He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Anyagi csődöt hozhat az idős, ápolásra szoruló hozzátartozó

2024.07.24. 07:20 guma70

Fotó: clipart.com 

Számtalan sebből vérzik az otthoni idősápolás helyzete Magyarországon – állapították meg kutatók. A piac minden szegmensét áthatják az informális kapcsolatok. Az Azénpénzem vizsgálata szerint pedig az árak általában átláthatatlanok, vagy pokoli magasak.

Katona Noémi, a Corvinus adjunktusa, és Gábriel Dóra, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatója egy nemzetközi kötetben elemezte az otthoni idősápolás jelenlegi magyarországi helyzetét. Mint megállapították, az idősellátás számtalan sebből vérzik: több éves várólisták vannak az állami bentlakásos otthonokba, és az alacsony bérek, illetve a rossz munkakörülmények miatt nincsen elegendő képzett gondozó sem a szektorban. Mindez a magánellátás felé lökik a segítségre szoruló családokat, miközben a magyar családok nagy része a fizetett segítség semmilyen formáját sem tudja megengedni magának.

A kutatók egyik fő megállapítása, hogy mind a gondozók, mind pedig a gondozottak szempontjából óriási társadalmi egyenlőtlenségek uralják a szektort. A piac minden szegmensét átszövik az informális kapcsolatok és a személyes ajánlások. Ez globális trend az idősellátásban, Magyarországra azonban hatványozottan igaz, hogy zömében informális alapon találnak egymásra az érintett felek, a gondozók nagy részét pedig a szürke zónában foglalkoztatják.
 

Ilyen a gondozópiaci piramis


A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a közvetítés módja nagyban meghatározza a gondozóval szemben támasztott elvárásokat, későbbi munkakörülményeit, illetve azt is, hogy a gondozott családja milyen garanciát kap a gondozó munkájának minőségére. A piramis csúcsán lévő, a gondozókat szerződéssel, alkalmazottként foglalkoztató cégek tudják a legnagyobb munkahelyi biztonságot és jogokat nyújtani munkavállalóiknak, míg a piramis legalján lévő, informális hálózatokon keresztül való közvetítés útján sokkal kiszolgáltatottabb munkakörülmények várnak egy gondozóra. Ugyanakkor a szerzők azt is hozzáteszik, hogy a piramis csúcsán lévő cégek és közvetítő ügynökségek szolgáltatásait jellemzően csak a tehetősebb magyar családok tudják megengedni maguknak.

A gondozókat a családokkal összekapcsoló vállalkozások bejegyzett cégként működnek, de nagyrészt mindössze közvetítő funkciót töltenek be, garanciát nem vállalnak a kiközvetített gondozókra. Több ilyen cégnek az elsődleges bevétele azokból a képzésekből származik, amiket az oldalukon regisztrált gondozóknak nyújtanak. A közvetítő ügynökségek gyakran nemcsak a gondozottak családjaitól, de a gondozóktól is regisztrációs díjat szednek be.

A kutatók szerint erőteljes a gondozói migráció a régióban. Mivel ebben a szektorban a legalacsonyabbak a bérek jelenleg itthon, az elmúlt években rengeteg, idegen nyelvet beszélő gondozó hagyta el az országot, akik már többségében német nyelvterületen dolgoznak. A helyükre pedig sok magyar nemzetiségű, jellemzően szakképesítés nélküli, ám otthoni idősápolásban már tapasztalatot szerzett gondozónő érkezik Erdélyből és Kárpátaljáról.

Meghökkentő árak


Az Azénpénzem.hu kigyűjtött néhány, nyilvánosa megismerhető árat. Tapasztalataink szerint többségében az anyagi feltételek sem áttekinthetőek, esetenként úgy tűnik, a szektorban némiképp személyre szabott árakat alkalmaznak. A top jelenleg alighanem a főváros II. kerületében található Rege Residence. Ők 75 év felettieknek kínálják valóban színvonalas szolgáltatásaikat – nem kevés pénzért. Egy 25 négyzetmétere apartman több mint 36 millió forintos egyszeri díjért és havi 308 ezer forint térítésért vehető igénybe. Egy ott lakótól úgy értesültünk, hogy régebben maradéktalanul elégedett volt az ottléttel, de az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a demens ellátottak. Ez érzékelhetően másutt is problémát okoz.

Több olyan intézményt is találtunk, amelyek havi 250-350 ezer forintért vállalják az idősek gondozását. Például a balatonföldvári Iris 1-4 ágyas szobákat kínál szakápolással (ilyen nem mindenütt van). Itt belépési díjat nem kell fizetni. Az egyik hozzátartozó portálunknak elpanaszolta, hogy az elhelyezéskor még kifizethető összeg az évek során elviselhetetlen teherré nő.

Az otthoni (nem informális csatornákon keresztül elérhető) segítség is elég sokba kerül. A munkanapokra Budapesten vállalt napi 6 órás gondozásért 312 ezer forintot kell fizetni a Dédiszitternél. Ha a hétvégekre is kell a szolgáltatás, akkor a 28 napra szóló díj már majdnem 400 ezer forint. Ugyanez 10 órában már majdnem 600 ezer forint. A teljes napi (nem egészségügyi) gondozás havi 880 ezer. A 24 órás bentlakásos ápolást az Orchidea két hétre 356 ezer forintért vállalja.  A napi több órás gondozásért alkalmanként 21-48 ezer forintot kérnek.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , ,

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/anyagi-csodot-hozhat-az-idos-apolasra-szorulo-hozzatartozo/10289/?=hirkereso

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6918452961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása