He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az Új Széchenyi Terv pályázati pénzeiről dönthet a Fideszhez köthető Széles Gábor és Papcsák Ferenc!

2012.08.08. 20:03 guma

Most dobod el magad! Ilyen nincs a világon : politikusok maguk közül kineveztek 40 - 50 "hitelközvetítőt" állami pénzen ahol uniós pénzt osztanak! Kapják az államtól 0,4% kamatra és adhatják 9%-ra, az állam garantálja, hogy a kamatkülönbözet őket illeti, így jutnak kb évi 2 milliárd bevételhez... Szó sem róla, dolgoznak megint a fiúk saját kasszára, nem elég a közgép a föld, ezután a fagyis, vagy lovardás is sorba állhat a "Forradalmi Jogász-paraszt Kormány" kinevezettjei előtt! Lakásvásárlást is túlteljesítették mert sikerült hat (6) devizahiteles lakását megvenni a tervezett 5000-ből. Sorolni is képtelenség mennyire sikeresen dolgoznak az ország kirablásán véleményem szerint.

Kormányközeli pénzosztók

Százmilliós üzletet jelenthet több fideszes politikusnak és számos kormányközeli vállalkozónak az Új Széchényi Terv mikrovállalkozásoknak szóló programja. A vállalkozók ugyanis csak úgynevezett hitelközvetítőkön keresztül juthatnak a 85 százalékban uniós forrásokra támaszkodó támogatásokhoz, viszont ezeknek a hitelközvetítőknek majdnem fele kormánypárti kötődésű. Az Új Széchenyi Terv pályázati pénzeiről dönthet a Fideszhez köthető vállalkozó Széles Gábor és a volt elszámoltatási biztos Papcsák Ferenc is.

Biztos és jó üzletet jelent az Új Széchenyi Terv mikrovállalkozásoknak szóló pályázata azoknak a hitelközvetítőknek, amelyek a beérkező pályázatokat bírálják el. Összesen 45 cég foglalkozik ugyanis azzal, hogy az államtól 0,4 százalékos kamattal megszerzett, 85 százalékban uniós forrásból származó pénzt pályázati úton szétossza a mikrovállalkozások között. A hitelközvetítők haszna abból keletkezik, hogy a nyertes cégeknek már jóval magasabb - bár piaci körülmények között még így is kifejezetten alacsony - legfeljebb 9 százalékos kamattal adják tovább a pénzt, a kettő közötti különbséget pedig bevételként könyvelhetik el.

A pénzügyi közvetítők állnak tehát kapcsolatban a mikro-, és kisvállalkozásokkal, ők végzik a hitelkérelmek befogadását, elbírálását, a szerződéskötést, a folyósítást, illetve a hitelszámlák kezelését. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy túlnyomórészt a pénzügyi közvetítők viselik az általuk folyósított hitelek kockázatát is, bár a lapunknak nyilatkozó vállalkozók szerint a pénzintézetek teljesen bebiztosítják magukat.

Kétmilliárd forinton osztoznak

A hitelközvetítők a 2011-2013 közötti időszakban összesen 30 milliárd forintnyi hitel sorsáról dönthetnek. A náluk maradó haszon átlagosan 6-6,5 százalékos kamatnyereséggel számolva évente nagyjából kétmilliárd forint, de ehhez még hozzájön a pályázók által fizetett tranzakciós díj is, ami pályázatonként 50 ezer forint. Miután eddig 4800 pályázat érkezett be a különböző hitelközvetítő cégekhez, az ebből származó bevétel összesen 240 millió forint.

A kétmilliárd forint feletti bevétel ugyanakkor valójában nem 45 cég között oszlik el, a pályáztatás legnagyobb részét ugyanis 28 hitelközvetítő bonyolította le. Csak a pályázati keretek kiürülése előtt pár hónappal duzzasztották fel az ezzel foglalkozó cégek listáját a - hamarosan részben állami kézbe kerülő - takarékszövetkezetekkel, így a pénzek nagy részét valamivel több mint kéttucat cég osztotta szét.

Széles Gábornak megéri

Az egyik legnagyobb hitelközvetítő cég a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Komplex-Faktor, amely a Fideszt nyiltan támogató üzletember Műszertechnika nevű cégének egyik leányvállalata. A két cég vezetősége szinte megegyezik: Schmidt Balázs, Princz Ferenc és Bárdossy Dániel neve mindkét vállalat vezetői között megtalálható. Széles Gábor pozícióit ráadásul a szintén hitelközvetítőként tevékenykedő Első Hitelkapu Pénzügyi Zrt. is erősítheti, amelynek az a Széphalmi Gábor az egyik tisztségviselője, aki korábban a Műszertechnika másik leányvállalatának, a Pesti Hitel Zrt.-nek volt a vezetője.

Két másik hitelközvetítő cégnél azonban ennél is közvetlenebb a kormánnyal való kapcsolat.  A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (KVA) elnöke ugyanis az a Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, aki korábban az elszámoltatási biztosi pozíciót töltötte be. A MIFIN Mikrofinanszírozói Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tisztségviselője pedig Braun Márton, fideszes országgyűlési képviselő. A politikus egyben annak a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak is az elnöke, amely több mint egy tucat megyei vagy regionális hitelközvetítő műkédését fogja össze. Braun adóbevallása szerint ezzel a tisztségével havi bruttó 960 ezer forintot keres, míg Papcsák Ferenc a KVA elnökeként nettó 131 600 forintot visz haza.

A PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány honlapja szerint az alapítvány kuratóriumának egyik tagja egy vásárosnaményi illetőségű Czomba Sándor.  Ez a név megegyezik a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkáráéval, aki szintén Vásárosnaményben él, s a Fidesz jelöltjeként innen szerzett mandátumot. Azt azonban egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a két személy megegyezik-e vagy csak (név)rokonok, mivel az államtitkár adóbevallásában nem találni erre utalást.

A Fidesz legfőbb támogatója Széles Gábor 2010-ben érdemelte ki a Fidesz legnagyobb egyéni támogatójának címét, abban az évben ugyanis 10 millió forint adománnyal segítette a pártot. A vállalkozó azonban feltehetően azzal segít a legtöbbet, hogy fenntartja a kormánypárti médiacégeit, amelyekre eddig - becslések szerint - több mint ötmilliárdot költött.

Szintén hitelközvetítőként tevékenykedik a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. Magyarország leggazdagabb vállalkozójának Fideszhez fűződő kapcsolatát jól mutatja az a nyilatkozata, amellyel a 2010-es választások tétjét összegezte: „Minden magyarnak az az érdeke, hogy a fideszes csapat nyerjen. Ha ugyanis nem nyer, az mindenkinek rossz".

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által létrehozott KA-VOSZ-t jelenleg Krisán László valamint Parragh László vezeti. Krisánt Demján jobbkezeként is emlegetik, Parragh pedig úgy került be a 2010-es választások előtti hírekbe, hogy közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktorral, miszerint az MKIK részt vesz a kormányprogram gazdaságpolitikai fejezetének kidolgozásában.

forrás : http://www.figyelo.hu/cikkek/2235_kormanykozeli_penzosztok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr904702579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása