He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Orbán Viktor gratulált Csád elnökének, ahova magyar katonákat terveznek küldeni

2024.05.14. 07:14 guma70

Orbán Viktor gratulált Csád elnökének, ahova magyar katonákat terveznek küldeni Fotó: ISSOUF SANOGO / AFP

Az X-en, azaz egykori Twitteren gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Mahamat Déby régiúj csádi államfőnek megválasztása alkalmából, a következőképp:

„Gratulálok @GmahamatIdi Elnöknek és a csádi népnek a mostani békés választásokhoz. Ez egy fontos lépés az átmenet folyamatában. Magyarország továbbra is támogatni fogja Csádot a Száhel régióban való biztonság és stabilitás megerősítésének létfontosságú munkájában a soron következő magyar EU-elnökség alatt.
#Biztonság, #Stabilitás, #Száhel!”

Déby a BBC News cikke szerint a voksok 61,3 százalékával nyert, míg fő ellenfele, egykori kormányfője, Succès Masra 18,53 százalékot kapott. Débyt 2021 áprilisában emelte államfői rangra a hadsereg, miután apja, Idriss Déby Itno meghalt az ország északi részén zajló, lázadók elleni harc közben. Azóta ígérgette a katonaivá vált kormányzat választások megtartását, és a visszatérést a polgári rendszerhez.

Déby választási beszédében megbékélést hirdetett, illetve elmondta, azokat a csádiakat is szolgálni fogja, akik nem rá szavaztak. Masra ellenben közölte követőivel, „ellopták a győzelmet a néptől”, majd mozgósításra szólította fel a csádiakat. Hogy mennyire lehetett tiszta a választás, az vita tárgya. A Voice of America a múlt héten arról írt, hogy az Európai Unió által pénzelt civil választási megfigyelőket – 2900 embert – nem engedték a szavazóhelyiségekbe.

Az ellenzék több jelöltjét ellehetetlenítették eleve, sőt, Déby egyik elinduló unokatestvérét, Yaya Dillo Djerout katonák agyonlőtték február végén. Nemzetközi szervezetek sem tartják a választást hitelesnek, szabadnak, demokratikusnak, de ilyen fair választás a független Csád 1960 óta íródó történelmében még nem is volt. A helyzet Csádban nem változik, a Déby család három és fél évtizedes uralma folytatódik.

Csád több szempontból is fontos Európának és Magyarországnak. Az instabil, katonai puccsok sújtotta Száhel-térségből folyamatosan szorulnak ki a nyugati (főleg francia és amerikai) erők, akik helyére katonailag Oroszország, gazdaságilag Kína szivárog be. Csádból is nemrég távozott néhány amerikai katona, miközben Magyarország 200 katonát készül idetelepíteni egy tavaly decemberi parlamenti döntés értelmében.

Sőt a VSquare oknyomozó központ három napja arról írt, a magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban. Egy biztonságpolitikai ügyekért felelős közép-európai kormánytisztviselő szerint a csádi misszió állítólagos „terrorizmusellenes és migráció-ellenőrző” céljai csupán ürügyet jelentenek. A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is.

https://telex.hu/kulfold/2024/05/13/orban-viktor-csad-mahamat-deby-elnok-valasztas-gyozelem-gratulacio

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3618403635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2024.05.14. 11:09:19

csak a béke... - mindegy hogyan és kinek a vérén?
süti beállítások módosítása