He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Terjed a sztrájk: ma este kórus és táncosok nélkül lesz előadás az Operaházban + A sztrájk folytatódik, az Index munkatársait kizavarták az Operaházból

2024.03.21. 07:29 guma70

Már a műszaki dolgozók is sztrájkba léptek az Operaházban, helyettük az irodai munkatársak bontják a díszleteket – mondta el az Indexnek az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke. Bárány Balázs szerint a munkafolyamat elvégzése szabálytalan és rendkívül balesetveszélyes.

Cikkünk frissül...

Tovább forrnak az indulatok a Magyar Állami Operaházban. A 2024. március 19-i, Don Giovanni-előadás alatt nemcsak a teljes zenekar sztrájkolt egy teljes órán keresztül, hanem a férfikar is.

„Most újabb munkavállalók sztrájkolnak az Operaházban. A műszak nem bontja le a tegnapi, Don Giovanni-előadás díszletét, és a ma este hatkor kezdődő Hunyadi Lászlóét sem építi fel” – tájékoztatta az Indexet Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke.

Ókovács Szilveszter főigazgató most az irodai, szakképzetlen, munkavédelmi oktatásban nem részesült, az adott munkakörre munkaalkalmassági orvosi vizsgával nem rendelkező, megfélemlített munkatársakat rendelte a színpadra a rendkívül balesetveszélyes munkafolyamatok elvégzésére

– fogalmazott az ODFSZ vezetője.

Kórus és tánckar nélkül

Ám a történetnek itt nincs vége, ugyanis az Indexhez eljutott egy levél, ennek tartalmát változtatás nélkül közöljük.

"Kedves Énekművészek!
A ma (03. 20.) esti HUNYADI LÁSZLÓ-előadás kórus nélkül kerül színre.
A főigazgatói döntés csak a ma esti előadásra vonatkozik."

Továbbá egy zárt csoportban a táncművészeket is megszólították. 

"Kedves Művészek!
A mai esti Hunyadi László-előadáson a megváltozott díszlet okán táncosi közreműködésre nincs lehetőség. Az előadás munkaidőnek el lesz számolva (nem kell megjelennetek ma este), közreműködési díjat viszont az Opera nem számol el. 

Megértéseteket köszönjük!"

A mostanra kiteljesedő sztrájk azzal kezdődött, hogy bérfejlesztési követelesésekkel léptek fel az Operaház dolgozói, és azt ígérték, hogy 2024. március 19-én, a Don Giovanni-előadás kezdetétől sztrájkba lépnek. Ezt, mivel az egyeztetés nem hozott eredményt, be is váltották. Ennek kézzelfogható eredménye az, hogy ma este kórus és táncosok nélkül tartják meg a Hunyadi László-opera-előadást – a díszlettel sikerül kezdésre beállni. Ráadásul vasfüggöny előtt fognak énekelni a minimum 20-25 ezer forintos jegyekért.

https://index.hu/kultur/2024/03/20/magyar-allami-operahaz-don-giovanni-hunyadi-laszlo-barany-balazs/

A sztrájk folytatódik, az Index munkatársait kizavarták az Operaházból

Nem csak a teljes zenekar sztrájkolt tegnap este egy teljes órán keresztül a Don Giovanni előadása alatt a Magyar Állami Operaházban, hanem a férfikar is – tájékoztatta az Indexet az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke. Bárány Balázs Péter hangsúlyozta: a sztrájk megalapozásig tart.

„Engem az se zavarna, ha Szilveszter itt élné le az életét, ha normálisan viselkedik. Komolyan mondom, nem érdekel, ki a főigazgató. Nem is kéne, hogy tudjam, de amit művel az embereivel...”

– ezt mondta az Indexnek Bárány Balázs szakszervezeti vezető, de ne szaladjunk ennyire előre. Ugyanis ha finoman akarunk fogalmazni, emlékezetesre sikerült Mozart Don Giovanni játékos drámájának opera-előadása 2024. március 19-én a Magyar Állami Operaházban. Ilyen volt az is, amit a nézők láthattak és tapasztalhattak, valamint az is, ami a színfalak mögött játszódott.

Sztrájk vagy kényszerítés?

„Ókovács Szilveszter főigazgató a produkció előtt összehívta a produkcióban dolgozó munkatársakat, és próbálta meggyőzni őket, hogy ne sztrájkoljanak. Ám a dolgozók egy része hatalmas bátorságról tett tanúbizonyságot” 

– erről az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke beszélt az Indexnek. Bárány Balázs Péter azt mondta, hogy az ominózus esetnél szópárbajba került az intézmény vezetőjével, miközben biztonsági őrök figyelték minden mozzanatát. Pedig szerinte neki törvényi joga van tájékoztatni a munkavállalókat.

Bárány emlékeztette a jelenlévőket, hogy a törvényben ez áll: „A sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető.”

Ez pedig igen is kényszerítés. Ha tetszik, ha nem. Ha főigazgató kiáll a színpadra, vagy akárhová, majd maga köré gyűjti a beosztottjait, és elkezdi nekik elmagyarázni, miért nem jó sztrájkolni, az azért kényszerítés, mert a munkavállaló mindig kiszolgáltatott helyzetben van a munkáltatóval szemben

 – fogalmazott Bárány Balázs, aki szerint Ókovács Szilveszter azt gondolhatja, mindez azért történik, hogy őt bosszantsák, mert úgy hiszi, minden körülötte forog. „De ez nem így van. Az Opera munkatársai, a művészei és műszaki dolgozói csak azt akarják, hogy normális munkavégzés és tisztességes bér legyen.”

„Engem az se zavarna, ha Szilveszter itt élné le az életét, ha normálisan viselkedik. Komolyan mondom, nem érdekel, ki a főigazgató. Nem is kéne, hogy tudjam, de amit művel az embereivel... Odacsődít mindenkit erőből a színpadra. Arról nem is beszélve, hogy a művészeknek az előadás előtt felkészülési időt kell biztosítani, szükségük van erre, s nem arra, hogy a főigazgató szómenését hallgassák” – mondta.

A beszélgetést itt félbe kellett szakítanunk, mert Bárány Balázzsal együtt kiküldtek minket az Operaház épületéből. A hivatkozás: minden riportot előre be kell jelenteni a vezetőségnek. Az őr csak a munkáját végezte – ahogyan az Index is az amúgy közpénzből fenntartott állami intézményben, amely tudomásunk szerint nem magántulajdon.

Ókovács Szilveszter szerint a 60 csak 40 

A Don Giovanni sztrájkkal kezdődő előadása előtt a főigazgató amúgy nemcsak a dolgozóihoz, hanem a közönséghez is szólt, és amikor elhangzott részéről a sztrájk szó, a közönség hangosan tapsolt, ezzel kifejezve szolidaritását a sztrájkoló munkavállalókkal. 

Merthogy – bár Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója nem sokkal az eredetileg kedd estére beharangozott sztrájk előtt levelet küldött a dolgozóknak, amelyben azt írja, „A Magyar Állami Operaházban még sosem maradt el előadás sztrájk miatt – most sem fog. Minden jegy érvényes, minden nézőnket várjuk a keddi és az azután következő estékre is. Titeket pedig a HR osztályra, emelt összegű szerződéseiteket aláírni.” – a sztrájk megvalósult.

A teljes 60 fős zenekar, valamint a férfikar is az öltözőben maradt, ahogy azt előzetesen megbeszélték. Miután kijöttek, sztrájk feliratú pólót viseltek.

A MUNKABESZÜNTETÉS BÁRÁNY BALÁZS ELMONDÁSA SZERINT NAGYJÁBÓL HATVAN PERCIG TARTOTT, ADDIG ZONGORÁN KÍSÉRTÉK AZ ÉNEKET. EZT LAPUNKNAK TÖBB NÉZŐ IS MEGERŐSÍTETTE.

Ókovács Szilveszter minderről kedd este a közösségi médiában azt írta, hogy a Don Giovanni előadás rendben megy, és kerülve a sztrájk szót úgy fogalmazott: az első 40 perc a zenekar nélkül zajlott le. 

Személyeskedő főigazgatói bejegyzés

A főigazgató egy másik bejegyzésben Bárány Balázs szakszervezeti vezető felvetéseire is reagált, ebben költői kérdéseket is megfogalmazott, az egyik így szól: „Diszkalkulia vagy demagógia szakon végzett-e Bárány Balázs?”

Ez a kommentelőknél is kiverte a biztosítékot, valaki erre azt írta: 

Mindig rendkívül ízléses és szimpatikus, amikor valaki hatalmi helyzetből fölényesen gúnyolódik.

A Facebookon akad olyan, aki a zenekart hiányolta, szerinte nélküle el sem kezdődhetett volna az előadás. De olyan vélemény is van, amely szerint a zenekar szégyellje magát, amiért a közönséget bünteti. „Tavaly nyáron megvettem a jegyemet, hogy jó helyről lássam az előadást.”

Az előadás után beszélgettünk néhány nézővel. Egyikük sem lepődött meg a sztrájkon. Voltak olyanok, akik a csúszás és sztrájk ellenére is szép emlékkel távoztak. Másokat viszont zavart a kialakult helyzet, mindenesetre igyekeztek megértőek lenni, és szolidaritást vállalni a sztrájkolókkal. 

Nem jön ki az operai matek?

Bárány Balázs úgy véli, Ókovács Szilveszter megtévesztette az embereket, amikor azt állította, hogy a hétfői bértárgyaláson 14,8 százalékos béremelést ajánlott. „Ez nem igaz. Amit felkínált, az a júliusi 10 százalékos béremelés volt, nem visszamenőleges hatállyal. Továbbá ha lefújják a sztrájkot, akkor mindenki 140 ezer forintot kap a SZÉP-kártyájára. Szeptemberben, amikor az Opera 140 éves lesz, akkor újabb 140 ezer forintot kapnak, amit valamilyen formában kifizetnek. Ez nem 14,8 százalék, akárhogy is számolom, hanem 5,03 – mondta az ODFSZ elnöke, majd hozzátette:

Kapcsolódó
Béremelésig tüntetnek az Opera dolgozói

Béremelésig tüntetnek az Opera dolgozói

Március 19-én kezdődik a sztrájk.

„A sztrájk megalapozásig tart. Meglátjuk, szerdán mi lesz.” 

Ez azt jelenti, hogy az Opera dolgozói béremelésig tüntetnek. Ma este hat órától a Hunyadi László című előadást játsszák a Magyar Állami Operaházban...

(Borítókép: A Magyar Állami Operaház épülete 2023. május 9-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

https://index.hu/kultur/2024/03/20/magyar-allami-operahaz-sztrajk-don-giovanni-barany-balazs-tibor-okovacs-szilveszter/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6218358935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása