He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Tizenkét határon túli jelölt indul a júniusi önkormányzati választáson

2024.06.06. 07:05 guma70

Az önkormányzati választáson tizenkét olyan egyéni jelölt indul, aki magyar állampolgár, de nincsen magyarországi lakcíme – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel.

Az alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak – például a határon túl élő magyaroknak – passzív választójoguk van, aktív azonban nincs: ez alapján tehát meg lehet őket választani, de ők maguk nem szavazhatnak az önkormányzati választáson.

 

Ez alapján önkormányzati képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet olyan magyar állampolgár, akinek nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme, ehhez azonban regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe.

Öt évvel ezelőtt tizenegy határon túli magyar volt jelölt az önkormányzati választáson.

Arról, hogy a külföldön élő magyarok hogyan szavazhatnak június 9-én, a Telex választási kisokosában olvashat.

https://transtelex.ro/belfold/2024/06/02/tizenket-hataron-tuli-jelolt-indul-a-juniusi-onkormanyzati-valasztason

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6518419527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása