He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ausztrália : Coober Pedy.

2011.10.16. 09:07 guma

Coober Pedy egy város Észak- Dél-Ausztráliában , 846 kilométerre északra Adelaide a Stuart Highway . 

 

A várost nevezik a " világ opál fővárosának", mert nagy mennyiségű az értékes opál , amelyet itt bányásztak.  A név "Coober Pedy" a helyi őslakosok kifejezéséből származik: kupa-piti, ami azt jelenti, "fehér ember lyuk".

A világ egyik legkülönlegesebb városa. A lakosság ugyanis nem a föld fölött éli mindennapjait, épp ellenkezőleg, a föld alatt leltek otthonra, ami egyrészt az időjárási viszonyok, másrészt a terület értékes természeti adottságai miatt vált szükségessé.

A nem mindennapi látványosságot jelentő, talajszint alatti települést jó ideje a turisták is előszeretettel keresik fel. Coober Pedy érdekes látnivalói közé tartoznak a bányák, a temető, és a földalatti egyház.  A szálláshelyek mellett művészeti galériák, múzeumok és opálüzletek várják a turistákat, mindezeken kívül pedig egy egészen különleges, a nappali hőség miatt csak éjszaka működő golfpályát is kipróbálhatnak térítésmentesen - a tájékozódást világító golflabdák segítik.  3500 ember él tehát ebben a városban föld alatt...

A város elszigetelt, és a különleges körülmények miatt a turistáknak nem szabad bejelentés nélkül a környéken a kijelölt területet elhagyni.Vonat hetente 2x jár erre, a városban buszközlekedés van a reptérre.

A 30-32 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet, mely gyakran 40 Celsius-fokos tetőzést jelent, az itt élők konyhával, fürdőszobával, nappalival ellátott, takaros kis lakásokban vészelik át, sőt, a föld alatti komplexum több közösségi teret, és még templomot is magában foglal.

Nehézséget jelent azonban a meleg elviseléséhez különösen fontos víz beszerzése: míg korábban nagy tartályokban szállították a városba, ma egy tőle 24 kilométerre található forrásból biztosítják, azonban ára igen borsos. A hotelekben azért medence is találhatő...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr243304559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilárd Hanvay 2014.01.10. 14:18:35

JO KIS HELY LEHET. MAR HALLOTTAM HIRET DELTABOL, NOK LAPJABOL.
süti beállítások módosítása