He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Oly korban éltem e földön......

2011.04.04. 14:25 Horizont

Bocsánat, de most egy kicsit személyes posztot adok közre, remélem nem baj? Egy online újság pályázatot hirdetett:" Ötvenes éveikben járó nők vallanak életükről"! Na én írtam egyet és le is közölték.Gondoltam megosztom veletek is.Kicsit hosszú lett, az igaz.  Olvassátok ha gondoljátok:DDD

 

 

Oly korban születtem-e földre..
'54 mikulás napján egy vidéki kisvárosban, amikor az emberek és a szüleim is fellélegeztek már a háború okozta sokkon, de még nyögték Rákosi pajtás királyságának utóhatását, ahol szegény családba érkeztem, de nagy szeretetbe, ahol  Anyukámnak 6 hetes (!) koromban vissza kellett mennie dolgoznia.
Oly korban éltem - e földön...
'56-ban kétévesen a szüleim engem és egymást féltve ők bizony a józan eszükre hallgatva nem vettek részt semmiben, ahol rettegve figyelték a városon végigmasírozó szovjet tankokat.
Oly korban éltem - e földön....
'58- '61-ig ahol  az óvodába kis uzsonnatáskába vinni kellett a reggelit, ahol a  tömblakásunkban fürdőszoba híján teknőbe fürdettek, ahol a konyhában a sparhelt szélén bádogbögrében mindig ott állt a cikóriakávé, ahol egyszer anyukám batyut kötött és (miután kiprovokáltam) elzavart világgá, de csak a lépcsőházig jutottam sírva, de akkor se kértem bocsánatot, ahol az óvodában búcsúzóul egy fatolltartót kaptunk, boldogságom szép tárgyaként.
Oly korban éltem-e földön......
'61-'69-ig életem egyik legszebb időszaka: az iskola, ahol igazi pedagógusok voltak, ahol volt körmös, pofon, hajmeghúzás, de ahol soha senkinek eszébe nem jutott a tanárt hibáztatni, szüleit berángatni, ahol a közösségnek akkora ereje volt, hogy csak na, ahol büszkeség volt kisdobosnak, úttörőnek, jó tanulónak, jó gyereknek lenni, ahol 7 évesen  balatoni táborba küldött az anyukám,és a vonaton az alagútig zokogtam, aztán 2 hét múlva nem akartam  hazajönni és utána minden évben táborról, táborra jártam, ahol volt tábortűz, éjjeli őrség, közös éneklés, néha csak sátorban vaságy, kondérban főzés - feledhetetlen nyaraim. Ahol egy kis Néprádiónk volt, Kossuth és Petőfi adóval, ahol 10 éves koromban '64-ben vásároltak a szüleim egy Duna televíziót és hetekig belopakodtam megsimogatni a "csodát", ahol a műkorcsolya közvetítést, Öveges professzor fizika óráit és a Deltát mindenki nézte, ahol a tömblakásunkban sparhelt volt a konyhában, a fürdőben hengeres tartály a szobákban cserépkályha és 5. osztályos koromtól mindennap ki kellett hamuznom, a pincéből felvinni a szenet és fát és begyújtanom, ahol nem volt még "kitalálva" (számunkra) a harisnyanadrág (volt jégeralsó) a csizma (volt fűzős magas szárú cipő)) a dzseki  (volt szövet és szivacs kabát) az orkános kesztyű (kesztyű nélkül hógolyóztunk) a golyóstoll (tintába mártogatós, később töltőtoll), ahol a teleim is feledhetetlenek voltak,a kurblis korcsolyám, amivel novembertől februárig jártam korizni, minden áldott este,a fellocsolt sportpályán a fél osztállyal és mesebeli volt amikor kaptam egy műkorcsolyát, ahol hetekig megmaradt a hó és kemény mínuszok  voltak, szánkóztunk, hóembert építettünk, ahol balettoztam, zongoráztam, népitáncoltam, kézilabdáztam, a saját gyönyörűségemre, ahol faltam a könyveket, még a paplan alatt kislámpával is, ahol 7- 8. - ban tört ki rajtunk a szerelmi láz, óra alatti levelezéssel, vezetéknéven való megszólítással, kísérgetéssel, ahol még egymás kezét se fogtuk meg, csók se volt, de az érzés olyan elementáris erővel rendelkezett, tiszta, őszinte. Ahol a 38 fős osztályból '69-ben egyetlen családnak volt egy Moszkvics autója, ahol az "egyforma szegénység" nagyon közösségformáló volt, minden kis lépésnek örültünk, értékeltük és elégedettek voltunk az életünkkel, mert jó is volt.
Oly korban éltem-e földön....
'69-'73-ig egy budapesti szakközépiskolában, ahol az egyenköpeny kötelező volt, nem lakkozhattuk a körmünket, hosszú hajunkat össze kellett fognunk, fiúknak tilos volt a hajnövesztés, de ahol az osztályfőnök színházba "hordott" minket (operába is), múzeumba, kirándulni ahol az osztálykirándulások tavasszal 4 napos magyarországi, nyáron  (a gyakorlaton kapott pénzünkből)a szomszédos országokba akár sátorral is, 1 férfi 1 női tanárral a 38 diák, ahol a továbbtanulásnak rangja volt és csak a legjobbak jutottak be, ahol a lányok 17-18 éves korban estek át az első tűzkeresztségen és ahol nem árultak a pénztár mellett óvszert és nem volt fogamzásgátló gyógyszer. Ahol a szüleim vettek egy Skodát '73-ban iszonyatos mennyiségű paprikáskrumpli árán.
Oly korban éltem- e földön....
'73 - '89-ig ahol a munkáért kapott fizetést hazaadtuk, ahol a szerelemben "tipródtunk" a szüleink elvárása, a belénk nevelt konzervatizmus és a szívünk, lelkünk és testünk vágya  között, ahol 1-2 évig lehetett  "együtt járni ", mert utána eljegyzés, esküvő és csak akkor együttélés, ahol a szüleim lakásának a kisszobájába költöztünk és oda született az első kisbabánk, 23 éves korunkban, ahol behívták a férjemet sorkatonai szolgálatra a féléves kisgyerekünk mellöl 2 évre, nehéz volt a nagy szerelemben és a fizetése nélkül, de kibírtuk, ahol esküvő után 2 évvel beköltözhettünk első szövetkezeti lakásunkba, azt az érzést mindenkinek kívánom...Később még született két gyerekünk, építkeztünk, éltük az átlagember nagyon jó átlagéletét, nagy biztonságérzetben egész addig amíg el nem jött a rendszerváltás éve.
Lehet szidni a szocializmust, volt sok hibája nem vitatom, de a mi korosztályunknak  jó élete volt, nagyon sok mindent kaptunk, biztonságban élhettünk. Jól éreztük magunkat, megbecsültük az életünket. Aki ezt tagadja az nem mond igazat....

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr272798817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2011.04.04. 14:48:19

Lájk!
Hogy a jelen is megjelenjen! :-D
Viszont voltak árnyékos oldalai is annak a rendszernek.

Horizont 2011.04.04. 15:07:38

@Ásó[Mosó]maci: Persze de én nem politikailag írtam a véleményem.És ahogy olvashattad is én egy nagyon szegény családba születtem, nem volt padlás söprés, se semmi,nekünk ugye (a szüleimnek) csak jót hozott!Nagyon sokat számított, hogy ki honnan érkezett az átkosba:)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2011.04.04. 15:24:43

@Horizont: Én is nagyon szegény családból származom :-(
Csak akkor volt hús az asztalon, ha a macska felugrott. De félre a Tréfit. Gondolom, hogy nem volt könnyű, de mégis a nosztalgiázás mindig olyan, hogy csak a jót jeleníti meg, a rosszat nem. Ezért írtam. Egyébként keveset én is éltem abban az időben, főleg gyerekként volt jó, amikor még nem izgatnak az ideológiák, és tényleg feltüzel, ha a zebegényi úttörőtáborban a fekete kéz ellopja éjfélkor a csapatzászlót, és zseblámpával vonultunk 8-10 évesen az erdőbe, megkeresni azt. :-D

Horizont 2011.04.04. 15:29:03

@Ásó[Mosó]maci:
Csak a szépre emlékezem....:))
De azért arról is írtam mennyi mindenünk nem volt!Csak a légkör tök más volt mint most!Akkor leszartuk a politikát, nem is foglalkoztunk vele hidd el! Kiröhögtük a pártitkárt, mert olyan hülye volt,de ettől függetlenül jó hangulat volt a gyárban:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.04. 16:26:21

kiegészítem az életérzésben, életvitelben azonos, csak tárgyi körülményeiben a korszak miatt más életvonalat:

ezek gondolom a több mint évtizedes életkorkülönbségtől függetlenül ugyanúgy megvoltak... akkor... ma már ritka esetben.

oly korban éltem e földön, amikor...

- apám olyan nyaklevest adott, hogy menetet vágott a nyakamra a takony, ha nem köszöntem előre a felnőtteknek
- apám olyan nyaklevest adott, hogy egy hétig egy irányba mentem, ha nem engedtem előre az idősebbeket, a nőket/kislányokat a kisbolt ajtajában
- apám olyan nyaklevest adott, hogy napokig csengett a fülem, ha tiszteletlenül viselkedtem a tanárral
- anyám a büszkeségtől sírva adta fel rám az iskolaköpenyt
- anyám fakanalakat tört a hátamon amikor megtudta, hogy ellógtam az iskolából, apám pedig egy hétig nem szólt hozzám
- anyám utánam hozta az iskolába a zsíros kenyeremet (délben, mert hamarabb nem engedték el a munkahelyéről) amit otthon felejtettem, aztán hétvégén egy tálca almás-meggyes rétest kellett vinnem a tóterikáéknak, mert elmondtam neki, hogy nem éheztem, az erika megkínált a saját tízóraijából
- anyám csillogó szemmel mesélte a szomszédoknak, hogy milyen seprű voltam a "házasodik a motolla" színpadi előadásán, és minden felnőtt mosolyogva kisseprűnek hívott abban az évben a lakótömbben, az osztálytársaim pedig irigyek voltak rám.
- az osztályfőnököm amikor lódításon kapott levert egy pofont
- ezután apám szintén

és ez így volt jó... és így lenne jó mai is.

Horizont 2011.04.04. 16:47:33

@Conv: Majdnem megkönnyeztem amiket írtál:) Én is fakanállal kaptam ki hú hányszor:) Apukám csak egyszer vert meg életében de akkor az úttörőszíjjal:)Hozzáteszem jogos volt!
Csak az a rossz, ha ma visszaemlékezve dicsérem a múltat azt hiszik a szocializmust (egyeseknek kommunizmus:D) dicsérem. Pedig nem kimondottan erről van szó!Nem is arról, mert akkor még fiatal voltam. Az emberi értékek vagy az értékes ember:))

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2011.04.04. 18:22:35

@Horizont: @Conv:
Túl sok minden jutott eszembe, pro és kontra is. Majd ha lesz időm, leírom :-D

guma 2011.04.05. 06:36:58

Sziasztok!

@Horizont: gratulálok (ismét) írásodhoz. :)

én leírni sem merem mennyi mindent jutatál eszembe!
(elégedj meg annyival, hogy Móricz Zsigmond : A boldog ember regénye is eszembe jutott, mert csak meghökkentő mese folyammal tudnám érzékeltetni mennyire "más" korban éltem.)

Horizont 2011.04.05. 08:58:47

@guma: Köszönöm:DDDDD Mennyi emlék és ahogy öregszem egyre jobban emlékszem a régebbiekre:))

Kartal (rezervált) 2011.04.12. 21:21:02

Gratula! :)
Valami hasonlót írtam én is az előbb.

Donna (Cara)mba 2011.04.13. 14:38:03

@Horizont: Gratulálok, nagyon szépen írsz.
Én is hasonló korban életem e földön - mégis sok mindenben nagyon mások az én élményeim.
De ez történelmi-földrajzi eredetű: Ceaut magyarként kifogni, hát az nem éppen főnyeremény és nem az emberi értékekről szólt, az a kor, ott, akkor.
Én szégelltem pionír lenni, de nem lehetett nem lenni. Én szégyelltem, hogy minden egyes töriórán az általános 5-ik osztálytól kezdődően a liceum utolsó törióra napjáig: betolakodó horda volt a népem, aki irtotta tűzzel-vassal a románokat. Miközben körülöttem román gyerekek hallgatták dicső történelmüket, csillogó szemmel, én lesütött szemmel vettem gyenge vállaimra a kollektív bűnösség vádját. Ami a tetejében ízig-vérig hazugság volt. De viselnem kellett, román osztályba jártam, mert muszáj volt. Nem, nem vitték volna börtönbe apámat, ha nem ad román tannyelvű iskolába, csak a kulák és egyéb magyar vonatkozású múlttal erősen "ajánlották" hogy gyerekét adja román iskolába. Nagyon "erősen".

Élek, nem gond, szerelmes is ott voltam először, és mai napig az a hely a szülőföldem.

Vannak ilyen korok is:(

De a fakanál nálunk is járta: anyám használta jobb belátás alátámasztására...:)
Ma is megvannak anyámnál a törött nyelű fakanalak, anyám semmit se dob ki, hátha még jó lesz valamire:DDD

Apám: talán összesen 3x az életben, de az feledhetetlen.
Ha az első nagy-szerelmemmel többször is találkozik, asszem, meglett volna a tucat is:)
Mivelhogy ő már végzett a középsulival, hosszú hajat viselt:)
Amikor először bemutattam Apámnak, apám szemei szikráztak a dühtől...
Én meg olyan szerelmes voltam, mint egy nagyágyú:)))

Donna (Cara)mba 2011.04.13. 14:41:52

@guma: Móricz Boldog embere megrázó mű.

A hasonlat tényleg valahol találó a Horizont által leírtakkal.

Csodállak, hogy eszedbe jutott:)
Látod, én vagyok a nagy Móricz rajongó, és nem ugrott be az "érzés" tisztasága, ami átélhető egy olyan korban, amibe születünk - nem tehetünk róla, hogy jó-e vagy rossz maga a rendszer, mert adva volt.

Horizont 2011.04.13. 15:53:27

@Donna (Cara)mba: Köszönöm. Nem fogod elhinni, de rád gondoltam amikor írtam, mert pont az jutott eszembe,hogy neked ott Romániában minden más lehetett! Én arra emlékszem, mennyire örültünk annak, hogy itt élünk és nem ott!Nem volt nektek könnyű, tudtuk!1973-ban jártam először Erdélyben az érettségi után az osztállyal, sátorokkal, körutazás. És én szó szerint elájultam Erdélytől. Gyönyörűséges volt, szívmelengető táj, rokonszenves emberek és nagy szegénység!
Persze azt is tudom, hogy azért (is) olyan szép a múlt mert ennyire "lelakott" lett a jelen!

Donna (Cara)mba 2011.04.13. 16:36:45

@Horizont: Én is benne vagyok a történetedben, tudom:)
Kicsit fonákul, visszásan, de benne vagyok én is.
És értelek.

A jelen több már, mint lelakott.
Európa pusztul. Ez nem túlzás. Mi kicsit jobban belehúztunk:(

Mivel még őriztünk régi, óvilági értékeket, amelyeket azért nem kérdőjelezett meg a szocialista rendszer sem (például a család, a munka fontossága, a tanulás mint érték, a női test nem árucikk, vagy ha az, akkor azt nem mutogatjuk és celebként ünnepeljük a tévében, a nemi identitás megkérdőjelezhetetlen volta, a gyerek nem lehet szexuális csábítás szenvedő alanya - na, még csak az kellett volna, soha börtönből ki nem jön az illető,meg sok más hasonlóan társadalmat erősítő nem pedig gyengítő etikai elvek megléte), szóval mindezt mi még gyerekkorunkban a világ természetes rendjeként élhettük meg.

Ma mindezek mögé egy kérdőjel került, a kérdőjel helyére pedig nem valamiféle szintén etikus érték, hanem a megtestesült Gonoszság,a rombolás szelleme, a gyilkolás, az életellenesség szellemisége szabadult ránk.

Ezt kell valahogy "túlélnünk" és bíznunk rendületlenül abban - még akkor is bízni, ha már nem bízunk - hogy van azért a világnak, a természetnek egy rendje, amit nem léphetünk át.

Én, ha nagyon elkeseredett vagyok, akkor előveszem talán azt az egyetlen hitemet, hogy a Természet vagy nekem a Teremtés (sztem a kettő ugyanaz) mindig egyensúlyra törekszik, és korrigálja a mi bűneink következményét.
Muszáj hinnem ebben, mert úgyis annyira inog minden köröttem és bennem...

Ezért a paradox megfogalmazás: akkor is bízok és hiszek, amikor már rég nem bízok és hiszek.
Ez az én privát "hiszekegyem".

Remélem, érthetően tudtam elmondani, hisz nem könnyű ezt megfogalmaznom:(

Horizont 2011.04.13. 17:03:57

@Donna (Cara)mba: Ó nagyon is értelek! A privát "hiszekegyedet" is! Néha annyira elkeseredek.Aztán meg annyira bedühödök! Tudom igazatok is van, hogy milyen volt a szocializmus, de mégis annyi minden más és jó volt. Rendre, fegyelemre vágyok! És szégyen nem szégyen de úgy gondolom nagyon sok embernek nem való a demokrácia, nekik a diktatúra kéne!Nagyon sok mindent fel sem tudok fogni. Például azt, hogy mond meg a velünk egyidős emberek és politikusok nem abban nőttek fel amiben mi? Hogy lopni a legeslegeslegalja.Kizárt, hogy nem ezt nevelték beléjük. És mégis mi lett sokból? Meg annyi minden van, amin mélypontra kerülök. Jó, hogy mi tudjuk volt jobb emberi világ is, és a gyerekeink és a még meg sem született unokáink???
Ja beadtam egy másik írást is az Ötvenes nők -höz. Azt a jelenről írtam és a címe "Üresjárat" . Amiben mi élünk. Majd beteszem ide is egy posztba:) Ha érdekel valakit :))))

Donna (Cara)mba 2011.04.13. 17:28:36

@Horizont: Feltétlenül tedd ide is be! És talán megéred azt is, hogy egyszer nyugodtan írjál, maradjon rá elég időd. Nagyon találóak, amiket írsz.

Én például valóban nagyon élvezem. És semmi rosszallás nincs bennem, hogy a múltból átmentenéd azt, ami nem csak a mi időnkben létezett, hanem az azt megelőző korban is, és akkor is még vezérelv volt. Minden egyéb elítélendő vonása ellenére is a család akkor is érték volt. Az ánti-ánti világban is.

Szóval légy szíves tedd ki ide is az írásod!

Biztos vagyok benne, nem csak én örülök majd neki!:)

guma 2011.04.13. 18:00:49

@Donna (Cara)mba: nem véletlenül említettem "A boldog ember"-t.

én valahogy így éltem le azt a kort is...
- nem vihettek az épülő városba gyereket (engem rejtegettek tehát).
- nők és férfiak külön lépcsőházba szállásolva.
- később egy lakás minden helyisége (konyha is) más családé.
- majd hetes bölcsi
- és óvódásként, iskolásként hajnal 4-kor kelni, mert az erdőn át, mert a gyárig kísértem anyám.
- óvoda, napközi nem nyitott ki csak engem beengedtek a takarítók vagy gondnok, aki begyújtott a kályhába,
- később hajnali séta helyett, sámlin a hús vagy kenyér bolt elé ülni, hogy fogjam a sort, mert hetente egyszer jött árú és a hazautazó munkások a pénzükért kapni akartak valamit, amit vittek a családnak (innen származik a legnagyobb utálat a város felé, mert itt minden "kapható" volt a 0-as években is... D)

@Horizont: nem mesélek, mert ez így nem mond el semmit

hogy miért hiszek mégis és miért nem kallódtam el, mint más?
nem tudom!
lehet, hogy csak gyáva voltam mindenhez, mert a fakanál az nálunk is működött.
(kb 8 éve egy bolti sorban állás után egy néni megütögette a vállam és megkérdezte xy vagyok-e.
mondom : igen
kérdezi : nem ismerem meg, az óvónőm volt...
a fiammal, aki hallotta az egészet, köpni-nyelni nem tudtunk.
most a gyerekeim óvónői, tanárai vagy régi szomszédok kérdezik : mi van a srácokkal.
szóval én, valóban csak mese folyamot tudnék nektek tálalni. ezért bele sem fogok. már az is szokatlan, hogy magamról itt beszélni szoktam néha...)
egy rejtély számomra minden, és engem is megdöbbent.
azt viszont tudom, ahol család volt, hajszálnyira volt csak könnyebb ez az idő...

Horizont 2011.04.13. 18:13:34

@guma:
Jó nehéz életetek volt. Legfőképp édesanyádnak. Ma már tudom mennyire fájhat ez egy anyának!

Tudod, hogy nekem is milyen furcsa magamról beszélni, kitárulkozni? Nekünk még ez is furcsa, a mai fiatalok ebbe beleszületnek:)

Donna (Cara)mba 2011.04.13. 18:28:53

@guma: Gyanítottam, hogy nem véletlenül említetted éppen a Boldog embert.

Amit magadról írsz, arra tényleg találó Móricznak ez a műve.
Nagyon szeretem. Ahogy csak annyit akar közölni Joó György, hogy ő egy boldog ember volt.
Aztán az író ráveszi, hogy meséljen mégis többet magáról, a boldogságáról. És kiderül szépen, apránként, mennyi mindennel kellett Joó Györgynek gyerekként, felnőttként megküzdenie.
És leélte emberségesen az életét egy nagyon kemény világban. Sok munkával, küszködéssel.
Mégis, ahogy visszaemlékszik régi életére, azt szépnek, boldognak, teljesnek látja.

És a valóság tényleg ez: Joó György boldog, teljes emberi életet élt.
Hiába a korszak minden átka, baja.

Ráadásul én jártam azon a vidéken, ahol a történet zajlik, és ami most egyrészt Ukrajnához tartozik.
Páratlanul szerencsésnek érzem magam, hogy arra vitt az utam, Beregszászra, és ott, helyi emberek jóvoltából bejártuk kicsit a magyarlakta részt.
Így a műben szereplő falvak nevei olyan kedvesen-kellemesen csengtek ismerősként füleimnek:)
süti beállítások módosítása