He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Nagy tudósok -Aristoteles

2016.07.04. 12:19 guma

Humoros és szórakoztató sorozat Dr Allan Chapman, az oxfordi egyetem tudománytörténésze előadásában néhány olyan tudós életéről és koráról, akik nagy hatással voltak a világra. Archív anyagok, animáció és dramatizált jelenetek sgítségével ad izgalmas és érthető bevezetést Dr. Chapman Arisztotelész, Galilei, Newton, Darwin és Einstein elméleteihez.

Hihetetlen felfedezést tettek a részégek

Az ókori görög városban, Sztageirában ásatásokat végző görög régészek bejelentették, hogy megtalálták Arisztotelész sírját.

Az ókori görög filozófusról a Szaloniki Arisztotelész Egyetemen rendezett nemzetközi konferencián mutatták be feltárásaikat a szakemberek. Szerintük a 2400 éves sír feltárása a térségben 20 éve folyó régészeti kutatások legfontosabb eredménye.

Arisztotelész a közép-makedóniai térségben fekvő Sztageira városában született Kr.e. 384-ben és Khalkiszban halt meg Kr.e. 322-ben.

Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy Khalkiszban temették el a filozófust, de a régészek biztosak benne, hogy a Sztageira ásatási helyen feltárt sír a görög filozófusé. Két irodalmi forrásban is utalások vannak arra, hogy szülővárosának lakói hamvait elhozták Khalkiszból.

A kupolával borított dombsírnak vagy egy márvány szintje a hellén korból. A sír az egykori Sztageira központjában, az agora közelében fekszik.

"Minden ember, aki képes a saját elhatározása szerint élni, valamiféle célt tűz maga elé a derekas életvitel érdekében - ez lehet kitüntetés, vagy hírnév, vagy gazdagság, vagy műveltség -, és minden tettét ezt szem előtt tartva végzi. (Mert igen nagy oktalanságra vall, ha valaki az életét nem egy bizonyos célnak megfelelően rendezi be" - írta Arisztotelész az Eudémoszi etikában.

A régészek szerint a középület jellegű síremléket sietősen építették, és csak később húzták rá a márványszintet. A síron kívül található egy oltár is. A sír kupolája 10 méter magas, a négyzet alapú szintet egy bizánci torony öleli körül. A félkör alakú fal két méter magas. A sír bejáratához járda vezet.

A feltáráson találtak agyagedényeket és ötven darab pénzérmét is Nagy Sándor korából.

A kutatók szerint a bizánciak megsemmisítették a sír épületét és egy négyzet alapú tornyot építettek helyére.

Arisztotelész a makedón hadvezér, Nagy Sándor nevelője, az ő mestere pedig Platón volt. Arisztotelésznek a nyugati kultúra olyan műveket köszönhet, mint a Poétika, a Retorika, a Hermeneutika vagy éppen az Eudémoszi etikát. A retorika a filozófus szerint: "olyan képesség, mely minden egyes tárgyban feltárja a meggyőzés lehetőségét."

http://faktor.hu/faktor-arisztotelesz-sirhely-sztageira-gorogorszag

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr338779450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása