He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Egyszemélyes zuglói cégre mutogatnak a libanoni terrortámadás miatt + Budapesten gyártott gyilkos csipogók: súlyos megtorlást ígért a Hezbollah

2024.09.18. 16:15 guma70

Több halálos áldozata és több ezer sebesültje van egy összehangolt terrortámadásnak Libanonban, ahol több ezer személyhívó robbant fel közel egy időben. Ezeket a „csipogókat” médiaértesülések szerint egy magyarországi cég gyárthatta.

Kedd estig kilenc halálos áldozatról és 2750 sebesültről lehetett tudni annak a „tömeges incidensnek” a nyomán, mely kedden, szinte egy időben történt Libanonban. Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter bejelentése szerint személyhívók robbantak fel, több ezer darab, közel ugyanakkor. A miniszter kedd esti tájékoztatása szerint a sérültek közül mintegy kétszáznak még válságos volt az állapota. A sérültek közül sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint.

A beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult.

Az AP hírügynökség egy tajvani cégre, a Gold Apollóra hivatkozva azt írta, hogy

a Hezbollah fegyveresei által használt AR-924-es személyi hívókat Magyarországon gyártották, méghozzá a Budapesten működő BAC Consulting Kft. 

A Gold Apollo közleménye – mely a cég honlapjának nyitóoldalán elérhető – szerint ők engedélyezték a csipogókon az ő márkanevüket, azonban a személyi hívókat egy másik, budapesti székhelyű cég gyártotta.

A konkrét típusra keresve a Google még dob találatokat a Gold Apollo oldaláról, de az érintett oldalak már nem elérhetőek a cég honlapján.

„Az együttműködési megállapodás értelmében felhatalmaztuk a BAC-ot, hogy a kijelölt régiókban a termékértékesítéshez használja márkajelzésünket, de a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége”– idézi a Gold Apollo közleményét a hírügynökség, melyet a 444 szúrt ki.

A zuglói cégről annyit tudni, hogy

egyetlen magánszemély tulajdonában van, tavaly 210 milliós árbevétel mellett 18 milliós adózott eredményt ért el.

Főtevékenysége egyébként üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de a könyvkiadástól a számítógépes játék kiadásán, almatermesztésen át az elektronikus cikkek gyártásáig szinte minden tevékenység megtalálható a cégkivonatban.

Az NBC időközben elérte a magyar cég vezetőjét, Cristiana Bársony-Arcidiaconót, aki megerősítette, hogy cége a Gold Apollóval dolgozott együtt. Amikor a személyhívókról és a robbanásokról kérdezték, azt felelte, hogy 

„Nem én készítem a személyhívókat. Én csak közvetítő vagyok.”

Libanon, Irán, a Hezbollah és a Hamász Izraelt okolja

Az egyelőre nem derült ki, hogyan és mikor került a több ezer eszközbe a robbanóanyag – mely szakértők szerint csipogónként mindössze 10-20 gramm lehetett.

A Hezbollah Izraelt hibáztatja az akciókért. Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig „veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról”, amelyet „a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek”. A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”. A Hezbollah egyúttal közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg – áll az MTI beszámolójában.

A Gázai övezetben működő Hamász palesztin terrorszervezet szintén Izrael agressziójának, olyan eszkalációnak nevezte a történteket, amely mindössze Izrael „kudarcához és vereségéhez” fog vezetni.

Az USA semmiről nem tudott, Irán szerint terrortámadás történt

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze a történtekhez, előzetesen nem tudott erről semmit és információkat gyűjt az incidensről. Miller egyben leszögezte, hogy civilek nem lehetnek legitim műveleti célpontok.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a személyhívók összehangolt felrobbantását terrorcselekménynek nevezte, s szintén Izraelt tette felelőssé.

Az ügyben kerestük az érintett magyar céget és annak tulajdonosát, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

https://www.economx.hu/gazdasag/libanon-terrortamadas-szemelyhivok-csipogo-bac-consulting-gold-apollo.796475.html

Budapesten gyártott gyilkos csipogók: súlyos megtorlást ígért a Hezbollah

A tajvani márkatulajdonos szerint licenc alapján Budapesten készültek a felrobbant személyhívók.

Mint arról beszámoltunk, kedden délután szinte egyidőben több ezer személyhívó készülék robbant fel Libanonban. A rendkívüli előkészítést igénylő akció célpontjai a Hezbollah síita terrorszervezet vezetői és aktivistái voltak.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 4000 sebesültje van a támadásnak, köztük 800 súlyos sérült, valamint legalább 12-en életüket vesztették. Az áldozatok között van Irán bejrúti nagykövete is, aki az arcát érő robbanás következtében elveszítette a látását. Emellett hasonló robbanásokról számoltak be Szíriából is, ahol további hét halálos áldozatról érkezett jelentés.

Szakértők szerint a Hezbollah a veszélyesnek tartott mobilhálózat kikerülésére vezette be tagjai számára a szöveges üzenetek továbbítására alkalmas személyhívókat. 

Ezek a csipogók külön, védett hálózatot használnak, és egy feltöltéssel akár 85 napig is működőképesek maradnak.

A hírek szerint személyesen a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah utasítására cserélte le a szervezet a kommunikációs eszközeit, miután arra gyanakodtak, hogy az elmúlt hónapokban a terrorszervezet több parancsnokát ért célzott dróncsapásokat a mobiltelefonok bemérése tette lehetővé.

A robbanás sorozatért hivatalosan senki nem vállalta a felelősséget, de a nemzetközi sajtóban azt valószínűsítik, hogy az izraeli titkosszolgálat tervezte meg és hajtotta végre az akciót. Az Algemeiner című hírportál úgy értesült, hogy az előkészületek már a gázai háború előtt, másfél éve elkezdődtek, és a műveletben más országok szolgálatai is részt vehettek.

A sérülések jellegéből szakértők arra következtettek, hogy a készülékekbe néhány gramm katonai célú speciális robbanóanyagot helyezhettek el, amelyet a készülék akkumulátorának hirtelen túlhevítésével hoztak működésbe. Ez utóbbi műveletet valószínűleg egy hackerakció eredményeként sikerült végrehajtani egyszerre az összes ilyen eszközön.

Közben az AP hírügynökség arról számolt be, hogy a Libanonban és Szíriában felrobbantott személyhívókat egy budapesti cég gyártotta.

A márkatulajdonos, a tajvani Gold Apollo cég közleménye szerint három éve kötöttek szerződést a fegyveresek által használt AR-924-es személyhívók gyártására a magyarországi székhelyű BAC Consulting Kft-vel.

A hírügynökség megjegyzi, hogy a tajvani cég nem mutatta be a licencszerződést, amellyel állítása szerint a zuglói bejegyzésű magyar céget megbízta a személyhívók gyártásával.

A libanoni terrorszervezet az elmúlt hónapokban folyamatosan rakéta- és dróntűz alatt tartotta Izrael északi területeit, amely miatt mintegy 100 ezer lakost kellett evakuálni a határvidék településeiről.

A Hezbollah a tagjait ért támadás nyomán Izraelt tette felelőssé, és súlyos megtorlást ígért az elkövetőkkel szemben.

https://www.atv.hu/belfold/20240918/budapesten-gyartott-gyilkos-csipogok-sulyos-megtorlast-igert-a-hezbollah

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8618494368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása