He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Tegnap történt: kormányt értékelt

2013.05.31. 08:06 guma

Orbán Viktor

Bajnai Gordon

Aki hallotta a beszédet az leszűrheti mennyire "lényegretörő" ez az MTI "ismertető". 

http://mandiner.hu/cikk/20130530_bajnai_kilenc_honapig_adnank_munkanelkuli_segelyt

A 2014-es kormányváltást követően az első kormányzati döntések egyike lesz, hogy három helyett kilenc hónapra emelik a munkanélküli segély folyósításának időtartamát – jelentette ki az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője csütörtöki székesfehérvári nagygyűlésén.

Bajnai Gordon bejelentette, hogy adóalkotmányt is terveznek, amellyel újra kiszámítható partnerré teszik a magyar államot. Nem lesznek év közbeni rögtönzött adók, kiszámítható lesz az adórendszer, ahol a polgárok előre tudhatják, milyen közterhekkel kell számolniuk a következő évben – mondta a volt miniszterelnök.

Kiemelte: a családi adókedvezményt megtartanák, hogy ösztönözzék a családokat újabb gyermekek vállalására. Támogatni szeretnék a nőket, hogy ne kelljen választaniuk a munka és a gyermek között: lehetőséget kívánnak adni a GYES melletti munkavégzésre. Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője azt mondta, hogy kormányváltás után megszüntetik az egykulcsos adórendszert, mert „több volt a negatív mellékhatása, mint a gyógyító”.

Az általuk tervezett új adórendszer a társadalom felső 10 százalékától több teherviselést követel majd, hogy a 90 százaléknak több lehetőséget tudjanak biztosítani. Hozzátette: olyan politikát folytatnának, amely által könnyebb felemelkedni és nehezebb leszakadni.

A Videoton Oktatási Központban rendezett nagygyűlésen beszédet mondott Szelényi Zsuzsanna, az Együtt2014-PM Szövetség szakpolitikusa, valamint Szabó Tímea és Kónya Péter, a szövetség társelnökei. A rendezvényre érkezőket mintegy 15 tüntető várta transzparensekkel.

Járai Zsigmond

http://mandiner.hu/cikk/20130530_jarai_nem_lat_eselyt_nagy_gazdasagi_novekedesre

Járai nem lát esélyt nagy gazdasági növekedésre

Magyarország társadalmi, gazdasági és alkotmányos fejlődéséről rendezett csütörtökön konferenciát Párizsban a francia Szenátus Francia-Magyar Baráti Tagozata és a magyar nagykövetség. René Rodaut szerint a magyar kormány intézkedései nem egyértelműen Európa-ellenesek, de bebetonozzák a jelenlegi helyzetet és megakadályozzák a demokráciában természetes politikai váltógazdaságot.

Simon Sutour, a francia Szenátus Európa-ügyi bizottságának elnöke megnyitójában a mintegy hatvanfős hallgatóságnak elmondta, hogy a Magyarországgal kapcsolatos európai aggodalmak miatt érzi fontosnak a konstruktív és őszinte párbeszéd folytatását Magyarországgal, mert az ország fokozatos elszigetelődése nagy veszteség lenne Európa számára. A francia politikus ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Magyarország eltávolodóban van az európai normáktól. Hörcsik Richárd, a magyar Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke jelezte: ő is a konstruktív párbeszédet tartja a legjobb megoldásnak, valamint emlékeztetett arra, hogy Magyarország mindig készen állt a korrekcióra az európai normákba ütköző jogszabályok esetében.

A válságkezelés kapcsán Járai Zsigmond volt jegybankelnök úgy látta, hogy az unortodox gazdaságpolitika néhány részeredménye már látszik, a kormány által várt eredmények azonban még nem érzékelhetők. Sikernek tartja ugyanakkor, hogy a gazdaság finanszírozható maradt annak ellenére, hogy nem jött létre újabb megállapodás az IMF-fel, valamint a deficitcsökkentés eredményeként megszületett az Európa Bizottság javaslata arról, hogy Magyarország kikerülhet a túlzott deficit eljárás alól.

Járai annak a reményének adott hangot, hogy beindulhat a fenntartható gazdasági növekedés, a pénzpiacok megbarátkoznak az unortodox politika eredményeivel és csökkenthetők lesznek a finanszírozási terhek, az új vezetésű jegybank pedig a korábbiaknál aktívabb lesz a gazdaságösztönző politika támogatásában és visszajönnek a külföldi befektetők is. „Nagy reményeim nincsenek” a növekedéssel kapcsolatban – fogalmazott a volt jegybankelnök. Szerinte a 4-5 százalékos gazdasági növekedés belátható időn belül nem fog visszaállni. Jó eredményként értékelné, ha a recesszió befejeződne, s a gazdaság 1-2 százalékos növekedésre állna be. Úgy látja, hogy a nagy átalakítások befejeződtek a magyar gazdaságban, s bízni lehet abban, hogy nyugodtabb korszak következik, ami stabilizálhatja a gazdasági helyzetet.

Csaba László közgazdász szerint miközben a gazdasági mutatók javulnak, a társadalmi, a növekedési, a foglalkoztatási, az innovációs és a bizalmi válság egymásra halmozódásából kialakult komplexum nem javul, és ez kihat a gazdasági növekedés teljesítményére is. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság növekedése egyértelműen az Európai Uniótól függ, s gazdasági szempontból Magyarországon alapvetően a növekedés területén van válság. Pozitívumként jegyezte meg, hogy 82-ről 77 százalékra csökkent az államadósság. Összességében „félig üres, félig teli pohárként” értékelte a kormány gazdaságpolitikáját, amely talpon maradt ugyan, de „rögtönzések és tűzoltások árán”, aminek következtében alig 14 százalékos a beruházási ráta a kívánatos 20 százalék helyett. Szerinte a növekedési fordulat csak 2015 és 2018 között következhet be, amennyiben további intézkedésekkel segíti a kormány azt, hogy az emberek adófizetői tevékenységből tudjanak a legjobban megélni.

Jacques Maire, a francia külügyminisztérium osztályvezetője, az AXA Magyarország korábbi vezérigazgatója ellentmondásosként és kockázatosként értékelte a „radikális” válságkezelő intézkedéseket és azok társadalmi hatásait. Meglepőnek nevezte, hogy a kormány az államadósság mérséklését nem kiadáscsökkentéssel, hanem új adópolitikával érte el (16 százalékos adókulcs, 27 százalékos forgalmi adó, szektorális adók). Az intézkedések következtében szerinte a magyar piac elvesztette vonzerejét, s a bankok gyakorlatilag nem hiteleznek.

Az integrációs kérdéseket illetően René Roudaut, Franciaország volt budapesti nagykövete úgy vélte, hogy Magyarország a többi uniós tagállam, az európai intézmények és a média „megfigyelése alá került”, miután átlépett egy határvonalat. A magyar kormány intézkedései nem egyértelműen Európa-ellenesek, de bebetonozzák a jelenlegi helyzetet és megakadályozzák a demokráciában természetes politikai váltógazdaságot. Szerinte a három éve tartó folyamatos alkotmányos és unortodox gazdasági változások mindenkit elbizonytalanítottak, s eközben a szélsőjobboldal is megerősödött, amelytől a Fidesz nem tart kellő távolságot. Elismerte, hogy létezik a fájdalmas magyar történelemből fakadóan „magyar sajátosság”, amelynek szimbóluma a trianoni szerződés, de szerinte az nem lehet magyarázat mindenre. Kifogásolta a magyar kormány „siralmas” kommunikációját is, amelynek szerinte az a lényege, hogy „minket senki nem ért meg, ezért azt csinálunk, amit akarunk”. Leszögezte ugyanakkor, hogy Magyarországnak történelme és értékrendszere alapján egyértelműen az Európai Unióban van a helye.

Granasztói György történész, miniszterelnöki tanácsadó, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője a kommunizmus örökségének a mai magyar társadalomra gyakorolt hatásairól tartott előadást, valamint a rendszerváltás vitás hazai értékelésről beszélt. Paul Gradvohl történész, a Varsói Egyetem Magyar Tanszékének vezetője úgy látja, hogy a hivatalos politikai beszédekben a két világháború közötti tankönyvek mitizáló történelemszemlélete köszön vissza, valamint kifogásolta a média ellenőrzésére tett kormányzati lépéseket.

Az új alkotmány kapcsán felmerült kérdésekre Trócsányi László alkotmányjogász, párizsi magyar nagykövet, Patrice Gélard szenátor, alkotmányjogász, valamint Bertrand Matthieu, az Alkotmányjog Francia Egyesületének elnöke és Korhecz Tamás alkotmányjogász adott elsősorban jogi válaszokat.

Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs

Ára van annak, hogy kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól: olyan további bevételszerzési módszerekhez folyamodott a kormány, melyek az egyébként is meglévő recessziót tovább mélyítik.

http://velemenyvezer.blog.hu/2013/05/30/orban_gyozelme_nincs_unios_eljaras_de_novekedes_sincs#more5333284

Következmény?!

Orbán magyar modellje: a kiszámíthatatlanság

ovmodell.jpgEzt a magyar modellt már nagyon sok országban megvalósították, és ez a modell valójában arról szól, hogy az államhatalmat felhasználva egy politikus és egy vállalkozói kör fokozatosan kizsákmányolja az ország lakosait, vállalkozóit. (Fotó: Huszti István/Index)

http://velemenyvezer.blog.hu/2013/05/31/orban_magyar_modellje_a_kiszamithatatlansag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr225336935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása