He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Közbizalom és többlethalálozás

2024.03.06. 07:30 guma70

Közbizalom és többlethalálozás A székelyudvarhelyi Covid-háttérkórház (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Valószínűleg sohasem lesz konszenzus arról, hogy mi okozta a borzasztóan rossz magyar halálozási adatokat 2020–21-ben, a covid legvészterhesebb időszakában, hiszen a hibák, gyengeségek beismerése egyszerűen elképzelhetetlen a kormányzati gondolkodásában. Ugyanakkor vannak olyan adatok, amelyeket sokkal nehezebb elhallgatni vagy manipulálni. Ilyen a többlethalálozás, ami nemcsak a lakosság és az egészségügy általános kondícióitól, de az átláthatóságtól és a közintézményekbe vetett bizalomtól is függ, derült ki egy most publikált tanulmányból.

Ahogy Magyarországon mindent, úgy a covidhalálozás megítélését is olyannyira átitatták a politikai és a propagandacélok, hogy nehéz objektív véleményt alkotni arról, vajon a pandémiában elhunytak száma mennyire kirívó hazánkban, és ebben mekkora felelősségük volt a kormánynak, az egészségügynek, illetve általánosságban az ország közállapotainak. A puszta tények kétségkívül katasztrofális képet festenek az ország helyzetéről, hiszen népességarányosan Peru és Bulgária után Magyarországon haltak meg a legtöbben covidban (egymillió lakosra vetítve 5102-en). Ám ez a statisztika több okból is torzító hatású lehet.

Egyrészt nagyon függ az értéke attól, hogy hány tesztet végeztek az adott országban; a pozitív eseteket milyen lelkiismeretesen jelentették a közegészségügyi hatóságoknak és azok a WHO-nak; illetve hogy az adott ország mennyire szigorú kritériumok szerint minősített egyes elhunytakat „covidáldozatoknak”. Nem kell magyarázni, hogy e tényezők mindegyikének manipulálásával lehet kozmetikázni az adatokat. Másrészt kérdéses, hogy a magas vagy alacsony halálozás mennyiben írható az intézkedések és az emberek magatartása számlájára, és mennyiben felelősek érte az ország egyéb egészségügyi és társadalmi jellegzetességei.

• Hogyan lehet kikierülni az elsikálni próbált adatokat a covidhalálozásban?
• Magyarország hogyan teljesített a régióhoz képest?
Mi okozta a magas halálozást?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel!

Egy hónap csak 1690 forint!

 

Előfizetek

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/covid-koronavirus-kozbizalom-tobblethalalozas-161441

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6018338391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása