úgy vélik, a jelenségnek evolúciós okai is vannak, mert az ilyen arccal rendelkező pasik mindig is nagyobb népszerűségnek örvendtek a hölgyek körében, így a nők és a férfiak egyaránt veszélyforrást látnak bennük.

Az eredményeket a kutatók is igen érdekesnek találták, azonban hangsúlyozták, hogy ez az eredmény nem általánosítható, és természetesen nem vonatkozik mindenkire. Attól, hogy valakinek hasonló az arca, még egyáltalán nem mondható ki biztosra, hogy megcsalta már, vagy meg fogja csalni a partnerét.

A megcsalás legfőbb jelei

Van néhány dolog, ami már korán jelezheti, hogy a partner félrekacsintgat a kapcsolatból, és megcsalja a másikat. Nem csupán a rejtélyes hívások buktathatják le a félrelépőt: a következő apróságok is arra utalnak, hogy hűtlen a partner.

https://femina.hu/kapcsolat/hutlen-ferfi-arca/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9215369796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása