He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Már itt is a lemaradók közé kerültünk?

2016.01.28. 08:01 guma

Újabb listán kerül a lemaradók közé Magyarország

Magyarország a 31. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index (GTCI) felmérésen, a listát Svájc, Szingapúr és Luxemburg vezeti - tájékoztatott a felmérés készítője.

 

Az idei GTCI tanulmány témája a „Tehetségek vonzása és a nemzetközi mobilitás” volt, amely ennek megfelelően a tehetségek földrajzi mozgása és az egyes országok gazdasági teljesítőképessége közötti összefüggéseket vizsgálta. Nem meglepő, hogy a lista élén szereplő országok mind a magasan képzett munkaerő számára vonzó desztinációként definiálják magukat.

Nem változott a legjobbak rangsora

A lista élén nem történt változás az előző éveshez képest, az első helyen Svájc áll, amelyet Szingapúr és Luxemburg követ.

Forrás: GTCI

A top 10-ben szereplő országok mindannyian egyértelműen kinyilvánítják nyitottságukat a tehetségek mobilitása előtt – Svájc és Luxemburg népességének közel 25 százaléka külföldön született, míg Szingapúr esetében ez az arány a 43 százalékot is eléri. Az idei GTCI egyik nagy meglepetését a Csehország okozta, amely 20. helyezettként belépett a top 20-as országok körébe.

Így teljesített Magyarország

A felmérésben résztvevő 109 ország közül Magyarország a 31. helyen végzett, ezzel az európai országok 46 százalékát utasította maga mögé. Hazánk viszonylag jól szerepelt a „Munka és szakmai jártasság” dimenzióban, ami azt jelenti, hogy a többi országhoz viszonyítva sikeresebbek vagyunk a munka során alkalmazható képességek és a termelékenység tekintetében.

Ugyanakkor lemaradtunk a „Tehetségek számának növelése” és a „Tehetségek vonzása” dimenziókban, így a jövőben várhatóan komoly nehézségekkel kell szembenéznünk a versenyképes tehetségek megtartása terén. Hátrányban vagyunk továbbá a „Külső nyitottság” tekintetében is, azaz lemaradtunk a külföldi cégek és munkaerő hazánkba vonzásában.

„A munka világa ma gyorsabban változik, mint bármikor korábban. Ez nagy lehetőségeket, ugyanakkor nagy kihívást is jelent. A tehetségek országok közötti mozgását egy sor gazdasági, politikai és társadalmi tényező befolyásolja. A listát vezető országok példája azt mutatja, hogy az államoknak muszáj invesztálniuk a képzésbe és a tudásközpontok kiépítésébe, ugyanakkor csökkenteniük kell a munkaerő szabad mozgását nehezítő bürokráciát” – mondta Vég Ottó, az Adecco Kft. Ügyvezető Igazgatója.

„Az országoknak, így hazánknak is, meg kell érteniük, hogy a nemzetek tehetség szerinti versenyképességében nincs állandóság, hiszen a tehetség mindig jobb és jobb lehetőségeket keres. A kihívás tehát az egyes nemzetek számára az, hogy folyamatosan, innovatív módon építsék, vonzzák és tartsák meg a tehetségeket.”

 A kutatás üzenete

Az egyes országok eredményeinek elemzése alapján számos hasonlóság rajzolódik ki, amely alapján nyolc kulcsüzenet fogalmazható meg.

A mobilitás a tehetségfejlesztés egyik kulcs tényezőjévé vált. A kreatív tehetségek teljes körű fejlesztése csak akkor lehetséges, ha a nemzetközi mobilitás és a tudásáramlás biztosított.

A migrációs vitának el kell mozdulnia az érzelmek szintjéről a megoldások felé. Tehetség alapján kell irányítani a munkaerő vándorlását – és ebből az országoknak előnyt kell kovácsolniuk.

A management gyakorlatoknak nagy szerepe lesz a tehetségek vonzásában. Az anyagi ösztönzés és az életszínvonal mellett a tehetség vonzás másik fontos tényezője lesz a szakszerű vezetési gyakorlat és a munkavállalók fejlesztésébe való befektetés.

A munkaerő továbbra is mobilis, a munkahelyek is oda költöznek, ahol a tehetségek vannak. Néhány ország már felhívta magára a nemzetközi befektetők figyelmét azáltal, hogy elérhető áron kínálja a kreatív tehetséget - az európai régióban például Málta, Szlovénia, Ciprus és Moldova.

Új "tehetségmágnesek" jelennek meg. Miközben az Egyesült Államok, Szingapúr és Svájc már régóta vonzóak a tehetségek számára, heves verseny alakulhat ki az olyan új tehetség ’gyűjtőpontok’ között, mint Indonézia, Jordánia, Chile, Észak-Korea, Ruanda és Azerbajdzsán, hiszen mindannyian arra törekszenek, hogy csatlakozzanak ezen vonzó tehetség desztinációk köréhez.

Az alacsony képzettségű munkaerő helyét robotok veszik át, miközben a tudásalapú dolgozókét az algoritmusok. A technológia fejlődése miatt több szektor átalakul – van, ahol gépek helyettesítik az embert, van, akiknek virtuálisan kell dolgozniuk és van, akiket át kell képezni, vagy el kell költöztetni, hogy legyen munkája.

A tehetség körforgás világában, a városok és régiók kritikus szereplői lesznek a globális tehetségekért folyó versenynek. Az egyes városok agilitása és ’brandigelése’ sokkal fontosabb differenciáló tényezővé válik, hiszen a nagyvárosok egyre növekvő hányada alkalmaz kreatív eljárásokat, hogy magához vonzza a nemzetközi tehetségeket.

A megfelelő szaktudás hiánya, egyre nagyobb hátrányba sodorja az országokat. A szaktudásban jelentkező lemaradás egyre nagyobb mértékben van jelen Kínában, Indiában, Dél-Afrikában és különösen Brazíliában. Ez a megállapítás szintén igaz néhány olyan magas bevétellel rendelkező országban, mint Írország, Belgium vagy Spanyolország

Ezt érdemes tudni a kutatásról
Az idei évben harmadik alkalommal adta ki Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Indexét (Global Talent Competitiveness Index - GTCI) a világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD. Az intézmény a kutatást az Adecco Csoporttal és a szingapúri Human Capital Leadership Institute-tal közösen végezte.
Az idei GTCI vizsgálat 109 országra terjedt ki, amelyek a Föld lakosságának 83,8 százalékát és a világ GDP-jének 96,2 százalékát foglalják magukban.

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/ujabb-listan-kerul-a-lemaradok-koze-magyarorszag-63516.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr818297372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása