He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Munkaalapu társadalomban szerintetek a kormánynak, jár fizetés ilyen trehány munkáért?

2024.03.08. 17:07 guma70

Az idei költségvetés kuka, február végére összejött az éves hiány 70 százaléka

Februárban ki kellett fizetni a 13. havi nyugdíjakat és az inflációkövető állampapírok egyes sorozatai is hozamot fizettek. A hiány 1,7 ezer milliárd forint lett egyetlen hónap alatt, ezzel a 2024-es költségvetésnek vége is van.

Február végéig az államháztartás központi alrendszere 1,7 ezer milliárd forintos hiánnyal zárt – írja közleményében a Pénzügyminisztérium. Ez brutálisan magas szám, a 2024-es költségvetést a tárca 2,5 ezer milliárd forintos hiánnyal tervezte – mármint egész évre. Tehát február végére összejött az éves hiány 68 százaléka. Úgy, hogy januárban még – ugyan csak minimális, 50 milliárd forintos – pluszban zárt a büdzsé.

„A februári költségvetési képet nagyban árnyalja, hogy az áfabevételek szezonalitása miatt február hónapban rendszerint több százmilliárd forinttal alacsonyabb bevétel képződik, mint egy átlagos hónapban” – magyarázkodik a Pénzügyminisztérium. Ennek oka, hogy az előző év negyedik negyedéves bevallásához kapcsolódó áfakiutalásokat a költségvetés legnagyobb részben ilyenkor téríti vissza.

Mindez éppenséggel igaz, ezzel együtt a februári hiány kiemelkedően magas még az elmúlt évekhez viszonyítva is. Azokban az években a kormány megközelítően sem volt képes tartani a költségvetési hiánycélokat.

A költségvetés januári többlete kozmetikázódott, valójában nagyon nagy a baj

Az áfabevételek már januárban elmaradtak nemhogy a céltól, de még a pocsék tavalyi évtől is. A bérekhez kapcsolódó költségvetési bevételek megugrottak – ám csak a tavaly év végére előre hozott fizetésemelések miatt. Az uniós programok jelentősen javították az egyenleget – ám csak mert eddig alig írtak ki pályázatokat. Az államadósság finanszírozásának feketelevese pedig még csak most jön.

https://hvg.hu/gazdasag/20240223_A_koltsegvetes_januari_tobblete_afa_unios_programok_keresetek

A Pénzügyminisztérium szerint a 13. havi nyugdíj kifizetésének költségvetési hatása februárban – az alapnyugdíjjal együtt, a nyugdíjszerű ellátásokat is beleértve – 1041 milliárd forintot tett ki. Az első két hónapban a nyugellátásokra fordított összegek elérték az 1420,7 milliárd forintot.

Tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak februárban. A kamatkiadásokra fordított források 855,4 milliárd forintot tettek ki – teszi hozzá a tárca.

https://hvg.hu/gazdasag/20240308_koltsegvetes-hiany-februar-pm


Az Alkotmánybíróság nem tud mit kezdeni azzal, hogy az országgyűlés nem hajtja végre a határozatait

A testület négy éve igazat adott egy panaszosnak, és törvénymódosításra kötelezte az országgyűlést. A törvényhozók ezt nem tették meg, ami miatt egy állampolgár újabb panaszt tett, de az Ab most megvonta a vállát: nem tud mit tenni, ezért nem foglalkozik az üggyel.

https://hvg.hu/itthon/20240306_az-alkotmanybirosag-nem-tud-mit-kezdeni-azzal-hogy-az-orszaggyules-nem-hajtja-vegre-a-hatarozatait

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8318349191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.08. 20:37:08

Azt mondja az alaptörvény, hogy senki nem törekedhet a hatalom kizárólagos megszerzésére. Kivéve a fideszt és hű szövetségesét.

Mert az országgyűlést két esetben oszlathatja fel a köztársasági elnök, de abban nincs benne az, ha törvénytelenül működik.

Márpedig a fidesz ennek a lehetőségnek a törvényből történt kihagyásával -a választási törvény csűrésével-csavarásával - eleve megvalósította a hatalom kizárólagosságát saját részére. Ezért mondhat az alkotmánybíróságnak nevezett sóhivatal amit akar, mert nincs annak jogi hatása. Erkölcs meg a fideszben nincs egy ilyen elmarasztalás konzekvenciáinak levonására.
süti beállítások módosítása